04 Aralık 2008

Haftada bir kilo vermek için

Geçen gün söz verdiğim bilgilere geldi sıra. Önce basit bir hesaplama yapmak gerekiyor. Yaşınızı, boy, kilo ve hareketlilik durumunuzu girip (sayfanın altında) günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz. Kısaca anlatayım. Diyelim ki 1.65 boyundasınız, 30 yaşında ve 70 kilosunuz. Normal bir hareketlilik düzeyiniz var. Hesapladığınızda günlük kalori ihtiyacınızın 2200 olduğunu göreceksiniz. Yani aynı kiloda kalmak için bu kadar kalori almanız gerekiyor. Ancak siz kilo vermek istiyorsunuz. Uzmanlar haftada bir kilodan fazla verilmemesini öğütlüyorlar. Bunun için de yedi günde 7000 kalori yakmanız (veya daha az almanız) gerekiyor. Günde 1000 kalori eder. Yani ya günlük 1200 kalorilik bir diyet yapacaksınız ya da spora başlayacaksınız. İkisini birlikte yapmak en sağlıklısı, çünkü sporla verilen kiloların daha kalıcı olduğunu söylüyorlar. Ayrıca spor yaptığınızda bedeniniz daha zinde, daha enerjik oluyor. (Bir not daha, spor yapıp metabolizmanızı hızlandırıyor, böylece uykuda da daha fazla kalori harcıyorsunuz. Yani bir taşla bir çok kuş...) Diyelim ki günde 500 kalori yakacağınız bir spor yapıyorsunuz, o zaman 500 kalori eksik almak sizi hedefinize götürecektir. Mantıken hem spor hem de 1200 veya 1500 kalorilik bir diyetle daha fazla kilo verebilirsiniz. Bilmem bu bilgiler açıklayıcı oldu mu? Yani ne yapıyoruz? Hem daha az kalori alacağımız bir beslenme düzenine geçiyor, hem de her gün ortalama bir saat spor yapıyoruz. Sonra da enerjik, sağlıklı birer birey oluyoruz. Geçen gün kime söyledimdi, hepimiz birer kilo versek dünya hafifler. Yalan mı? Hadi kolay gelsin. (Aşağıdaki iki yazıda 1200 ve 1500 kalorilik diyetler için porsiyon oranları ve porsiyon bilgileri var, oraya da bakabilirsiniz.)

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayramı sevgili annemin yanında, onun yemekleriyle geçireceğim için diyet şansım yok ama dönüşte kesin başlıyorum ben artık :)hem spora hem dikkatli beslenmeye.
Gece gece tatlılar yapıp yemek yok. Tamam duramayıp yapabilirim belki ama en azından yemek yok :)
Bu yazıların benim kararıma etkisi çok büyük olduğu için şimdiden vereceğim kilolar için sana teşekkür ederim canım.
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,tam diyetisyen bilgileri gibi olmuş..Haliyle diğer yönünde ortaya çıkmış oldu..Sen yakında hangi besinlerle hangilerini alırsanız daha kolay yakarsınız gibi bilgileride verirsen,inan kimse diyetisyene gitmez..))

Paylaştıklarını görüyordum ama gelip yazamıyordum yoğunluktan..Bu yararlı bilgiler çok kişilerin işine yaracaklar..Gönlüne sağlık canım arkadaşım..


Senin ve anneciğin Kurban bayramını kutluyorum..


Sevgilerle

Adsız dedi ki...

Bayram dönüşü bir deneyeceğim bakalım.Zaten sppor yapıyorum bir de 1200 kalorilik beslenme kurallarına harfiyen uyarak deneyeceğim. İyi bayramlar ve tatiller...Dönüşte görüşmek üzere...

pinarbk dedi ki...

