14 Kasım 2008

Ooo madlen madelen!

Geçen yıl, tam da bugünlerde miniğimin yanındaydım. O zamanlar daha yeni yeni konuşuyordu, şimdiki gibi vazgeçilmez ama bir o kadar da kök söktüren cadıya dönüşmemişti. (Kök söktürmüyormuş, babası öyle söyledi. Yaş bunalımıymış, ana babalar anlar bunu eminim, 2 yaş zor bir yaşmış, o da yaşı gereği enerji bombası, inatçı bir melekmiş.) Tabii ki artık herkesi parmağında oynatıyor. Uzaktan bize parmağını uzatıp "sakın git ama!" diyor mesela. O bakkala gidip süt alacakmış. Biz de ekran karşısında onu bekleyecekmişiz. O yesin diye değişik şeyler deniyoruz -yani geçen seneden bahsediyorum- ama ne hikmetse ondan çok biz yiyoruz! Sadece onun için değil, işten yorgun gelen ana babasına da yeni şeyler tattırmak istiyorum. Baharatlı fırın patatesler, somonla servis edilmek üzere fasulye sosları, armut ve karnabaharlı çorbalar falan. Mutfaktan her gün yeni kokular geliyor. O ara madlen'e takılmışım bir de, Fransızların ünlü "madeleine"ine. Mahallede bir pastane var, Melisa's, orada tanesi 1.25 dolara satılıyor. Evde neden yapmayayım ki? Gidip badem unu alıyor ve güzel bir tarif arayışına girişiyorum. Normal unla da yapabilirsiniz elbet ya ben ille de badem unlusunu istiyorum. Şu anda düşününce emin olamıyorum. Tarifi nereden almıştım acaba? Bu tarife baktığımı hatırlıyorum, gerçi ben yarı yarıya un-badem unu kullanmıştım ama acaba gerçekten o tarif miydi? Minik madlen kalıpları lazım, istiridye kabuğumsu, ama elde yok ondan. Mini mini kek kalıpları ne güne duruyor? Onlarla yaparım. Amerikan ölçüsüne göre 1.5 çubuk tereyağı (6 ounce, 170 gram, bu arada ağırlık ölçüleriyle ilgili sorun yaşıyorsanız şu adresteki tablodan yararlanabilirsiniz) lazım, sonra 3/4 su bardağı un, 4 yumurta, bir tutam tuz, 2/3 su bardağı toz şeker, vanilya, limon kabuğu rendesi ve istiyorsanız üzerine elemek için pudra şekeri. Fırın 170 dereceye ısıtılacak, tereyağı eritilecek, kalıplar yağlanacak, yumurtalar bir tutam tuzla iyice çırpılacak, yağı, şekeri eklenip daha da çırpılacak. Limon kabuğu rendesi, vanilya ve un eklenip pütürsüz hale gelene kadar tahta kaşıkla karıştırılıp kalıpların üçte ikisini dolduracak şekilde pay edilecek. Kenarları kızarana kadar pişirilecek, daha fazla değil. Büyüklüğüne göre 7-14 dakika. Kalıplardan çıkarılıp üzerlerine pudra şekeri serpilecek. Heidi'nin tarifi böyle. Ben hala acaba bu tarifi mi kullandım diye düşünüyorum. Çok lezizdi, arka arkaya 2-3 kere yapmıştım ya zihnimin ekranında bir başka sayfa var sanki. Aramaya devam. Maya mı? Maya bir kaç tane ya yedi ya yemedi... (Mermaid sormuş, bu yağ miktarı çok değil mi? Çok vallahi. Ama Heidi'nin tarifi böyle. Başka tariflere baktım, 100-120 gr civarında tereyağla yapanlar da var. Sizin de bir madlen tarifiniz vardır belki, aa hatırlıyorum, Ev Cini de yapmıştı bir ara. İsterseniz onun verdiği tarifi uygulayabilirsiniz. Bir de Heidi o orta ısıda 20 dakika kadar ateşte tuttuğunu, tereyağın böylece fındıksı bir tadı olduğunu ve ılınmaya bırakıp süzdükten sonra keke eklediğini yazmış!)

24 yorum:

ece arar dedi ki...

tijen bizde de durum bu:) tek başıma olsam hiç yemek yapmam ama elvin'in hoşuna gitsin, değişik bir şeyler olsun diye çabaladığım her yemekte bizimki "ben bunu beğenmedim" der ya da bir iki çatal alıp "çok güzel olmuş anneciğim, eline sağlık ama ben şimdi yemiyeyim bundan." der kalkar:)))

mermaid dedi ki...

tadını merak ettim, bugün yapsam mı acaba?
badem unum yok ama:(
170 gram tereyağı çok olmuyor değil mi?
muffin kalıbımda yapyayım ben de:)

Damak Tadı dedi ki...

Nedense hep çocuklara diye yapılır, sonrada bir güzel yenilir..))Çok nefis olduğu herhalinden belli oluyor canım..

Benim anlamadığım,tereyağının bir kısmınımı eritip muffin kalıplarını yağlayacağız?

Hamurun hazırlarken yağ erimişmi yoksa katımı olacak??

Ellerine sağlık canım..

Sevgilerle Tijen'ciğim..)

Tijen dedi ki...

Gül'cüğüm,
Heidi tereyağını eritip soğumaya bırakıyor. O ılınırken yumurtaları çırpıyor, şekerini ekleyip çırpıyor, un, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra en son yağı ekliyor ama her tarifte farklı bir yöntem var. Sen bence kendi bildiğim yöntemle en iyi işleri çıkarırsın.
*
Mermaid, sen sorduktan sonra yazıya ekledim düşüncemi, oradan bakabilirsin.
*
Ah Ece, ne bu çektiğimiz bu tatlı prenseslerden? Bizimki çok uzaklarda olduğu için çok özlüyorum tabii.

