27 Mayıs 2008

İşte meşhur gözlememiz

 
İşte meşhur gözlememiz. Önceki yazıda bahsettiğim, mozzarella peyniri, taze patates, maydanoz ve karabiberli olan. Hani bir çırpıda yenip bitirilen. Hani yanında bir bardak çay içilen. Madem gözlemeyle devam ediyoruz, gözlerimi kapatıp gözlemeli anılarıma döneyim dedim. Mutlaka, ama mutlaka sizin de vardır o anılardan. Gözlemeli sofralarda onları dinlemek isterdim doğrusu. Düşününce aklıma düşen bir kaç tanesi var. Biri Çıralı sahilinde bizim sevgili Hayriye'nin yaptığı balkabağı ve kaşarlı gözleme. Hayriye köy unuyla yapıyor gözlemelerini. Bir güzel oluyor ki! (Yolunuz düşerse sahilde "Hayriye'nin Yeri" diye sorun, gösterirler.) Diğeri yıllar öncesinden, Safranbolu'dan. Bir ev pansiyonda kalmıştık annemle. Ev sahibi hanım kahvaltıda bize ve yabancı turistlere leziz gözlemeler yapmıştı. Patlıcanlı olanı nefisti. Bir de süzme yoğurtla yapılanı. Elde açma yufkayla yapılanı bir başka oluyor. Bir başkası Kazdağı'ndan. Edremit taraflarında olmalı, bir dağ başında yemiştik. Radikal arşivinde olmalı, gidip bakayım. Buldum, Gülsüm Hanım'ın gözlemesi imiş. Bir de duyuru: Cuma günü çıkacak olan Radikal kitap eki yemek kitapları dosyalı. Ben de 3 güzel kitabı tanıtıyorum. Belki alıp okumak istersiniz.
Posted by Picasa

34 yorum:

butterfly dedi ki...

Tijencim bu sayfayı, onun buram buram Eğe kokan halini, bilgilendirici yazılarını, insanı kendinden alan fotoğraflarını...Mutfakta Zen'le ilgili herşeyi nasıl da özlemişim:)..
Sessizdim, nedeni malum. Ama artık burdayım (bir de evimize internet bağlatmaya fırsat bulabilsek herşey daha kolay olacak benim için:)).
Gözlemelere bayıldım, olsa da yesek dedim..
Benim gözlemeyle ilgili hatırladığım en eski, en hoş kareler; babaannemin gözleme açarken, biz torunlara yaptıklarının ortasını delik yapmasıydı..Aynı gözlemenin ortası delik olanı, bize nasıl da özelmişiz gibi hissettirirdi. O gözlemelerin tadı hala damağımda:).
Sevgileeer:).
aslı

Unknown dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım,

Sizi sürekli okumama rağmen ilk defa yorum yazıyorum. Gözlemeniz muhteşem görünüyor. Afiyet şeker olsun.

Nurten

SOFRAM dedi ki...

Anlattığınız kadar varmış, müthiş, çok güzel görünüyor gözlemeler, bizde de sıklıkla yapılır hazır yufkadan, çocukların arzusuna göre değişik malzemelerle,ama tabii köy unuyla açarak yapılanın lezzeti ayrı...Ellerinize sağlık...
Sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Sevgili Fatma,
Çocuklar ne sever gözlemeyi değil mi? Bizim de onlardan kalır yanımız yok bence ya...
*
Sevgili Nurten,
Teşekkürler yorum bıraktığınız için. Tanıştığımıza sevindim.
*
ASlı'cığım,
Anneannelerin, babaannelerin gözlemelerini yeri farklı değil mi? Benim de anneannemin gözleme dediği katmerleri aklımda. Ne güzel olurdu!

Feyza Fidan dedi ki...

Çok çok çook iştah açıcı olmuş gözlemeler, kalkıp yapsam mı acep Tijencim :)) Fotoğrafta muhteşem ...Pekiii aşağıdaki neyin resmi, açıkladında ben kaçırdım mı :))
Öpüyorum seni...

pelince dedi ki...

Tijen gözleme nefis duruyor..Bende bir çok kere gözleme yemişimdir ama teyzemin balkonunda minik tüpün üzerinde yaptığı peynirli gözleme dün gibi aklımda.

Zeynep dedi ki...

Tijen harika görünüyor gözlemeler.Benim de aklıma pazar günü gittiğimiz Ağva seyehatinde yediğimiz gözlemeler geldi.Köylü teyzelerin kendi elleriyle açtığı ve herşeyin taze olduğu çeşit çeşit gözlemeler geldi.Bir de eskilerden biz küçükken annemin yaptığı tadına doyulmaz gözlemeler..Ne güzeldi.
Sevgilerimle

NiNo dedi ki...

oyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

yanina misgibi koyu bir ayran
offf canim cekti canimmmmmmmmmmm

Demet dedi ki...

Gözümde canlandirdigimdan daha güzelmiis, daha yumusak belli ki ve yufkasi incecik :)
Radikal Kitap'da cikacak yazilarin icin bilgi verdigine cok sevindim Tijen, internet baskisindan okuyacagim, sevgiler .

