21 Kasım 2008

Brezilya'dan tatlar, renkler-III

Hilal bildi, Ferhan da %50 bildi: Kahve.
Evet, sorunun cevabı kahve. Hiç aklınıza gelir miydi?
*
Yok yok söylediklerinizden hiç biri değil. Tabii biz bazı şeyleri meyve olarak görmüyoruz, bu yüzden şaşırtmacalı gibi oldu bu soru. Aslında hepimize yakın olan bir şey, çoğumuzun hayatında önemli yeri var desem???
*
Yani kimse merak etmedi mi fotoğraftaki meyvenin ne olduğunu?
*
Bugün yazının son bölümü var. Artık haftaya başka bir konuya geçeriz. Brezilya'da bu kadar gezmek yeter herhalde hepimize. Biliyoruz ki yolumuz düşerse orada aç kalmayacağız. Güzel yüreklerce karşılanacağız, sevgi paylaşacağız. Fotoğraftaki meyve nedir diye soracağım. Siz tahminlerinizi paylaşın, sonra onun hakkında bir kaç kelam edeceğim. İşte yazının son bölümü:
Sao Paulo, 2005 yılında dünyanın mutfak merkezi seçilmiş bir büyük metropol ve başta Portekiz, İspanyol, Japon ve Arap mutfakları olmak üzere pek çok ülkeden yiyecekleri bir arada bulabileceğiniz, her gelir grubuna hitap eden restoranları, atıştırmalık yiyecek satan büfeleri ve sokak satıcıları ile gerçek bir lezzet başkenti. Özellikle meyvelere meraklı iseniz Brezilya’da pek çok yeni meyve ile tanışacaksınız. Her tür meyvenin tazesini tatmanın yanı sıra, püresinden yapılmış içecekler, dondurmalar ve tatlıları deneyebilirsiniz. Etseverler için bizim mangalda pişmiş yahut döner tarzı pişirilmiş etlerimizi andıran ve her tür etten hazırlanan “churrasco”lar var ve bu etler de özel lokantalarda servis ediliyor. Et lokantalarında ya baştan sabit bir ücret ödüyor ve sofranıza şişlerle getirilen etlerden tadıyor, yahut mönüden dilediğinizi seçip sipariş edebiliyorsunuz.
Brezilya’da en çok tüketilen yiyecekleri sayacak olursak, pek çok çeşidi ve farklı pişirme yöntemleri ile “feijao” denen baklagiller, pek çok yemek, tatlı ve içecekte yer almasının yanı sıra tek başına da tüketilen “coco”, yani hindistan cevizi, çoğu yemeğe özel bir renk ve tat katan, Afrika kökenli Brezilyalıların çok kullandığı ve bir tür palmiyeden çıkarılan dendi yağı (azeite de dendi), Portekizlilerin yanlarında getirdikleri geleneklerden biri olan “bacalhau” yani tuzlanmış ve kurutulmuş balık, “camarao seco”, kurutulmuş karides, bizdekinden farklı olarak yeşil olan ve yine pek çok tarifte yer alan limon, Brezilya’da çoğunlukla biraz kavrulmuş sarımsakla birlikte (kimi zaman soğan, domates gibi ek malzemeler de kullanılabiliyor) pişirilen pirinç listenin en başında yer alıyor.
Süt tüketiminin çok yüksek olduğu Brezilya’da uzun süre kaynatıldıktan sonra yoğunlaştırılan süt kreması pek çok tatlı yapımında kullanılıyor ve marketlerden hazır olarak satın alınabiliyor. Dünyanın başlıca şeker kamışı üretici ve ihracatçılarından biri olan Brezilya’da, tatlı tüketimi diğer tatlısever kültürlerden hiç de aşağı değil. Hatta arkadaşlarımın söylediğine göre çoğu fakir insan şeker kamışının kaynatılıp yoğunlaştırılmasından oluşan “rapadura” ile besleniyormuş, ben onların yalancısıyım!
Bir meyvesever olarak şu ana kadar karşıma çıkan, kimiyle Türkiye ve Amerika’da tanıştığım meyvelere ne kadar hayran olduğumu, pazar ve marketleri gezerken hepsinden alıp tatmamak için kendimi zor tuttuğumu bilmem söylememe gerek var mı? Kimilerini beğenmediysem de pek çok lezzetli meyve tatma şansım oldu. İlk günümde bir alış veriş merkezinin yanıbaşındaki satıcıdan şeker kamışı suyu aldım ve içerdiği şeker miktarını azaltmak için epeyce limon suyu ekledim. Ertesi gün pazara gittiğimizde pazarcılar çilek (bizimkilerden çok daha lezzetli) ve yıldız meyvesi ikram ettiler. Koskocaman ve çirkin kılıfının altından çıkan tatlı mı tatlı jaca’ya bayıldım, maracuja (çarkıfelek meyvesi) ve acerola’yı ekşi buldum, caju meyvesinden çok hoşlanmadım, satın almakla birlikte henüz mangosteen ve kino’yu tatmadım, atemoia’nın özellikle yenme şeklinden pek hoşlandım. Bizde de var diye elma, armut, karpuz, kavun, üzüm, Trabzon hurması, mandalina, portakal gibi meyvelere pek yüz vermedim. Bu liste ne ki, daha Brezilya’nın meyvelerinin çoğunu tatmadım. Sadece portakal ve şekerden yapılmış “doce de larenje”, yoğunlaştırılmış ve karamelize edilmiş sütle yapılan “doce de leche”, balkabağı, mor patates ve hindistan cevizi püresiyle yapılmış tatlılar da zevkle yenilebilecek tatlılar listeme girdi bile.

