03 Aralık 2008

Yuvalarımız hep bereketli olsun!

Sabah cebimde 50 lirayla pazara gittim. Ne çok şey aldım! Çok tatlı bir kız var pazarda. Fazla ciddi ama işini layığıyla yapan, güven duygusu veren biri. Baktım süt getirmiş, 1.5 kg süt aldım ondan, kaynattım. Dolaba atıp ne kadar kaymak bağlayacak bakacağım. Şu anda yoğurdum var, yarın ya da öteki gün mayalarım. Şevketi bostanı başka birinden (hoş o da sevdiğim bir kadındır) aldım diye ondan alamadım, öyle de güzel ve temizdi ki. Hiç değilse yarım kilo turpotu alayım dedim. Körpecik. Bir güzel ayıklamış, yıka haşla. Dört tane de köy yumurtası, yarın omlet yapacağım. Çok oldu yumurta yemeyeli. Benim hacının tarlasında yazlıklardan fazla bir şey kalmamış. Kabak son dedi, 1.5 kg aldım. Barbunyası nefisti, onu da iç olarak getirmişler, kilosu 5 lira. Bir kilo aldım. Yarısını ıspanakla pişireceğim. Beyaz barbunya. Diğer yarısını da haşlayıp buzluğa atarım herhalde, ikiye bölüp. Çorba falan yaparım, minestrone mesela. Hacı ve ablasından iki kıvırcık marul, yarım kilo kuzu ıspanağı, yarım kilo körpe kereviz ve roka aldım bir de. Bir başka yerden 2 kg "klementin" (bizim burada koyu renkli, kokulu mandalinaya öyle derler), 4 demet nergis (daha bollanmadı sanıp ilk gördüğüme saldırınca kazıklandım tabii, demeti 1.5 lira, sonra bir baktım dolu var, millet demetini 1'e veriyor). Ödemiş dediler, 1.5 kg sarı patates aldım, tazemsi duranlardan. Sonra yerelması. Bir baktım eski yerelmacım, çok var ki uğramamışım, beni görünce hemen poşeti hazırladı, 2 kilo mu olsun 3 mü diye. Yok dedim, poşetim var, evden getirdim. Bir kilo yeter, dün salı pazarından da aldım bir kilo. Yemeğini yapıyor musun dedi, ne gerek var, çıtır çıtır yiyorum, elma gibi dedim. Onlar sade pişirirmiş, ben havuç ve pirinçle pişirip üzerine dereotu koyuyorum pişirdiğim zaman dedim. Annem havuç istemişti, iyi ki hatırladım. Bir kilo havuç, sapları hala yeşil yeşil, bir de o güzelim sapları kesmeden getirseler. Son olarak bir kilo olgun Trabzon hurması. Vallahi doldu pazar çantam. Bir de anneme keçi peyniri aldım. Keçi diyorlar ya herhalde inek sütüyle karışıktır. Bayramda sebzemiz bol. Dönüşte baktım daha 10 liram var. Bozdurur bozdurur harcarım artık. Yuvamız, yuvalarımız hep bereketli olsun! (Dün söz verdiğim şeyleri yazacaktım ya, baktım pazar bereketi üzerimden taşmış, paylaşmadan edemedim.)

31 yorum:

Adsız dedi ki...

Tijencim ne de güzel anlatmışsın sanki ben adım adım pazarı gezer gibi oldum; o birbirinden güzel ve tazecik sebzeler geçti gözümün önünden..
Yazlıktayken biz de pazardan alışveriş ediyoruz ama işte şimdi hayat koşturmacasının içinde süpermarketlere talim ediyoruz..Ahh tutar mı o pazarların yerini hiç?
Sevgilerimle...
aslı

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir dilek bu :) Bereketi hiç azalmasın evlerimizin...Hele bu devirde...

Adsız dedi ki...

