22 Aralık 2008

Buğdaylı tatlı

İmkan olsa da eski bir fotoğrafın üzerinde değişiklik yapabilsek. Şu yıldız anasonu biraz sol tarafa doğru çekebilsem daha bir iç rahatlığıyla yerleştirecektim buraya. Ne yazık ki artık öyle bir değişiklik yapamam. Ta 2005 yılında, Her Güne Bir Yemek için çekmiştim bu fotoğrafı. Zaman ne garip şey. Dün gibi. Düşünmeden edemedim, o günden beri epey yol almışım fotoğraf konusunda. Daha yol uzun elbet. Belki seneye bugün çektiklerime bakacağım ve ne kötüymüş diyeceğim.
*
Bugün içimden -ki ne zamandır yapıp afiyetle yemedim- buğdaylı muhteşem bir tatlıdan bahsetmek geldi. Victor'u (Ananias) anmadan anlatılamaz tabii. Çünkü bu tatlı onun yarattığı güzelliklerden biri. Bodrum'da, Buğday Restoran'ın menüsündeydi bu tatlı. Kahvaltı için tatlı bir seçenek isteyenler için. Tam buğday (köy buğdayı, kepeği alınmamış buğday) önce suda bekletilir, ardından yumuşayana kadar haşlanır. Tatlı yapılacak tabağı iyi seçmek lazım. Size kendinizi iyi hissettirecek, içinde yemekten keyif aldığınız bir tabak olmalı. Buğdaydan 4-5 çorba kaşığı (veya yemek istediğiniz kadar) koyun, içine bir güzel sulu elmayı doğrayın, bir avuç organik kuru üzüm, bir tutam tarçın, bir kaç kaşık da bal koyup güzelce karıştırın. Dilerseniz bal yerine pekmez de koyabilirsiniz. Aman rafine şeker tercih etmeyin. Yazık değil mi bedeninize?

28 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim bence fotoğraf yeterince güzel.ben de buğdayı çok seven ve evde çok tüketen biriyim.ama bu şekliyle de çok farklıymış.hani sanki şu bardakta mısırları hatırlattı bana,bence bardakta buğday daha çok tutardı valla.

Sevgi Küçük dedi ki...

ya yapmayın artık ne olur!acıyın bana!açıımmm diyorum yaa!! :D
muhteşem gözüküyor ve en güzel tarafı tamamen sağlıklı şeylerden oluşması.ellerinize sağlık.
sevgiler!
(bu arada anneme link attım ben bundan da istiyorummmm diye!)
:))
not: okuyan burada cidden açım sanacak!aç değilim,istediklerim yok ve onların yediklerini sağlıklı bulmuyorum. çünkü herkes "fast food" gıdalarla beslenmeyi tercih ediyor. o yüzden açım diyorum. ağız tadı ile sebze ve bakliyat yemek hayal. ama günahlarını almayayım meyve konusunda muhteşemler.

Damak Tadı dedi ki...

Bu tür tatlıları çok severim Tijen'ciğim..Damak tadıma uygun bir şekilde tatlandırmak,ballandırmak isterim..
Elma püresi,bal,tarçın ve minicik karanfille tadına doyum olmaz..))Yine neler hatırlattı bana..)

Yıldız anason ve tarçın ayrı bir güzellik ve renk katmış yıllar önce çekilen bu mükemmel fotoğrafa..Harikasın yine Tijen'ciğim..)

egeli dedi ki...

ENFES VE ÇOK BESLEYİCİ BİR TATLI OLMUŞ TİJEN'CİM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM...SEVGİLER.

pinarbk dedi ki...

Buğdayı görünce aklıma aşure geldi. Vakti gelse de yapsak...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

bu tarif bizim diş buğdaşlarında yaptığımız tatlı:)) senelerdir bütün küçümenlerin diş buğdayı böyle yaparız.
ama elmayı rende yerine minik küpler halinde doğrarız. ve içine mevsimiyse eğer şeftali ve üzümde ekleriz.
mımmm canım çekti şimdi.:)

Tijen dedi ki...

Gerçekten hem diş buğdayını, hem de aşureyi andırıyor gerçekten. Ne kolay ve ne leziz bir şey, yemeden bilinmez.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık. Bende diş buğdayına benzettim. Bu arada resim on numara çıkmış. Hiç kafana takma. Tadının güzel olduğunu yaptığın diğerlezzetlerden anlamak mümkün.

Sevgiler
www.mutfakbocugu.com

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Italya'nin Puglia bolgesinde, bugdayi bir cesit pekmez (vin cotto) ile karistirarak tatli yapiyorlar.. Icine de bir avuc ceviz koyuyorlar.. Bir de oyle deneyin.. Seveceksiniz..

ebru dedi ki...

Sevgili Tijen öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim.Daha iyiyim sadece öksürüğüm var o kadar.Bu tatlı çok hoş ve lezzetli görünüyor.Eminim tadı da öyledir.Kış akşamları annem buğday ve nohutu haşlar biraz sulu olarak ceviz ve tuzla yeriz.Biz buna tuzlama deriz.Onun şekerli versiyonu herhalde senin tarifin.Ben de susuz olarak ve kaba şeker denen Konya'nın beyaz şekeri vardır onunla yemeği severim.Öpüyorum canım seni.

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen,bu tatlıyı geçen sene annemin bir arkadaşı oğluşumun diş buğdayı için yapmıştı ve biz de bayıla bayıla yemiştik.Zaman ne kadar da hızlı geçiyor.Fotoğrafa bayıldım.Ellerine sağlık.Sevgilerimle...

Ferhanca dedi ki...

