25 Kasım 2008

Şimdi hafiflik zamanı, sağlık zamanı

İnsanın kendine verebileceği en güzel armağan sağlık. Dün bunu farkettim. Çünkü herşeyin başı sağlık. Ondan ötesi yok. Evet kışa giriyoruz. Evet havalar soğuyor, beden yağlara tutunmak, kendini ısıtacak şeylerle sarmalanmak peşinde ama bu demek değil ki ağır olmalıyız. Bilakis, şimdi hafifleme ve sağlıkla sarmalanma zamanı. Bu fotoğrafı Bremen'de çekmiştim. Meydanda. Bremen mızıkacılarının olduğu meydan. İnsan oralarda yürürken o elmaları görünce uzanıp bir tane alıvermek istiyor. Sonra sularını yanaklarından akıtarak ısırmak. Elma ne güzel şey. Dünyanın en güzel meyvelerinden biri. Ona dair öyle çok anım var ki. Günde bir kilo elma yediğimi bilirim. Hele de yurtta kaldığım zamanlarda mecburi kötü beslenmenin neredeyse tek güzel elemanıydı elma (Atatürk Orman Çiftliği'nin yoğurdunu da unutamam doğrusu). Yani sözün kısası, artık meyve zamanı, sebze zamanı, tam tahıllar, baklagiller, sağlıklı tohum ve yemişler, sağlıklı yağlar, doğal tatlılar zamanı. Bu ara bu sitede kekler börekler çörekler olmayacak. Şimdiden söyleyeyim de. Olursa da eskiden yapılmış yahut annemin misafirleri için zorunlu olarak yapılmış şeyler olabilir. Olmasa hepimiz için daha iyi değil mi? Ben size sağlıklı olduğuna inandığım reçeteleri vereyim, siz de bedeninize sağlık armağan edin, hafiflik armağan edin. Evet evet galiba en iyisi bu.

37 yorum:

Adsız dedi ki...

Sen fikrinle çok yaşa e mi Tijen!
Ben de nedense bu hafta bünyemi yormayacak şeyler yemeye karar verdim ve işe nefis mercimek köftelerle başladım :)

Elmayı da bazen sabah sabah yemeyi severim. Geçen ofisteki biri sabah da elma mı yenir dedi, yadırgadı benim kahvaltı şeklimi. Kulakları çınlasın biyokimya hocam Avni Bey vücudunuzu dinleyin, o size neye ihtiyacı olduğunu söyler, siz de gidip onu yersiniz demişti.Malum hammadde olmadan ürün meydana gelmez.

Gökten üç elma düşmüş: Birini ben yemişim, biri Tijen'in sayfasına konuk olmuş, diğeri de bu yorumu okuyanın payı olmuş :)

Sevgiler,
Hilal

Tijen dedi ki...

Avni bey çok doğru demiş Hilal. Ben de hep onun istekleri doğrultusunda yapmaya çalışıyorum seçimlerimi. Bazen onun isteklerine kulak tıkadığım da olmuyor değil. Bu ara onunla dostuz, iyi geçiniyoruz.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim biliyorsun 1 aydan fazla süredir SAğlık Kylübüne gidiyorum ve çok güzel bilgiler de ediniyorum. Meyve ve sebze o kadar önemli ki hayatımızda; hele de doğal olanları. Çünkü yakında beğenmediğimiz sebzeleri bile bulamayacak hale geleceğiz. Reçetelerini dört gözle bekliyorum canım.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Tijeeen, rüyalarıma giren patatesli böreği ne yapacağız anacım. :))

Ben o mızıkacıların memlektinde doğdum. :)

Bu sırada benimde tek geçtiğim meyvedir elma. :)

öperim yanaklarından tijenim

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Tijenciğim,
Senin sağlıksız birşeyler yediğine, yaptığına hiç tanık oldum mu diye düşündüm, yazını okuduktan sonra. Hayır, sanmam.:))
Bakalım, neler yiyerek hafifleyeceksin, bu aralar?
:)

Adsız dedi ki...

AH ne iyi etmişsin Tijen ciğim bu kararı vermekle...Uzun süredir ben de sağlıklı beslenmeye fazlaca dikkat ediyor ve bunu uyguluyorum. Bu süreklilik kazandığında ve sporla birleştiğinde arada küçük kaçamaklar yapmaya da hak kazanıyor insan :)

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Canım bu fikre bayıldım,evet reçetelerini bekliyorum.çok öpüyorum.sevgilerimle...

Kedila ve Meşe dedi ki...

