17 Aralık 2008

Ev ekmeği gibisi o-la-maz!

Olabilir mi? Belki organik olan ekmekler ev ekmeği gibi olabilir ama diğerleri? Diğerleri de olabilir mi? Annem geçen gün sevdiği Isparta ekmeğini bulamadığı için UNX marka kepekli ekmek almış. Firma adı UNMAŞ. Ekmeğin içindekileri listeliyorum, aynı üzerinde yazdığı gibi: Buğday unu, içme suyu, kepek, maya, glüten, tuz, dekstroz, soya unu, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), emülgatör (gliserollerin diasetil tartarik asit ve yağ asidi esterleri), koruyucu (kalsiyon propiyonat), antioksidan (askorbik asit). Peki evinizde ekmek yaptığınızda bu maddeleri kullanıyor musunuz? Ben kullanmıyorum çünkü yiyeceğim kadarını yapıyorum. Ticari kaygılarım yok, sağlığım için ev ekmeğini tercih ediyorum. Raf ömrü uzun olsun, küflenmesin, bozulmasın derdinde değilim. İstiyorsam güzel kokulu baharatlar (rezene, çörek otu, anason, kişniş tohumu) veya besin değerini artırıcı ceviz, badem, ayçiçeği, susam, keten tohumu gibi her biri sağlıklı tohum ve yemişler koyuyorum o kadar. Onun için diyorum ya, en güzeli insanın evde yaptığı ekmek. Siz de lütfen satın aldığınız ekmeğin etiketini dikkatle okuyun, sonra kararınızı verin. Ha reklam yapacaksanız da bilerek yapın. (Bu konuyu da içeren ve çok sevdiğim bir yazı yazdım, Buğday dergisine. Yeni sayısında yayımlandı. Var mı aranızda Buğday dergisi alan? Tüm ekolojik pazarlarda, doğal ürün satan yerlerde bulabilirsiniz. Büyük gazete bayilerinde de olmalı.)
Bu yazıya not: Meğer UNO ve Ülker birleşmiş. Sanırım reklam gücü de buradan geliyor. UNX diye yazdığım marka da aynı firmaya ait(miş). Belki bir alt marka, bilemiyorum. Burada Diyetisyen Selma Önelge Gür'ün konu ile ilgili hazırladığı yazıyı okuyabilirsiniz. Pozitif veya negatif özelliği nedeniyle vermiyorum bu adresi. O da zaten tarafsız gibi görünen bir yazı yazmış.

33 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim sana katılıyorum,piyasada o kadar çok ekmek var ki.ben maalesef ekmeğimi hala evde yapamayanlardanım.sen tembellik de ben yoğunluk diyim olmuyor işte.ama inan ki güvenerek aldığım tek ekmek UNO dur benim.Çok tahıllı unodan şaşmam asla,kısmetse bu haftasonu fabrika gezisi var,gidip bir de gözümle göreyim de neler yapıyorlar üretimde.işte o zaman gönül rahatlığıyla yemeye devam edeceğim.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne çok madde varmış bu ekmekde... Gerçekten ne yediğimizi bilmemiz lazım...

Delfina ; dedi ki...

o tabaktaki senin yaptığın mı tijencim,süper görünüyor.unx'i birkaç kez kullandım 2 günde küflendi.dediğin gibi en güzel kendi emeğimiz...

bereketli sofralar canım benim...

Adsız dedi ki...

Öyle haklısın ki Tijenim.

Ben neredeyse 3 yıldır eve ekmek almıyorum. Kendi ekmeğimi yapıyorum. Gerçi aldığımız unlarda da katkı maddeleri yok değil. Herşeyin hazırından kaçınılmalı.

Hazır ekmeklerin içine konulan katkı maddesinden hijyenine kadar bir sürü problemi var.

Ben de senin dediğin gibi kokulu baharatlar ekliyorum, taze baharatlar daha bir lezzet katıyor ekmeğe, ceviz, kurutulmuş domates katılmış ekmekler en favori ekmeklerim.

Bir de renkli ekmek yapıyorum ben. Misafirler geldiğinde çok değişik geliyor. Yeşil ekmek (Ispanak püresiyle), Kırmızı ekmek (kırmızı biber ezmesiyle) - aromasıda harika oluyor. , Mor ekmek (Lahana ezmesinin suyuyla..

Çocuklar içinde hem besleyici hem eğlenceli..

Öperim yanaklarından

pinarbk dedi ki...