Ben bu tatlıyı yerim Tijen'cim:)
beni çocukluğuma götürdün ne güzel lezzetler vardı diş buğdayı yapılırdı çocuklara kocaman bir tepsi buğday haşlanır herkes kaaselere alır isteyen tuzlu yer isteyen şeker serper yer.
aman ne güzel tatlardı:(

fotoğraf her haliyle çok güzel. her konuda öyle değilmiyiz dünkü aklımızı bile bu gün beğenmiyoruz. hoş fotoğrafçılıkta teknik öğrenerek kendini gelişitrm ayrı konuda... ben senin eklediğin bütün fotoları çok beğeniyor ve ilginç buluyorum.
gönlüne sağlık...

serinmavi dedi ki...

Ben küçükken küçücükken,tatile gittiğimiz Kilis sokaklarında Babaanemin sokağında kocaman bakır kazanlarda hedik kaynatırlardı,bizde elimize minik tabakları alır sıraya girer her kazandan tatmak isterdik.Üzerine de renkli şekerlemeler koyardı büyük amcamız.Şimdi sen bu tatlıyı ve bu fotoğrafı koyunca ben de burada görünce bu çokkk eski anıları canlandırdın gözümde,Sanırım 6-10 yaşları arasındaydım,3-4 yıl üstüste yazları Kilisteydik...
Bizi tatil için memleketine götüren babam,hediği kaynatan teyzeler amcalar,kapısında sokağında hedik kaynayan babaannem,renkli şekerlemeler veren büyük amcam hepsi vefat ettiler.Allah rahmet etsin diye duamı edeyim .....

Teşekkürler canım,bu anıların arka sıralarında kalmış sahneyi canlandırdın gözümde...

Adsız dedi ki...

Buğdaydan tatlı, ne tattığım ne de duyduğum bir lezzet. Damak zevkime kattığın bu farklı yorumlar için teşekkürler.
Sevgiler

berrin acilmis dedi ki...

canımın aşure istediği kesin

YILDIZNAF dedi ki...

Bence fotograf boyle de cok guzel. O kadar guzel cekilmis ki, bugday taneleri tek tek gulumsemis sanki...

Hemen bu tatliyi deneyecegim, bugdayi ocaga koydum bile....

Sibel dedi ki...

Ben de yerdim bunu eskiden çok, anneciğim haşlardı bana, koyar kavanoza getirirdim işyerine. Sabahları dediğin gibi bir tabak hazırlardım, bir farkla, ben bir de süt eklerdim, müsli gibi olurdu. Süt de öyle yakışıyor ki bu tatlara!

Disalce dedi ki...

tijencim söylemesen anlamazdım....bence yıldız ortalı kenardaki dallar etkiliyor...

ama çok güldüm..bende eski fotolarıma baktıkça nasıl çekmişim diyorum....ne kötüler diyorum....

yenilerini yapar yapmaz eskileri silip yeniyi yapıştırıyorum bloğuma...

senin fotoğraf kalitene bizde geliriz inşallah.....

değişik bir tarif...aşurede severek yiyoruz..demekki aşina olduğumuz bir tat....yiyebilirim...

öpüyorum seni canım...

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Guzel bır tatlı.Resımlerın herzamankı gıbı cok guzel canım.Eskıdende guzel şimdıde .Sunumlar cok hoş Sevgıler..

pelince dedi ki...

Tijen fotoğaf gerçekten çok güzel bazen simetrik olmaması göze daha da hoş geliyor...
Bu şekilde hiç hayal etmemiştim,çok değişik bir fikir,en kısa zamanda deneyeceğim.
Ellerine sağlık..

Life İs Wonderful dedi ki...

Süper bir tarif!

Mutfak Havlusu dedi ki...

niye yaaa bence yeri çok güzel o yıldızın:)
yıldız anason hiç duymamıştım,daha doğrusu anasonu çocukken annemin kardeşime içirdiği haliyle ve kötü kokusuyla hatırlarım:)

bu arada tekrardan diyorum fotoğraf harika çok güzel iyiki oynayamamışsın:))

bu arada buğdayla tatlı çok güzel ya harika bir şey değişik bir damak tadı sunumu.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ben bu halini sevdim fotoğrafın, yıldız anason sevdiğimden midir, senin çektiğin fotoğraflara bakmaktan zevk aldığımdan mıdır bilemedim ama, yine de bence çok güzel:))

Sımsıcak sevgiler.....

Tijen dedi ki...

Eh o zaman evlerde buğday kaynatmanın zamanı gelmiş kızlar!
(Fotoğrafı beğenmenize sevindim, çok daha güzel olabilirdi tabii ya, o zamanın imkanlarıyla o kadar olmuş.)

DENİZSEFASI dedi ki...

not aldım akşama yapacağım. eşimle birlikte diyetteyiz ama canımız da bir yandan tatlı istiyordu. bu tam bizlik.

sevgilerle

:)den dedi ki...

Yine hayranlıkla, sevgiyle, neşeyle okuduğum yeni bir tarif. Paylaşımınız için tekrar tekrar teşekkürler...
Tarifin içinde, sağlıklı beslenmeye ve bedenimize saygı göstermeye ilişkin minik hatırlatmalarınız çok değerli. Sadece tarif değil, yaşamın incelikleri üzerine öğrettiğiniz öyle çok şey var ki...
Sizi okumaktan sonsuz keyif alıyorum.
Sevgiler...

ZencefilliÇörek dedi ki...

Tijen'cim cok saglikli, harika bir tarif bu. Resim, tabagin altindaki yapraklar, cubuk tarcin ve anasonla cok guzel bir kompozisyon olmus bence. evde bugday var. en kisa zamanda deneyecegim. bana biraz Hedik(dis bugdayi tatlisi)'ni da hatirlatti.

Zeynep B. dedi ki...

Tijen,
şu yıldız anasonun nasıl kullanıldığı konusunda bilgin vardır senin?? :)