26 Mart 2009

Siyah pirinç

Yorumlar üzerine bir not eklemek istedim. Siyah pirinç Türkiye'de de bulunan yabani pirinçle aynı şey değil. (Yabani pirinç tatmak istiyorsanız Gurmenet'in sitesinden satın alabilirsiniz.) O ince, uzun, piştiğinde ortadan ayrılan, içi beyazımsı bir tür. Daha çok su kaldırıyor, daha zor pişiyor. Gerçekte pirinç değil, yabani bir yulaf türü (su yulafı). Bu türle ilgili bilgi Amerikan Pirinci sitesinde Türkçe olarak bulunuyor. Ama bu biraz reklam ağırlıklı site tabii, Amerikan pirincini övüyor. Oysa bu türün bilinen adlarından biri Kanada pirinci, yani aslen Kanada'da yetişiyor. Wikipedia'nın İngilizce sitesindeki bilgiler daha açıklayıcı bence. Sitede yabani pirincin dört türü olduğu, bunların üçünün Kuzey Amerika'ya has, birinin anavatanının ise Çin olduğu belirtilmiş.
*
Pirinç sevmeyen var mıdır? Yoktur herhalde. Pilavını yaparız, sütlaca koyar, yaprakları, biberleri doldururuz onunla. Köftelere girer, mücvere dönüşür, çorbada yer alır... Oooo, pirinçle yapılan pek çok şey sayabilirim size. Hatta böreği, poğaçası, değil mi? Yeryüzünde onlarca çeşit pirinç var. Beyazı, esmeri, kırmızısı, siyahı, ufağı, büyüğü, tombulu, zayıfı. Her kültürün de kendine göre bir pirinç yiyişi var. Çinliler yemeğin yanında sade pirinç pilavını ekmek yerine yerken Japonlar balığın etrafına sarıyor veya altına yatak yapıyor onu. Bali'de ve diğer kimi Asya ülkelerinde muz yaprağına sarılarak tatlıya dönüşüyor. Fotoğrafta gördüğünüz bir adı da "forbidden rice" (yasak pirinç) olarak bilinen siyah pirinç. Wikipedia'ya göre besin değeri yüksek, demir açısından zengin bir tür yasak pirinç. Bir teoriye göre eski dönemlerde besin içeriği ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin'de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasak olduğu için bu adı almış. Fotoğraftaki tabakta siyah pirincin dışında bir de edamame var. Taze soya fasulyesi taneleri yani. Bir de soğan. Ben yapmadım, yedim. Dolayısıyla tam olarak malzeme listesini sayamam ancak bu tarifi taze bakla ile hayal ediyorum şu anda. Tek başına bile öyle lezzetli ki, yanında başka yiyecek olmadan yiyebilirsiniz. Tabii tek başına pişirmekte ve diğer malzemelerle sonradan karıştırmakta fayda var. O kadar güçlü bir rengi var ki, yanına gelen herşeyi boyayabilir.

26 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne kadar ilginç... Pirincin bu kadar çok çeşidi olduğunu bilmiyordum... Peki Tr.'de bulur mu?

Teşekkürler Tijen Abla güzel bilgiler için...

Tijen dedi ki...

Aysel'ciğim,
Bu pirinç ne yazık ki her yerde bulunmuyor. Sadece Amerika'da, o da doğal ürün dükkanlarında gördüm ama bizde yabani pirinç satılıyordu. Bir firmanın listesinde görmüştüm. İstersen www.gurmenet.com.tr adresine bir bak, sanırım listelerinde vardı.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Tijen'cim ilk kez duyuyorum ve görüyorum.Esmerini bilirdim de bu kadar ne zaman kararmış bu zavallı pirinçler.Epey bir yanmışlar canlarım.:):):)
Güzel bir paylaşım olmuş cnm,Sitenden tariften de fazla faydalı bilgi alıyorum arkadaşım.Gçenlerde tv de senin kitabını tanıttılar.Şimdiye kadar nasıl temin etmemişim kızdım kendime.
cnm şimdilik hoşçakal öpüldünüz..

Tijen dedi ki...

Merhaba Semra,
Hangi kitabı tanıttılar acaba merak ettim? Bir de hangi kanalda gördüğünü. Bu pirinç kendinden siyah, doğal rengi yani. Daha ne pirinçler var dünyada, gerçekten çok ilginç şeyler...

Narince dedi ki...

Pirinci başımıza tacetmişiz zaten. Bulsak bu halini de katarız sofralarımıza.

Sevgi Küçük dedi ki...

Bu kadar çok çeşidi hele de bu esmer güzelini duymamıştım. Canım çekmedi de değil. :)
Sevgiler

İnci Yemek dedi ki...

merhaba bu pirinci duymamıştım çok ilginç gerçekten .ayrıca choux hamuru link i için teşekkürler.sevgi ile kalın...

tasarım mekani dedi ki...

ilk defa goruyorum bende... Yemesi de bir garip gelir cunku ben hep beyaz pirinc gormeye yemeye alismisim simdi de kara kara bunlari gorunce :)) Tadi nasil acaba beyaz birince gore cok fark var mi merak ettim. medinem

Studioayse dedi ki...