Evin yakınlarındaki iyi bir fırından alıyorum ekmeği. İçinde undan başka neler olduğuna dair hiçbir fikrim yok.Poşet içinde satılan ekmekler, gerçekten inanılmaz. En temel besin kaynağımız, bize en çok katkı maddesi yükleyen...

daimamutfak dedi ki...

Bende o-la-mazzzzzzz
diyorum Tijen'ciğimm

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,sana çok hak verdim canım..Bende senin gibi düşünenlerdenim..Ailecek fazla ekmek tüketmeyiz zaten..Asla ambalajlı ekmekde almayız..İçine giren katkı malzemelerini bile bile lades dememeli insanlar..Şimdilerde ekmek kampanyaları başladı nerdeyse..Sanırım bazı markaların trajları düştü..))En güzeli evde yapılan ekmekler..Ayrıca ekmek makinesi olması şart değil bence..

Gönlüne sağlık Tijen'ciğim,yine önemli konuya değinmişsin..


Sevgiler..

serpil'in mutfağı dedi ki...

ah ah ne güzel evde yapılan ekmekler.bende kendim yapıyorum.içine bizde dövülmüş karanfil koyuyoruz.o zaman dahada muhteşem oluyo.ellerinize sağlık.

akasyakokusu dedi ki...

Canım bak aklıma getirdin şimdi..Hamuru mayalasam içinede biraz zeytin ezmesi eklesem papatya gibi çiçek şekli versem fırına sürsem..Ne güzel kokardı misler gibi.
Ne kadar hazır somun alsamda ekmeği somundan başka almıyorum sırf katkısı var diye..elime mikseri alıp kek çırpmayı yapıyorumda hamur mayalamaya pek üşeniyorum yaa.son bir yıldır makine almak hayalim bakalım kısmet artık.
sevgiler sıcacık hürmetler...

Adsız dedi ki...

Ben de 3 yıldır evde yapıyorum ekmeğimi. Kah ekmek makinesiyle kah kendim yoğurararak...Kendimin yoğurup pişirdiği ekmek bile ekmek makinesinden daha güzel...Herşeyin doğalı, sadesi, yalını...Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Evde ekmeğini yapan herkese keyifli ekmek yemeler. Zerrin'ciğimin dediği doğru, unlar da saf ve katıksız değil ama en azından ekmek dayansın diye katkı maddesi kullanmıyoruz evde. Ah o renkler muhteşem, bilmez miyim!
*
Akasya kokusuna not:
Bir kere ekmek yoğurmaya alışınca o keyfi başka bir şeyle değişemeyeceksin, inan bana!
*
Yasemin'ciğim,
Ben hazır satılan ekmeklerin hiç birinin katkısız olduğunu zannetmiyorum. Uno'nun içindekilere bak lütfen, ne demek istediğimi anlayacaksın. Eğer katkı maddesi kullanmadan üretiyorlarsa tabii ki şapka çıkarırım, o ayrı.

pelince dedi ki...

Tijen bana da bir çok blog gibi UNX markasından mailler gelmeye devam ediyor.Evet şimdide fabrikaya davet ettiler.
Ben çocuklarla çok haşır neşir olunca katılamıyorum.
Bende hazır markalardan arada sırada alıyorum...

Ama mahalle fırınının ekmeğide çok güzel oluyor,hani o köşesini ısırmanında keyfi bambaşka...Güvenilir fırın olsada evde yapıldığı kadar hijen olmuyor elbette.Üşenmeyip her gün yapsak ne güzel olur,çok haklısın...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sana nasıl haksızsın denirki tijenciğim..
mazide kaldı o ağırlığından yenmeyecek olan somun ekmekler..
kabuğu enfes lezzetliydi bir zamanlar..
boğazdaki ev cadde üstüydü ( halada öyle )fırın bir adım mesafede..
her daim ekmek kokusuyla uyanırdık sabahları..
hiç unutamam o günleri ben..
aylardır paylaşmadığım lezzetlerden biride ekmeklerimdir.
yakında sayfamda göreceksiniz inşş.
sevgiler canım..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

unutmadan :
ekmeğin çanağına bayıldım..
:))))))))

Adsız dedi ki...

Canım ne güzel yazmışsın.bende çok mecbur kalmadıkça dışardan almıyorum.genelde kendim yaparım.zaten 3 kişilik bir aileyiz akşamdan akşama yemek yeniyor bir ekmek yapınca 2-3 gün yetiyor.

