10 Kasım 2008

Hızlı, ucuz, lezzetli: Pelmeni

Yemekteyiz yarışması için benzer şeyler hissettiğimizi duymak sevindirici. Bir garip kişi ben miyim diyordum. Yani bu yarışma hala devam edebiliyorsa demek ki seyrediliyor, öyle değil mi? Seyredilmese reklam alamaz, reklam almazsa haşa, anında yayından kaldırılır. Tv'lerimiz için tek bir düstur var artık: "para, para, para". Neyse efenim, milletimizin kavga dövüşten hoşlanır hale geldiğini öğrendik artık değil mi? Bugün başka bir şeyden bahsetmek istiyorum. Fotoğrafı önceden hazırlamış, ancak arada başka konuda yazmış idim. Tabağın solunda kızarmış, sağında ise haşlanmış mantı var, üstte ise salatalık turşusu. Baltık ülkelerinin en sevilen "fast food"u bu, pelmeni denilen Rus mantısı. Bu tabaktakilere 2 lira kadar verdim sanırım. Çeşitli harçlarla yapılmış, kimi kızarmış, kimi haşlanmış mantıları tabağınıza dolduruyorsunuz. İsterseniz yanına turşu alıyorsunuz, üzerine hazırlanmış soslardan, doğranmış maydanozdan... Tartıyorlar ve ücretini ödüyorsunuz. Yanında isterseniz çay, kahve, komposto. Ben ardından Iveta'nın önerisiyle "ekmek çorbası" almıştım. Adı çorba ama leziz bir tatlı, bir nevi ekmek pudingi, farkı pişirilmeden yapılmasıymış. Türkiye'nin tüm mantıları bir çatı altında. Hayali bile güzel!

26 yorum:

serinmavi dedi ki...

Görünüşleri çok güzel doğrusu canım.Ben sadece haşlanmıştan 3-4 tane alabilirim,zira diyetteyim biraz :)Bizdeki adıyla mantı bir çok mutfakta yapılan bir yemek,değişik şekillerde....

Selamlar,sevgiler...

Adsız dedi ki...

Mantı deyince ben hiç dayanamam :) Hiç denemedim Rus mantısınıı, ama mantıysa lezzetlidir diye bir önsezi var içinde :)))
Yakında alışveriş merkezlerin bir kenarında satılmaya başlandığını görürsem hiç şaşırman. Her geçen gün alışveriş merkezlerinin bir kenarında, küçücük büfelerde, satılmaya başlanan değişik şeylerin sayısı artıyor. Bu neden olmasın :)

Adsız dedi ki...

Çok cezbedici...Nasıl da güzel bir fikir...

akasyakokusu dedi ki...

CANIM YAPMA..VALLA BANA UYAR..
HAZIRA KONARIM HEMEN:)

Ferhanca dedi ki...

Kasenin görünümü çok güzel..
fakat bizim Kayseri mantısı olucak şöyle yağlı soslu,bol yoğurtlu:))
alışkanlıklradn vazgeilmiyor dmek..

yemek yarışması acayip izleniyor, kavga olmasad izlenir aslında..bizde reyting kavgayla sağlandığı düşünüldüğü için kavgayla çeşni katıyorlar...aslında değişik insanların nasıl yemek pişirdiklerini ne kadar temiz nekadar özen gösterdiklerini izliyoruz yanındada kavgası:)))

Ordanburdanhayattan dedi ki...

yemekteyiz yarışması için tek kelime var bence,basit...
senin tabağın çok ilginç geldi bana valla.ilk defa duydum adını bu yemeğin ama eminim lezzetlidir.içinde mantı olan herşeye varım ben

pinarbk dedi ki...

Harika görünüyor. Lezzzetli bir tabak için de çok ucuz. Neredeyse ekmekler 2 liraya satılıyor artık...

a_y_s_e dedi ki...

tijencim benim annanem eskisehirli oldugu icin bizim evde cok yapilirdi manti. evde yillardir calisan ablaya da ogretti rahmetli, simdi o yapiyor. biz manti hamurunu 1.5*1.5cmlik karelere boler, ortasina kiymayi koyup kenarlarini birlestiririz, ortasi acik kalir. sonra mantilari spiral bir sekilde sıkı sıkıya onceden tereyagi eritilmis tepsiye dizer, ocagin uzerinde kizartiririz. normalde bu adimdan sonra yine ocagin uzerinde uzerine kaynar su dokup 10-15 dakika yumusatmak lazim, ama bizim evde genelde boyle citir citir yenir... Burada istedim yapmak, ama cok vakit alir ve altindan kalkamam diye yapmadim. en iyisi Turkiye'de yaptirayim bundan, fotograflayip sizlerle paylasayayim!

SOFRAM dedi ki...

