11 Aralık 2008

Rehavetten çıkalım

Bayram rehaveti bana da uğradı. Bilmem siz de aynı halde misiniz? Nasıl olsa herkes tatilde diye siteyi güncellemedim bu ara. Eh haksız da sayılmam hani, çoğu kişi bilgisayarından da, evinden de, işinden de uzak bugünlerde. Belki kiminiz yarın işbaşı yapacak, kiminiz pazartesiye kadar tatile devam edecek, tadını çıkarın. Şu geçen günlerde neler pişirdim diye düşündüm. Aralarında karnabahar yok ama bu fotoğrafı pek estetik bulduğum için dayanamadım koydum. Geçen yıl Amerikalı bir misafirimi pazara götürdüğümde çekmiştim. Daha karnabahar pişirmedim bu kış ama pek çeşitli yemekler yapmaktayım, diyet sağolsun. Hoş adına diyet demeyi sevmiyorum. Ben sağlıklı beslenmek, zinde ve enerjik olmak derdindeyim. Okuduğum yazılar da bu görüşü doğrular nitelikte. "Diyet listeleri uygulamaktansa sağlıklı beslenmeye çalışın, öncelikli amacınız da zayıflamak değil sağlıklı olmak olsun" diyor uzmanlar. Haksız da sayılmazlar hani. Öyleyse daha çok meyve sebze yiyelim, karbonhidratlara öcü gözüyle bakmayalım (tam tahıllar ve baklagillerden alınan kaloriler diyetinizin yaklaşık %50'sini oluşturmalı), ekmeğimizi de yiyelim ama beyaz undan yapılmış ekmekleri değil, tam undan yapılmış ekmekleri tercih edelim, hatta ekmeğimizi kendimiz yapalım. O zaman içinde ne olduğunu da biliriz öyle değil mi?

32 yorum:

Adsız dedi ki...

Tijencim,
evde ekmek yapma fikrine katiliyorum. Mis gibi ve tertemiz oluyor.

Buralarda bayram havasi olmadigindan rehavet de cökemedi ne yazik ki bizim üzerimize.

Bu aralar bizim de eglencemiz noel pazari.Frankfurt bu aralar pek süslü pek güzel. Dün aksam da senin kulaklarini cinlattim :) Frankfurtla ilgili bir yazinda Bethmännchen´dan söz etmistin hani. Ben de 3 senedir burdayim hic duymadim demistim. Iste dün pazarda görünce hemen aldim denedim. Pek begendim tadini. Yaninda da sicak visne sarabim pek güzel gitti dogrusu :)

Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

yoğun bir dönemden sonra ,tatlı bir başıboşluk bana çok iyi geldi tijenciğim.
kendimi kutluyorum. 4 gün içinde sadece 4 adet tatlı ve 2 dilim börek yemişim. (buda bir başarı :))
hergün spor yaptığımıda eklemek isterim :)
brokoli ve karnabahar vazgeçilmezim. tesadüf bu ya,az önce salatasını yaptım..kişisel alışkanlıklarımıza mutlak ve mutlak dengeli beslenme adına,her ayrıntıyı sokmalıyız.
genç ve zinde yarınlara selam olsun..
sevgiler canım..

Hayat dedi ki...

Ketentohumlu, kuruyemişli tam buğdaylı ekmekler...
Ne zamandır aklımda...
Hangi makineden memnunsunuz?
Arçelik diye duydum ama kullananlar varsa önerilerini rica ederim. : )
Artık elektrikli bir şey almamak için kendimle mücadele ediyorum.
Yine de ekmek makinası fikri gelip- gidiyor zihnime... : )
Tarzınızı ve sizi sevdim, Tijen hanım, Tijen' ciğim ve sevgili Tijen hitaplarında kararsız kaldım. Hani 'Dün bir, bugün iki, hayrola?' hitabıyla karşılanmak da var...[Yüreğinde sevgi olan insanlarda bunun olmayacağı duygusu, yine de sevgiyle yaklaşmaya sürüklüyor beni... : )) ]
Bu da benim tarzım, duygularımı kimi zaman biraz fazla coşkulu belirtmek ya da arkadaşlıklara biraz ' balıklama' dalmak, eğer hoşlanmışsam...
Her ne kadar sürç-i lîsan ettimse, affola : ))
Sevgimle...

Tijen dedi ki...

