16 Mart 2009

Toprağın kokusu

Toprağın bağrından çıkıp gelen lezzetler arasında en çok sevdiklerimden biri pancar. Yerelmasını, havucu, soğan ve sarımsağı, kerevizi, turpu, şalgamı... onları da çok seviyorum elbet ama pancarın bir başka yeri var damak zihnimde. Pancar yerken onun gerçekten topraktan çıktığını biliyorum. Kokusuyla, tadıyla bunu hissettiriyor çünkü. İşte bu salata da bu tadı fazlasıyla algılayacağınız, son derece iştah açıcı ve cazip bir tarif. Önce pancarlar teker teker yıkanır, folyoya sarılıp bir tepsi üzerinde fırına konur. En az bir saat alacak pişmesi. Olabildiğince ufak ve birbirine yakın boyutlarda olanları seçmekte fayda var, pişme süresini kontrol edebilmek açısından. Biraz soğuduktan sonra kabuklar soyulacak. Ama ondan da önce sosu hazırlanacak, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 3 çorba kaşığı portakal suyu, 1 tatlı kaşığına yakın tane hardal, az tuz, az taze çekilmiş karabiber. (Bu malzemeyi dört ufakla orta boy arası pancar için kullandım.) Güzelce karıştırılıp pancarlar eklenecek. Tekrar karıştırılıp sosu çekmesi için bekletilecek. Tabii arada sırada karıştırarak. Sonra üzerine incecik kıyılmış taze soğan ve dilimlenip fırınlanmış badem eklenecek. Varsa şöyle körpe bir demet rokanız, onları bu muhteşem lezzete yataklık etmeye ikna edebilirsiniz. İkisi de bu işbirliğinden pişmanlık duymayacaktır.

20 yorum:

La Madame Chapeau dedi ki...

Turşu denince aklıma ilkin pancar gelir.
Pek severim ben de...
Turşusu dışında bir yemeğini yemişliğim yoktur.
Bu hoş bir alternatif oldu benim için.
Teşekkürler.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Tijen okurken bile lezzetini hissettim,ellerine sağlık canım.ben de en çok rengine bayılıyorum:-)"damak zihnim" cümlesini çok beğendim,herşeyi anlatmış iki kelimede.sevgilerimle canım...

Belgin dedi ki...

Sevgili Tijen, ben de cok severim Pancarin her halini. En cok ta yumurtali kavurmasini.
Bu tarifte cok güzel görünüyor, en yakin zamanda denenecekler:)
Sevgilerimle

pelince dedi ki...

Tijen pancar harika gözüküyor,rengi özellikle... Körpe bir roka bulursam hemen denemek istiyorum...
Okurken bile iştahım açıldı...Ellerine sağlık..

Sevgi Küçük dedi ki...

bende pancarı turşu dışında denemeyenlerdenim. onu da pek bir severim.
az önce eve gelirken markette gördüm ama ne yapacağımı bilmeyince almadım.gelecek haftaki yemek listeme pancarı alıyorum hemen.
:)
ellerine sağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

Bildiğim kadarıyla pancar çokta faydalı.
Bu tabaktaki görüntüde insanı cezbediyor ::)

Ellerine sağlık Tijen'cim.

zengile dedi ki...

merhabalar.Çok ilginç bir tarif denemek gerek. Bu sıralar buralarda pancar fiyatları zıpladı sebeb Maranki dediki kırmızı pancar yararlı o demeseydide yararlı idi ama popüler olan dediği zaman böyle zıplamalar oluyor ve bizim gibi gerçekten araştırıp öğrenerek bu gibi bitkilerden faydalananlar aşırı fiyat yüzünden bir süre yararlı ürünlerden uzak kalabiliyor.Ne yaparsın ÇARK bu. iyi çalışmalar.

Çileksuyu Sibel dedi ki...

selam Tijen Abla...pancarin bu sekilde yenilebilecegini,pisirilip de salata olucagi hic aklima gelmeisti acikcasi...ben tursusuna hayranim kavanoz kavanoz yiyebilirim..sevgiler...