Sevgi Küçük dedi ki...

bende ekmeğini evde yapanlardandım.ama ne yazık ki biraz tembellim, makine tercih ediyordum.
bu konuda tecrübesi olan herkes sanırım bana katılacaktır, o ekmek pişmeye başladı mı o nefis kokular evi doldurdu mu ah değmeyin keyfine!içi dolu dolu leziz o ekmeklerin yerini hiç bir marka tutamaz valla.kendi zevkine göre yapmak gibisi var mı? :)
sevgiler...

ebru dedi ki...

Sevgili Tijen söylediklerinde çok haklısın.Nasıl bir ekmek yediğimizi bilmiyoruz.Ama gene de alıp yiyoruz.Bir heves ekmek makinesi aldım.İlk zamanlar yaptım ama sonraları üşendim.Nedense artık.Ama şu an senin yazından sonra daha aktif olarak kullanmaya başlıycam.Teşekkür ediyorum canım sana verdiğn bilgi için.

berrin dedi ki...

sana kesinlikle katılıyorum tijen
evde yapılan ekmek dahil herşeyi daha çok seviyorum
ellerine sağlık

Mutfak Havlusu dedi ki...

haklısın ekmeklerde baya bir madde var her biri ayrı zarar-yarar içindedir hoş yarar noktasında da emin dğeilim açıkçası.
peki evde yapılmalı çok güzel ama ekmek makinesiyle mi,yoksa normal fırında mı?
sen nasıl yapıyorsun?
bu arada Tijen ablacığım yalovadayken köyde ekmek yapıyorlardı üfff bir ekmek bu kadar mı tok tutar bu kadar mı güzel bir ekşiliğe sahib olru atrifi yok nefisti ah ah öyle beslensek elimizdekilerle yetinip daha çok daha çok demesek zaten bu kadar çok şeye ihtiyacımız olmaz herhal..

Adsız dedi ki...

süper bence

Adsız dedi ki...

Selam, Bi zamandır içimde hep evde ekmek yapma arzusu vardı.. Ama nedense bi türlü o yada bu nedenle yarın yaparım diğer gün yaparım diyerek ertelemiştim.. Kısmet yazdıklarını okuyunca ve %100 hak verince yapmakmış:)Blogcu arkadaşlardan pratik bi tarif buldum ve yaptım..Harika bi tarifmiş..çünkü harika bir ekmek oldu.. En azından ilk defa bu işe kalkan biri için.. Sevgi ve sağlıkla..

Ferkay dedi ki...

Tijen cim hepimiz de senin gibi düşünüyoruz.Sen bizlerin dili oluyorsun. Keşke eskilerin yaptığı gibi hamurlarımızı yoğurup mahalle fırınlarında pişirtebilsek. Off onlar ne güzel ekmeklerdi öyle.
Bu arada ekmek ve diğer kaselere bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim.
Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Yine herkese teker teker yanıt veremedim dostlar, kusura kalmazsınız değil mi?

Hülya dedi ki...

Mutfakta fırından yayılan ekmek kokusu....
Bayılırım,huzur verir bu koku bana...

Uno - Ülker ilişkisini bilmiyordum ayrıca katkı maddeleri ile ilgili bilgilerin için de teşekkürler.

meleginmarifetleri dedi ki...

Boşuna pamuk gibi olmuyomuş o ekmekler desen:) ekmekte bile bilinmeyen maddeler gerisini düşünemiyorum bile tijencim.
Sevgiler by..

egeli dedi ki...

MAŞALLAH... EKMEKTE YOK YOK YANİ.NE KADAR ÜRKÜTÜCÜ.VALLAHİ EVDE YAPTIĞIM EKMEĞİ ,ARTARSA EĞER, BUZDOLABINA KOYDUKTAN SONRA KESİNLİKLE BOZULMUYOR,BAYATLAYANIDA TOST MAKİNASINDA KIZARTINCA HARİKA OLUYOR.ALLAH RAZI OLSUN ŞU EKMEK MAKİNALARINI ÇIKARANA....TABİİ BU ARADA KULLANDIĞIMIZ UNUNDA NE KADAR KATKISIZ TARTIŞILIR....ONUDA KÖYLERDEN ALMAK GEREK ASLINDA ,BEMBEYAZ OLMAZ ZATEN İŞLEM GÖRMEDİĞİ İÇİN ,EKMEĞİDE BİR BAŞKA LEZZETLİ OLUR.

Adsız dedi ki...

