21 Mayıs 2008

Hoşçakalın kış sebzeleri

Hoşçakalın kış sebzeleri. Size veda etmek vaktidir. Hoşçakal kereviz, hoşçakal pırasa, lahana, karnabahar... Sizi seviyorduk. Mutfağımızdan, soframızdan eksik etmiyorduk. Sonra tohuma kaçtınız, içiniz boşaldı, renginiz, şekliniz değişti. Anladık ki artık vedalaşmanın zamanı gelmişti. Siz ne yüce gönüllü sebzelersiniz ki beklentisiz sevdiniz bizi, karşılık istemeden verdiniz kendinizi. Doğrusu pek güzel anlaştık sizlerle. Şimdi bahar vakti. Hatta neredeyse yaz çalacak kapımızı. Çinli bilgelerin sözlerini Mevsimlerle Gelen Lezzetler'den özetle aktarıyorum: "Kışın yenen ağır yiyecekler bizi hantallaştırır ancak bahardaki canlanış vücudun depoladığı yağı yakarak iç organlarımızı temizler. Kışın depoladığımız yağ ve toksinlerden arınmanın en kolay yolu daha hafif yiyecekleri tercih etmek, yüksek oranda yağ içeren ürünlerden uzak durmaktır. Hava durumuna göre yağ ve tuz tüketimini azaltmak ve bahar enerjisi taşıyan bitkilerin tüketimini artırmak doğayla uyum içinde mevsime hazırlanmamızı sağlar. Özellikle bahar aylarında büyüdükleri için buğday, yulaf, arpa, taze soğan, yeşil yapraklı bitkiler bahar mutfağında sık sık kullanılmalıdır."

28 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba Tijen Hanım. Yazınız çok güzel, ben çok özlüyorum kış sebzelerini.

Adsız dedi ki...

Ben en çok kereviz yiyemeyeceğim için üzülüyorum. Buzlukta temizleyip dondurduklarım bitince ne yapacağım bakalım. Resimdeki kerevizleri görünce içim burkuldu bir an. Kışın her çorbanın içine eklerim hemen hemen. Yemeklere de...Sevgiler...

zero dedi ki...

Her mevsim kelimenin tam anlamıyla aşık olduğum sebzeler var. Kış favorim kesinlikle ıspanaktır. O kadar üzülürüm ki bitmeye başladığı zaman. Sonra bir de yaz başında erik biterken çok üzülürüm. Ama Çinli bilgelerin yazdığı gibi her şeyi mevsiminde yemek gerek, hem vücudumuz için, hem de sebzelere meyvelere haksızlık yapmamak için...

Tijen dedi ki...

Sevgili YK,
O zaman kışı beklemeye devam. Neyse ki zamanı geldiğinde muhteşem yaz sebze ve meyveleri de yiyeceğiz.
*
Sevgili EY,
Beşiktaş Kırkambar'da kurutulmuş kereviz satılıyordu eskiden, bir baksana, belki bulursun. O zaman dört mevsim yiyebilirsin.
*
Zero,
Her mevsimin kendi güzellikleri var değil mi, Nuri Bilge Ceylan sinemasındaki gibi...

Lady Koşan İstiridye dedi ki...

Valla her mevsimin güzelliği ve keyfi ayrı ama yaz geldi şimdi yazın keyfini çıkaralım biraz da:) yazın hafif yemek ve tatlılar çok iyi geliyo insana, hem kilo alıcam sıkıntısı da ortadan kalkıyo, zaten sıcaklardan fazla yiyemiyoruz:)

pinarbk dedi ki...

Üzüldüm kerevizin bitip brokolinin tadının kaçmasına. Hasretle bekliyorum tazelerini.

Enginarlar, taze fasülyeler bizi bekliyor...

Tijen dedi ki...

Kesinlikle LKİ,
Yaz demek yaz lezzetleri demek. Hepsinin tadı birer birer çıkarılacaktır.
*
Pınar'cığım,
Hasretler de güzel değil mi?

Demet dedi ki...

Sanki yazin dondurulmus kis sebzelerini pisirmek ve yemek gecmisle yasamak bugünün tadina varamamak gibi... Sevenlere sözüm yok tabi ama ben ögrendikce daha bir seviyorum dogayi ve onun cesitliligini. Her mevsim bize degisik lezzetler vermesini... Öpe koklaya yemeli enginarlari, taze fasulyeleri degil mi? :)

ayçobanı dedi ki...

