27 Aralık 2008

Ihlamurlar altında

Hiç haziran ayının başlarında bir ıhlamur ağacının altında oturdunuz mu? Oturamazsınız zaten, korkarsınız. Öyle çok arı dolaşır ki dalları arasında. Bzzzz.... Bzzzzz.... Arılar hep heyecanlıdır, mutlu ve meşgul görünürler çiçekli bitkilere bayılırlar ya, sanki ıhlamur çiçeklerine daha bir sevdalıdırlar. En azından bana öyle gelir. O soluk sarı renkli çiçekler salkım salkımdır koyu yeşil, yuvarlağımsı yaprakların arasında. Her bir çiçek kümesi daha açık yeşil ve uzun bir yaprağa bitişiktir. Dolayısıyla çiçekleri toplarken o yaprakçıkları da toplarsınız. Çekinirsiniz de, arıları korkutur veya kızdırır mıyım acaba diye. Ihlamur balını hayal edersiniz. Mis kokulu bir bal. Bir kaşık yediniz mi hastalık falan kalmaz. Sonra o ıhlamurları temiz bezler üzerine yayar, gölgede kurutursunuz. Bu sene çok ıhlamur toplayamadım. Oysa hemen karşımızdaki evin bahçesinde iki tane ıhlamur ağacı var. Geç kaldık tabii, biz gidene kadar çoğu tohuma dönmüştü. Olsun, Zengile dostun getirdikleriyle çoğaldı ıhlamurumuz. Ben de iki gündür koca bir cezveye bir büyük tutam ıhlamur atıyor, üzerine bir elmanın kalınca soyulmuş kabuklarını koyuyorum. Biraz kabuk tarçın, 3-4 karanfil ve 2-3 dilim taze zencefille tamamlanıyor liste. Üzerine kaynar su döküyor, bir kaç dakika kısık ateşte tuttuktan sonra alıyor, hemen servis ediyorum. İçmesi bir güzel oluyor ki. İster istemez çocukluğumda soba üzerinde demlenen ıhlamurları düşünüyorum tabii, akıl kayıyor eskilere.

39 yorum:

Adsız dedi ki...

offf nasıl özledim tijencigim bu anlattıklarını... çocuklugumda vardı ananemin sobası, her kış orda ıhlamur dururdu...bütün ev mis gibi kokardı, heeyyy gidi günler :(
biz de toplayamadık bu sene ıhlamur, çünkü tam çiçek açtıkları hafta saganak vardı, ıslandı gitti bir çogu...
geçenlerde mısır çarşısından aldım...ben sade-limonlu demliyordum...şimdi hemen senin tarifi deneyeceğim...enfes olmalı

başta senin ve tüm mutfaktazencilerin yeni yılını kutlarım..saglıklı, mutlu, tatlı ve bol lezzetli bir yıl dilerim

sevgiler
RaNa

Özgür Turan dedi ki...

Ihlamur kokusu nasıl da huzur verir insana. bayılırım!

Sevde dedi ki...

Merhabalar siteniz çok güzel ellerinize sağlık...
İhlamur çayının tutkunuyumdur ama bu şekilde değil daha farklı ve sade yapıyordum, bundan sonra böyle yapacağım inş, bunu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim arkadaşım... :)

bir dilim bir tutam dedi ki...

Berlinde ihlamur agaci cok.Birde meshur UNTER DEN LINDEN sokagi yani ihlamurlar altinda sokagi var.Hava sicak olupta bir de yaz yagmuru yagdimi ki cok oluyor! bu agaclardan yayilan mis gibi ihlamur kokusunu.............muhtesem bir sey............

zengile dedi ki...

Merhabalar. Galiba diyet ve Ankara yolculuğu sizi biraz çarpmış.Geçmiş olsun.

ebru dedi ki...

Sevgili Tijen ıhlamurların resmi ne kadar güzel görünüyor.Aslında ben ıhmur içmeyi hatta bitki çaylarını da pek sevmiyorum ama sen çok hoş anlatmışsın.Ihlamur demlemeyi.Ben biraz da içine limon koysam.Herhalde benim için daha iyi olur.Sağol canım.

Adsız dedi ki...

o ciceklerden tac yapmak da guzeldi eskiden:)

Tijen dedi ki...

Hasta olup ihtiyaç duymayın ama bu çay keyifle içilen bir kış çayı, tavsiye ederim herkese.

Studioayse dedi ki...

ne guzel tarif etmissiniz yine ..kokusu geldi buraya..ne tesaduf dun kendime deliler gibi ihlamur aradim durdum.poset var ama guzel olmuyor..bugun de aramaya devam edecegim gittigim yerlerde..

Demet dedi ki...

