16 Aralık 2008

Nohut oda, bakla sofa

En son ne zaman nohut, fasulye veya mercimek pişirdiniz? Barbunya, börülce, hatta soya fasulyesi? Hayatınızda ne kadar yer alıyor baklagiller? Onlardan nasıl yararlanıyorsunuz? Mesela sebze yemeklerine, çorbalara birer avuç atıyor musunuz? Daha sağlıklı beslenmeyi hedeflediğimden beri daha çok yer oldum onları. Örneğin gelincikli, kerevizli yeşil mercimeğim var bugün evde. Gündüz normal yemek olarak yiyor, akşamları da çorbaya bir kaç kaşık ekliyorum. Nasıl da yakışıyor. Önceki gün sütlü tarhana çorbası vardı mesela, iki kaşık koydum. Hmmm... Yılın son tarla kabaklarını nohutla pişirdim. Ondan önce de yine yılın son beyaz barbunyalarıyla (taze ve ayıklanmış olarak satın aldım) İtalyanların meşhur minestrone çorbasını yaptım ama makarnasız. Ben onları çorbalara, bulgur pilavlarına koyuyor, sebzelerle veya tek başlarına pişiriyorum. Hatta soya sütü veya peyniri yaptığım zaman artan soya kırıklarından keke koyuyor, böreklere harç yapıyor, köfteye dönüştürüyorum, yahut mücvere. Dilerim sizin de sofralarınıza daha çok konuk olur bu güzeller. (Fotoğrafta gördüğünüz muhteşem fasulyeler Riga'daki koca pazar yerinden. Yaşlı mı yaşlı bir teyzenin kirli bir plastik kap içinde satmaya çalıştığı o fasulyeleri almalı, alıp bir güzel haşlamalıydım. Üzerine mis kokulu sızma zeytinyağı, biraz kekik belki bir iki diş sarımsak...)

43 yorum:

Naile dedi ki...

Daha buzdolabında pazar günü pişirdiğim nohut yemeğinin kalanı var :) Antep'de sulu yemeklerin içine de genelde nohut konuyor. Ben de oğlumun yemeklerine nohut,mercimek gibi baklagiller koyuyorum artık.

Sanem dedi ki...

Bizim evde oldukça sık tüketilir kuru baklagiller. Daha dün pişirdim kuru fasülye. Kuru naneyle çok yakıştırıyorum onu. Lezzetine lezzet katıyor. Size de afiyet bal şeker olsun.

Adsız dedi ki...

Biz çok kullanıyoruz.En az haftada bir yemeye dikkat ederiz. Özellikle yeşil mercimek en sevdiğimiz bakliyat türüdür. Bir de bulgur pilavı (meyhane pilavı diye anılan domatesli, biberli türünden) haftada 2 kez yeriz ve hiç bıkmayız :)

Kedila ve Meşe dedi ki...

Unutmuşum ne zamandır yemiyoruz baklagil. Ben hiç değişik yemeklerin içine koymamıştım.

Annemin çocukluğunda haşlanmış nohut satan sokak satıcıları varmış. Mısırcı arabalarına benzeyen, ortası kaynayan kazanlı. Sarı bülbül denirmiş buna, gazete kağıtlarından külahlara konup satılırmış. Üzerine de az tuz biraz tereyağı ile.
Evden bu yüzden azar işitirlermiş gene aburcubur yedin yemek yemeyeceksin diye.
Keşke şimdinin aburcuburları da böyle olsa..

Sevgiler..

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım bızım evde baklagiller cok tuketılır.Hatta gecen gun eşim nohut ne zamandır pısırmedin dıye sıtemler edıyordu.Sana kucak dolusu sevgıler canım...

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

İçinde nohut olan her şeyi severek tüketirim canım. O kadar seviyorum. Daima deep freezede de mutlaka haşlayıp kaldırdığım vardır.
Sık sık mercimek ve fasulye de pişer.Neyse ki oğlumda severek yediği için bir problem olmuyor.
Bir de şişkinliği olmasa :((((
Öğle yemeği olarak bugün nohut yiyeceğim :)) ve yanında olmazsa olmazlarımdan yoğurt.