Selma Alkan dedi ki...

Merhaba Tijen ablacim, ne tesadufdurki dun aksam yemekte bizde salgam yiyip onun hakinda konusuyordum..renginin guzelliyi Allah ne guzel yaratmis..Bu arada kitabin hayirli olsun insallah bol bol satilir..sevgiler

Adsız dedi ki...

İştah açıcı anlatımından sonra ilk işim yarın nasipse pazara çıkıp pancar ve roka almak olacak.Sevgiler...

lezzet sefasi dedi ki...

Bu ikili isbirliyini benim soframda yapsalar inanin onlarda pismanlik duymaz bende .:)))
Ilk evlendim Diyarbaki a gittim sokakta manavlar geciyor ve pancarrr pancar diye bagiriyorlar,bende tam bir pancar delisiyim.Manavi duyar duymaz kostum disariya pancar geldiya kulagima.Ama manavin pancar i ile benim istediyim pancar ayni deyil.Manam yesil yesil yaprak lari tutusturdu elime. Seker pancari yapraklari dolma icin kullaniliyormus. Bende yaprak deyil kok pancar istediyimi soyluycem ama ,ben kurtce bilmiyorum ee manavda Turkce bilmiyor .Yoldan gecen bir bayan sagolsun yardim eti.Yaprak deyil kok istiyor dedi.Manav olur demis 3 gun sonra geldi manav Ben gene kosar adimlarla manava gittim.Adam bu sefer elime beyaz uzun kok tutusturdu .Yaa ben bunu istemiyorum KIRMIZI PANCAR ISTIYORUM ben bunu anlatana dek baya zaman gecdi Manavimiz bana sagolsun beni mutlu etmek icin seker pancari getirmis .Yazik bilmiyormus kirmizi pancari.Seker pancari istediyimi dusunmus.
Olanlari telefonda anneme anlatinca bir koli pancar geldi bize IZMIR den :))Simdi ne zaman izne gidecek olsam annem pazardan mutlaka pancar alip atar ve benim pancar maceramdan bahseder.
Yorumu cok uzatigimin farkindayim ama pancari gorunce yazmadan edemedim.Basinizi agrittimsa kusura bakmayin.Bir pancar delisi ;)

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım o kadar guzel yazmışşın kı canım cektı şimdı bak .Cok severım kendılerını de.Sevgıler olsun benden sana..

Adsız dedi ki...

Rengi ne de güzel:). Ellerine sağlık Tijencim, bu tam benlik bir salata olmuş.
Sebze bölümünde artık gözlerim bu mor güzellikleri arayacak.
Sevgilerimle;)...
aslı

nilay dedi ki...

Pancarı haşlayıp o haliyle ısıra ısıra yemeyi bile çok severim:) Haşlardık biz genelde ,senin pişirme şeklin besleyici değerini kaybetmemesi açısından daha iyi aslında... ellerine sağlık :) Yapraklarından da yemek yaparız biz Tijen'cim ,nefis olur. Bakmak istersen burada ; http://cafesardunya.blogspot.com/2006/12/alkama.html

Tijen dedi ki...

Afiyet olsun!

Damak Tadı dedi ki...

Çok severim pancarı (çukundur dur bizdeki adı)..Hemen yapmalıyım bu tarifini..)

Kedila ve Meşe dedi ki...

pancar sanatçıdır. capcanlı kırmızısı ile gönlümüzü gözümüzü dudaklarımızı boyar:)

Sevgiler..

Butikpartim dedi ki...

Pancarı birtek turşu olarak tüketmiştim bu zamana kadar.Bu şeklini merak ettim,eminim lezzeti yerindedir.Hem de faydalı..

neseersoy dedi ki...

Görüntü harika , eminim ki tadıda çok güzeldir.
paylaşım için teşekkürler.
Sevgilerimle

Narince dedi ki...

Annem çukunduru haşlar, babam da zevkle yer. Ben pek bu haliyle tadından hoşlanmasam da turşusunu severim, rengi de bulunduğu yere fark katıyor. Tıpkı buradaki gibi.