Canım,eşimle yabancı kanallardaki yemek proğramlarını zevkle izleriz. Bu yemekteyiz yarışmasını da tam olmasa da zaman zaman, özellikle de yemeklerin yapılış aşamalarını izliyoruz artık. Ama üzülüyorum yemeklerin çöpe gitmesine,seviyesiz konuşmalara, merak ediyorum doğrusu bu kadar mı kötü yapılanlar, kazanma hırsıyla başkalarını böylesine acımasız eleştirmeleri çok çirkin doğrusu...
Canım mantı en sevdiklerimden, ben ne şekilde olursa olsun çok severim. Bu da değişik bir mantıymış, afiyetler olsun canım sana...
Sevgiler Tijen'ciğim...

Adsız dedi ki...

Tijencim benim annem de Eskişehirli ve Ayşenin anlattığı mantıyı yaparlardı anneannemle. Yalnız farklı olarak mantının içine haşlanıp baharatlandırılmış yeşil mercimek koyarlardı. Ah o kızarmış, çıtır çıtır mantıyı özledim şimdi.
Benim sevdiğim tek mantı çeşidi oydu. Anneannem vefat ettikten sonra yapılmaz oldu. En iyisi anneme hatırlatayım da eskiyi yad etme adına yapalım çıtır Eskişehir mantısından..
Sevgilerimle:).
aslı

pelince dedi ki...

Bu mantıda değişik,ilk kez görüyorum..Lezzetlidir eminim sen yediğine göre,afiyet olsun...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijen'ciğim,

Yemekteyiz yarışması hakkında tüm yazdıklarına tamamen katılıyorum, ama dediğin gibi izleyen de çok herhalde ki, hala devam ediyor:((

Mantıya dayanamam, çok severim..

Sımsıcak sevgiler.....

munevver dedi ki...

Bak ne çok Eskişehirli çıktı. Ayşe, Aslı, sen, ben, daha da var aslında. Mantı ( Kayseri' den sonra) ve çiğbörek deyince Eskişehir geliyor akla.Fırında kızarmışı uzun süre de dayanıyor. Tadı da başka oluyor.

Esas, ben bir tabak mantının fiyatına şaşırdım. Ne ucuzmuş öyle.

Afiyet olsun.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Mantımı ?? ..
Oh la laaa :)))

Tijen dedi ki...

Kızlar vallahi mantı kadar güzel şey yok. Ama ben başka ülkelerin mantılarını da seviyorum. Korelilerinkini, Polonyalılarınkini, Ruslarınkini...

Adsız dedi ki...

merhaba tijen hanım. biraz geç de olsa yemekteyiz programına ilişkin görüşlerimi ben de yazmak istiyorum. şüphesiz gösteri dünyasının gereği olarak abartılan, biraz da rol yapılan bir program bu. ancak bazı şeyler çok gerçek ve gerçek olduğu için de çok can yakıcı bence. öncelikle bu kadar "görgü" yoksunu bir toplum olduğumuzu görmek çok can yakıcı. yemek yemeyi tıkınmaktan, afedersiniz kaba bir tabir olacak belki ama "ziftlenmekten" ayıran şey görgüdür. görgü ekonomik göstergelerle belirlenmez. çok yoksul insanların da kendilerine göre çok esaslı görgüleri vardır. yer sofrasının da, a la carte mutfağın da kendi kültürü ve görgüsü vardır. bu yarışmada böyle bir görgü yok. ikincisi hijyen yok. yani kameralar önünde bile hijyeni bu kadar kolay hiçe sayan insanların kendi başlarına neler yaptığını düşünemiyorum. üçüncü nokta ise biz milletcek güya çok misafirperveriz ya hadi ev sahipliğini geçtim ama "misafir" olma bu kadar ucuzlatılamaz diye düşünüyorum. emeğe, nimete, sofraya saygıya ne oldu allah aşkına 10 milyara satıldı mı. eleştirin, hatta reyting olsun diye abartın anlıyorum da hani bu tür bir "edep yoksunu" konukluk bence çok kaba tabirleri hak ediyor. son olarak insanlar yemek programına katılıyorsa asgari düzeyde de olsa bir yemek kültürüne sahip olmalı diye düşünüyorum. ancak bir iki yarışmacı dışında şimdiye kadar ki yarışmacılar yemek kültürü konusunda hüsran üstü hüsran durumundalar. tüm bu nedenlerle sizin kimliğinizde; yemek blogu, yemek kültürü blogu yazarı olan ve yemek kültürüne kitaplarıyla, yazdıklarıyla katkı sağlayan tüm yazarlara hakiki selamlarımı, minnet duygularımı ve saygılarımı göndermeyi bir borç biliyorum. okurlarınızı zenginleştirdiğiniz için. selamlar. ruken.

Hülya dedi ki...

Tijen'ciğim,
Değişik tatlar denemeye meraklı birisi olarak bir tabak da ben rica edebilir miyim ?

Zehra Gürgen dedi ki...

Ne güzel olurdu tüm yöresel mantıları bir arada görmek ?
Ben yerli yemek yarışmasını hiç izlemedim, yabancılarınkini izliyorum çok seviyeli ve güzel...
sevgiler.