Tijen, süper bir hizmet bu:)

Adsız dedi ki...

merhaba sevgili tijen hanım, bir kaç gündür sitenize eklediğiniz postlarda verdiğiniz bilgiler çok işe yarıyor doğrusu, teşekkür ederim. uzun süredir tümden yitirdiğim "sağlıklı beslenme" arzumun harekete geçmeye başladığını söyleyebilirim. gün içinde kendime verdiğim tenefüslerden birinde mutlaka sizi okuyorum. ve bu arada e2'de martha stewart'a da takılıyorum. bu günkü programda bir yunanlı aşçı yemek yapıyordu, yunan yoğurdu diyordu, martha yunan yoğurdunun ne kadar özel olduğundan falan söz ediyordu. şimdi ben hiç bir konuda milliyetçi ya da fanatik değilim. hele de mutfak söz konusu olduğunda yemeklerin kökenlerinin, bu günkü biçimlerini alma süreçlerinin ne çok kültürün ve halkın etkisiyle şekillendiğini çok iyi biliyorum. hele de imparatorluk geçmişi olan bir toplumun\toplulukların mutfağından söz ediyorsak. tesadüf belki yine bu gün okuduğum bir gazete yazısında kürtlerin dillerinin, yemek kültürlerinin falan olmadığından bahsediliyordu. anadolu kadar renkli bir etnik kimliğim olduğundan ve herşeyin üstünde tek derdimin "iyi bir insan" olmaya çalışmaktan ibaret olması nedeniyle duyduğum rahatsızlığı adlandırmak ve sizinle paylaşmak istedim. yemek kültürü uygarlık sürecinin, uygarlaşmanın önemli bir ayağı. ancak etnik ya da milliyetçi herhangi bir kaygı duymadan sadece insanların ürettiği olağanüstü bir kültür, bir birikim olarak yemeklerin aidiyetlerinin, köklerinin doğru ve dürüstçe ifade edilmesinin de çok ahlaki bir tutum olması gerekiyor diye düşünüyorum. sizin gibi bu konularda son derece demokratik, hassas ve hakbilir tutumu olan bir yemek kültürü araştırmacısına sormak istediğim şey şu: sadece bu toprakların değil dünyadaki bir çok halkın yeme içme kültürlerine hakim biri olarak söyleyebilir misiniz; doğru olan tutum nedir? yani mutfakların kültürel ve etnik aidiyetlerini dürüstçe ifade etmek, açık kültür yağmalamalarına karşı durmak için ne yapılabilir, doğru tutum nedir? her tür siyasetin üstünde ve dışında ortak bir insanlık üretimi olarak mutfak kültürünü ideolojik saptırmalardan uzaklaştırmak, ortak bir insanlık sofrasını kuracak temel bir malzeme haline getirmek için biz bu işlere dair yazıp çizmeyen fani mutfakseverler neler yapabiliriz, siz ne önerirsiniz? mesela martha'ya öfkelenmek ve ona mail atmak ne oranda bir çare olabilir? sevgi ve saygılarımla, ruken...

Adsız dedi ki...

bu arada Tijen hanım'cığım sizin de benim gibi et yemediğinizi biliyorum. o nedenle kurban bayramından benim gibi çok keyif almadığınızı sanırım. yine de bayramınızı kutluyorum ve size çok içten sevgilerimi yolluyorum. annenize de saygılar. ruken

Demet dedi ki...

Tijencigim harikasin! Örnek verdigin sitede de güzel bilgiler var, tesekkürler :)

pelince dedi ki...

Bayram sonrasına erteliyorum her şeyi mecburen.İradeli ve kararlı olmak şart,Ahh bir becerebilsem...
Bilgiler için çok teşekkürler...

TAZE NANE dedi ki...

İnan yıllardan beri yaptığım birşey.
Ama işe yarıyor.
Sevgiler.

Cafe Gusto dedi ki...

Tijenciğim diyete benim de başlamam lazım ama şu an beyin olarak hazır değilim bayramdan sonra inşallah..sevgiler..

Baharcicegi dedi ki...

Cok faydali bilgiler,herseyden azar azar yiyerek günlük yarim saatte olsa yürüyüs veya egsersiz yaparak kalici saglikli kilo verilebilir.
Ilaclarla diyetlerle verilen kilolar gecici oluyor sonunda verilen kilodan daha cogu aliniyor.
saglicakla kal

pelince dedi ki...

