29 Mayıs 2008

Seni seviyorum enginar!

 Enginar seni seviyorum.
Bunu sen de biliyorsun.
Karşılıksız değil sevgim,
biliyorum.
Sen de beni seviyorsun.
Sana sevgim büyük,
tam da bu yüzden,
seni mevsiminde tüketmeyi
seviyorum.
Buzluklara atmıyorum seni.
Üşür, tir tir titrersin.
Limon tuzlu sularda bekletirlerse seni,
kızıyorum.
Hassassın,
ayıklandın mı hemen kararırsın.
Yok yok, sen ille de limon istersin.
Ben senin her halini seviyorum.
Ama şu pilav var ya,
işte onu özlemle anıyorum.
Seni ufak ufak doğrayıp,
kuru soğanla kavurmuş, ardından
pirinçle pişirmiştim.
En son da taze soğan.
Karıştırıp demlendirmiştim.
Hmmmm...
Bu kadar olmalı,
karabiberi de unutmamalı.
Posted by Picasa

43 yorum:

pinarbk dedi ki...

Ben de yolunu gözlüyorum her yıl. Buzluğa da atıyorum ki özledikçe çıkarıp hasret gidereyim diye...

Adsız dedi ki...

İcinde enginar agaci cikmis biri olarak dayanamadim yaziyi gorunce. Ama ben en cok esek baklasi da denen o iri ic baklayla pisen zeytinyagli enginari seviyorum. Ustune de bi tutam dereotu serpip oglende de yedim bile :)
Selamlar,
Hilal

Zeynep dedi ki...

Tijen bu kadar olur şimdi pişirdim ben de.İlk defa pişiriyorum biliyor musun?Önceden de söylemiştim ya pek zeytinyağlı sevilmiyor biz de,ama ben seviyorum merak ediyorum.Biraz önce kardeşime biraz ısrar ederek yedirdim,ben de severek yedim ve çok güzeldi.Ben de havuç,soğan,bezelye ve patatesle birlikte yaptım.Bu kadar geç denediğim için kendime kızdım.Senin yazdığını görünce de çok sevindim:)
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

sevgili mutfaktazenciler,

hiç enginar dondurmadım, kış için nasıl donduruyorsunuz bilgi verebilir misiniz? limonlu suyla mı donuyor, biraz pişirip sogutup mu donuyor?

sevgiler
RaNa

Tijen dedi ki...

Rana Hanım merhaba,
Artık enginar dondurmuyorum ama eskiden limonlu suda hafifçe haşlayıp soğuk sudan geçiriyor, soğuduğunda da beşer taneyi içiçe koyarak poşetlere koyuyordum. Sonradan tadını sevmiyorum ama, bence en güzeli taze hali.
*
Zeynep'ciğim,
Güzel bir tesadüf olmuş, afiyet olsun.
*
Oh afiyet olsun Hilal! Enginar her halde güzel bence.
*
Enginar krallara layık bir çiçek değil mi Pınar?

Adsız dedi ki...

Tijen, aynı şeyemi aşığız ne :)))

Ben de bayılırım hele italyada enginarlı bir risotta yedim. Hala rüyalarıma giriyor. Evde deniycem bakalım o lezzeti yakalayabilecekmiyim. Ama şu verdiğin tarif var ya beni benden aldı...

Bir de ben çiğ çiğ tüketiyorum kendisini :)

öpüyorum tijenim.
www.misssgibi.com

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijenciğim enginarın her halini cok severim.Çiğinide limon sıkıp yerım tavsıye ederım çok guzel oluyor.Hem lezzetli hem cok sağlıklı.Sevgıler..

Tijen dedi ki...

Canım Zerrin'ciğim,
Eminim harika şeyler yemişsindir. İnsanın İtalya'da hiç doyası ve yemeyi bırakası gelmiyor değil mi?
*
Özay'cığım,
Ben de istiyorum Hülyalı, Zerrinli gözleme buluşmalarından.

pelince dedi ki...

Bende evde hiç pişirmedim,annem yada kayınvalidem yapar bizi çağırırlar:)

ginger dedi ki...