Halenze dedi ki...

tijenim çok teşekkür ederim ziyaretin için. hemen bende ekliyorum. yazılar tanıtımlar resimler harika. kitaplarından bulursam hemen alıcam. sevgiler.

ipek dedi ki...

Tijen ciğim,
Sayfamdaki yorumunu buradan cevaplamak istedim. Uzun süredir düşünüyordum, "simanı nereden hatırlıyorum" diye.. Sen söyleyince uyandım: elbette ODTÜ mimarlık fakültesi. 83-87 arası oradaydım. Şu ilk mimarlık partisini düzenleyen gruptaydım.
Seni çok net hatırlıyorum.
Çok sevindim:)
Sevgiler

durutarifler dedi ki...

Bizde mantı buzlukta durur duru. Yemek hiç kimsenin aklına gelmez. Çok zor durumda kalırsam mantı yaparım ben. En sevdiğim mantı da kocaman kocaman patates mantısıdır.

Bu arada vişne likörü yaptım çok güzel oldu. Şimdide mandalina likörü koydum . Bakalım o nasıl olacak.

Adsız dedi ki...

Yemekteyiz programıyla ilgili ben de birkaç satır içimi dokmek istedim.
Kim soylemisti hatırlamıyorum, Amerikan toplumuyla Turk toplumunu karşılaştırmak için diyordu ki Amerikalılar bir başkasında arzu edecekleri bir sey gorduklerinde benim de olmalı, bunun için çalışmalıyım der, Turkler ise bende yok onda niye var, onun da olmasın diye düşünüyor diyordu.

Bir evsahibesinin iki çeşit karabiber çıkartmasını, kendine karşı bir saldırı olarak gorur mu saglıklı bir toplumun bireyi?

Bu bir yemek yarısması ve yemek yapmayı bildigini iddia edenlerin katılması beklenir zaten ama bu durumda bile yemekle ilgili bilgilerini dile getirenler, bilgiçlik taslamakla, ne kadar bildigini gostermeye calismakla itham ediliyor. Dogru biliyor ya da yanlış biliyor diye eleştirilebilir pek tabii ama eleştirenin de bir bildigi yok, sadece rahatsız olmus, kendi bilmedigi bir seyde bahsediyor otekisi. Bilene, bilgiye de saygımız yok. Kendimizi gelistirelim kaygısı da yok.

Isyerlerinizde de rastlamıyor musunuz? Kimse kendi içine dönüp bakmıyor herkes kavgasını baskaları uzerinden yapıyor. Kendi gibi olmayanı eleştiriyor herkes. Sahte, ikiyuzlu, sakat bir eşitlik anlayışımız var. Kendi egomuzun paçasını kurtarmaya çalışıyoruz belki.

Atasozleri toplumun aynasıysa 'Meyve veren ağaç taşlanır' ile aynı anlama çıkacak ben Ingilizce'de bir deyiş bilmiyorum, bilen var mı (Ingilizce veya baska bir dilde)?

Bu çemberin dışında kalmış bir avuç insan var korkarım. Guzel bir şeyler yapılacaksa da bu bir avuç insanla yapılacak.

Selamlar
Ozlem

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım yemekteyız yarışması ıçın bende aynı fıkırdeyım.Kavga bol olunca raytıng mı artıyo ne.Ben once degısık degısık yemekler bulmayı umıdıyle seyretmıştım ama yanılmışım.Bu arada tabak pek lezız ve oldukca ucuz .Kucak dolusu sevgıler..

NiNo dedi ki...

bende istiyommmmmmmmmmmmmm bir tabekkkkkkkkkkk

Mutfak Havlusu dedi ki...

farklı kültürleri hep merak eden her yönüyle dikkat veren birisi içni gene harika sözcükler ve duyumlar verdin çok ama çok teşekkürler..

bu çok hoşuma gitti çok ilginç birşey..
***
bu arada şu dediğin yarışma programını hakkında yazdığınızda gördüm çok haklısın,ben o yarışma programını birgün reklam arasında farkettim sonra bir kere daha denke geldim 2 kere gördüm yetti yani hiçbirşeyi öylesine yapamazmıyız dedim biz millet olarak..
kendi halkımız kötülemek istemem ama bu saçmalık nedir anlayamadım insanları zorla birilerini kalbini kırmaya endekslemişler başka hiçbirşey değil sıfır nezaket!
üslüb diye birşey var o denli yapılamıyor mu mümkünatı yok mu yani anlıayamadım ki.

Adsız dedi ki...

pilmeni yada pilmen rahmetli babaannem tarafindan yapilirdi bizim evimizde, babam lar rus gocmeni oldugu icin bu tarz yemekler coktu bizde, pilmen bir nevi rus manti corbasidir en meshuru kiymalisidir , mantidan oldukca kucuktur taneleri.

ama yemekteyiz yarismasina katilsam , kesinlikle emek harcayip da yapmazdim, oldukca zor bir yemekdir cunku