25 yorum:

babişe yemekler dedi ki...

tijen hn,


kaleminize sağlık! sayenizde brezilya'ya gitmiş kadar olduk...

sevgiyle kalın..

Tijen dedi ki...

Rica ederim. Yazdıklarımın okunduğunu bilmek, yeni ufuklar açtığını (az da olsa) görmek ne güzel.

Adsız dedi ki...

Merhaba

Çok güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler…

a_y_s_e dedi ki...

ufak bir arastirmadan sonra kendisinin "brazilian pepper berries" oldugu kanaatindeyim.

butun bu guzellikleri bizlerle paylastigin icin tesekkur ederim.

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,Brezilya günlüğünü zevkle takip edip okudum.Bu tür otantik ülkeler hep dikkatimi çekmiştir..Bende tarihi yerleri pek sevmem..Nedense bizim insanımız kendi tarihini bilmeden, elin tarihini hatim edip yutar,ahkamda keser çaktırmadan..)İşte bunlar bana garip geliyor,konuşuncada olmuyor şekerim..

Orada bulunmuş olsaydım, sanırım meyvelerle doyup üstelik 4-5 kg alıp öylede gelirdim..))Değişik meyveleri tatmayı çok seviyorum..Gönlüne sağlık canım..Sayende gidip gezip-görüp,yemiş kadar olduk...


Öpüyorum o tatlı yanaklarından ve sevgilerimi gönderiyorum..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim yeni yerler gezmeyi çok seven biri olarak sana çok teşekkür ederim. Sayende artık brezilyaya daha çok gitmek istiyorum, ne yazık ki Brezilya ülkemizde sadece karnavalı ile ilgi görüyor. Keşke o insanlara da senin yazılarını okutabilseydik de ne kadar özel bir ülke olduğunu anlayabilselerdi. Paylaşımın için çook teşekkürler canım.

Sevgiler,
Evren

Tijen dedi ki...

Ayşe'ciğim,
Galiba senden başka kimse merak etmemiş resimdekilerin ne olduğunu??
*
Gül'cüğüm,
Biz senle ne güzel gezeriz değil mi? Herhalde tatlıcılardan çıkmayız!
*
Seçil ben de sana güzel bir haftasonu diliyorum.

akasyakokusu dedi ki...

Merhaba Tijencim..Sayende Brezilyayıda görmüş vede gitmiş kadar olduk..
Çok tşkler.
Sanırım kuşburnu ağaçgillerine benzeyen bir bitki.Yada baharat tokumu..Öğülütüp içilen birşeyde olabilir gibimi acaba:)))???

akasyakokusu dedi ki...

yine ben canım..galiba resimdeki brezilya karabiberi.tam çıkaramadım ama..
diğer adıyla yalancı karabibermiki:))
hadi çatlatmada söyle artık bari..

Tijen dedi ki...

Hemen söylersem olur mu? Biraz merak iyidir!

Adsız dedi ki...

Tijencan,

Dur canım biraz, ancak geldik siteye. Bilmece gibisin sen de. Nereden bulursun böyle ilginç şeyleri bilmem. Hem çok gezen bilir, bizim gibi yerinde pinekleyen değil.

