11 Kasım 2007

Acı çikolata

Çikolata, ‘acı su’ anlamına gelen Aztekçe bir sözcükten geliyor, xocolatl. Ezilmiş kakao taneleri ve baharatlarla yapılan acı Aztek içeceği zamanla yerini bugünün şık şıkırdım çikolatalarına bıraktı. Eminim Aztek kıralı Montezuma, afrodizyak olduğu inancıyla her gün altın kaplarda onlarca çikolata içerken onun nelere yol açacağını bilemezdi. Bugünün çikolata imparatorluklarından biri olan Cadbury’nin Güney Afrika’da bir fabrikası var. ‘Tanrıların yiyeceği’ sayılan kakao, bu fabrikada acısından sütlüsüne, karamellisinden bademlisine pek çok giyeceğe bürünüp süslü püslü çıkıyor pazara. Gören alıyor tabii. Tek koşul tıkır tıkır para saymanız. Peki ya paranız yoksa?
*
Bu paragraf, 13 Ağustos 2005 tarihli Radikal gazetesinin cumartesi ekinde yayımlanan 'Acı Çikolata' başlıklı yazımdan. O yazıyı çok severek yazmıştım. İlham kaynağı Cem'in Güney Afrika'da çektiği bir resimdi. Yazının tamamını buraya almadım ama vaktiniz varsa linke tıklayıp okuyun isterim. Çikolatayla dolu bir günden sonra neden hatırladım o yazıyı bilmiyorum. Aslında çikolataya dair bir paragraftı yazmak istediğim. Bir dilim çikolata, neler anımsattı...

44 yorum:

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Tijen,sayfanizi linklerime eklemekten seref duyarim.

meleginmarifetleri dedi ki...

tijenciğim demek çikolata acı su anlamına geliyor oysaki bizler canımız tatlı çekince elimzin altında çikolata varsa bu isteğimizi çikolata ile gideririz hiç bilmeyiz çikolatanın anlamını.
şekerle öyle özleşmişki hiç acı olarak aklımıza gelme. bu bilgiyi verdiğin için çok teşekkür ederim iyi geceler hoşçakal

Tijen dedi ki...

Sevgili İlker,
Çok teşekkürler!
*
Melek'ciğim,
Sitendeki marifetleri gördüm, ellerine sağlık. Sana da iyi geceler.

Selcen Şenocak dedi ki...

Bir dilim çikolata gerçekten neler anımsatıyor. Çok güzel bir yazı ellerine sağlık.
Sevgilerimle, iyi haftalar dilerim.

loungetime dedi ki...

Dün çikolatadan yapılmış giysilerin defilesini izledim tv de. Çikolatanın sıcak kahverengi rengini seviyorum galiba.
Acı su: düşündüm de zaten çikolataya tatlılığı veren şeker, kakao öyle tatlı bir şey değil ki.
İyi günler, yazının devamını okuyacağım.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık...

Betül dedi ki...

Merhabalar
Sevgili Tijen Hanım'cığım
Yazınızı okudum ama resme bakmamak için elimden geleni yaptım, dayanamam çikolataya üstelikte fındıklı....Hem de ben diyetteyim....Sevgilerimi bırakıyorum, güzel bir hafta diliyorum.

daimamutfak dedi ki...

Tijen'ciğim yazının tamamını radikal gazetesinden okudum.
Ne duygulu yazmışsın.
Ah çikolata diyeceğim...
Acı su ha...hay allah,hiç konduramazdım okumasaydım yazını..
Sevgiler

ayşegül laçinler dedi ki...

Sevgili Tijen, yazınızı okudum ve gerçekten de içim acıdı. Adaletsizlik, eşitsizlik, hırs! Ne kötü. Bu ara çikolata yemek istemiyorum. Keşke benim yemediğim çikolataları o çocuklara verebilseydim. Çantamda ya da çekmecemde genellikle çikolata bulunduruyorum, arkadaşımın çocuğuna vermek için, karşılığında da çikolatadan çok daha tatlı bir şeyden küçük bir öpücük alıyorum.
Çikolata fabrikası olanlara duyrulur.

piqi dedi ki...

bisküvimin içindeki çikolatayı açıp baktırdı bu yazı bana.ve daha bi iştahla yedim.yanımda kahvem ve bu mutluluk kaynağı (çikolata) hakkındaki yazı.pazartesi daha çekilir, en azından şu anda:)
herkesin çukulatayla bi davası var.ne onunla ne de onsuz olmuo işte.bazı zamanlarda özellikle sıcak günlerde evime gittiğim istikametlerden birinde hep aynı yerde ciddi bi çikolata kokusu duyardım.o yolu her kullandığımdada duymaya devam ettim.seneler geçti ve akıl edip bi gün burada ne var diye araştırdım.cevap çok basit.:)
tabiiki çikolata fabrikası.ender marka çikolatanın fabrikası.garip ama o yolu kullandığımda artık kokuyu duymuyorum.belkide meraktı bana o kokuyu derinden duyuran.
iyi haftalar dilerim...

Sibel dedi ki...

Neler anımsatmaz ki çikolata? Şu tabak olacak önümde arasıra uzanmam için, yanında da kahvem çayım.. Kışın geldiği belli oldu:) Benim sayfamda da çikolata şelaleleri var bugün!

Damak Tadı dedi ki...

Canım Radikal'de ki yazını birazdan okuyacağım.Yorumlardan sanki biraz burukluk hissetim.Önce ben şu muhteşem görüntülü çikolataların keyfini çıkarayım.Benim yanımda bu çikolataların hepsi olsaydı,kesin bitirmeden içim rahat etmezdi..))
Aralık ayında Almanya'ya gittiğimde aldığım çikolataları ve çocukların görüp hayrete düşmeleri geldi birden gözümün önüne..))

