24 Aralık 2008

Lezzet dergisi yazıları

Biliyorsunuz kriz gerekçesiyle pek çok firma işten eleman çıkarıyor veya maaşları düşürüyor. Bir sürü şey olup bitiyor, farkındasınızdır, olmamak imkansız. Ben de "kriz gerekçesi" ile Lezzet dergisine yazdığım yazılara artık telif ödenemeyeceğini öğrendim. Belki bizlerin teliflerini keserek kar rekorunu kırmaya devam eder Doğan grubu. Öyle ya bu zamanda önemli olan hep daha çok kar etmek. Emeğin değeri yok. Değerli olan tek şey para. Neyse, uzun uzun konuşmak istemiyorum bu konuda ama bu nedenle 2006 yılının Ocak ayından beri yazdığım Lezzet dergisi yazılarına son vermek durumunda kaldım. Hani derginin okuru iseniz ve beni görmezseniz şaşırmayın diye söylüyorum. Durum değişir hadi yazılarına devam et, telifini de ödeyeceğiz derlerse size haber veririm elbet.
(Not: Bu yazıyı kırgınlık veya kızgınlıkla yazmadım. Aslında duyduğumda şaşırmadım da. Yaşadığım bazı şeylerden dolayı artık çok daha az şaşırıyorum çünkü. Haberi bugün almış da değilim. Ocak sayısı için telaşla yazı hazırlayıp gönderdiğim zaman, on gün kadar önce öğrendim. O zaman değil şimdi yazmış olmam sadece dergide beni arayıp göremezseniz şaşırmayın diye. Türkiye'de -ve sanırım dünyada da- pek çok dergi kar amaçlı olarak yayınlanıyor ve en azından bizim ülkemizde çoğu 3-4 kişi ile çıkartılıyor. Kar etmeyenler kapatılıyor, yerine yenileri çıkarılıyor. Bu düzen böyle. Ama şaşırdığım bir şey var, aynı basın gruplarında yazanlar başka şirketler/kurumlarca işten çıkarılanları yazarken arkadaşlarının yaşadıklarını görmemeyi tercih ediyorlar. Bunu kendim için söylemedim elbet, genele bakarak konuşuyorum. Herkes işini kaybetmemek, yerinde kalabilmek telaşında. Ne kötü bir dönemde yaşıyoruz değil mi? Yine de hepinize teşekkür ederim önerileriniz için.)

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Evet ne yazıkki kimse kar'ından fedakarlık etmek istemediği için bi dünya insan işsiz şu anda. Ben üretim+satış işinde olduğum için, hergün hangi firmanın kaç kişiyi çıkardığı haberleriyle geçiyor günlerimiz bu aralar...
Hem sizin hem lezzetin okuyucusuyum, sizin gibi çok kişinin daha telifini ödemiyeceklerse lezzetinde, lezzeti kaçtı demekki...

Damak Tadı dedi ki...

Bu durumda ne denir bilemedim..Şu bir gerçekki,iyi yapmışsın..Bu zamanda değindiğin gibi, emeğe değilde maddiyata saygı çokkk fazla..YAZIK HALİMİZE..!!

Sevgilerle Tijen'ciğim..

Adsız dedi ki...

Lezzet Dergisi abonesi olarak senin yazılarını orada görmek beni çok gururlandırıyordu. Ama çok üzüldüm. Emeğin bu kadar kolay hiçe sayılmasına, gözü para hırsıyla dönmüş insanlara ve arkadaşımı ünlü dergilerden birinde göremeyecek olmama üzülüyorum. Ama onlar düşünsün sen değil...Senin gibi cevherler olmadan onların dergileri ve boş sayfaları bir işe yaramaz...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

kriz herkesi vurdu maalesef Tijencim,evet ben severek okuyordum dergiyi ve seni.Hayırlısı olsun

Kedila ve Meşe dedi ki...

Üzüldüm..

Adsız dedi ki...