Araştırmaya nereden başlayacağımı bilemedim bu meyve için; o nedenle kestirmeden gidip bizim oranın taflanına benzer diyeceğim ve isim annesi olacağım: Brezilya taflanı :))

Hafta sona ermeden, sen de bizi fazla merakta bırakma.

Sevgiler,
Hilal

Adsız dedi ki...

Brezilya biberi imiş: Brazilian Pepper (Schinus terebinthifolius) :)

http://archbold-station.org/abs/landmanage/ExoticsGrant03/ExoticsMain/brazilian_pepper.htm

Adsız dedi ki...

Yoksa bu biber, "Çikolata" filminde kadının sıcak çikolatalara kattığı biber mi?

:)den dedi ki...

Bu meyve nedir bilmiyorum. Bu kadar minicik bir meyvenin tadı nasıldır?, pastacılıkta kullanılmakta mıdır? Reçeli, marmelatı...vs olur mu? Ben çok merak ettim açıkcası. Yeni tatlar, yeni kültür ve yaşam şekillerini hep keyifle takip ederim. Brezilya yazı dizinizi bugün gördüm. Aktardığınız gözlemlerinizi heyecan ve ilgiyle okudum. Bir de hayranlıkla... Hem çok akıcı bir dille kaleme almışsınız hem de onca bilgiyi hap gibi yapıp önümüze koymuşsunuz. Çok teşekkürler bu samimi paylaşımlarınız için.
Merak ettiğim başka birşey de bu tür yemek kültürü araştırma gezilerine nasıl katılıyorsunuz?
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Meyvenin ne olduğunu hiç bilmiyorum ama tadı tatlı erikle şeftali karışımı birşeymiş gibi geliyor.meyve yiyemiyen biri olarak büyük ihtimalle saçmaladım ama tahminim bu öyle çok isterdimki oraları görmeyi malesef et obur biri olarak et lokantalarından çıkmazdım.
çok güzel bir yazı olmuş .
ellerine sağlık
sevgiler

Tijen dedi ki...

Hayır Brezilya biberi falan değil bu.
*
Meliha, tadı ne eriğe benziyor ne şeftaliye.
*
:),
Reçeli olur mu bilmem. Pastacılıkta kullanılabilir -zaten kullanılıyor- ama farklı bir formda???
*
Hilal,
Biber olmadığı için çikolatalara katıldığını zannetmem. Aslında katılır tabii, neden katılmasın? Çikolatayla kaplanmış hali olduğunu biliyorum.

Adsız dedi ki...

Kahve mi yoksa?

Adsız dedi ki...

Pitangas diye bişi buldum, ama nedir bilmiyorum :)

Fotosu için:
http://flickr.com/photos/60214293@N00/1896493986/

Bu da birazdan okuyacağım yazı:
http://www.kurma.net/travel/sa-p4/05.html

Adsız dedi ki...

Pitanga için wikipedia "Brezilya kirazı" dedi.Sonra gidip bir de Jatoba'yı incele dedi. Bu yol da beni "Jojoba" denilen bitkiye ulaştırdı. Yağı pastacılıkta kullanılıyormuş.

Adsız dedi ki...

Jojoba'yı uydurmuşum. "Jatoba" imiş Brezilya Kirazı'nın latince adı.

Tijen dedi ki...

Hilal sıkı çalıştın, helal olsun sana! Evet, bu kahve bitkisi, kahve meyvesi. Aslında yanıtı ne kadar yakınımızdaymış değil mi? Ama memleketimizde kahve ağacı (ya da çalısı) olmayınca bitkisini tanımak zor tabii.

Adsız dedi ki...

Arap kahvesi hem de :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica

Biraz Brezilya meyve kültürüm arttı.

Ferhanca dedi ki...

kahve veya kakao:)

Feyza Fidan dedi ki...

Bir gün senin bavuluna saklanıp gittiğin yere bende gelicem Tijen'cim :)))
Mest olarak Bezilya yazılarını okudum,
Çok öpüyorum..

beste dedi ki...

mangosteen'i tadına baktınız mı? Beğendiniz mi? Ben bayılırım bu güzel meyveye, Brezilya'da yetişebileceğini düşünmemiştim. Endonezya'da bolca var...Sürprizler her yerde