Doğru beslenmek, sağlıklı bir bedene, o da güzel bir ruh halini getiriyor insana. Şu ara hımbıl balkabağına dönüşmüş olan kedila'yı aydınlattı bu yazı:)
Çünkü nasıl? sorusunun cevabını aramaktayım,cevabın kapısı biraz daha aralandı.

Sevgiler..

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Şu an elmamı yerken yazını okuyorum Tijen'ciğim :))) Tesadüf :)

Mevsimine göre mutlaka her gün meyva yerim. Sebzeler olmazsa olmazlarımdır.
Yaptığım unlu mamuller ve tatlılar olsun ucundan kıyısından tırtıklıyorum. Sonra da nerden geldi bu kilolar diye söyleniyorum. Ahh ahh!

Sevgiler...

pelince dedi ki...

Elma ile ilgili benimde anlatıcağım çok şey var aslında..
Ben elmayı çok ama çok severim,ama rahmetli dedem o kadar severdi ki ananeciğim her akşam iki elmayı tabağına koyar,karşına oturur ve incecik kabuklarını soyardı ,dilimleyip bıçağın ucunda o dilimleri dedeme uzatırdı.. Hafızama öyle bir işlemişki hem çok severek yerim hemde boğazıma bir şeyler mutlaka takılır...
Her sene ölüm yıldönümünde mutlaka elma alır ve ihtiyaç sahiplerine kasa kasa dağıtılır.. :(

Adsız dedi ki...

Bende her hafta kendimce kararlar alıp sonra bunları uygulayamıyorum :) Ne olucak benim bu halim bilmiyorum ki...

Sabahları aç karnına yenen bir elma uyanmak için Nescafeden çok daha etkiliymiş :) (Bunu da, benden elmaya dair küçük bir not olarak elmeiş olayım)

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Cok haklisin Tijen, gercekten hayatta en önemli olan sagligimiz. Bunun icin de gerekli olan seyleri yapmamiz gerekiyor, mesela yedigimiz miktarlari azaltarak, saglikli sebzeler, meyveler yiyerek. Kis aylarinda kendimizi nedense salip, kilolari aliyoruz ve daha sonra ilkbaharda, yazda bunlari vermek icin cesit cesit diyetler yapmaya calisiyoruz. Aslinda devamli kendimize dikkat etsek buna gerek kalmayacak. Elma da cok sevdigimiz, Allah'in bize verdigi en güzel ve en saglikli meyvelerden bir tanesi, simdi tüketmenin tam zamani..

Adsız dedi ki...

Tijencim,
saglik recetelerini bekliyorum. Benim vücudumun da acilen detoxa filan ihtiyaci var. Aylardir bas bas bagiriyor ama onu dinleyen kim...Benim de acilen birseyler yapmam lazim! Gideyim de bir elma yiyeyim bari :)
Sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

İşte bu harika bir haber :) Merakla bekliyor olacağım yeni tariflerinizi,zira ihtiyacım var:)

sevgiyle..
http://papatya.kizkulesi.net/

ev perisi;) dedi ki...

Canım bizlerin sitesinde az zararlı şeyler var yeterince;)))

Varsın seninkindede olmayıversin;)

Latife bir yana tamamen katılıyorum arkadaşım gönlüne, aklına sağlık...

Elma doğanın bir mucizesi; hergün bir adet lütfen;)

muhabbetle...

Delfina ; dedi ki...

az önce dr.dan geldim Tijen,vertigo teşhisiyle..dr dedi ki bol meyve,bol yürüyüş ve hep zeytinyağı...sağlıklı beslen sağlıklı yaşa...sen de bunu yazmışsın öğütlerim çiftlendi tijencim :)

Adsız dedi ki...

Tijencim benim en sevdiğim meyvadır elma. Bu sene işyerimizin bahçesinden aylarca taze ve şeker gibi elmalar yedik. Daha yeni bitti ve şimdi marketten aldıklarımda o tadı hiç bulamıyorum.
Ben elmayı öylece yemeye de bayılıyorum ama onun dışında elmayla ilgili herşey mutlu eder beni:). Elma kurusu, elma suyu, elma şekeri, elma çayı..bunlar ilk aklıma gelenler:).
Zaten sanırım benim en büyük şansım sevdiğim şeylerin hep faydalı seçimler olması; meyveler ve sebzeler bana yeter de artar bile:).
Senin tariflerini başlıksız okusam senin olduklarını bilirim, bir tarzın var çünkü. Sağlıklı ve doğal bu tarzı ben çok seviyorum.
Bu yüzden her zaman takipçinim:))..
Sevgilerimle..
aslı

pinarbk dedi ki...