Şimdi senin sayfalarında ne olacak, daha da kar ederiz belki diye fiyatları ucuzlatılmış, 2-3 sayfa fazladan reklam mı? Reklam sayfalarıyla şişirilmiş "Lezzet Dergisi" istemiyoruz, yöresel tatları, harika pazarları görsel şölenle sunan Tijen'i istiyoruz.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,

Çok üzüldüm bu duruma. Zaten hep öyle olmaz mı bu ülkede. Ne zaman böyle bir kriz, darbe gündeme gelse hep emekçilerin, çalışanların sırtına yüklenir faturalar.
Ama bunun sorumluları olarak biraz da kendimize kızmamız lazım değil mi? Hangi konuda olursa olsun toplum olarak tepki vermeyi bilmediğimizden gelmiyor mu başımıza bazı şeyler. Telif hakları ödenmeyen bunca yazar-çizer emekçimizin protestoları işe yarar mı bilmiyorum ama birşeyler yapılmalı diye düşünüyorum.
Ne zaman istersen hep yanında olacağımızı bilmeni istiyorum.

Sağlık ve esenlikler dilerim.

Handan dedi ki...

bilmem ki böyle durumlarda okur olarak elimizden ne gelebilir? nasıl bir eylem hattı çizilebilir? bir fikir alışverişi yapsak... mesela lezzet dergisini bu almasa özellikle kadın arkadaşlarımız, sebebini bloglarında yazarak, mail atarak dergini genel yayın yönetmenine gibi yollar ilk aklıma gelenler.

ne dersiniz?

pinarbk dedi ki...

Derginin/gazetenin içinde ne olsa, ne yazsa satarım diye düşünüyor olmalılar. Yoksa "kaliteli bir emek"ten bu kadar kolay vazgeçilmez. Elif Felsen'in de Eleledeki yazılarına son verilmiş aynı sebeple.

Kanallarında yayınladıkları uyduruk programlara dünyanın parasını harcamasalar daha fazla tasarruf edip büyük bir kirliliği de önlerler bence. Hiçbir vasfı olmayan kadınlara "sunucu" diye dünyanın parası ödeniyor bu ülkede. Yazık...

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim gerçektende durumlar çok kötü allah sonumuzu hayır eder inşallah.
dergide yeniden yazmaya devm edersin.
sEVGİLER

egeli dedi ki...

AYYY EVET TİJEN'CİM FARKINDAYIM VE ÇOK ÜZÜLDÜM,ZEVKLE OKUYORDUM YAZILARINI ,DİĞER DERGİLERİ ARADA ALSAMDA ,LEZZETİ KAÇIRMAZDIM,NEYSE SAĞLIK OLSUN,İNŞALLAH TEKRAR ÇAĞIRIRLAR.İYİ Kİ BLOGLAR VAR BAK NE GÜZEL BURDANDA SENİ TAKİP EDEBİLİYORUZ,HEMDE İLETİŞİM KURARAK....

İLKAY dedi ki...

tijenciğim biraz da krizi kullanıyor iş yeri sahipleri ben bunu gözlemliyorum...

ama tabii ki yine kendilere yapıyorlar bunu daha sonra ödeyecekler...

umarım herşey yoluna girer en kısa zamanda...

pelince dedi ki...

Bende şaşırdım,emeklerinin karşılığını alamamak en kötüsü.

Kriz var tamamda başka başka çözümler bulmak gerekmez mi?,bu şekilde insanları uzaklaştırmak yada işlerini iptal etmek ne kadar doğru.Genelleme yapıyorum çünkü her akşam başka bir kötü haber duyuyorum.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım lezzet dergısındekı yazılarını zevkle ve gururla okuyordum.Cok uzuldum.Baska cozum bulamaz mıydılar acaba.Emegın karsılıgını alamamak ne uzucu.Ama bence onlar kaybettı.
Hersey ıstedıgın gıbı olması dılegıyle sevgılerımı gonderıyorum.

