09 Kasım 2008

Dünyayı takip etmek/Tatlılar/Yemekteyiz programı

Dün takip ettiğiniz yabancı yemek bloglarını sormuştum. Gelen yanıtlara bir bakın, belki sizin de seveceğiniz, yaratıcılığınızı geliştirecek siteler çıkacaktır aralarından. Her zaman vaktim olmuyor ama olduğunda tastespotting'e bakıyorum. Orada blogunuzda yayınladığınız fotoğrafları yayınlama şansınız var. Fotoğrafı beğenenler de üzerine tıklayarak sitenize gelip o yemeğin tarifini alabiliyor. Hepsini yayınlamıyorlar tabii. Gözden geçiriyorlar. İyi olanları yayınlıyorlar. Bakıyorum, oradaki fotoğraflardan çoğu tatlı, pasta, kurabiye cinsi şeyler. En çok onlara mı meraklıyız yoksa onlar mı daha çok izleyici topluyor bilemedim. Siz ne dersiniz? (Dünkü yorumlardan birinde tastespotting'e benzer bir site önerilmişti ya tekrar baktığımda bulamadım. Belki siz verilen adreslere tıklayarak bulursunuz.)
Yemekteyiz programı için not: Bu programa bakıyor bakıyor, bir türlü sevemiyorum. Sevemediğim şey sanırım Türklerde sıkça rastladığım bir özellik. Elbette hepimiz böyle değiliz ama kimsenin yaptığını beğenmeme, kendini üstün görme, başkası başarılı olmasın diye alavere dalavere yapma, tartışma, aşırı eleştiri... Yarışmaya katılan Ayşen Tekin'e sormalı, o daha iyi bilir ama sanırım format gereği özellikle isteniyor dozu kaçmış eleştiri. Ki daha çok izleyici toplasınlar. Bir zamanların kavgalı dövüşlü gözetleme, evin içinde birbirini yerden yere vurma programlarının benzeri yaratılmış. (Geçenlerde blog komşularımızdan biri bu program Almanya'da da yayınlanıyor ama orada hiç bu şekilde sorunlar yaşanmıyor demişti.) Ayrıca yaratıcı, özel ve özenli yemek yapıldığına da çok rastlamıyorum sanki. Ama her gün ve tamamını izlemediğim için geneli için yorum yapmam doğru olmaz. Bunlar içimden geçenler.

29 yorum:

Ferhanca dedi ki...

Yabancı yemek bloglarını incelemedim henüz yazdığın sayfalara bakıcam..
yemek programını ben de izliyorum..fakat bizde herşey entirika, kötülük koktuyor.. beğendikleri yedikleri yemekleri bile "iğrenç" diyorlar..çok güzel ve tertemiz yemek yapanlar var sofralarıda öyle yine adamlar 1 puan veriyor ki ben kazanayım diye yani yarışma formatın yok..almanya versiyonunu izlmek isterim almanca bilmesemde bir fikir olabilir.

Saliha dedi ki...

blogları ınceleyecegım...bende bı turlu sevemedım herhafta heyecanla belki bu hafta guzel yemekler ve bılgıler ogrenırım dıyorum ama malesef olmuyor:(

zaten sevılcek programda degıl aman hayatımdan eksık kalsın..

tıjencım sevgı ve saygılarımı yolluyorum..coook guzel bır pazar gunu gecırmen dılegımle..

NAZLICA dedi ki...

Sen yazdıktan sonra ben de düşündüm, tarif arayacaksam mutlaka unlu ve tatlı tariflere bakıyorum ben de. Türk olarak geleneksel yemeklere önem veriyoruz, bu yemekleri sıkça yaptığımızdan ustalaşmışız. Pasta, kek, kurabiye kültürü sonradan oluştu. Yemekteyiz programını yeni tarifler, tadlar bulabilirmiyim diye seyretmeye çalışıyorum ama şimdiye kadar birşey öğrenemedim. Maksatlı olarak yemekleri yemiyor, çok az puanlar veriyor ve eleştiriyorlar. İşin içinde para olduğu için objektif değil, böyle olunca ödül hakedenlere gitmiyor.Benim izlenimim böyle. Sevgiyle kal canım.

egeli dedi ki...