Ah enginarlı pilav mı dedi biri.Yok öyle bir lezzet.Bende tarif ettiğin gibi yapar ayrıca dereotu ve az maydonoz eklerim içine.Bende hiç dondurmadım.Ama geçenlerde ayıklayıpda pişiremediğim enginarları mecburen dondurdum.İlk bakalım.Ama eve gidince dayanamayıp çıkarıp pişireceğim sanırım.O kadar iştah açıcı bir fotğraf olmuş.

NiNo dedi ki...

ah ona bende asigim :D
dua et tijencim 14 saat kaldi :D

Isil Simsek dedi ki...

Tijencigim,
afiyet olsun.buralarda Türkiye'deki kadar tazesini bulmak pek mümkün olmuyor ne yazık ki.Biz de konservesiyle idare ediyoruz.
selamlar,

Tijen dedi ki...

Işıl'cığım, çok haklısın. Oralarda taze enginar bulmak zor. Ne varsa Akdeniz'de var bu konuda. Fransa'da, İtalya'da, Yunanistan'da da bulunur ama İngiltere'de çok zor, çok!
*
Dayan Nino!
Az kaldı. Çok iyi geçecek inan bana.
*
Ginger,
Afiyet olsun. Tadı damağında kalsın.
*
Pelin'ciğim,
Sen de yap evde, hiç zor değil. Bak biz şanslıyız, soyuyorlar veriyorlar eline enginarları. Sana da pişirmek kalıyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Birsey sorayım hazır söz enginardan açılmışken: Bütün olarak pişirip, sonra da yapraklarından tutup, ilik emer gibi yerler enginarı. Nasıl pişirildiğini bilen ya da bu haliyle yemiş olan var mıdır acaba aranızda? Paylaşırsanız sevinirim :)

Sevgilerimle,
Hilal

Not: Buzlukta saklanan hiçbirşeyin tadı kesinlikle mevsimindeki gibi olmuyor. Ne enginar, ne mısır...Herşey mevsiminde yenmeli :)

Hülya dedi ki...

Hemen bu cumartesi pazardan enginarları alıp bu pilavdan yapmak istiyorum.
Ama ben kışın da enginar yemek isteriiiim..
Sevgiler Tijen'ciğim.

Tijen dedi ki...

Sevgili Hülya,
Sen ne zaman, ne kadar istersen yiyebilirsin enginar. Sana sonsuz özgürlük!
*
Sevgili Hilal,
Bu benim yöntemim:
Kocaman bir tencerede bol su kaynatıyorum. İçine biraz tuz, limon kabukları ve biraz da limon suyu koyuyorum. Su kaynayınca enginarları bütün olarak suya atıyorum. (Ufakca enginarları seçiyorum bu iş için) Enginarların pişip pişmediğini anlamak için dış yapraklardan birini koparıyorum. Rahat kopuyorsa pişmiştir. Sos için: zeytinyağı, limon suyu, tuz ve bir diş sarımsağı karıştırıp yapraklarını ve sonra da kalbini bu sosa batırıp yiyorum. (Kalbe gelince üzerindeki tüylü kısımları atmakta fayda var.)

Selma Alkan dedi ki...

Merhaba Tijen ablacim gine ne siirin bir yazi yazmissin..biz nedense evde hic enginar tuketmeyiz daha gecen gun anneme diyordum anne alipta bir gun pisirelim senin yorumunda tarifini okudum suda yasliyip sosa batirip yiyomusun bende bir gun oyle deneyeyim..ailem karsli oldugu icin yani Turkiyenin dogusunda pek vazla enginar tuketilmediyinden pek aliskin deyiliz bu sebzeye..ama bir sebze canavari olarak bir gun enginar pisirecem..Tijen ablacim sende baska bana onereceyin enigar tarifi varmi??..gerci Hollandada taze enginar bula bilirmiyim pek zanetmiyorum..sevgilerimle

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen'ciğim, ne güzel bir yazı olmuş şiir gibi...Enginarı ben de çok severim,daha iki gün önce pişirdim, resim de harika çıkmış, ellerinize sağlık, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen,

Tarif için teşekkür ederim, en kısa zamanda deneyeceğim.
Enginar denilince bazı insanların tüyleri diken diken oluyor. İtiraf ediyorum, bunların biri de bendim bir zamanlar. Sanırım mevsimi geçmeye başlamışken pişirmişti annem ilk enginarı. Malum kılçıklı oluyor enginar mevsimi geçmeye yakın. İlk çıktığı ay yediniz yediniz, yoksa enginardan uzak durum derim özellikle ilk kez deneyecekler için.