Evet okuduklarıma sonuna kadar katılıyorum, ama bu şehir hayatı çok şeyde olduğu gibi bundada düşündüklerimi uygulamamı engelliyor.
Yorgunluktan bitap düşmüş halde eve gelince, aklımdakilerin hepsi uçup gidiyor uzak köşelere.
Belkide bunlar bahane olmamalı ama ben yapamıyorum, yetişemiyorum genelde.
Biz insanlar garip varlıklarız, önce çok kazanmaya çalışıyoruz, sonra kazandıklarımızı bir sürü ıvır zıvır hergün yenisi çıkan alete harcıyoruz ve bunları karşılayabilmek için dahada çok çalışıp dahada çok kazanmaya çalışıyoruz. Kısır bir döngü de gibiyiz.
Sadece ekmeklerin değil; herşeyin evde yapıldığı teknolijinin bukadar gelişmediği günler çok daha sağlıklı ve güzel olmalı diye sık sık düşünüyorum son günlerde..

Sabah sabah ne çok sızlandım değilmi :)
Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Bir ekmek ağırsa, dilimlenince toksa, ben anlarım ki o ekmek doğaldır, bir-iki dilimi ile doyurur. Ama puf puf ve hafifse kimbilir neler katmışlardır içine! Pangaltı'daki Komşufırın kapandı ablacım, bir tek onların ekmeklerini zevkle yerdim. Hazır ekmek mümkün olduğunca almıyorum, alırsam da Doygun'un tam buğday ve çavdar ekmekleri doğal geliyor bana. Uno'nun ekmeklerini de denedim (geçenlerde bir paket de bana göndermişler) ama o kadar çeşit içinde damağıma hitap eden birini bulamadım. Katkısız değil elbette, ama en azından temiz olduğunu düşünüyorum, bu da birşeydir desek mi:) Yine de evde ekmek yapmaya tam gaz devam!

Adsız dedi ki...

inananıyorum uno'ya, maşallah ekmekte bir ben yokum..:D
çok çok haklısın tijen, ekmek olsun diğer hazır gıdalar olsun, konserveler olsun artık o kadar korkuyorum ki ve elimizden geldiginde almamaya çalışıyoruz. aile de kanserler çıkmaya başlayınca, bile bile zehirleri yemek demek resmen...

sebzeler bile hormonlu ilaçlı bir hale getirmeyi başardıktan sonra; ekmegin saf temiz olmasını beklemek saflık!...
umarım fırından alınan ekmeklere katmıyorlardır böyle kimyasallar :(
fırın ekmekleri için de, deniyor ama kepekli ekmeklere boya katıyorlar gerçek kepek unu değil diye...
ben esas gençler için üzülüyorum, biz gene büyürken dogal beslendik, ekmeklerimizde sebzelerimizde böyle zehirler yoktu, dünya kirlenmemişti, domates kokusu diye birşey vardı...

ekmek makinesi için, un karışımlarında ne tercih ediyorsunuz sevgili tijen ve mutfaktazen fanları?

Sibel dedi ki...

Ranacığım Söke'yi tercih ediyorum ben, arkadaşım ve hemşerim Aliye orada çalışıyordu ve unlara katkı maddesi eklenmediğini vurguluyordu. Ama karışım olmasa da olur dersen Doygun marka unlar iyi bence, beyaz ekmek yapmak için de Söke'nin mavi paketli "Altın Harman"ı. Bir de pekçok marka organik un var piyasada, onlara da güveniyorum ben. Doğal ürün dükkanlarında bulunabiliyorlar. Tijen ablamın tercihlerini de öğrenmek isterim tabi..

Tijen dedi ki...

Sibel'ciğim,
Ben de aynı şekilde Aliye'nin çok güvenli konuşması nedeniyle organik veya köy unu bulamadığım/alamadığım zamanlarda Söke Un'un ekmeklik karışımlarını kullanıyorum. Altın Harman'ı duymamıştım bak, görmedim de sanki. Ah en büyük arzum kendi un değirmenimin olması. Taze çekilmiş unla yapılan ekmekler o kadar güzel oluyor ki!

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Elbette ev mamülü gibisi olamaz,haklısın.. Bu arada kahvaltı sofrasındaki lacivert-beyaz uyuma bayıldım Tijen!

:)den dedi ki...

Evde ekmek yapımına ilişkin o kadar şahane yazılar okuyorum ki, sanıyorum ben de kendi ekmeğimi kendim pişireceğim artık! Piyasadaki unların çeşitliliğini gördükçe, hevesim de iyice artıyor. Yeni yıl dileğimden biri de bu olsun. Kendi ekmeğimi kendim pişireyim:)