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM TİJENCİĞİM,BEN DE ŞU SIRALAR AYNI DURUMDAYIM,BLOGUMU BİLE GÜNCELLİYEMİYORUM....SEVGİLER.

Demet dedi ki...

Yemekteyiz programinin almanya versiyonundan bahseden bendim, Biyonik Kedi'nin blogunda yazdiklarina yorum yapmistim Tijencigim.

Eminim ki programin haklarini alip da Türkiye'de gerceklestiren yapimcilarin vs. tercihi bu... Cünkü biliyorsunuz her sey danisikli dövüs tv dünyasinda. Program canli yayinlaniyor olmadiktan sonra zaten süpriz olma sansi yok.
Insanlar programa katilmak icin basvuruyor mutlaka ve birileri onlara kenara cekip, hicbir seyi begenmeyin, terbiyenizi bozun, assagilayin gibi 'izin'leri veriyor demek ki, yoksa ben insanimizin anlatildigi derecede kaba ve görgüsüz olduguna inanmak istemiyorum. En azindan öyle bir programa katilmisken...
Ben buradaki programdan cok güzel tarifler ve pisirme teknikleri ögreniyorum, cok harika dekorasyon ve masa düzeni örnekleri görüyorum. Konuklar birbirlerine son derece saygili ve samimi. Yemegi begenmedigini söyleme sekilleri de baska tabi.
Her seyde oldugu gibi bizde yapilan bu programda da dejenere edilmislik ve icini bosaltma var. Kimsenin bir sey ögrenmesi umurlarinda degil, magazin ve dedikodu balonlari icinde bogulsunlar isteniyor, turk insaninin sevdigi ve (daha agiri) hakettiginin bu oldugunu düsünüyorlar besbelli. Ne aci!

Adsız dedi ki...

Yemekteyiz programı için; İşin içine para girince insanlar objektif olamıyor. ''Ben kazanmalıyım'' psikolojisi ile eleştiriler son derece haksız yapılabiliyor. Diğer ülkelerde nasıl oluyor bilemiyorum ama, bizde değerlendirme kategorileri olmadığı için atmasyon puanlar veriliyor.
Gaye Demir

zengile dedi ki...

Selamlar.Butür proğramlar banada banal geliyor bunlara SHOW FOOD deyip geçmeli çünkü yemek burada bence o düşük ayar eğlencenin sosu. Değilse bu proğramlarıda yapanlar yemekle işlerinin olmadığını bizden iyi biliyorlar.Bizim için en iyisi kolda sepet memleket pazarları

leyya dedi ki...

bir kaç kez denk geldim ve çok afbuyurun yediklerini birbirlerine zehir zıkkım ettikleri için hiç ama hiç sevmedim.konukseverlik ,ikramseverlik vs gibi bütün değerlerimizi sabote eden bu programları hiç ama hiiiç sevmiyorum doğrusu..

leyya dedi ki...

tabii bir de ''misafir umdugunu değil bulduğunu yer''gibi psikolojik anlamda insanı çok rahatlatan bir sözümüz vardır ya onu da heder ediyorlar yaa ona acıyorum))

Adsız dedi ki...

konuyu çok güzel irdeleyen bir köşe yazısıyla katılayım ben de:

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=YazarYazisi&ArticleID=906629&Yazar=%20&Date=09.11.2008&PAGE=

pelince dedi ki...

Bende programı izliyorum ,dediğin gibi yarışmak değil bu.Tamamen show amaçlı bir program diye düşünüyorum..Para tüm insani duyguları böyle alır götürürmü,sanmıyorum :(

Konuksever olduklarını bile göremedim henüz.Alışveriş sırasında bile sürekli söyleniyorlar...

pelince dedi ki...

Tijen link'i inceleyip geri geldim:)Ahh ahh ne güzel fotoğraflar ve lezzetler var,baktım baktım tekrar... Ben tatlı,kek,ve kurabiyelerin daha çok yenildiğini düşünmüyorum ama sanırım sunum açısından yemeklerden çok daha iyi poz veriyor olabilirler:)
Bir çoğumuzun evin de her gün 2-3 çeşit yemek ve çorba mutlaka pişiyor aslında....

