22 Kasım 2008

TV'de fastfood reklamları

New York Times'dan yine. Yeni bir araştırmaya göre televizyonlarda yayınlanan çocuk programları sırasında "fast food" reklamlarının yayınlanmasının yasaklanması şişman çocuk sayısını %18, şişman okul çağında çocuk sayısını ise %14 düşürebilirmiş. Araştırmacılar şişmanlık oranları ile fast food reklamlarının seyredildiği zamanları karşılaştırmışlar. Bu çalışmanın sonuçları Hukuk ve Ekonomi Dergisi'nde (The Journal of Law and Economics) yayınlanmış. Ancak şirketleri denetleyen bir kurumun sözcüsü bu çalışmanın 1990'lardaki verileri kullandığını, daha sonra Burger King ve McDonald's'ın Çocuklar için Yiyecek ve İçecek Reklam Konseyi ile bir sözleşme imzaladığını ve o günden beri 12 yaş altı çocuklar için verdikleri reklamlarda sadece daha sağlıklı ürünlerini kullandıklarını söylüyor. Tabii bu reklamlar çocukları bu firmalara çekiyor mu, çekiyorsa geldiklerinde neler satın alıyorlar bunu bilmek zor. Bir cumartesi haberi olarak paylaşmak istedim. Yineleyeyim, bu Amerika'da yapılmış bir çalışma. İster istemez çocuklar için ürün çıkaran yerli firmaları düşünüyorum. Gazozlar, şekerler, cipsler, bisküviler... Bizde RTÜK'ten başka reklamları denetleyen kurum veya kuruluş var mı acaba? Veya daha sağlıklı ürünler üretmeleri için bu şirketlere baskı yapabilecek dernekler, gruplar?

6 yorum:

Özgür Turan dedi ki...

çok önemli bir konu aslında. bence çikolatalı süt reklamları bile çok gerkesiz yere ilgi çekiyor.

Damak Tadı dedi ki...

Kökünden yok etseler Tijen'ciğim bu tür yiyecekleri ve kuruluşları..


Sevgilerle güzel yüreklim..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Kendi tecrübemi anlatayım:Oğlum(4 yaşında)Sosisli sandviçin ve hamburgerin ne olduğunu reklamlardan öğrendi.Şimdi mecburen haftasonlarımız hamburgerli, diğer günlerimiz ise bol sosisli geçiyor:(
Digitürkteki çocuk kanalları sağolsun.

Tijen dedi ki...

Ama amaç satmak, daha çok satmak olunca Özgür...
*
Canım Gül'cüğüm, keşke öyle bir imkan olsa ya yok tabii. Diktatörlükte yönetilip fast food türü yiyecekleri sevmeyen bir diktatörün olup silah zoruyla yasaklarsa ancak o zaman. Eh biz de diktatörlük istemiyoruz haliyle!
*
Ah bu hamburgerler, sosisli sandviçler! Reklamlarda çocukların kullanılmasından hiç hoşlanmıyorum. Hele de o margarin reklamlarında!

Betül İnce dedi ki...

En kızdığım durumlardan biri de çocukları kullanarak hem bu yiyeceklerin hem de kadın-erkek ilişkisine dair şekillendirmelerin verilmesi.

Adsız dedi ki...

Bence reklamlar insanı kesinlikle fast fooda çekiyor. Tv'de ne zaman Ateş seni çağırıyor diye, o hamburgeri görsem koşarak gidip yiyesim gelir. Hele sinemada yayınlamıyorlarmı...
Çocukları düşünemiyorum bile...