Afiyetle kalın. İyi haftasonları.

Sevgiler,
Hilal

Not: İlk enginarımı Ankara'da pişirdim. Malzemesi için 3 ayrı market dolaşmam gerekti:İç baklası bir yerden, dereotu başkasından vs...Sanırım enginar son senelerde oldukça yaygın ve bazı bölgelerimizdeki mutfaklara uğramamış bile.

Tijen dedi ki...

Hilal çok haklısın. Mevsim dışı yemek de, uzun süre limon tuzlu suda beklemiş olanı yemek de ilk kez deneyenleri enginardan uzaklaştırabilir. Oysa öyle güzeldir ki! (Dediğin doğru, bazı yörelerimizin kültüründe bilinmiyor ama bu çok doğal. İnsan etrafında yetişen, bildiği şeyi yemeyi tercih etmez mi çoğu zaman?)
*
Sevgili Fatma,
Çok teşekkürler ve de afiyet olsun!
*
Selma'cığım,
Enginarla yapılabilecek pek çok yiyecek var. Bizim kızlar bloglarında bir çok enginarlı tarif verdiler, biraz bakarsan eminim harika şeyler bulacaksın.

Sanem dedi ki...

İnsan senin sayfanı karnı aç iken okumamalı! Ben mutfağa gidiyorum :)

zarpandit dedi ki...

alem insansın tijen abla:)
eğleniyorum ya ben bu blogda:)
bir ben sevemedim enginarı galiba:D
enginara aşkını bir insan bu kadar güzel anlatabilirdi:)
maşallah aranız bozulmasın:)
hayırlı cumalara can cağızım:)

Cafe Gusto dedi ki...

Tijenciğiiiiiim bugün İzmir'den 15 adet enginarım geldi (burada bulamıyorum da) ...Artık deme keyfime her halini pişireceğim...Ellerine sağlık sevgiler...

Margot dedi ki...

Sevgili Makarna Kardeşim,
Kardeşliğimiz gereği geçenlerde Turkmax'taki yemek programında Serra Yılmaz'ın enginarlı makarna yaptığını söylemedenm geçemeyeceğim :) Enginarları ince ince doğradı, sarımsaklı zeytinyağında çevirdi, bol da yeşillik kattı, üzerine parmesan peyniri koyup yedi. Ah bir özendim! Denemek lazım derim makarnasever bir kardeş olarak.
Gel seninle yanına da beyaz şarap açalım ;)

Adsız dedi ki...

Şimdi farkettim ki kalbi olan bir sebze bu enginar :)Sevilmez mi böyle birşey! :)

İyi haftasonları,
Hilal

Tijen dedi ki...

Evet Hilal, enginarın bir kalbi var. En güzel, en lezzetli yeri.
*
Makarna kardeşim,
Yine bir makarna gününe denk geldi yorumun. İçinde makarnalar da olan bir kabak yemeği pişirmiştim!
*
Harika bir haber bu Serpil! Afiyet olsun.
*
Sen de alemsin Gökçe!
*
Sanem, bizim kızların sitelerindeki şıklıkların yanında benimkiler fazla sade kalıyor ama beğenmene sevindim.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijen'immm,

Ben de çooooook severim enginarı, hele dediğin gibi pilavını, olsa hergün yerim:)) Bıkmak mümkün değil o lezzetten bence..

Sımsıcak sevgiler.....