Adsız dedi ki...

Valla tijen ben içimdeki çocuğu doyuramıyorum ne olacak.. :)

Bir de evde bir çocuk olsa eyvah ki ne eyvah..

Bu sırada o kalıplardan burada görmüştüm bir türlü alıp denemedim. Ama öyle güzel anlatmışsın kalkıp denemek şart. Tamam diyetteyimde bir tane yenir yahu ne olacak..

Bocuruk dedi ki...

Enfesss görünüyorlar. Eline sağlık:)
Sevgilerimle...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim merakımı mazur gör ama bu küçük cadı neyin olur senin,belki yazmışsındır daha evvelden ama ben görmedim.
benim de evde küçük cadım değil ama küçük adamım var biliyorsun,habire o belki yer diye yapıyorum ama aynen dediğin gibi ondan çok biz yiyiroz eşimle.halimiz duman anlayacağın

bir demet feslegen dedi ki...

Hep zaten onlar için yapıyoruz ama sonunda kilolar bize kalıyor :) Kuş kadar mideleri olduğu için hemen doyuyorlar :)
Anlatımındaki ustalık canımı çektirdi, denemek lazım en kısa zamanda..
sevgiler

Adsız dedi ki...

Görüntü iştah açıcı. Allahtan Derin'in yeme problemi yok. Özellikle kek,börek ve pasta gibi şeyleri fırının önünde dört gözle bekliyor :) Büyükleri bile bu kadar mutlu eden bu atıştırmalıkları naısl sevmesin ki çocuklar.Mutlaka da evde bulunduruyorum dışarıdakilerden yemesinden iyidir düşüncesiyle.Kurabiyeler, kekler,poğaçalar...Maya bağımsızlığıyla daha çok ilgileniyormuş o esnada anlaşılan. YOksa o güzelim kekçikleri affetmezdi :))

Adsız dedi ki...

Tijencan,

Her güne ayrı bir renk katıyorsun ya seni çok seviyorum! Demek bu kabuk şekilli kurabiyenin adı "madeleine" imiş :) Hemen adını hafızaya kazımalı, bir an evvel de tadına bakmalı.

İyi haftasonları.

Sevgiler,
Hilal

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Tijen harika bir tarif,badem unu kullanmadım hiç ama eminim nefis birşeydir.eline sağlık.iyi hafta sonları.sevgilerimle...

Studioayse dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

canım nefıs mıs gıbı kokmustur ellerıne saglık guzel hafta sonları dılerım sevgıler..

Adsız dedi ki...

Tijencim, yaptığımız yemeklerin, tatlıların birilerinin yüzlerinde gülümseme yaratması kadar güzel birşey yok bence. Zaten mutfağa aşık bizlerin en büyük hazlarından biri bu; yedirmek, mutlu etmek:). Eh konu minikler olunca bu iş daha bir önem kazanıyor olmalı (ve tabi bir o kadar da zorlaşıyor). Maya bu konuda çok şanslı..
Madlenler nefis görünüyor; tereyağ ve badem unu birleşmiş, eh bir de maharetli eller..Daha ne olsun:). Ellerine sağlık Tijencim, tarifi not ettim bile.
Sevgileer..
aslı

Adsız dedi ki...

benimi içimdeki he p ooo çilek çilek diye bağırıyor

ama bu görünüt çok baştan çıkardı beni

sevgilerr

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Aci badem kurabiyesi tarifi de var miydi acaba? cok zordur herhalde yapmak degil mi?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Asil yazacagimi unuttum.. Ben de son zamanlarda federico icin yeni tadlar deniyorum.. gecenlerde okula gitmeden once bana "annecigim, bugun kendin gibi yemek pisir olur mu" dedi.. :-))

Tijen dedi ki...

Miniklere her şey feda kızlar! Onlar istesin biz yapalım değil mi ama?
(Mehtap, ben hiç acıbadem kurabiyesi yapmadım ama zor olmasa gerek...)

Mutfak Havlusu dedi ki...

bademin tadıda var mı?
nefis olur öyel bir lezzette varsa,ilk defa duydum bu lezzeti desem helede fotoğrafını çok sevdim kendini de çok merak ettim desem,senin elinden olanıda yemek isterdim ama bir ara denemeye çalışmak lazım bunu..
ellerine sağlık Tijen ablacığım..

Zehra Gürgen dedi ki...

Derin için kurabiyeler, kekler pastalar yaparım, değil bir tane bazılarının hiiç tadına bile bakmaz küçük cadım. Baba kızın yememesi yüzünden kilo aldım yaa..
:))
Madlenler harika görünüyor ellerin dert görmesin :)) Maya'nın yerinde ben olsaydım keşke :)
sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

hmmmmm bademm unu..
hiç tecrübem yok henüz..ama duyuyor ve okuyorumm.
eline sağlık tijenciğim..
sen dünyanın en :
eli-dili tatlı halasısın.. :))
Maya ise çok şanslı yeğen..
ömrünüz güzel olsun..

Adsız dedi ki...

çok lezzetli görünüyorlar,bende çok denemek istedim ama uykun kapları bulamadım muffin kaplarında olurmu acaba?sevgilerimle

Betül İnce dedi ki...

Ben bunu da yapayım, kendim için. Bu kızlar zaten büyüdüklerinde otomatik diyete giriyorlar, genlerinde mi vardır nedir?
Ellerine sağlık.

NiNo dedi ki...

hic yabanci gelmedi o donem bana
2-3 yas sendromu derler :)
bebeklerin blu cagi iste :))