Ihlamur deyince ta cocukluguma giderim Tijen, Besiktas'in Ihlamur'unda buram buram ıhlamur kokulariyla, annemin elinden tutarak yürüdügüm yollar. Ayni duyguyu gectigimiz bahar Hamburg'da da yasadim. İki yani ıhlamur agaclariyla dizi dizi sirali bir yolda kokularini icime cekerek yürüdüm. Ve yazini okurken yine yürüdüm o mis kokan yollarda :)
Sagol!

Unknown dedi ki...

Hergün mutlaka oğullarıma ve kendime demlerim.içinede bal atarım benim antibiyotiğim gibidir.
annemlerin bahçesinde ıhlamur ağacı var.
yaz akşamları ılık ılık estikçe miss gibi kokusunu içime çelerim.

çok güzel bir yazı olmuş.
sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,
Ne kadar guzel anlatmissin, canim istedi, bak simdi:))
Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle..

Tijen dedi ki...

Yazıyı beğenmenize sevindim. Güzel bir şeyi güzel anlatabildiğime sevindim. Ihlamur kokusu eksik olmasın hayatlarınızdan.

pelince dedi ki...

Bu konuda şanslıyım.Salonumun camlarını açtığımda içeri mis gibi ıhlamur kokusu gelir.. Apartman görevlimiz aşağı daldakilerden toplar ve apartmana azar azar dağıtılır.
O kadar büyüdü ki geçen sene budadılar,bakalım bu sene yeşerecek mi ?
Benim çocuklar sevmiyor ama ben bayılırım çayına...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ohhh tam da bu havalara göre.benim de oturduğum apartmanın yanındaki apartmanda var bir ıhlamur ağacı.misler gibi kokar.ben de ıhlamur yaparım yılın genelde bu mevsimi.içine elma,karanfil de atarım.

Mutfak Havlusu dedi ki...

annemin çayı gibi!
annemede okuttum yazını benim çaya benziyor dedi,annemde biz evde meyve yerkenn dedektif gibi peşimizde elmanın çöplerini atmayın:)
yada gördüki elimizde tabak içinde meyvalar çöplerini atmayın aynen bu şekilde annem zaten elma yerken elmanın bir tek sapını bırakıyor yenmemiş.
***
ıhlamurları görünce yalova aklıma geldi orda giderler zamanı gelince toplmaya ormana doğru zordur zahmetlidir ama oranın ıhlamuruda çok güzeldir.
ıhlamuru severim bende bu resim tam bana göre olmuş.

Hansa dedi ki...

Keşke bu, manzaranın çok hoş anlatıldığı satırları okurken,anlatılan manzaraya nazır içsem o tarifini verdiğiniz çayı.Tam bu soğuklara göre bi çay.
Hata olunca zaten yapacak takat kalmıyor en iyisi her daim bulundurmak.
sevgilerimle...

Hansa dedi ki...

Haftada bir kilo başlıklı yazınız sanırım iki hafta sonra iki kilo verip veremediğimi yazdırcak size...Son makarnamdı yani :)))

leyya dedi ki...

ıhlamur&kestane balına bayılıyorum hafif acımsı ama tadı da kokusu kadar güzel.bizim köyün sırtını dayadıgı dagda hem ıhlamur hem kestane ağacı bol..ikisinin karışımı harika oluyor..
bahçedeki ıhlamur pek nazlı ama dağdakilerin maşllhı var.biz de içi içiveriyoruz bolca)
sevgiler...

leyya dedi ki...

amma bizim köyden bahsediyorum))baharda buyrun gelin inşllh...

Tijen dedi ki...

Bol ıhlamurlu bir kış geçirelim o zaman. Ama az hastalıklı. Karlar bol bol yağsın ki mikrobu kırsın büyük kentlerde.

Adsız dedi ki...

Elimde koca bir fincan ıhlamurla okudum yazını :)
Sevgiler

Leyla Poyraz dedi ki...

Tijen hanım..
ıhlamuru çok güzel anlatmışsınız..
benim evimin önünde ve sokağımızda var ıhlamur ağacı..
kokusuna bayılıyorum..şuanda yapraklarının çoğu gitti sadece üstlerinde bir kaçtane var..
inşallah seneye açtığı zaman bende resimleyip yayınlaya bilirim..
Banada beklerim...
Sevgilerimi gönderiyorum...

Zeynep dedi ki...

Tijen ben de kış geldiğinde sürekli yaparım ıhlamuru,hepimiz seviyoruz.Geçen sene bir arkadaşım getirmişti kendi bahçesinden,çok güzeldi.Bu sene de dışardan alıyorum daha çok.Benim de aklıma o eski günler,annemin soba üstünde pişirdiği mis kokulu günler geldi.Ne güzeldi.
Sevgilerimle

Bir Dilim Düş dedi ki...