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Tijen enginarı çok seviyoruz ama birazda ucuz olsa birer tane enginar alıyoruz 5 -6 milyon herhafta
neyse içine fazla malzeme istemediği için yinede almaya çalışıyoruz mevsiminde yeterince tüketmek lağzım bu harika sebzeyi ellerine sağlık canım

Baharcicegi dedi ki...

ben hic yemedim desem,ama blogcu arkadaslarda göre göre artik alip deneyecegim dedim ve dün aldim,tek bir tanecik.
ilk olarak salatasini yapacagim havuclu ceviz karisimyla,seversem zeytinyaglisinisa yaparim ama benden baskada yiyen olmaz bizim evde .
mutlu bir hafta sonu dilerim

Tijen dedi ki...

Baharlı komşum,
Şimdiden afiyet olsun. Umarım beğenirsin.
*
Gül'cüğüm haklısın, enginar ucuz bir yiyecek değil ama öyle özel ve güzel ki verdiğin parayı hak ediyor.
*
Rapunsel hatuncuğum,
Sen de bizdensin desene! Ben de her gün olsa her gün yerim.

banu kırmızıgül dedi ki...

canım tıjencım engınar sevılmezmı. lezzeti görunumu ve sunumu bı yana besleyıcı degerı cok fazla...
iyi hafta sonları sevgıler..

zero dedi ki...

Böyle bir lezzeti denemezsem bir yerlerim şişer deyip sabah aldığım enginarlarla pilav yapmak için mutfağa koşuyorum:) Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Tijen'ciğim o gözlemelerle kalbimden vurduktan sonra beni bir de nefis enginar resimleri eklemişsin ya iyice ağzım sulandı vallahi...Ben de çok seviyorum bol limon sıkıp yemeyi :)

Ferhanca dedi ki...

Tijencim, enginarla sohbetinde ki tarifi denek lazım ..afiyetler olsun..sevgiler.

Adsız dedi ki...

ben de seviyorum enginarı.. ve de senin bu yazını okuduktan sonra eve gidip enginarlı pilav yaptım.. bayıldık.. ilk denememdi, ben içine biraz dereotu kıydım ve biraz da konserve bezelye koydum. aklına sağlık tijen:)

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'im ne güzel anlatmışsın enginar'a olan sevgini..Sevmeyen insan bile bu yazıyı okuduktan sonra aşık olur resmen..))

Ben her sabah işe giderken bizim enginarcı bey'den 2-3 adet soyulmuş sapını alırım elimde yiye yiye dolmuş kuyruğuna girerim..Mükemmel bir lezzet benim için sapları..))

Ellerine ve o güzel gönlüne sağlık canım..

Kocaman sevgilerle..

lezzetsofram dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın Tijen'cim ... Bende çok severim enginarı,enginarlı pilavı hiç duymamıştım ama sen yaparsında güzel olmazmı? bitmeden hemen alıp yapayım.
Sevgilerimle
Emel
asevi.blogcu.com

bir demet feslegen dedi ki...

İnanır mısın evde hiç pişirmedim..Karadeniz kültüründe pek yok, ondan herhalde..Ama sizler böyle anlattıkça canım çekmiyor değil...Görüntü nefis
Sevgiler

hayat dedi ki...

Sevgili Tijen, enginar benim eviminde baştacı yemeğidir. Canım senin bu güzel tarifin ve harika anlatımınla da eminim herkes deneyecek bu hem lezzetli hemde yararlı sebzemizi. Ellerine sağlık.
Sevgilerimi gönderiyorum...

Gizem dedi ki...

Burada ayiklanmis enginar omuyor, konservesi hic cekilmiyor.
O halde bu nispet hic yakisik almiyor

Tijen dedi ki...

Kızlar mevsimi geçiyor, elinizi çabuk tutun!

Fosi dedi ki...

yemeklere baktığımda beni ilk resimleri çeker,ama bugün bir ilk oldu,gönlümü bu resmin hikayesine kaptırdım:)

Unknown dedi ki...

kaliteli ve hesaplı enginar icin bizim enginarcı ... http://site.mynet.com/baskent_lee_1907/bizimenginarci/