19 Kasım 2008

Brezilya'dan tatlar, renkler-I

Parça parça anlatmak yerine Lezzet dergisinin Ağustos 2007 sayısında yayınlanan yazıyı parçalayıp yanlarında birer fotoğrafla vereyim dedim. Bugünün fotoğrafı Brezilya'da çok sevilen meyvelerden biri: "ate moia". İçi de dışı da biraz fıstık çamı kozalağının açılmamış haline benziyor. İçindeki etli beyaz parçaları teker teker yiyor, çekirdeğini çıkarıyorsunuz. Onlarca çekirdek var her meyvede. İşte yazının ilk bölümü:
Brezilya denince aklınıza ilk Rio de Janeiro, kentin plajları ve her yıl dünyanın her tarafından binlerce turist çeken karnaval gelir herhalde. Sırada plajlarda sere serpe uzanmış esmer tenli Brezilyalılar ve elbette futbol tutkusu var ancak Brezilya bunlardan ibaret değil. Doğaseverleri de deniz severleri de, kent tutkunlarını da ağırlayan bu Güney Amerika ülkesi kültürü ve tarihiyle ziyaretçilerini büyülüyor her yıl. Ben ona “güzel gülüşlü insanlar ülkesi” diyor ve tabii ki gözümü dört açıp mutfak kültürünü tanımaya çalışıyorum. Ete, denizden çıkan her tür canlıya, kahveye, süte ve tatlıya ne kadar düşkün olduklarını eminim çoğunuz biliyorsunuzdur.
Dünyanın beşinci, Güney Amerika’nın ise en büyük ülkesi Brezilya. Anadili Portekizce ve tam adı Brezilya Federal Cumhuriyeti. Güney Amerika’da Şili ve Ekvator dışındaki tüm ülkelerle sınırı olan ülkenin batıdan doğuya uzunluğu 2700 mil. Güney Amerika’nın neredeyse yarısını kaplayan ülkenin en büyük kentleri 16 milyon nüfusla Sao Paulo, 11 milyon ile Rio de Janeiro, 3.8 ile Belo Horizonte. Toplam 26 eyaletten oluşan ve başkenti Brasilia kenti olan ülke nüfusunun çoğunluğu doğu eyaletlerinde yaşıyor.
Geçmişte bu koca ülkede sayıları bir milyonu bulan yerli halklar yaşarken, 16. yüzyılda başta Portekizliler olmak üzere zengin olma hayaliyle, yahut mevcut koşullardan kurtulmak, yeni bir hayal kurmak için pek çok ırktan insan bölgeye akın ediyor. Portekizlileri Almanlar, İtalyanlar, Suriye ve Lübnanlılar takip ederken çoğu Japonya’dan olmak üzere Asyalıların gelişi 1930’ları buluyor. Afrikalılar ise 1500’lerde gelen ilk etnik gruplar arasında. Bunca farklı kökenden insanın yaşadığı ülkede haliyle mutfak kültürü de oldukça değişken. Bir de ülkenin büyüklüğünü eklerseniz farklı toprak ve iklimlere sahip olan bölgelerin ortaya koyduğu ürün zenginliğini tahmin etmek hiç zor değil. Yani Brezilya’da bir yandan bitki örtüsüne göre değişen geleneksel ve yerel mutfaklar söz konusu iken bir yandan da ülkeye farklı dönemlerde gelen etnik grupların getirdikleri mutfak kültürü zenginliği var. Bu da demek oluyor ki, ülkenin her yöresinde farklı yiyecekleri tatma şansına sahipsiniz, tabii bütün ülkeyi gezecek zamanınız ve paranız varsa. Çünkü birbirine yakın görünen kentler bile uçakla birbirinden saatlerce mesafede olabiliyor Brezilya’da.

13 yorum:

Eren Derin dedi ki...

