23 Kasım 2007

Yılın ilk kırmızıları

Yılın ilk kırmızıları raflardaki yerini aldı. Türkiye'de sadece Kavaklıdere çıkarıyordu taze şarabı, Primeur adıyla. Tam yirmi yıldır devam ediyormuş bu gelenek, bilmiyordum. (Ufak bir araştırma yaptığımda şu habere rastgeldim.) Her yıl şarapseverlerin heyecanla beklediği günler bunlar. İlk şarap. Onun şerefine, geçtiğimiz yıl Karaf dergisinde yayımlanan bir yazımın son paragrafını eklemeye karar verdim. Bu bir öyküydü, zihnimde canlanan. (Nedim Atilla'nın 24 Kasım'da Akşam'da yayımlanan yazısı da taze şaraplarla ilgili bilgilenmek isteyenler için.)
"Bağbozumu tamamlanıp tüm üzümler sıkıldıktan sonra başladı büyük şenlik. Bu sefer sadece kendimiz için donatacaktık sofraları. Adanın meydanına upuzun bir sofra kuruldu. Bir örnek örtüler örttük sessiz bir akşamüstü. Hepimiz evlerimizde hazırladığımız yemekleri getirdik, koyduk ortaya. Balıkçılar bize çalıştı, fırınlar da. En güzel şaraplarımızı açtık. Bardaklar doldu, tabaklar boşaldı. Müziksiz olur mu, çigan orkestrası en güzel şarkılarını bizim için söyledi o akşam. Adanın en şenlikli günüydü. Sabahın ilk ışıklarıyla evlerine dönen yorgun ada halkı, ertesi sabah meydanları tembel kedilere bıraktı. Bizim yılbaşımızdı o gün. Dinlenmek hakkımızdı. Bütün bir yıl döngüsü yeniden yaşanacaktı. Yeni baştan. Şikâyetimiz yoktu doğrusu. Güzel bir bağbozumu dönemi yaşamıştık. Tanklar, fıçılar şaraba dönüşmekte olan ve çoktan dönüşmüş, içilmeyi bekleyen üzüm sularıyla doluydu. Bir sonraki yılın da aynı güzellikte olacağına duyduğumuz sonsuz inançla başladık yeni yıla. Bir kez daha."

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım,

Bütün güzel sıfatları kullanarak,ne
güzel bir yılbaşı anısı sunmuşsunuz
ve çok etkilendiğimi bilmenizi rica
ederim.

Şarap konusunda ben uzman sayılmam;
ancak iyi şarabı kokusundan tanırım
ve balıkla kırmızı şarap içildiğini
(beyaz değil !)bilirim.Eskiden beyaz et ve balıkla 'beyaz şarap'
içilir olayının değiştiğini bir çok
kişi bilmez.Hiç denediniz mi?

Sevgiler, Melahat Çınar

Adsız dedi ki...

Hazır yeri gelmiş iken bende bir hatırlatma yapsam uygun olur mu?
www.onlinemahzen.com adlı sitemizde keyifli ve kaliteli şarap üreten yerli firmalarımızın ürünlerini çok uygun fiyatlarla satışa sunduk. Sizleride bekleriz efendim.
Seden