Süt almaktan ve mayalanmaktan bahsedince sen, anılarım canlandı. Sabahları, at arbasıyla süt satmaya gelirdi sütçüler. Tencereleriyle gidip alırdı tüm komşular. Hiç hazır yoğurt yemezdik. Annem mayalardı yoğurdumuzu. Kışın sarıp sarmalar, sıcacık kömür sobamızın yanına koyardı :)
Annemi özledim galiba, ufacık bir cümleden nerelere geldim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Hadi hadi afiyet olsun. Sevdiklerinle güerek yemek nasip olsun. Sabah sabah iştahımızı kabarttın. Hani iştahsızlık çekiyoruz ya!!!
Sevgiler
solist

serinmavi dedi ki...

Afiyet olsun canımm,sebzesever olarak iştahım açıldı yazdıklarına,yerelmasınınçiğ olarak yenilebildiğini bilmiyordum doğrusu,denemem lazım :)
Şu aşağıdaki zayıflamak için günlük kalori miktarı ile yazınıda merakla bekliyorum

Sevgiler....

Tijen dedi ki...

Oya'cığım,
Bizim buralarda açık kahverengi olanlar satılır, onlar pek gevrektir. Bordomsu renkli olanlar o kadar değil ama bir dene.
*
Fatma'cığım,
Ne yapalım, ya hiç iştahımız olmayaydı?
*
Yasemin hatun,
Anılarımızla varız öyle değil mi?
*
Dileğim daim Hande'ciğim.
*
Aslı'cığım,
Pazarsız bir yerde yaşarsam mutsuz olurum gibi geliyor.

akasyakokusu dedi ki...

Ayyy :)) Bak şimdi anlattıklarınla Antalya'daki Çallı'nın çarşamba pazarına gittim yada dokuma'daki cumartesi pazarına..
Dediğin gibi tazecik misler gibi kokusu sebzelerin çiçeği üstünde çıtır çıtır hepside...
Nerde burda pazar anca markette..Son birkaç aydır pazar kuruluyor en fazla 10 tezgah...
Çok tşkler sevgiler memleketimin özlemi yeter...

durutarifler dedi ki...

Beraber gezdik pazarı. Ben de bayılırım pazar gezmeye.
Yer elmasını da terbiyeli yaparım ben. Nefissss olur.

şeker pasta dedi ki...

Afeyet olsun, sizin oraların sebzeside bir başka güzeldir hani..Dileğin için teşekkürler, hepimizin yuvası bereketli olsun...

Saliha dedi ki...

BU HAFTA GIDEMEDIGIM VE ICIMDE KALAN PAZAR IKDESINI SENDE YASADIM SANKI:( NE GUZEL YAZMISSIN TIJENCIM..BENIMDE PAZARDA GÖZUME KESTIRDIGIM VE SEVDIGIM PAZARCILAR VARDIR ONLARDAN ALIRIM..RABBIM EVLERIMIZDEN BEREKETİ EKSIK ETMESIN...BANDIRMADAN KEÇİ PEYNIRIM GELDI HICCC BURADAKILERE BENZEMIYOR BURADAKIELR KESIN KARISIK TIJENCIM..

AMA ŞU SÜT İŞİ BENI DUSUNDURUYOR....TIJENCIM...KAPALI SUT ALIYORUM BEN VE ICIM RAHAT DEGIL,BURAYA SUTCU GELIYOR AMA ONADA GUVENEMIYORUM..ALSAM KAYNATSAM, COK DAYANMICAK DIYE KORKUYORUM...SENCE NAPMALIYIM SANA DANISSAM NE DERSIN CANIM?....

SEVGILERIMLE..

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Bir süredir pazara gitmiyordum. Cuma günü ben de uğrayayim.Özendim senden :)) Ne güzel anlatmışın.

Yerelması epeydir yapmıyorum :(( aklıma getirdiğin için teşekkürler...

Yumurta da aklandığına göre haftada 2 gün yiyebilirmişiz :)))

Bereketimiz daim olsun Tijen'ciğim.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tijensan,

Kendi poşetimi getirdim demişsin ya işte orada durdum ve seni bir kere daha takdir ettim. Bunu hepimiz yapabilsek ne güzel olur. Hatta naylon poşet yerine, tercihimiz pazara uygun bez çantalar olsa ve de hep onlarla gitsek alışverişe...