Bol bol sebze pişiriyorum ama kışın zeytinyağlılar pek gitmiyor. Allahtan balık mevsimi:)))

a_y_s_e dedi ki...

yasa Tijen...
Avni Bey cok dogruymus gercekten. Benim demir eksikligi ve zeytin konulu yazim da bu konuya deginmisti...

Senin yeni kararina arada sirada ben de katilayim o zaman- ben de bu konularda yazayim... :) sevgiler.

Tijen dedi ki...

Sağlık ve sağlıklı yiyecekler kararlılığımızın hiç bitmemesi dileğiyle hepinize katkılarınız için teşekkür ediyorum kızlar! Evet evet, hepimiz yazalım, hepimiz araştıralım, hepimiz uygulayalım ve sadece yaz için değil, tüm bir yıl, tüm bir ömür için sağlık önlemleri alalım.

gülizar dedi ki...

Bu güzel paylaşımlar için çok teşekkürler Tijencim inan bu sayfada gezince mutlu oluyorum.Güzel bir hafta dileğiyle..

Damak Tadı dedi ki...

Bende elmaları ve fikir anasını çokkkkkkkkkkkk seviyorum..


Günde en az 3-4 adet elmam vardır.Bazen 7-8 tane bile olabilir..Elmasız asla..))


Harikasın yine dünya tatlısı..Tüm arkadaşlara katılıyorum..Sağlıklı mutlu günlerimiz olsun daima..

Adsız dedi ki...

sabahları canım bir şey istemediğin de canım yemek istediğinde her zaman benim kurtarıcım elma sağlık kaynıağım güzellik sırrım

sevgilerr

Mutfak Havlusu dedi ki...

sabahları okula giderken kahvaltım 1 elma 3 kayısı ılık su:)
annem bugün yaptığı gibi abime hazırladıklarından bana da illa ye demesse bunları yiyip çıkıyorum sabah sabah elma yemek enfis birşey ben de çok severim elma yemeyi bıkmadan yiyebilirim ben de sayı mefhumu yok seni çok iyi anlıyorum.
bu arada dikkat ettim de bu yaşa gelmişiz hala annemiz kahvaltı hazırlıyor:)

***
birde Tijen abla sen böyle,annem evde sağlıklı yaşam halinde-yıllardır zaten zayıf ve dikkatli biriydi şimdi iyice otçul yaşam-sizlere ve sizin gibilere karşı kendimi bazen çok kötü hissediyorum yazdıklarını görünce hak veriyorum hafif yanaklarım da kızarıyor ama gene de künefe aklıma geliyor karaköy gülloğlunun yakınından yöresinden geçsem baklavaaa nidaları içimde bam bam ediyor köfte gördükçe bir yutkunma sorma gitsin:)
işte bunun gibi bir sürü vicdan muhasebesi size karşı sorumlu hissediyorum en çok da bunu bulamayan insanlara karşı kendimi sorumlu hissediyorum ve yediğim önümde zehirin tadını bilmesem de o minvalde birşey dönüşüyor..
üfff çok uzattım,özür!
:)

Adsız dedi ki...

merhaba Tijen,

elmalarım bir harika görünüyor...eminim biliyorsundur 27 - 30 kasım tarihlerinde harbiye askeri müzede naturel 2008 fuarı var...ilgini çekebilir veya mutfaktazen sevenlerden naturel, ekolojik ürün sevenlerin ilgisinide çekebilir...sevgiler
RaNa

http://www.festivaistanbul.com/

funda dedi ki...

birazcık tatlı olsun ama..

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim sağlıklı gıdaları sen yaz sağlıksızları ben ne dersin anlaştıkmı çünkü benimkiler hep sağlıksıııııııızz:)
Öptüm canım byyy..

Demet dedi ki...

Evet evet, kis sebzeleriyle bir seyler yapalim Tijen! :)

Ferhanca dedi ki...

Elmalar harika:))ben de mayveciyimdir fakat en çok elmayı severim yok yook hepsini dmeliyim öbür meyveler gücenmsesin.en çokta çıtır elma amasay elmasını severim yıka yıka ye kaç taen yedğini anlamıyorsun:)))
elmalı pay çok severek yaparım:))

benimi tarif ettin kışın kilo alıp yazın veren şimdiden 2 kilo aldım ama bunun sorumlusu kabak tatalsı :)) kendimi tutamatıp yediğim tatalılar, yoksa rejimle işim olmaz herşeyden az yemekle ölçülü olmakla iger benim kilom. fakat yaş denen saçmalık yakamızda yokkk kilomuzda yahuu:))bu hafta ben de dikkat edicem diyordum.
geçen kış her içtiğim kabuklu limon suyunu yine içmeye başladım yağları eritiyormuş:) inşallah
yarım lt kavonoza kabuklarıyla limonu doğtuyorum akşamadan dolaba koyuyorum ertei gün içtikçe su ekliyorum sıkılan limonlarıda ilve deiyorum. ben limonun acısını seviyorum içimide hoş benim için..
reçetelerieni bekliyoruz arkanad büyük bir gurup varona göre:)))
sevgiler.