Sabah sabah sayende elimde ıhlamurla yazıyorum sana :)))
Miss gibi içine bal de koydum ohhh keyfime diyecek yok.

2009'un tüm istediklerinizi vermesi dileğiyle...

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

İşte akşam üzerleri ıhlamur kokulu sokaklarda yürümeye bayılırım ben. HOş buralarda artık ıhlamur ağacı görmek zor olsa da...

Gizem dedi ki...

Ben portakal kabugu da atiyorum. hatta termosa koyup sirkete getiriyorum butun gun sicacik iciyorum.

Nilambara dedi ki...

bu güzel karışıma ben bir de minik bir kök havlıcan ve 1-2 ayva yaprağı da katıyorum, tüm kış akşamlarında en favori içeceğimiz...

buarada Tijen ve Ankara???
ne zaman biraraya geldiler? üzüldüm kaçırdığıma, yıllar öncesinden kalan bir söz geldi aklıma :((
hala geçerli, hatırlatırım :)

Adsız dedi ki...

Bende çok severim ıhlamur çayını içine biraz bal ve ikide karanfil misler gibi..Uzağa gitmeye hiç gerek yok..işte size şifa..Bu arada bi solukda okudum.. Sevmeyen bile imrenir içmeye başlar bu satırları okuyunca.. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Ben geldimmm
Bu yil burdaki ihlamur dallari arasinda arilar dolasamadi benim yuzumden.Evde annemin gonderdigi eski kocamaan bez torba dolusu ihlamurum var.Ellerimle topladigim.
Sevgilerimle
Beceriksizgelininiz.........

Adsız dedi ki...

Ah Tijen ne hatırlattı bu yazın bana bir bilsen...Eski İstanbul'u...Anadolu yakasındaki köşklerin bahçelerini bir düşünün ılık yaz akşamlarında: Mis gibi ıhlamurlar, yanında yaseminler, az ileride iğde çiçekleri ve ligustrum... O aromada sarhoş olma lüksüne hala sahip bir sokakta oturuyorum. Yaz akşamları, eve dönerken, bizim sokaktaki o kokunun başdöndürücülüğünü size kelimelerle anlatamam. Baharın gelmesini dört gözle bekliyorum :)

Sevgiler,
Hilal

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Tijen, mutlu yıllar diliyorum.. Sevgiler..

Cafe Gusto dedi ki...

Yaş ilerledikçe insan çocukluğunu daha bir özler daha bir anımsar oluyor.O zamanlar kavga dövüş içtiğimiz ihlamur şimdi bizlere keyif veriyor.Yeni yılda da keyfimiz hiiiiç bozulmasın..Tijenciğim yeni yıl yeni umutlar yeni başlangıçlar sağlık huzur ve sana yeni kitaplar getirsin..kocaman sevgiler...

yaban mersini dedi ki...

eskiden istanbul da ıhlamur ağaçları varmış,hatta istanbulun simge kokusu ıhlamurmuş,ben de çocuklugumdan hayalmeyal hatırlıyorum ıhlamur ağaçlarını bir de sümbül dediğimiz bir ağaç vardı,yanlış hatırlamıyorsam hurma diye bir ağaç ta vardı.ah ah ne güzelgünlermiş kıymet bilememişiz diyeceğim sonra da nasıl bilecektik ki diye ekleyeceğim çocuktuk yahu..slmlar cnm ve mutlu yeni yıl..

Limonlu Kek dedi ki...

Yeni yıl en çok istediklerini, herşeyin en güzelini, en büyük mutlulukları, sevgileri versin, yeni yılın kutlu olsun...

Tijen dedi ki...

Ben de hepinize çok güzel bir yıl diliyorum dostlar. Dilerim yeni yıl eskisini aratmaz. Daha çok güler, daha güzel işler becerir, daha çok sever ve seviliriz bu yıl.

Hanife dedi ki...

Montreal'deki evimizin yakindaki parkta bir iki ihlamur agaci vardi. Bayagi cicek veriyordu hatta. Yol kenarinda oldugundan ben toplamamistim hic. Ama goruntusu ne hostu. Fotografi gorunce o agaclar aklima geldi..

Adsız dedi ki...

ıhlamur... ben kırmızı severim ama arkadaşlarım sarı iken için diyor. acaba hangisi doğru.

semaozturk.blogspot.com dedi ki...

evet oturdum:)) çocukluğum oıhlamurlar altında geçti. Sabah kahvaltılaımız.. akşam yemeklerimiz hep ıhlamurlar altındaydı.. bahçemizde küçük bir ıhlamur ağacı var şimdi ve ıhlamur çiçekleri açtıkları zaman keskin bir ıhlamur kokusu sarıyor her yanı.. elinize sağlık, sevgiler...