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Tijenciğim, yaşadığın güzellikleri o kadar güzel paylaşıyorsun ki o öyküyü bizler de yaşıyoruz sanki!
Çok çok teşekkürler, bizlerle paylaştığın tüm güzellikler için ellerine sağlık!

Mebrule dedi ki...

Bugune kadar gordugun en guzel gozleme fotografi, kitir kitir... Nasil canim cekti anlatamam...

Adsız dedi ki...

canımmmm,güzel arkadaşım.ben seni hala buralara bekliyorum...kahve içecektik ya...
bu arada,senin istanbul"la ilgili yazdığın her yere gidiyorum...mesela geçen gün pangaltı"da,harbiye fırında idim.sen oranın zeytinli ekmeğini yazmıştın.ama ben arka tarafa oturup bir bardak çay içtim.seni de andım.kırk ambar ise elimin altında hemen...
işte böyle...meşhur olma hikayesine gelince...
derya beni programına çağıracaktı...ama çok yoğun,gideyimde hesap sorayım dedim..seni seviyorum.kendine iyi bak.

NiNo dedi ki...

Muthiş cıtır gözüküyor,sanki ısırınca uzayıp gelicekmiş gibi.Annem çok yapardı:)evde herkes farklı içli severdi ve hiç üsenmeden her çeşit yapardı.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Bir gözleme anısı da benden; tadı hala damağımdadır:
Bartın İnkumu'ndayız. Bir ahbapların evinin bahçesi. Sac üzerinde gözleme yapılıyor. Ve üzerine kuru dalları olan birşeyle erimiş tereyağı sürülüp bizlere ikram ediliyor. Tanrım! O nefis bir aroma. Meğerse kurutulmuş fesleğen imiş o bizim kuru dallar.Dedim tadı hala damağımda.

Sevgiler,
Hilal

Disalce dedi ki...

ıımmhh..tijenim valla nefis görünüyor.....çayıda yanına iliştiriverseydin.....harika canımın içi.....

acıktırdı bu görüntü beni....

öpüyorum seni.....
(bende senin yazdığın programa bi göz atayım..google bilir dimi..ona sorayım...)

zero dedi ki...

Nasıl da bir çırpıda yenilip bitirilmez bu gözlemeler. Lezzeti fotoğraftan bile taşıyor.

Sen böyle yazınca ben de gözlemeli anılara gidiverdim birden. En yakınından başlayım. Geçen sene Kaş'ta Çukurbağ Yarımadası tarafında kendi yaptığı minicik evinde gözlemelerini gelen misafirleri ile paylaşan bir teyzenin elinden yemiştik. Nasıl incecikti o açtığı yufkalar, ben de ilk kez patlıcanlıyı orda yemiştim ve bayılmıştım. Bir de gözlemeyle alakalı olmasa da, aktarmak istediğim bir güzellik daha... Özürlü bir oğlu vardı teyzemizin. Kendisi gözlemeleri hazırlarken oğlu da soframızı kuruyordu. Gözlemelerden sonra yanımıza gelip sohbete katılınca söyledi teyze, meğer oğlunun biraz sosyalleşmesi için başlamış bu gözleme işine. Bu sayede gelen insanlarla bir iletişim içinde oluyor ve kendi dünyasına sıkışıp kalmamış oluyor oğlum dedi. Öyle hoşuma gitmişti ki bu yaklaşımı.

Ve tabi Kaz Dağları'nda Memetalan Köyü'nde yediğimiz gözlemeler var. Odun ateşinde köylü teyzelerimizin açtığı, şırıl şırıl akan derenin yanında yenen gözlemeler:) Lezzetlerini bizlerle paylaşan tüm bu insanların hepsine birden selam olsun!

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tijen, Sevgili Tijen !
Sabah sabah karnım zil çalarken bu bana yapılabilecek en kötü şeydi.
Üzgün ve Büyük bir teessürle ayrılıyorum sayfandan.

Bocuruk dedi ki...

Benim gözlemeli anılarımın en başında annemin tatil sabahları erkenden kalkıp yaptığı, içi çeşit çeşit gözlemeler geliyor. O kokuya uyanmak, sıcak sıcak yemek tarif edilemez herhalde. Annem kendisi açıyor ama ben bizimkilere bazı pazar sabahları hazır yufka ile yapıyorum. O bile hoşlarına gidiyor. Ben de seninle gözlemeli bir sofrada sohbet etmek isterdim doğrusu:)
Sevgilerimle...

durutarifler dedi ki...

Kokusu buralara kadar geldi. Nasılda canım çekti. Ellerinize sağlık.

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

Peynir, maydonoz ve patates üçlüsü zaten süper bir karışımdır:)

Tijen dedi ki...

Hepinize gözlemeli güzel anılar ve paylaştığınız güzel sözler için teşekkürler. Ne çok seviyoruz gözlemeyi değil mi? Hele de incecik, elde açılmış yufkayla yapıldıysa. Daha nice anı çıkar elbet, bende de vardır, arasam tarasam çıkacaktır.

Hülya dedi ki...