Sevgiler...

Hayat dedi ki...

Bir kez daha tebriklerimi sunmaktan zevk duyarım.
Güzel alışkanlıkları bu kadar lezzetli bir sunumla birleştirebilmek her kulun harcı değil...
Okumak, değerlendirmek de ayrı bir şans...
Hep düşündüklerimi (hattâ bir ara yoğun olarak yazdıklarımı) dile getiriyorsunuz.
Bu yönüyle kendimi görüyor gibiyim sizde...
Teşekkürler...

NAZLICA dedi ki...

Tijenciğim eskiden hep tek başına pişirilir tüketilirdi baklagiller. Şimdi örneğin hemen hemen herşeye nohut koyuyorum, mercimek koyuyorum, pirinç zaten çok kullanılıyor. Deneme yanılmayla lezzet ortaya çıkıyor. Bulgur pilavını nohutsuz pişirmez oldum mesela, un tahranasına bile yakışıyor. Afiyet olsun canım, azıcık şundan, azıcık bundan diyerek ne farklı lezzetler çıkarıyorsun. Sevgiyle

PAPATYA PRENSES dedi ki...

yeşil mercimek ve nohutu tek geçerim:)
hatta az önce yeşil mercimekli bulgur pilavı yaptım:))
nohut salatası zaten favorim:)

pinarbk dedi ki...

Yayla çorbalarını tavuk suyuna ve baklagillerle yapıyorum bir süredir. Harika oluyor. Adı da artık yayla çorbası olmuyor ama:))

DENİZSEFASI dedi ki...

tijenciğim sen böyle anlatınca sağlıklı beslenmeye daha çok merak salıyorum gerçekten.

adana mutfağında da nohut çok önemlidir. başlı başına humus gerçek bir vitamin deposudur. ayrıca dolmalarımıza mutlaka nohut koyarız.

şekersiz çaya ve diyete devam. daha bir ilerleme olmadı ama sabırlıyım bu sefer.

sevgiler...

egeli dedi ki...

BİZİM EVDE ,OT TÜKETTİĞİMİZ KADAR BAKLAGİLDE TÜKETİLİR TİJEN'CİM.
NOHUTU GEÇEN GÜN YAPTIM,PIRASANIN İÇİNE DE ÇOK YAKIŞIR,PİLAVIN VE MEŞHUR DÜĞÜN ÇOBASININDA.
KURU BAKLANIN FAVASI VE TAZESİNİNDE BOL DEREOTLU TAZE SOĞAN VE TAZE SARIMSAK İLE PŞİRİLDİĞİNDE TADINA DOYUM OLMAZ......AYYY !!!KALKAYIM BİR KURU FASULYE ISLATAYIM ,BU KADAR MUHABETTEDEN SONRA İYİ GİDER DOĞRUSU...SEVGİLER.

Adsız dedi ki...

Tijencim annemin bana kazandırdığı güzel bir alışkanlıktır sofrada bol bol baklagillere yer vermek..Bize küçüklüğümüzden beri sevdirerek yedirdi annecim türlü yemeklerini yaparak.
Ben de şimdi yemeklerde, çorbalarda bol bol kullanıyorum..Daha dün pişirdiğim bol naneli tarhana çorbama avuç avuç haşlanmış nohut ekledim, biraz sarımsak rendesi de onlara eşlik etti, güzel ve besleyici bir yemek oldu çorbam..
Senin bu ip uçlarınla, farklı lezzet fikirlerinle şimdi zihnimde baklagillerle yapabileceklerim konusunda çok daha özgür hissettim kendimi..Ne güzel yazmışsın yine..
Sevgiler:)))..
aslı

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,çok hoş anlatıyorsun,iştahlandırıyorsun hepimizi ama kesinlikle fasulyeyi ağzıma koyamam...Bizdede sık olmasada ara ara şeker fasulyesi pişirilir(kuru yani)..Nohut senede belki 2 kez yapılır..Ben nohutu 3 yıldır yiyorum..(ÇOK KÖTÜYÜM DİMİ?)
Gönlüne sağlık canım arkadaşım benim..