Tijen dedi ki...

Sevgili dostlar,
Çok çok teşekkürler destek yorumlarınız için. Çok şükür aç değilim açıkta değilim, bir kapı kapanırsa başka kapı açılır.
Ben böyle zamanlarda en çok yuva geçindiren insanlar işten çıkarıldığında üzülüyorum. Kirada olan, kışta kıyamette yakacak odun (kömür demeye içim elvermiyor şu son kömür krizlerinden sonra) alamayan, sofrasına sıcak bir tencere yemek koyamayan...

Adsız dedi ki...

yazdıklarınıza tamamen katılıyorum,sizin yazılarınızı dergide bulamayacağımız için üzgünüm,en önemliside insana ve emeğğe verilen değer,böyle bir anlayışı tamamen kınıyorum bu tür anlayışla iş yapıldıkça dah çok gerilerde kalırız

Adsız dedi ki...

Her ay seni ve dergiyi büyük bir zevkle okuduğum için gerçekten çok üzüldüm Tijenciğim.Hakkında hayırlısı olsun.Yeni yılda herşey gönlünce olur inşallah.Sevgilerimle....

Berceste dedi ki...

Firsatcilar! Servetlerine servet katmak yerine vatandasin ekmegi ile oynayan firsatcilar...

Denetime gittigim bir firmada, iscilerin ucretleri zamaninda odenmiyor, sigorta yapilmamis... Adam gecmis karsima kriz anlatiyor, 2000'lerin basinda. Ama durup durup da camdan disari bakiyor. Ne oluyor diye ben de bakinca farkettim, iki tane gicir gicir BMW Jeep kapinin onunde. Arabalariniz yeni mi dedim. Adamin gozlerinin ici parlayip anlatmaya basladi... Dedim onlara kriz yok herhalde! Iste cogu patron amca da bu hallerde. Evet ortada hos olmayan, butun dunyayi etkileyen bir kriz olabilir ama onlem isci cikartmak midir, telif hakki odememek midir? Sen yaz, ben senin sirtindan para kazanayim. Oh ne ala, ne ala... Karnim doymadikca sana Jeep aldirmak icin niye yazayim ki?
(Bilgisayar israrla Turkce karakterlere gecmedi, ozur dilerim!)

DENİZSEFASI dedi ki...

teğet geçiyordu hani (?)

geleceği göremiyorum, çocuklarımızın geleceğinden hiç umutlu değilim malesef.

bu ülkede ne zaman emek değerli oldu ki. umarım kısa zamanda işler yoluna girer.

neyseki yazılarını zevkle burdan takip etme imkanımız var.

sevgiler...

Tijen dedi ki...

Eh kesesini doldurmuş olanları tabii ki teğet geçiyor deniz sefası! Onlara bir zararı olmaz ki bu krizlerin. O yüzden de aşağıdakileri görebilmeleri mümkün değil "inançlı" yönetenlerimizin.

La Madame Chapeau dedi ki...

Telif konusu neredeyse her koşulda es geçilebilen bir konuyken ülkemizde, kriz döneminde öyle bir cümle kurmuş olmalarına ben de şaşırmadım Tijen...

Şaşırmadım diyorum da... Nasıl rahatlıkla "yazılarınıza artık telif ödemeyeceğiz" diyebiliyorlar anlayamıyorum. İnsani olan sanki şudur "Tijen hanım, telifinizi ödemeye gücümüz yetmeyecek, bir süre ara verelim"... Böyle dense, ahlaki bir yaklaşım vardır deriz hiç olmazsa. Ama "yazılara telif ödemeyeceğiz, siz de yer yutarsanız hani, yazmaya devam edin" havasına girmeleri işte asıl kızdıran.

Şükür ki onlara ihtiyacın yok. Eh biz de sana çok daha yakından ulaşıyoruz nasılsa...

Bu krizler biter yenileri de gelir gider de... Bu "felsefesizlikle" nereye kadar, işte orası muallakta...