Ferhanca dedi ki...

A.O.Ç yoğurdu kavanozda olurdu ne muhteşem tatdı öyle gözümü kapatınca hatırlıyorum..

zengile dedi ki...

Merhabalar.Sağdan iki soldan üç ortadansa birinci ELMA kurtlu dikkatli bakın görürsünüz.En kıymetliside budur.

Nilambara dedi ki...

Sevgili Tijen, eminim "elma"ya hayır diyecek çıkmaz :))
Hayatın Ta Kendisi Lokantısı'nın son derece doğru "Sabahları aç karnına yenen bir elma uyanmak için Nescafeden çok daha etkiliymiş :)" notuna bir ilave de benden;
akşam yatmadan önce yenen elma da sağlıklı ve derin bir uyku sağlar... ne mucizevi bir meyve, sabah açkarnına yiyince uyandırıyor, akşam yatmadan önce yiyince ise uyku veriyor :)
bir minik not daha;
akşam yatmadan önce yenen meyvenin şekeri doğrudan yağ dönüşüyor, bunu önlemek için mutlaka yanında bir çay bardağı light süt öneriyor doktorlar ve ben meyve-süt birlikteliğine hiç dayanamıyorum :)
şimdi doğru dolaba... :))

Studioayse dedi ki...

iyi ki yaziyorsunuz..elmalar, cicekler, yiyecekler hersey nekadar etkileyici bu sitede.. ben de yatmadan once buradakileri okuyup mutlu olup hafifliyorum, yarin sabh da elma almayi ihmal etmeyecegim :)

Hayat dedi ki...

Merhaba : )
Arada yazılarınıza bakma fırsatım oluyor.
Tarzınız ve duygularınızı ifade edişiniz hoş geliyor bana...
Bu konuyla ben de oldukça ilgilendim.Dahası bir site kurdum, -link vermeyeceğim- ve gördüm ki 'hayat tarzı' denilen şeyi oluşturmak hiç de öyle kolay değil...İnsanlar genelde 'sihirli deynek' lerden hoşlanıyorlar, mucizelere inanmayı seviyorlar.
Yeme-içme de keyifli şey, mâlûm... : ))
Bugünlerde benim de aklımdaydı, hem lezzeti yavan olmayıp hem de kalori ve besin değeri açısından mâkul sınırlarda gezinen tariflerini paylaşmalarını rica etmek 'yemek' konulu blogu olan arkadaşlardan...
Başarılar dilerim, takipteyim.
Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Kışın elma, baharda erik, yazın incirdir benim için.. Hiçbirine doyamam. Şimdi işe başladım ya ablacım, peynirli reçelli yumurtalı kahvaltıları bıraktım:) Artık tam tahıl gevreği, az yağlı süt ve 1 elma, her günkü kahvaltım... Tabi bu sayede öğle yemeği de yer oldum! Evdeyken yemiyor, sonra da kahve yanına kek kurabiye aranıyordum. Ara öğünlere de geri döndüm, çantama ceviz koydum mesela bu sabah. Velhasıl iyi geldi bu yeni rutin bana.. Bir de kocam eve gelirken Magnum çikolata getirmese!! Kışı hasarsız geçirmek dileğiyle:)

Tijen dedi ki...

Hepinize çok çok teşekkürler. Hep birlikte emek verirsek, dilekler daha çabuk gerçeğe dönüşür. Hadi!

Adsız dedi ki...

AOÇ ürünlerini artık İstanbul’da da bulabilirsiniz. AOÇ’nin süt ve dondurmasıyla İstanbul’da hasret giderin.AOÇ ürün listesi bayağı genişledi.Balın dışında artık keçi ve inek sütlerinden yapılmış peynirler,domates suyu,nar ekşisi, yoğurtlar ve tereyağı var. Salça, turşu, sirke ve litrelik şişelerde halis meyve suları da var.AOÇ İstanbul iletişim:0216 567 3836 www.aocistanbul.com Ezgi