Ah Beyza,
Bu sene çok istemiştim Noel pazarlarını gezebilmeyi ama olmadı. Seneye artık. Afiyet olsun, güzeller değil mi?
*
Nunu'cuğum,
Senin gibi dirençli ve kararlı olsak keşke hepimiz. Gerçi ben üç haftadır rafine hiç bir gıda yemedim ki buna şeker, beyaz undan yapılmış yiyecekler, rafine yağlar... hepsi dahil!)
*
Sevgili Hayat,
Peki ben size bu isimle mi hitap edeyim? Bana nasıl hitap edeceğinize siz karar verin ne olur, benim için hepsi de makbul. Ekmek makinesine gelince, hayatımın hiç bir döneminde bir ekmek makinesi sahibi olmayı arzu etmedim. Zaten makinenin yaptığı ekmeğin formundan hoşlanmıyorum da nedense. Eller ne güne duruyor? Onlardan ala makine mi var? Zevkle yoğuruyorum ekmeklerimi ve afiyetle yiyorum!

www.illedeyemek.com dedi ki...

Merhaba;
Dediğiniz gibi herşeyin doğru olanını yapmak lazım diyet yerine sağlıklı beslenme gibi.Herşeyden kararında yemek en doğrusu.Karnabahar çok taze görünüyor çok severim :) Sevgilerimle...

www.illedeyemek.com

leyya dedi ki...

şu an itibariyle sonlanmış olsa da bayram tebriğine uğramak istedim lakin tijen hanımın et ile arası olmadıgını da okuyunca ))acaba kutlasam mı kutlamasam mı derdine düştüm)))
etli kısmı bana kalsın, tatlılarla bayramınızı kutlayayım dedim.. o da ne ?tatlıda yokmuş bu bayram))ee ben kaldım böyle arafta)))

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bu güzelim karnıbaharla ne güzel lezzetler yapılır... Salatası, bol limonlu yemeği, yoksa biraz kendimizi şımartıp fırnda kaşarlı börek kıvamında mı yapsak...

Dolapta beni bekleyen bir karnıbahar var acele etmeliyim... Hangisini yapsam...

Sevgiler...

Hayat dedi ki...

Siz de uygun görürseniz, konuştuğumuzda nasıl hitap etmeyi dilerseniz öyle olsun seçiminiz, Tijen' ciğim...
Mail adresinize gerekli bilgileri gönderiyorum.
Tanışmaktan mutluluk duyacağım. : )
Sevgiler...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Tam ben karnabaharı yaptım; bloğa baktım yorumunuz gelmiş... Amaa salatasını yapmıştım ben de :) Ufak eklemelerle... Teşekkürler... Sevgiler...

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Bayramlar artık tatil çağrışımı yapıyor ne yazık ki. Yeni yetişen çocuklar da bayram sevinçlerini yaşayamıyorlar ne yazık ki. Ve erişkinlerden tutun da çocuklara kadar rehavet çöküyor. Oysa başka kültürlerden değilde kendi kültürümüzden eserler bırakabilsek, geleneklerimizi çocuklarımıza yaşatabilsek ne güzel olurdu. Dolayısı ile de bayramlarda rehavet çökmezdi. Bir koşuşturma ile geçen hayatta bazen bir telefon dahi etmeyi unuttuğumuz dostlarımızı senede 2 gün aramak,görmek ve bu bayram sevinçlerini toplum olarak kaynaşarak yaşamanın tadına varabilsek.
İyi bayramlar..

Zeynep dedi ki...

Tijen doğru söylüyorsun sağlıklı beslenmek adına zayıflamalıyız.Ben de bir an öce karar verip uygulayacağım bunu.Karnıbahar'ı ben de çok severim.Bir ara pek sağlıklı olmasa da kızartıp üstüne sarmısaklı yoğurt döküp yapardım,çok güzel olurdu,çok severdik:)Kış mevsiminin çok sevdiğim sebzelerinden biri.Fotoğrafta harika.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

şu son dönemde 7 kg verdim ben, 67 kiloya çıkmıştım, 60'a indim. ama sırf diyet yapmadım, yanında düzenli bir ağırlık aletli spor da yaptım. sonuç olarak hem bedenim inceldi 2 beden, hem de sağlık olarak kendimi daha iyi hissediyorum, insanın vücudunda lüzumsuz yağları boşu boşuna taşımaması gerek diye düşünüyorum, gerçekten bedeni düşünüp hareket ettiğinde o da gereken cevabı veriyor hemen insana.. sana da başarılar diliyorum sağlıklı yaşam konusunda, gerçekten insan daha iyi hissediyor daha düzgün beslenip spor yaptığı zaman..

meleginmarifetleri dedi ki...

Çok haklısın tijencim de güzel olan harşey zararlı beaa ne yapsak acep..
Bayram rehaveti bende de var ama blog gezmek zor gelir oldu pc başına oturulmuyor ya uzun uzun onun için.
Sana sevgilerimi yolluyorum by.