Merhabalar
Ben de yiyorum ozellikle karistirmayi seviyorum beyaz pirince. Biraz da pahali sanirim toplanmasi ve islemleri cok daha emek istedigi icin. Televizyonda izlemistim bu belgeseli internette de buldum zaman bulursaniz segretmenizi tavsiye ederim. http://www.youtube.com/watch?v=HIGm3LFG3F8

Adsız dedi ki...

Tijencim, çok hoşuma gitti, ben de denemek isterdim. Baklanın yakışacağına eminim.
Sevgilerimle...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen bir dünyasın sen...
Şaşkın şaşkın baktım pirince, eşime okuyorum o da "boyamışlardır,mürekkep balığı ile boyuyorlar"demezmi? yok şekerim gerçekmiş diyorum adamı inandıramadım :))

iyiki varsın canım benimmm :))

Adsız dedi ki...

ÇOK DEĞİŞİK DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEMİŞTİM DAHA BİLMEDİĞİMİZ KİM BİLİR NE LEZZETLER VAR...

Adsız dedi ki...

İLK KEZ GÖRDÜM AMA İLGİNÇ GELDİ TATMAK LAZIM YASAKLANMIŞ OLMASI YAYGINLAŞMASINI ENGELLEMİŞ OLSA GEREK.
SEVGİLER

Studioayse dedi ki...

Tesekkurler bilgi icin haftasonu alisveris listeme ekledim bile.simdi daha da merak ettim bu pirinci :)

egeli dedi ki...

ÇOK İLGİNÇ,ESMERİNİ BİLİRİMDE SİYAHINI İLK DEFA DUYUYORUM ,İYİKİ VARSIN TİJENİM,SAYENDE NE GÜZEL ŞEYLER ÖĞRENİYORUZ..TEŞEKKÜR EDERİM CANIM SANA....

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Burada rahatlıkla bulduğum bir şey siyah pirinç ama hiç yemedim doğrusu. Haziran ayında Türkiye'de olacağım, denemek isteyenlere getirebilirim. Tijenciğim sen de ister misin? Memnuniyetle ulaştırırım sana.
Sevgiler,
Esra

Adsız dedi ki...

ilginç gerçekten :)içindeki yeşillerle ayrı bir hoş görünmüş.
sevgiler

pelince dedi ki...

Ben daha önce bir yerde izlemiştim,sanırım Deryalı Günler'de.Ama pahallı olduğunu filan söylemişlerdi....
Sen beğendiysen lezzeti çok güzeldir eminim... Esra'ya sipariş vermek lazım o zaman :))

Adsız dedi ki...

Tijencim senin sayfandan hep yeni birşeyler öğreniyorum. İşte onlara bir yenisi daha eklendi.
Siyah pirinç çok ilginç geldi. Esmer pirinci çok seviyorum ben, acaba bunun tadı nasıl? Keşke buralarda da bulma imkanı olsaydı.
Güzel paylaşımın için teşekkürler canım.
Sevgiler:).
aslı

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ne güzel şeyler öğreniyoruz sayende baak siyahını hiç duymamıştım.

Sevgiler,
Evren

sihirlirloklava dedi ki...

ben de duymamıştım ama sayende öğrendik.zaten blogları o yüzden seviyorum ya..bilmediğimiz birçok şeyle karşılaşıyoruz.yemek te bir kültür olduğuna göre yeni şeyler duymayı seviyorum.eğer karşıma çıkarsa kesin denerim.teşekkürler canım:)

lezzet sefasi dedi ki...

Selam Tijan hanim ilk onc e tesekkurler bu bilgiler icin.Ben marketlerde goruyordum ama bu kadar besleyici bir ozeliyi oldugunu bilmiyordum.Ilk firsata deniycem.Tesekkurler

Tijen dedi ki...

Dağarcığınıza yeni bilgiler katabiliyorsam ne mutlu bana. Teşekkürler güzel yorumlarınız için.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Siyahını duymuştum,ama pişmişini görmemiştim resim bile olsa..
ben yinede esmer prinçe devam etsem sana ayıp olmaz dimi tijenim :)

Güneşli Günler dedi ki...

Siyah pirinci ilk kez duyuyorum, çok ilginç görünüyor. Peki görüntüsü dışında bariz olarak tad farkı var mı diğer pirinçlerden acaba? Merak ettim doğrusu.

Unknown dedi ki...

merhaba rüveyda ben.
çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler, ayrıca mart ayından itibaren Türkiye'de de piyasaya sürüldü denemek isteyenler migrosta bulabilir..