Sebze ve meyve bayrami yapcagim kendime Türkiye'ye gelir gelmez. Dönerken de bir iki Tijen Inaltong kitabi alir dönersem degmeyin keyfime...

Hülya dedi ki...

Artık gönül rahatlığı ile yaz sebzelerini alma zamanı geldi mi?
Ben kışın kesinlikle yaz sebzeleri almıyorum. Şimdilerde tezgahlardaki domateslere salatalıklara ürkek ürkek bakıyorum .
Alsam mı, sera mı değil mi ?
bence yaz sebze ve meyvelerinin tadı bambaşka..
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Ben de senin gibi düşünüyorum Demet. En son ne zaman sebze dondurdum bilmiyorum. Galiba geçen yıl biraz közlenmiş biber dondurmuştum, o kadar. En güzeli her şeyi mevsiminde yemek.
*
Ay çobanı,
Sen gel ve buradaki lezzetlerin tadını çıkar. Öncelik onda.
*
Hülya'cığım,
Ne yazık ki daha tarla sebzeleri çıkmadı. Geçen hafta ilk defa tarla salatalığı gördüm, sadece bir kişide, erken ektim dedi. Gördüğün tüm yaz sebzeleri seradan! Sanırım ilk kabak çıkar, o daha kolay yetişiyor, sonra fasulyeler, börülceler başlar. Domates genelde haziran sonundan önce yaygın olarak bulunmaz, patlıcan da öyle.

NiNo dedi ki...

canim cok sagol destek veren yorum icin
pc yi aciyorum elim mecbur projelerim var hazirlayip teslim ediyorum
neyseki iyi notlar geldi 73 ve 80 :) projelerimdende 90 ve 93 almisim mutluluguma diyecek yok
amma velakin cuma muhim bir quiz haftaya iki projem ve iki quizim birde big big final exam im kaldi :) anlicagim haftaya cumaya kadar bir yogunluktur beni benden alan durumundayim :) lahanayi karnibahari cok ozlicem bende :)yaz geldi simdi canim sadece karpuz ister benim :) see you

Tuğba dedi ki...

Bu sene bende dondurucuya sebze koymadım ama geçtiğimiz sene fasulye koymuştum.Okuldan geç geldiğim günlerde çok pratik ve lezzetli bir yemek oluyordu.
Mevsiminde yemenin son derece sağlıklı olduğuna katılıyorum.
Ama uzmanlardan duyduğuma göre vakitsiz çıkan sebzeleri yemektense dondurucudan yemek daha iyiymiş.
Güle güle kış sebzeleri.
Baharı seviyorum,fasulye,bezelye,çilek,erik hoşgeldiniz:)

Yesim dedi ki...

Ben de cok ozledim yaz sebze ve meyvelerini, en cok da Tr'deki bollugu, yaz tatilimizi iple cekiyorum, mideme ve ruhuma bir ziyafet cekicem gelir gelmez :)

Safiye dedi ki...

Selamlar Tijen Hanim, ben mevsim geçişlerinde az da olsa zaman zaman hüzünlenirim..Meyve ve sebzeleri adeta rol değiştirmesi hem çok hoştur hem de biraz buruktur bence...Bu kerevizi de görünce buruk oldum valla.Yazın en çok kerevizi, brolokiyi, pırasayı, velhasıl bütün kış sebzelerini özlüyorum....
Seviler...

New York Muhtari dedi ki...

Tijen'cigim hakliymissin, "Oh bitti" diyebiliyorum artik :-))

zarpandit dedi ki...

ya ben nedense yiyorum yazı daha çok seviyorum..
çilekler erikler şeftaliler karpuzlar..toprak kokan patatesler domtesler çengelköy hıyarları:)
kışta gusel ama ben pekte ibşi bulamıyorumki damağıma göre tijen abla:)
en çokta yeşilliklerime sevniyorum oy oy inek gibi yiyorum sabah ole aksam yakında süt vereceğim:)

Tijen dedi ki...

Yaz sebze ve meyveleri daha renkli de ondandır belki Gökçe?
*
Bitti mi sahi muhtareciğim? Bunu kutlamamız lazım ama uzaktan ancak bu kadar oluyor...
*
Sevgili Safiye,
Ben de biraz senin gibi hissediyorum galiba.
*
Yeşim'ciğim,
İki kişilik ziyafet çekeceksin desene? Ne güzel ne güzel!
*
Ben de ben de Tuğba!
*
Aslan Nino! Devam...