Arap mutfaginin da büyük bir agirligi var. Özellikle de Sao Paulo'da. Evimden binlerce kilometre uzakta yaprak sarmasi yemek cok hosuma gitmisti. Degisik meyvelerden biri de Açaí. Amazonlarda yetisen bu meyvenin dondurmasini yapiyorlar (cekirdeklerinden takida yapiyorlar). Ben dondurma, müsli ve cukulata karisimini denemistim. Nefisti ;)
Brazilya denince akla gelen "Churrascaria" aciki büfe et restoranlarini da unutmamak lazim. Hayatimda bu kadar lezzetli et yememistim. Bir de limonla yenilen "palmitos"lar cok lezizdi. Adindan da anlasildigi gibi özel bir palmiyenin ici bu palmitos dedikleri..
Brazilya'ya bir daha gidebilsem ;))
Saygilar..

pelince dedi ki...

Yine ne çok şey öğrendim sayende..Meyve çok ilginç.Bende dün carrefourda pepinomuydu,pamilonmuydu :))unuttum adını değişik bir meyve gördüm ,hatta merak ettim ama fiyatı pahallı geldiği için sadece ellemekle yetindim:)
Hatta geçen sene Avakadoyu anlatmıştın bir yazında ve ben hiç yemediğimi yazmıştım.Dün 2 tane aldım ama henüz kesmedim,sayede hem salatasını yapmış olucam hemde lezzetine bakıcam:)

Sinem Keleş dedi ki...

Tijen, Brezilya gezisini anlattığım sayfama bir göz at istersen...

http://mavipire.blogspot.com/search/label/Gezi

NiNo dedi ki...

ben olsam dekor icin kullanirim bunnariiiiiiiiiiiii :DDD

loungetime dedi ki...

Keşfedilecek ne lezzetler var daha kim bilir.
Ama ben yinede elmamdan vazgeçmem, bütün meyvalar şöyle bir dursun, az önce yediğim bir yana...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim süpersin sayende ne güzel lezzetler, ne güzel yerler ne güzel özellikler öğreniyoruz. Yüreğine sağlık canım.

Sevgiler,
Evren

one ben bir sey dedi ki...

ilk görüş enginarmı dedim ama....
sayenizde geziyoruz teşekkürler...
tarhana benim tembelliğime takıldı :)sorry ama şimdiden söyleyeyim ben tadını muhteşem buldum ...hele renk....
sevgilerimle

eldivenlerim dedi ki...

enginara benziyo sanki bu;) bloğunu çok beğendim, değişik yerler, değişik tatlarla dolu.... tşkler;) bende ekliyorum seni buarada;)

Mutfak Havlusu dedi ki...

hülya koçun "bigamekibasuyake"adlı kitabı hem çok sevdiğim bir kitap hemde içimi acıtır çünkü o güneye inmiştir hemde bisikletle ben illa bisiklette olsun demem ama inemem birde bir türlü ah ah:(
şimdi senin şu değişik ve çok çok merak etmemi sağlayan lezzeti görünce aklıma geldi hem kitap hemde orada bahsettikleri yaşantılar yemekler vs vs..

birgün ama birgün gideceğim inşAllah bende şu değişik şeyden ve daha birçok nimetten tat alacağım bakalım neymiş diye umarım..

a_y_s_e dedi ki...

Bizim Boston'da yasadigimiz mahalle (Somerville)de cok sayida Brezilyali gocmen yasiyor. Ve haliyle bir suru de lokanta var. Bunlardan bir tanesi bizim Carlos amcanin dukkani.. Yemekleri Turk yemeklerini cagristiriyor cogunlukla. Basit, ama lezzetli ve Carlos cok ucuz ve temiz ve guleryuzlu hizmet veriyor.

Keske gidebilsek biz de Brezilya'ya. Buralardayken gitmek lazim aslinda..

Ayse Pamuk dedi ki...

Önce brokoliye benzer bir sebze sandım:)Ama çok değişik bir meyveymiş anlatımına sağlık

Tijen dedi ki...

Dünyada binbir çeşit meyve var, bu da onlardan biri. Tatlı, hoş aromalı bir meyve.

Baharcicegi dedi ki...

Marketlerde cok gördüm eksotik meyveler arasinda ama tadini hic denemedim,simdi sen anlatinca tadina bakmak sart oldu.
Sevgili tijen haklisin kabagin gramajini 60 kilo yazacagim yerde 6010 gr yazmisim,gecenin 2 sinde yari uyku halinde yazarsam olur böyle gramaj fazlaliklari,hatirlattigin icin tesekkürler