Sağlıcakla kalın.

Sevgiler,
Hilal

pelince dedi ki...

Tijencim afiyet olsun...Pazarı bende seninle adım adım gezdim sanki..
Öyle güzel başlık atmışsın ki ,kocaman amiiin diyorum...

Sibel dedi ki...

Pazar gezmeyi özledim, seninle pazar gezmeyi özledim, annemle pazar gezmeyi de özledim!! Ama sonuncusuna az kaldı, bayramda kurulabilen pazar olursa gideceğim. Ne güzel anlatmışsın ablam, her hafta pazar alışverişini yazsan hiç bıkmam keyifle okurum. Yerelmasını bir kez de çiğ yiyeceğim senin gibi, merak ettim. Annem de yiyordu sanki öyle? Dileğine tüm kalbimle katılıyorum, bereket eksik olmasın yuvalarımızdan..

Tijen dedi ki...

Saliha'cığım,
Süt demişsin ya, zor bir soru. Güvenebildiğim birileri varsa taze sağılmış süt her zaman tercihim ama güvendiğim birilerini bulamadığımda yoğurdumu Pınar'ın organik sütüyle mayalıyorum, gerektikçe onu kullanıyorum. Kelkit'teki bir çiftlikten geliyor bu süt. Çiftlik müdürüyle tanışmış, çiftliğe dair sunumunu izlemiştim, bana güven vermişti açıkcası. Yine de günlük sütler besin değeri açısından daha zengin deniyor. Antalya'da kutuda günlük süt olmuyor pek. Yani iki arada bir deredeyiz...

Tijen dedi ki...

Akasya kokusuna Antalya'dan pazar kokusu göndermek ne güzel!
*
Nilay'cığım,
Her zaman bekleriz pazarımıza.
*
Şeker pastaya ve Pelin'e:
Dilekler daim.
*
Zerrin'ciğim,
Bana göre yerelması sebzelerin şahı!
*

Tijen dedi ki...

Hilal,
Benim pazar çantamda ufak bir sepetim, yumurta kutum, evden getirdiğim poşetler, bir de filem var. Poşetsiz hayata geçmeyi arzu ediyorum ama zor görünüyor. En azından yumurta kutularını ziyan etmiyor, domatesleri falan sepete koyuyorum. Poşetleri de bir kaç kere kullanıp sonra çöp poşeti yapıyorum. (Buğday dergisinin kış sayısı için bu konuları da içeren bir yazı yazdım, onu anımsattın. Sanırım yakında çıkar dergi, duyururum buradan.)

Demet dedi ki...

Evlerimizin, mutfaklarimizin, sofralarimizin bereketi hic eksik olmasin. Ne güzel anlatmissin Tijen, pazar yerlerini ve kokusunu cok özledim ben...

Hayat dedi ki...

Size serbest yazılar yakışıyor. Kendimden bir şeyler varmış gibi okuyorum, satırlarınızda...
Yazmak, size yakışıyor. : ))

Bu not sizin için, yorumlar arasındaydı:

Erol Yurderi dedi ki...

Sevgili Tijen,
Merhaba :) Evet, görüşmeyeli bir hayli zaman oldu. Bu arada kitaplarını da çoğaltmışsın, hayırlı olsun.

Sevgiler.

30 Kasım 2008 Pazar 16:34

a_y_s_e dedi ki...

Tijen, ne guzek dilek bu, bir tane de ben ekleyeyim; Allah agzimizin tadini hic bozmasin, o olmayinca ne olsa insan mutlu olamiyor...

Bu arada cok hosuma gitti aldiklarin. Pazarin hele de boyle ciftci pazarlarinin bereketi baska oluyor.. Oyle meblaglara oyle cok sey aliyorsun ki... Afiyet olsun- benim icin de ye... :)

egeli dedi ki...