Bir hafta sonu Trabzon kaçamağı yapabiliriz seninle tatlım..Perşembe gece uçup pazar gece dönüş gibi mesela..))Sabah pide,öğlen ne olursa,geceleri ise balıkçı barınaklarında balık ızgara ve yanında ne istersek..)))


Öpüyorum yanaklarından..))

Anneciğe sevgiler,hürmetler..

Adsız dedi ki...

Merhaba , öylesine hoş anlatmışsınız ki o kasedekileri avuçlayıp alasım geldi :) Öylesine güzel içten sıcak vede gerçek.. sevgiler..

Adsız dedi ki...

Yemek Bloğu Yazarları, internet üzerinde dağınık şekilde bulunun bütün yemek bloglarını tek bir çatı altında toplamak ve birbirleri arasında iletişimi resimler gönderip, videolar ekleyip forumlara katılarak ve kendi adınıza gruplar kurarak, iletişimi, güçlendirerek daha üretken olabilmeyi amaçlamıştır.

Bu hem bloglar arası iletişimi kuvvetlendirecek. Hemde internet üzerinde yemek arayan bir çok insan için önemli bir kaynak oluşturacaktır.

Sizde bir yemek sever ve yemek bloğu sahibi iseniz;

Hemen üye olarak yerinizi alın.

http://mutfaksirlari.ning.com

(Bir mutfaksirlari.com girişimidir.)

Tijen dedi ki...

Bence hepimiz hak ediyoruz baklagilleri. Harika besinler. Ve ne çok kullanma şekli var. Hepinize afiyet olsun!

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Baklagilleri severek tüketirim her zaman... Bana yine dolapta bekleyen soya fasulyesi kurusunu hatırlattın Tijen Ablacığım...

Bu haftanın yemek listesine alınmalı...

Teşekkürler, Sevgiler...

meleginmarifetleri dedi ki...

Bende nohut ısladım pişireceğim:) bayılırım nohuta.
Sevgiler..

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim koreliler kuru cennet elmalarını nerelerde kullanıyorlar merak ettim bana anlatırmısın fikrim olsun.
Öptüm by

HÜLYA dedi ki...

Tijen,
bende bol bol baklagilleri kullaniyorum. Asagi yukari senin gibi bende herseye ekliyorum.
Ister yemegini yapiyorum, ister de çorbasini.
Geçenlerde ilk defa kuru börülce çorbasi yaptim. Tek kelime ile harika oldu. Yapmayan varsa, tavsiye ederim.
Sevgiler

Sevgi Küçük dedi ki...

kesinlikle onlarsız olmaz diyenlerdenim!!tek başına pişirmek dışında mümkün olduğunca salatasını / mezesini yaparım, çorba veya diğer yemeklere katkısını sağlarım.hatta "ne özledin" diyen anneme verdiğim sipariş listesinde de varlar.ne diyebilirim ki;annem benden güzel pişiriyor...off!az kaldı azzz! :)

Adsız dedi ki...

Bizim evde niyeyse kurubaklagillere hiç sıra gelmiyor.
Hep tamam yarın pişirelim diyoruz, ama araya başka bir yemek giriyor.
Ama yazın odun ateşinde güveçte kurufasülye çok pişiririz.

www.illedeyemek.com dedi ki...

Bende uzun zamandır yapmadığımı düşünüyordum ki yazınızı okudum ve aşka geldim:)) nohutlu arpa şehriye salatasına karar verdim :)

Yazınızı hayranlıkla okudum,sevgilerimi iletiyorum...

www.illedeyemek.com

Adsız dedi ki...

çok severim. sızma zeytinyağ, sarımsak ve kekikle nasıl lezzetli olmuştur.
afiyet olsun..

Ferhanca dedi ki...