NiNo dedi ki...

Kış sebzelerini özlemiycem cünkü bu sene diyet/miyet derken epeyce tükettim.ama yaz meyve ve sebzelerini düşündükçe ,üzerinede bu yazıyı okudukca nasıl hevesleniyorum anlatamam.Rengarenk olucak hersey :)

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen, çok teşekkür ediyorum güzel dileklerin için...
En güzeli,en sağlıklısı herşeyi zamanında tüketmek,ama galiba çocuklarımız tezgahlarda yaz kış sebzelerini bir arada gördükçe ayrımı bile yapamıyorlar artık.Bizler özlemle beklerdik yazın gelmesini mis kokulu domatesleri, salatalıkları yemek için, ama yine de herşey zamanında güzel...
Sevgilerimle...

pelince dedi ki...

Bende kerevizi özlemle bekliyeceğim.Ama yaz meyvelerini ve sebzelerini çok özlemiştim bolca tüketmeye başladık bile.

pelin dedi ki...

ne güzel anlatmışsınız. haydi hep beraber merhaba diyelim yaz sebzelerine.

Adsız dedi ki...

Her mevsimin sebzeleri, meyveleri zamaninda yenince hem daha lezzetli ve hem de saglikli oluyor ama maalesef serada büyütülenleri de cok tüketiyoruz. Aslinda ben gectigimiz kis, yaz sebze ve meyvelerinden fazla satin almamaya özen gösterdiysem de arada alip tükettik. Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Sevgili Senem,
Hepimiz arada kaçamak yapıyoruzdur eminim ya bence ne kadar az, o kadar iyi.
*
Haydi diyelim sevgili Pelin!
*
Ve sevgili Pelin,
Yaz sebzelerini bolca tüketmeye başladık demişsin. Daha gelmediler ki? Şu anda ne yiyorsan hepsi seralardan geliyor, bahar sebzeleri hariç (bezelye, bakla, enginar gibi).
*
Sevgili Fatma,
Değil çocuklarımız, artık yetişkinler bile bilmiyor ki neyin hangi mevsim yetiştiğini. Marketlerde her şey her mevsim olunca çoğumuz unuttuk gitti mevsimleri.

HULYA dedi ki...

Tijen'ciğim,
ben nedense kışın yaz sebzeleri ve meyvalarını ,yazın ise kış sebze ve meyvalarını çok özlüyorum.Mesela kışın canım bazen karpuz ister o kadar canım çeker ki anlatamam ama yazın bol bol evde durur bir dilim bile yemem.Birşeyin yokluğu onu özletiyor bolluğu ise bunaltıyor demek ki.Çok güzel anlatmışsın her zamanki gibi keyifle okudum yazını.Emeğine sağlık.Güzel bir hafta sonu diliyorum.Sevgiler

pastacı cafe dedi ki...

özlemekte güzeldir özlenen gelecek ya sonunda

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Tijen'im, canım arkadaşım benim!
Uzun süredir uğrayamıyordum sitene, etkinlik nedeniyle hediyesi gönderilenleri izliyordum!
İlkbahar ve yaz meyve-sebzeleri çok daha zengin, renkleri coşku veriyor bana! Çilek, karpuz, şeftali, kayısı, kiraz,kavun hepsi de birbirinden güzel!
Tijenciğim, pazarda Çiriş otu satan bir tezgah vardı, ilginç geldi, eve geldik, senin kitaplardan araştırma yaptım, bulabilirsek yarın alacağız, güzel tariflerini uygulayacağız!
Kuzu kulağı ile karıştırmak çok iyi bir fikir, biz de mayhoş lezzetleri çok severiz, bir de bulgur pilavının içine katıldığını yazmışsın, sana güvenerek o tarifi uygulayacağız!
Verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim!
Ne olursun İstanbul'a geldiğinde misafirim ol! Çok mutlu olurum!
Sıcacık sevgiler!

Zeynep dedi ki...

Tijen bizim evde genelde etli seviliyor sebzeler.Ben zeytinyağlı çok severim.kışın mesela karnıbaharı kıymalı yaparım.Fakat yaz geldiğinde onlara zorla zeytinyağlı taze fasulye yaparım ve tadına bakmalarını ısrarla isterim ve o zaman çok beğenirler.
çok haklısın sebzeleri zamanında tüketmeli ve özlemeli onları:)Benim taze fasulyenin zeytinyağlısını çok özlemem gibi:)Sevgilerimle