Adsız dedi ki...

ben bu yemekteyiz programının üçüncü hafta yarışmacısıyım ve kazandım.bin pişman oldum katıldığıma...ben böyle olacağını bilsem katılmazdım.zaten beni özel olarak çağırdılar..kendim müracaat etmedim.ama son gece düzenledikleri oyuna da gelmedim.
masadan kalksaydım elenecektim ve anlaşma gereği 50 bin ytl yi kana la ödemek zorunda kalacaktım.
herneyse bana da bir tecrübe oldu...bu dış versiyonlu yapımlar bizim halkımıza uymaz...
çünkü kavga dövüş,hakaret ne ararsan var.işin cılkı çıkmış...
yapılan bir yemeği,bir hanım yorumluyor,ayyyy iğrenç,veya kusmuk gibi... deyimler kullanılıyor.nerede kaldı nimete saygı,
çok üzgünüm...hayal kırıklığım sonsuz...
benim yaptığım incik için ,kemikli görünce hanım yiyememiş...en lüks restourant larda bile incik kemiği ile servis edilir..mesela konyalı ,kanyon da ki..
burada aynı zamanda yemek bilmek kadar görgü ve kültür de devreye giriyor sanıyorum.
sevgiler

Tijen dedi ki...

Yemekteyiz yarışması için benzer duygular içinde olmamıza sevindim arkadaşlar. Ancak anlamadığım bir şey var, yarışma devam ettiğine göre reklam alıyor olmalı, öyle ya reklam alamayan programlar yayından kalkar. Demek ki seyrediliyor da. Kim seyrediyor? Bu program insanlara neyi gösteriyor veya herhangi bir öğretici yanı var mı merak ediyorum.

şeker pasta dedi ki...

Ya ben bu kadar kavgacı bir millet olduğumuza inanmıyorum. Neden bu kavgalı programlara prim veriyorlar ki hiç anlamıyorum...

yaban mersini dedi ki...

yemekteyiz programı için ben de aynı şeyleri hissediyorum..her seferinde ama bu işte bir yanlışlık var deyip duruyorum..slmlar

Baharcicegi dedi ki...

Bende yukaridaki Demet arkadasimiz gibi düsünüyorum bu yemek yarismasi hakikinda.
Ben Almanyadaki yemek yarismasini senelerdir seyrediyorum,Türkiyedeki yarismayi bes dakika ancak seyredebildim.
Formatinin cok disinda rayting amacli bir yarisma olmus.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim ne yazık ki insanlar seviyorlar kavgayı, dövüşü... İlk başta heyecanla beklemiştim yeni tarifler vs öğreneceğiz diye ama daha ilk hafta tadı kaçtı şimdi yakalarsam seyrediyorum yoksa aramıyorum canım.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Tijencim yabancı yemek blogları konusunda önerilerini inceleyeceğim. Yabancı bloglara bakmaya pek fırsat bulamamıştım. Farklı kültürlerden tatları incelemek zevkli ve yararlı olacaktır..
Yemekle ilgili bir programdan böyle köşe bucak kaçacağımı hiç düşünmezdim. Hatta bu yarışmanın kriteri yemekle ilgili bile değil sanki, çünkü sevdikleri yemekleri yapanlara düşük puan veriyorlar. Format tamamen farklı olsa, oylamayı tarafsız bir jüri yapsa o zaman bu komiklikler de olmazdı sanırım.
Neyse, bu arada ben artık yeni adresimdeyim http://www.kristalkelebek.com/
artık buraya bekliyorum:).
Sevgiler, öpücükler:)..
aslı

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Günaydın sevgili Tijen,çok haklısın yemekteyiz gerçekten kötü bir program örneği,merakla izledim ama kavgadan başka birşey yok maalesef,ve oylama da hiç adil değil.ayrıca bilmeyen bile katılmış garip bir format...

Hülya dedi ki...

Yemekteyiz programını 1 kez izledim
bir daha da izlemeyi düşünmüyorum.
Reyting uğruna (demek ki insanlar kavga izlemekten hoşlanıyor)birbirini kıran insanlar düzeysiz konuşan yarışmacılar...

durutarifler dedi ki...