NiNo dedi ki...

ben 10. kg mu verdim :) devam yola devam ;)

Adsız dedi ki...

merhabalar tijen hanım. ben ve kardeşim sitenizin düzenli okurları arasındayız. son derece yararlı, son derece güzel bir site hazırlamışsınız, ellerinize sağlık. biz evde ekmek yapmaya biraz size heveslenip başladık. şimdi her zaman olmasa da arada bir kendi ekmeğimizi yapmaya devam ediyoruz. size bir sorumuz olacak. geçenlerde bir italyan restoranında spagetti yerken yemeye yardımcı olması için kaşık da getirdiler. kardeşim daha önce bir yerde italya'da spagetti yerken kaşık kullanmanın görgüsüzlük sayıldığına dair bir yazı okuduğunu söyledi. spagetti yerken kaşık kullanmak gerekir mi gerekmez mi diye sağa sola sorduk, araştırma yaptık kendimizce ancak her defasında farklı sonuçlar aldık. kesin bilgiyi sizden alabileceğimizi düşünerek size yazalım istedik. bu sorumuzu münasebetsiz bulmaz da bizi aydınlatırsanız çok seviniriz. saygılarımızı sunuyoruz. gülten- zeynep güngör.

Baharcicegi dedi ki...

Cok haklisin,sebze agirlikli beslenmeyi sadece diyet yaparken degil devamli saglikli beslenmek en iyisi.
Almanlarin yemekleri salcasiz yagsiz sebze agirlikli birde bol spor yapiyorlar, bizim sadece diyetteyken uyguladigimizi adamlar hayati boyunca yapiyor öyle oluncada ince belli uzun bacakli hatunlar oluyorlar darisi bize

leyya dedi ki...

tijen hanımcım vallahi benimkisi muziplikten başka şey değil))sevgi ve saygılarımla..

Tijen dedi ki...

Sevgili GÜlten ve Zeynep,
İtalyanlar sadece çatalla yer diye biliyorum ancak bu işi beceremeyenler kaşıktan yardım ister.
*
Baharlı komşum,
Çok haklısın, benim de bir Alman arkadaşım var, çok çok dikkat etti hayatı boyunca, aynı yaştayız, o genç kız gibi!
*
Aslan Nino!
Yakında tam bir fıstık olacaksın birilerinin haberi yok?!?!?
*
Melek'ciğim,
Vallahi ben tercihlerimi söylüyorum, isteyen istediğini yiyecek elbet komşucuğum.
*
Pandora hatun,
Harika olmuş bu iş. Spor gerçekten çok fark ettiriyor.
*
Sevgili Zeynep,
Afiyetle.
*
Sevgili Asiye,
Ben de bazı şeylerin belli günlere sıkıştırılmasından hoşlanmıyorum. Özlediğin, sevdiğin insanı aklına düştüğünde aramak da güzel değil mi?
*
Ellerine sağlık Aysel'ciğim!
*
Sorma Leyya!
Ne yapalım bu sefer de böyle oldu.
*
İlle de karnabahar o zaman!

pelince dedi ki...

Çocuklar krnabahara çiçek yemek derler,ben de çok severim..

one ben bir sey dedi ki...

Tijencim merhabalar ,
bayram dönüşü tatlı raporum:)
bir adet üstü çukulata kaplı pişmaniye ve beş adet çikolata :)
bende ne zamandır kendi ekmeğimi kendim yapayım diyordum acaba bir zuccihini bread başlangıç için nasıl olur şöyle bol cevizli hemde sebzeli super olur sanırım ne dersiniz
sevgilerimle

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Aramızdaki mesafe ancak kilometrelerle sınırlı bence Tijen Ablacığım. Zaten bilgisayar başına geçince o da kalmıyor. Ayrıca kendi sayfamda sizden bahsederken size olan saygımdan "Tijen Hanım" diye yazdım.

Sevgiyle...

Mutfak Havlusu dedi ki...