Tijen yine ben:)
Yorumunu okuyup geri geldim.Pırasalı böreği 2 gün önce yapmıştım,bugün çok hızlı yazıp çıkınca beğendiğimi yazamamışım...
İlk önce nasıl olucak diye tereddüt ettim.Sonra aç gözlülük yapıp ayy bu çok az olucak dedim :))
Ama pasta gibi kabardı,çeyreği bile yetti..Yoğurtla birlikte afiyetle yenmiştir ,haber veriyim dedim.

Adsız dedi ki...

ben kurtuluyorum 8 kilo verdim bir ay bitti :) insallah herkes kurtulur fazlalarindan :D

Adsız dedi ki...

ben dıyete basladım sesım cıkmıyor sımdılık ıyı gıdıyor aman nazar deymesın ınsallah zayıflarım.

Zeynep dedi ki...

Tijen ben de bu aralar çok yiyip,hareketsiz kalıyorum.Bir kaç kilo kesin vermem gerekiyor ama bir türlü hazır hissetmiyorum kendimi.
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Hepinize sağlıklı ve zinde günler diliyorum dostlar. Bu iş kafada bitiyor, orası kesin. Hazır olunmadan diyete girmek zor. Ama hayat boyu da hazır olmayı bekleyemeyiz değil mi?
Yolda olanlara bol şans diliyorum. Sonu güzel, hadi devam!

Saliha dedi ki...

tıjencım cok tesekkurler..cıktılarını alıp buzdolabıma yapıstırıyorum:) ne olursun devam....ben hemen hesaplamaya gıdıyorum:)) sevgılerımle..

Adsız dedi ki...

ahh çok haklısın çok güzel özetlemişsin ama işte gel de bunları spor sevmeyen birisine anlat...herşeyi yaparım ama bana spor yap demeyin...şimdilerde en fazla yapabildigim şey yürüyüş, o da hava kötü olmaz ise..onun dışında tamamen anti-spor bir kişiligim tijencigim... spor salonları, çok bilmiş hocaları, aletler, agırlıklar hiç bana göre değil...boguyor...

şimdilik yürüyüş artı yediklerime dikkat etmeyle idare etmeye çalışıyorum. yaşımız da geliyor yavaş yavaş, zayıf olayım derken bu sefer de osteoporoz falan olmayayım... aman sütlerimizi, yogurtlarımızı, peynirlerimizi diyetlerimizden eksik etmeyelim çok önemli...

tüm diyetteki mutfaktazen sevenlere sevgiler
RaNa

NESRIN dedi ki...

Ben kim diyet kim bende bu dondurma ve cikolata aski varken.
Evet canim ne anilarim var,iste bu yuzden cocuklarim adina okadar uzuluyorumki onlar domatesin markette olmadigini daha bir kac yil once ogrendiler.
Buda gurbetin acisimi zamanimizin sancisimi anlayamadim gitti zaten.
Sevgilerimle

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Aşkolsun Tijen,tam bayram üstü verdin gazı.şimdi bayramda tatlılar sarmalar bize,biz onlara mı bakacağız? yakışır mı hiç:))

Adsız dedi ki...

Beni de illa ki diyete sokacaksin Tijencim böyle giderse. Aynen devam diyorum :) Bu ara kendimi hic iyi hissetmiyorum, balon gibi oldum resmen. Spor, diyet ne olursa hepsine birden ihtiyacim var. Ama dedigin gibi kafada bitiyor bu olay ve benim kafa hic takmiyor bu durumumu! Kiziyorum kendime cok!

Sevgiler

NAZLICA dedi ki...

Tijenciğim çok teşekkürler ne güzel bilgiler bunlar. Ben 1100 kalori almam gerektiğini sanıyordum, senin önerdiğin hesaplamada 1800 çıktı, karlıyım yani. Diyet yıpratıcı birşey. Hepimizin diyete gerek duymadan az ve öz beslenmemiz gerekiyor. Başarmak zor değil aslında, biraz dikkat. Sevgiyle

DENİZSEFASI dedi ki...

tam aradağım bilgiler, tijenciğim eline koluna sağlık.

güzel yorumların çok moral verdi bana teşekkür ederim.

şimdi hesplamaya gidiyorum, bakalım ne çıkacak

şimdiden iyi bayramlar diliyorum

sevgiler...

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tıjencıgım bayramını en ıçten dıleklerımle kutluyorum.Sevgılerımle.