AMİN TİJENCİM.....ŞEVKETİ-BOSTAN ,NASILDA GÜZEL OLUYOR YEMEĞİ,BU GÜNDE BİZİM SÖKE'NİN PAZARI VAR ,SANA YAZDIKTAN SONRA PAZARIMA GİDİCEM,SÜTÜMDE GELİCEK YOĞURDUMUDA YAPARIM....OHHHH DEYMEYİN KEYFİMİZE,BOLLUK FIŞKIRIYOZ PARZARLARIMIZDAN,BU KONUDA GERÇEKTEN KENDİMİZİ ŞANSLI SAYMALIYIZ.....PAYLAŞTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM CANIM...SEVGİLER.

HADİYE dedi ki...

Merhaba ,

Yazınızı okurken bende dolaştım pazarda. satıcılar canlandı gözümde, sebzelere dokunsam hissedeceğim sandım......

Afiyetle yeyin inşallah.Şifa olsun.
Bereket tüm evleri doldursun.

Sevgilerimle*

Adsız dedi ki...

ağzına sağlık ne güzel anlatmışssın öyle bende çok severim pazarları.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ohh ne güzel,pazar gibisi var mı ama,canım canım çekti pazarda tezgah tezgah gezinmeyi,tazecik seçip almayı.oğluş hasta kaç gündür eve tıkıldık kaldık.özledim am:)))

Zeynep dedi ki...

Tijen o kadar güzel anlatıyorsun ki sebzeleri ve otları;hele pazarları,benim çok canım çekiyor.Burda bulmak zor.Hele yumurtalı yapıyorsun ya,ne güzel oluyordur.Sebze pişirmeyi seviyorum ben yemeyi de.Bulabildiğim,pişirebildiğim şeyleri yapmaya çalışıyorum.Senin anlattıkların arasında özellikle arapsaçını çok merak ediyorum.Belki bir yerde rastlarım bir gün.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ahhh,ah yine koymuşsun nergisleri:) Kokusu geldi buralara:)

Seninle gezdiğimiz pazarlar canlandı hemen gözümün önünde:)

İlk kez gittiğin pazarlarda,kadınlarla sohbetin,çantandan çıkardığın poşetlerin,kadınların hayretle, sonra hayranlıkla bakmaları:)

Bolluk bereket hep olsun! dolsun dolsun taşsın mutfağında,mutfağımızda!

Öpüldün canısı.

Ayşen

Adsız dedi ki...

Nergisleri koymuşsun demişim:) Almışsın demek yerine...ne yapayım dayanamıyorum işte:)

Ayşen

ebru dedi ki...

Tijencim pazarı o kadar güzel anlatmışsın ki canım şu an pazara gidip gezmek istedi.Çalıştığım için uzun süredir pazara gitmedim.Genelde eşim veya ablam gidiyor.Ama sayende bir nebze de olsa özlemim gitti.Hatta hemen pazara gidip bahsettiğin otlardan alıp bir şeyler yapmak istedim ama imkansızdı.Sana teşekkür ediyorum canım.Sayende güzel bir pazar gezmiş oldum.

NESRIN dedi ki...

Yer elmasi diyince bende nerden bulmustum hatirlamiyorumda anneannemin gullerinin arasina ekip rahmetliyi kizdirmis bir guzelde azar isitmistim.Gerci sonra onlari yediginde iyiki ekmissin demisti ama canim benim keske yasasaydida bana hep kizip soylenip dursaydi.Sevgilerimle

Mutfak Havlusu dedi ki...

tek tek aldıklarını okudum Tijen abla eee pazarsever kendini belli ediyor böyle:)
ne güzel şeyler almışsın öyle,sende yerelmasını pişirince bizim gibi pişiryormuşsun ben çok seviyorum yerelması bana onun lezzeti hep lokum gibi geliyor acayip bir tat.
körpe körpedir birde senin aldığın bu lezzetler ne güzel afiyetle yiyin inşAllah tadınız hiç bozulmasın!..

yagmur dedi ki...

en cok pazarlari ozluyorum.. marketten ciktiktan sonra harcadigimiz parayi gorunce Turkiye de olsaydik bu para bir aylik pazar paramiz olurdu gibi laflar etmeden duramiyorum.. insanlarla muabbet de guzel.senin de yasadigin gibi tarif alip vermeler :)