Otlar kadar bizde de bakliyta tüketilir ..kurufasulye , yeşilmercimek olmaz olmazlardan:)
ev halkıda yemek seçmeyiyor.
zaten kadınların baş işi ayrın ne yapacağım olmuyormu baklıyatda olmasa ne pişircez ..
tarhan çorbasına pişmiş yemeklerden nohut, fasulye çok yakışır. nohutlu pilavda ayrı güzel oluyor..
sanada afiyetler olsun..

zengile dedi ki...

merhabalar,. Nekadar çok kurucu varmış alemde yada ağır makineli sever?Kasım Aralık METROGASTRO da kurusunuda yaşınıda anlatan muhteşem anlatıyor.

MUTFAKISTAN dedi ki...

Tijencigim ne guzel anlatmissin baklagiller kisin daha cok tuketilir bizde sadece soya ve borulce pek hazirlanmaz neden bilmem.Ayrica damak tadi gulcugumun planina bayildim hain planlar bunlar belkide sizi takip ederim sabah,oglen ve en guzeli gece balikcilar offf ...Insallah gider bizimle resimleri paylasirsiniz sevgiler

Saliha dedi ki...

mercımegı gecen hafta barbunyayı da bugun yaptım ama sebze yemeklerıne eklemekte guzel fıkırmıs ya...ellerıne saglık tıjencım...sevgılerımle..

leyya dedi ki...

çogu zaman sayfanızı ziyaret ettiğimde hep içimde bir şükür duygusu uyanıyor biliyor musunuz?çünkü bu güzellerin çogunu yazın bahçeden elimle toplayıp çocuklarla sofra bezinin etrafında dizilip ayıklıyor ,sonra da pişirip yiyoruz.. fazlasını da dondurucuda saklıyorum...ama börekte kekte kullanmak işte o hiç aklıma gelmemişti..selamlar..

Adsız dedi ki...

Şimdi bu yazını okuyunca fark ettimki, Bende baklagilleri seven ama çok sık pişirmeyenlerdenim sanırım.
Önerini dikkate alıp, yemeklere eklemeye çalışacağım.
Sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

ooo sana yemeğe gelinmeli Tijen abla,hem tek başına bitiremessin sen değil mi?
:)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim yine süper bir konu olmuş bu,tam benlik.Ben de mutlaka oğluşun çorbalarına nohut,buğday,yarma kullanmaya çalışırım.yeşil mercimeği de sıkça yaparım.bol soğanla kavurup makarnaların üzerinde servis yaparım.barbunya asla eksik olmaz bizim soframızda,bir de yarma baklagil sayılır mı bilmem ama ben her çorbaya katarım.hatta yoğurtlu buğday da sevdiklerim arasında.

a_y_s_e dedi ki...

Tijencigim,
artik et yemedigim icin ben de daha cok kullanir oldum baklagilleri... Evde her daim oluyor pinto ya da garbanzolar... Ben corbalara genelde hep bir avuc mercimek, pirinc (baklagil degil tam ama olsun), ince bulgur, hatta biraz haslanmis y.mercimek katiyorum.. Fasulye ve nohutlari da ya zeytinyagli-balsamikli sos dokup biraz da sogan dograyarak piyaz olarak ya da salatalarin icinde yiyoruz..

Adsız dedi ki...

selam tijen.. nohut,barbunya,yarma,yeşil mercimek başta olmazk üzere bizim evdede baklıyat çok sık tüketilir.bazen ana yemek bazen salata bazen börek..biz çok seviyoruz...sevgilerr

Adsız dedi ki...