Yemekteyiz programını bende hiç beğenmedim. Özendireceğine soğutuyor da..

Adsız dedi ki...

Her zamanki gibi Türkiyedeki yarışmalarda kavga prim yapıyor bu yarışmadada bence. Yemekle ilgili herhangi bir şey göremiyorum. Gitgide de dah az yemek kısmı ve daha fazla kavga kısmı yayınlıyor. Ayrıca insanların nasıl birbirlerini böyle kaba bir şekilde eleştirdiğinede inanamıyorum her izleyişimde.

pinarbk dedi ki...

Tartışma olmadan da güzel şeyler paylaşılabileceğini unuttuk sanırım. Rekabetin güzelliği denen şeyden sadece kavga etmek anlaşılıyor artık.

Tesadüfen Ayşen hanımın yemeklerini yaptığı bölümü seyretmiştim ben. Hoş ve özenli bulmuştuum. Eli de çabuktu ama insanlar sırf eleştirmek için saçmalayabiliyorlar.

Herşeyi sulandırmakta üstümüze yok...

mermaid dedi ki...

selam,
yarışma reklam alıyor ama rtık şunu düşünelim artık "müşteri yönetimi" denen bir şey var ya, aynı uygulama tvlerde var. yani "insanlar izliyor ki yayınlıyorlar"dan ziyade, "yayınlıyorlar ki insanlar izlesin" gibi bir durum var. yoksa kim ister ki vıdı vıdı vıdı ve terbiyesizlik. sokakta kavga vardır mesela, bir kez yoksayarsınız, iki kez belki, uzayınca cama cıkar bakarsınız onun gibi bir şey. ne olursa olsun çok nahoş programlar ve haller. Tijen hanım sayfanız içimi açıyor ve kitabınızı edineceğim henüz fırsatım olmadı ama ben imzalansın isterim:)

Çok sevgiler

Tijen dedi ki...

Daha hak ettiğimiz programlara kavuşabilmemiz dileğiyle...

Ferhanca dedi ki...

tastespotting blogu çok güzel sayfama ekleyimde bakarım..önerilerin çok güzel oluor çok teşekkürler..
yarışma iyice kötü hal aldı hel sana yazan demetin almanya versiyonunu okuduktan sonra bizim ki mahalle kavgası oluyor..

Adsız dedi ki...

Bende "yemekteyiz" programinin fransiz versiyonunu izliyorum(Fransada yasiyorum)bir kere Fransadaki ödül Türkiyede ki gibi abartili degil(sadece 1000 EUROS),ikinci olarakta burdaki programda gerçekten güzel seyler ögrenebiliyor insan. Elestiri tabiki var ama görgüsüzce hareketler yok zaten kanimca görgüsüzlük bizim milletimize özgü bir davranis bozuklugu olmali.

Adsız dedi ki...

Ben yemekteyiz programinin almanya Versiyonunu seyrederim ve cok kaliteli bulurum. Ne olursa olsun insanlar Objektif davraniyor para bana gelsin diye kimse kimsenin hakkini yemiyor, en azindan %90'i. SOfrada kimse kimseye sert elestiriler yapmiyor. Ev sahibi ön yemekten sonra mutfakta ana yemegi taze yapabiliyor, o arada digerleri evi geziyor, esyalara bakip ev sahibini tanimaya calisiyorlar. Tekrar sofraya oturuluyor sohbet ediliyor. Eve giderken de yorumlar yapilip puanlar veriliyor. 1'den 4'e puan vereni hic görmedim.Sanirim bu bizim Türk olusumuzla alakali Mentalitemizde herzaman kalleslik var demek ki, kusura bakilmasin. Hak yemege bayiliyoruz, herseyi biz en iyi biliyoruz. Bu arada programcilar da SIKE'yi ve asiri elestirileri istiyorlar ki program seviyesizlessin ve Halk baksin ..

AYRICA DEGISIK YEMEKLER YAPANA ASK OLSUN. HEPSI TANIDIK VE TÜRK YEMEGI OLMALI, FARKLI TADLARA KAPALI, DAMAGI DEGISIK TADLARA ACIK OLMAYANLARIN YARISMASI.