üfff bu internete ne diyeyim ben şimdi boşuna modernite olmasada olur hatta dibe vurmayız diyorum.
dün akşam bir karnıbahar sever olarak coşmuş güzel bir mesaj yazmıştım burada ama gelmemiş gelememiş kesin bir ara sorun çıktı nette o ara oldu üff yaa ne diyeyim ben şimdi Tijen abla'cığım.

karnıbahar yemeği+bir kase yoğurt+havuç salatası=güzel çok güzel bir yemek benim için.
geçen sene dershaneden gelirdim akşam yorgun argın o yediğim karnıbahar benim için herşeyden önemliydi bazen abartıp 2 tabak yediğimde olurda şimdi frende olması lazım aklımında eliminde:)

nacizane tavsiyem yemeğini birde alt kısmına patates döşyerek yapmalısın,az öyle çok değil ama alt kısmı patatesle çok çok güzel oluyor.
annem öyle yapar birde üzerine ince kıyılmış maydonoz ekler ocağı kapadıktan sonra üfff:)

ah ah bende bu yemek sevgisi varken kesin ince değil hallice bir birey olurum:)

Unknown dedi ki...

canım hayırlı ugurlu mutlu günler...

Tijen dedi ki...

Pelin'ciğim,
Sevilmez mi hiç?
*
Yap tabii Candan, ev yapımı ekmek gibisi var mı?
*
Aysel'ciğim,
Çok teşekkürler, çok incesin ama gerçekten hanım demene gerek yok.
*
Zeynep'ciğim bu harika bir fikir, çok teşekkürler.

Ayse Pamuk dedi ki...

Üşenmesem sürekli evde yapacağım bende ekmeğimi ama bu aralar iyice şiştiğim için yemek bile yapmak istemiyorum.Karnabahara gelince bir türlü sevemedim kendisini ama kardeşi brokoliyi tokken bile yerim.Sevgiler

Zehra Gürgen dedi ki...

Karnıbahara bayılırım. Özellikle eşim değişik bir yemeğini yapıyor. Abaza'lara özgüymüş !? enfes birşey. Sebze gibisi varmı?

Hülya dedi ki...

Çok haklısın Tijen.Sağlık için beslenmeli insan.Bir de diyet menüsü deyip sırf karnabahar,pırasa,brokoli yazmıyorlar mı?Hani sanki bunlar diyet harici yenmezmiş gibi.
İşe gelmeden bir tencere karnabahar yemeği pişirdim bugün.İsabet olmuş;)

Sevgiyle....

Sevgi Küçük dedi ki...

karnıbahar gerçekten çok güzel gözüküyor.ne lezizdir kimbilir...(derin bir iç çekmesi...)burada en çok bunları özlüyorum,hele de yeşillikleri. marketlerde veya pazarlarda satılan ve adına "yeşillik" denilen şeyleri görseniz: 3 dal maydonoz veya 4 dal tere ki onlarda kendinden geçmiş...memleketimin gözünü seveyim. zaten anneme booolll yeşillik sipariş ettim. :)
diyetle ilgili görüşünüze kesinlikle katılıyorum.adı "diyet" olunca bir takım botokslu teyzelerin yaptığı şeyler (özellikle şeyler dedim çünkü yaptıklarının sağlıklı olduğuna inanmıyorum) aklıma geliyor. bizim yaptığımız ise tamamen sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için, ömür boyu süren bir beslenme biçimi/alışkanlığı.
herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim. :)

yagmur dedi ki...

rehavetten cikalim..daha az kalorili daha saglikli kurabiyeler yapalim..tariflerini bekliyorum Tijen ablacim.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Tijenciğim,
Çok güzel bir film seyrettim, senin zevk alacağını düşünüyorum. (Muhtemelen haberin vardır.)
Adı: "How to Cook Your Life?"
Blogda ayrıntıları var.
:))

durutarifler dedi ki...

Oğlum "bana inat mı beyaz ekmek yemiyorsunuz" diye isyanda. 13 yaşında ve tam tahıllı undan yapılmış ekmeklerle arası hiç iyi değil. Hala alıştırmaya çalışıyoruz. Misafirliğe veya lokantaya gittiğinde bayram yapıyor

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
Sağlıklı ve az kalorili beslenmenin önemini 17 yıllık bir deney sonucunda kesinleştirdiler biliyorsun bilim adamları. 2 maymun üzerinde yapılan deney sonucu hakikaten çarpıcı. Çok kalorili ve sağlıksız beslenen maymun oldukça yaşlanmış ve bitkin görünürken, diğeri çok enerjik ve fiziksel olarak da genç duruyor. Başarmalıyız! Yiyecekler zaten bu kadar sağlıksızken bir de bol kalori ile bedenimize daha da zarar veriyoruz. Senin sayfan sağlıklı yiyecekler konusunda her zaman başvuru kaynağı benim için. Çünkü sadece rejim yemeklerini değil, yediğin herşeyi sağlıklı hale getiriyorsun. Keten tohumu, susam, incir, ceviz, baklagiller v.s. hep sağlıklı şeyler kullanıyorsun. Özendiriyorsun beni:)
Sevgilerimle...