Tijencim,
baklagilleri biz de severek yiyoruz. Genelde yemek olarak ya da salata yapiyorum. Ama corbaya hic atmamistim simdiye kadar nohut filan. Senin yemekleri bu sekilde anlatmana bayiliyorum. Bu yazida da özellikle fasülyelerin üzerine kekik atmana takildim, nasil olur cok merak ettim dogrusu. Deneyecegim ilk firsatta.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Hımm... Yanında mis gibi pirinç pilavı ve de turşu da olacak illa ki kuru fasülye dedin miydi. Evde pişenden gayri, özel kurucum var Süleymaniye'de; okul günlerini yad ede ede, mis gibi mideye indirilir bir tabak kuru fasülyesi. Ayrıca geçen müze çıkışı pek şıkıdım bir kuru fasülyecide yemeğimizi yedik arkadaşlarla. Kar gibi beyaz masa örtüleri olan, fasülyeci dediğinizde insanın kulaklarına inanası gelmeyen bir yerdi Tophane'de :)Gerçi hiçbirzaman evde pişenin yerini tutmaz ama, ben keşiflerime devam edeceğim. Bir de kestane iriliğinde Ayder fasülyesi yediğim yerin adını hatırlarsam söylerim.
Afiyetle.
Sevgiler,
Hilal

Sibel dedi ki...

Daha haftasonu yaptım erişteli mercimek:) Bugün akşam yapmayı planladığım yoğurtlu kepekli makarnama koymak için de mercimek haşladım dün gece. Bizde her hafta yeniyor düzenli olarak, hiç olmazsa tarhana çorbasına haşlanmış börülce, pilava nohut ekleniyor dondurucudan. Bir de ben salatalarına bayılıyorum.. Haşladığım börülceleri yeşilliklerle bol ekşili ve sızmalı salata yapıyorum, arada piyaz yapıyorum, pilaki yapıyorum.. Velhasıl baklagilsiz olmaz!

Adsız dedi ki...

Bu da bir baklagil masalı:
Tüm baklagiller gülmekten ikiye ayrılmış. Terzi de gelmiş bir güzel hepsini dikmiş. (Tüm baklagiller çift çeneklidir, yani iki yarısı vardır; pirinç,buğday gibi tek parça değillerdir).)Sıra börülcenin göbek kısmına geldiğindeyse beyaz ipliği bitmiş terzinin ve göbek kısmını siyah iplikle bitirmek durumunda kalmış. İşte o gün bugündür börülcenin göbişi hep siyahmış :)

Tijen dedi ki...

Bu kadar baklagil seviyor olmamız ne güzel! Anadolu'nun bereketi onlar. Gerçekten çok kıymetli gıda maddeleri.
(Yasemin'ciğim, buğday baklagil değil tahıl ama kepeğinden ayrılmadıysa o da çok iyi bir vitamin ve mineral kaynağı.)
*
Hilal, ne güzel hikaye!
*
Ah kekikli fasulyeyi sormuşsunuz, deneyin bence!

Adsız dedi ki...

Oğlumun dengeli beslenebilmesi için (kendilerinin etle arası pek yok da )yaptığım çoğu yemeğe ya nohut yada mercimek eklemeye çalışıyorum ben de.Tabi biz de bayıla bayıla yiyiyoruz.Sevgilerimle...

akasyakokusu dedi ki...

Merhaba Tijen'cim..Canım bende baklagilleri sık tüketmeye çalışırım..Zira bilirimki nebati et demektir bir bakıma.Nohut olsun fasulye olsun bütün ailecek çok severiz..Sadece yemeğimi tabiki haşla dök zeytinyağını kaşıkla bir güzel.
Helede sen bilirsin mutlaka büyücek fasulye cinsi var Antalyada adı horoz fasulyesi galiba.Bolu'dada dombay mı bombaymı ne:) her kaşığa bir tane:) burda bulamıyorum onun tadını çok özledim.
Ne zaman yemeğini yapsam nohut yada fasulyenin birkaç tane kalsa bile çöpe dökemem mutlaka bir sonraki yemeğime ekler yada çorbama ezer ilave ederim.
Tşkler canım sevgiler sana.

one ben bir sey dedi ki...

Tijencim merhabalar
Baklagilleri severim ama nedense pek sık yapamıyorum ama bu aralar canım buğdaylı bir şeyler istiyor salatası yada pilavı olabilir...dövmeden yapılmış pilavı çok seviyorum....
Bu arada bizim klasik tarhana çorbasını mısırlı nohutlu bezelyeli ve tel şehriyeli olarak yedim tat harikaydı yayınlayacağım
sevgilerimle