Ne güzel resimlemişsin ve ne güzel anlatmışsın yine Tijen'ciğim,
Şöyle balkonda güzel bir öğleden sonra çayla nefis gider.
Gözleme anısı dersen ; bu sonbaharda keşfe gittiğimiz bir gecekonduda evsahibi hanımın yapıp ikram ettiği mis gibi gözlemeleri hatırladım. Neredeyse 20 yılı bulan meslek hayatımda ilk defa bir keşifte bir şeyler yemiştim.
Sevgiler..

NESRIN dedi ki...

Cokelek ve kurusoganli olucak sacda odun atesinde pisicek ve esimin yengesi yapicak yaninda ayranda olsun.Ben Turkiyeye gelmek istiyorummm.

pinarbk dedi ki...

Tam çay saati okudum bu gözlemeleri. Of çok fena...
Kim yapacak şimdi bana???

Adsız dedi ki...

harika bir goruntu bende soyle esasli bi gozleme yapamamanin sikintisini yasarken bu manzara ile yeniden umutlandim fakat tarifini goremedim ayni lezzete ulasabilecegimiz detayli bir tarif verebilirseniz cok sevinirim ellerinize saglik...

Tijen dedi ki...

Acizane,
Özel bir tarifi yok. Haşlanmış patatesi rendeledim, peyniri rendeledim, az tuz, karabiber ve maydanoz koyup karıştırdım. Her yufkayı dörde bölüp ortasına harçtan koydum, katlayıp zeytinyağıyla yağladım ve tavada pişirdim. Hepsi bu!
*
Pınar'cığım,
Gözleme yok ama patlamış mısır versek?
*
Evet galiba günü gelmiş Nesrin gelin!
*
Ne güzel olmuştur o keyif kimbilir Hülya'cığım. Afiyet olsun.

ebrulitatlar dedi ki...

Gözleme nefis görünüyor. Bende elde açılmış olanını tercih ediyorum ama bulabildiğimce tabiki.Ellerine sağlık Tijen'cim. Sevgiler...

berrin dedi ki...

gözlemede fotoğrafda çok güzel görünüyor...

Neslihan dedi ki...

Tijencim, çok sık yorum bırakmasamda sayfanı düzenli takip ediyorum ve zaten her patatesli gözlemesine beyaz peynir veya kaşar çeşitleri ekleten ben bir dahaki sefere mozarella ekleterek deneyecek, nefis bir manzara....
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Neslihan'cığım,
Ne zaman istersen o zaman yorum bırakabilirsin, varlığını bilmek bile güzel dostların.
*
Sevgili Berrin,
Çok teşekkürler.
*
Ebruli komşum,
Elde açılmışını bulsam bana her gün bayram olur ya...

Hanife dedi ki...

Sabahin su saatinde sayfani tikladim, hazir bos vakit bulmusken. Son gunlerde bir bakayim neler yazmis Tijen'cigim dedim.
Bu guzellik beni benden etti:)
Ayy nasil da canim cekti simdi. Olsa da yesem hani:)

Sana guzel ve gunesli bir hafta sonu diliyorum. Buralar hala bulutlu, hasretiz sicaklara..

Adsız dedi ki...

Sanıyorum ben Çıralıdaki Hayriye'nin yerini biliyorum... Orange'a gelmeden sağ tarafta bir bahçe var. Kızı servis yapıyor.. Çardak altında bir yer... Aynı yerse orada yediğim gözleme nefisti...:-)) Birdahaki sefere isimlerine bakayım... her yıl bir haftalık tatilimizi mutlaka Çıralıda geçiriyoruz...Akşamları Orangeda yemek yemek bizim için bambaşka bir keyif...:-))
sevgiler...arzu- acupofcaffein

Adsız dedi ki...

NESRİN
GEÇEN HAFTA ÇIRALIDAYDIK,HAYRİYE'S GÖZLEMEYE GİTTİK.YUKARIDA YORUMLARINIZDA ANLATTIĞNIZ YER.BİZ KIYMALI VE ORDAKİ SARIŞIN KIZIN SEBZELİYİ ÖNERİRİM DEMESİ ÜZERİNE SİPARİŞ VERDİK. YEMİN EDERİM DIŞARIDA HAYATIMDA BU KADAR İĞRENÇ BİŞEY YEMEDİM. SEBZELİ GÖZLEME.İÇİNE SEMİZ OTUNU DOLDURMUŞLAR. HEM DE BU KADAR İĞRENÇ BİŞEYE ONCA PARA ÖDEDİK. MENÜ DE GÖZLEMELER 5-9 YAZIYOR AMA BİR SEBZELİ BİR KIYMALI VE 3 AYRANA 25 LİRA ÖDEDİK. GERÇEKTEN ÇOK SİNİRLENDİM.ÇOK İÇİME OTURDU , YİNEDE SİZ BİLİRSİNİZ.

Tijen dedi ki...

Merhaba Nesrin,
Çok üzüldüm bu işe. Gittiğimde Hayriye'yle konuşacağım. Çok güzel olurdu gözlemesi eskiden neden öyle olmuş bilmiyorum. Haklısınız tabii, fiyatı da yüksek.