Sen harikasın canım benim.
Daima mutlu ve tatlı tatlı kal.Çok öpüyorum seni canım..)

tata dedi ki...

Cok güzel bir yer kesfettim! Sicak cikolata icmeye oraya gidiyorum, ismarliyorum, 10 dakika sonra adam erittigi cikolatayi servis ediyor. Bak senin yazin da bana neler hatirlatti, hemen bir arkadas ayrlayip gideyim.
Sevgiler

berfin dedi ki...

TİJEN'İM çikolata sevmeyen varmı acaba? benim vazgeçilmezim,sakinleştiricim ve hep mutluluk kaynağım:) canım çekti yine.hamile kalırsam senin siteni nasıl ziyaret edeceğim diye düşünyürorum şimdiden:)

Tijen dedi ki...

Evet çikolata tatlı, arzu edilir ama maliyeti de bir o kadar yüksek bir gıda. Ne çelişki değil mi? Belki bilmemek daha iyi, belki sadece tadını çıkarmak... Teşekkürler güzel yorumlarınız için. Herkese güzel günler.

Adsız dedi ki...

''Acı Çikolata'' yazınızı buruklukla okudum.Bu,esasında sadece Afrika'ya özgü bir olay değil..Maalesef ''globalizmin'' bir
sonucu da diyebilir miyiz?Bugün en
az 15 milyon insan,ABD'de sokaklarda yatıyor...
Bu arada ilk defa resminizi gördüm,
ne kadar tatlı ve sevecen olduğunuz
belli..Sevgiyle kalın,Reda

Adsız dedi ki...

Canımın içi Tijenim, nefis bir yazı olmuş. Radikal'deki arşivini tarıyorum 1-2 saattir. Birçoğunu okudum yazılarının...

Kalemine sağlık...

Adsız dedi ki...

tijen abla oncelikle siteme girebilmene cok sevindim duydugum kadari ile mahkeme karari kalkiyormus ama tam nezamn onu bilemiyecegim bir gazatede okumustum aslind aturkiyeden cok girenim var hala bereriyorlar inan ama bazi internetten anlamayan mesela benim ablalarim hala giremiyorlar okudugum kadari ile mahkeme sadece istenmeyen bloklari bagliyacakmis yani bizler free olucaz artik her isteyen kendi ozel bloklarina girebilecekler..

cikolata deyince akan sular durur bende dikkat ederseniz encok cikolatali tatlilar hazirlarim cok severim cok..
hele kizim ayni annesine cekmis daima sicak cikolata icer aslinda korkuyorum bukadar cikolata zararlimidir diye gunde cikolata yemezse duramaz..

Adsız dedi ki...

Çikolata insana geçici,sanal bir
enerji verir.Ancak etkisi geçtikten
sonra,bıraktığı hasar ilerki yaşlarda değişik şekillerde ortaya
çıkar.'Azı karar,çoğu zarar',elbette insan vücudunun glikoz ve şekere ihtiyacı vardır.
Bunlar taze meyva ve sebzelerle de
karşılanabilir.Bunu en iyi siz
bilirsiniz.Sevgiler,Ali

yagmur dedi ki...

Turk kahvesiyle ufacik bir dilim ne guzel olurdu simdi.ah!birde Cem'in fotograf sitesi var mi?fotografa merakli biri olarak gormek isterim fotograflarini..
sevgiyleeeee

Tijen dedi ki...

Cem'in fotoğraf sitesinin linki adresler arasında var kirpik!
*
Zerrin'ciğim, yorma o güzel gözlerini...
*
Tüm yorum bırakan dostlara selam ve sevgiler.

gülriz dedi ki...

Tijenciğim adı ne anlama gelirse gelsin, o çikolataları görmek bile mutlu ediyor beni. Kocaman sevgiler

Özlem dedi ki...

Ne müthiş karşı konulamaz bir lezzettir bu. Ne rejimler bozdurmuştur :) Çok sevdiğim bu lezzeti tadarken hikayenizi hep hatırlayacağım.

Bu arada Cem beyin fotoğrfalarını incelerken Maya' nın ilk kez resimlerini gördüm. Dünya tatlısı bir şey . Allah bağışlasın.

Sevgiler.

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba,
tijencim yazın bende derhal çikolata yeme isteği uyandırdı...

tabiki yedim durur muyum :):):)

sevgiler

Adsız dedi ki...

tıjen ım yesıl resım beklerken cıkolatayla karsılastımm.. pekı ne oldu?? evdekı stoklarıma saldırmak uzere mutfağa gıdıyorummm;))

sevgıler
fıdan

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Tijen radikaldeki yazını okudum canım çocukların arasındaki eşitsizlik insanın içini daha çok burkuyor dünyanın güzellikleri bütün çocukların olsun onların boyunları bükülmesin esmer, beyaz
farkedermi onlar hepsi birer melek.
Çok güzel bir yazıydı tebrikler canım

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Tijen'cim, yazından çok etkilendim. Genelde çikolatalı pasta yapmayı çok severim. Ama bu yazı insanı düşündürtüyor doğrusu..
Sevgiler...

Saliha dedi ki...

valla o krala tesekkur borcluyuz bu tattan mahrum etmedıgı ıcın:)))) ellerıne saglık bu ruh doyuran yazın ıcın...

Beyza dedi ki...

Merhaba Tijen,
ilk defa bir yazını okudum. Ne kadar da güzel yazmışsın.Yüreğine sağlık. Bundan sonra takipçinim :) Hatta birazdan gidip arşivi karıştıracağım. Linklerime senin adresini ekledim bile :)
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Sevgili Beyza, Saliha, Feyhan, Gül, Fidan, Esra, Özlem, Gülriz,
Sizlere de teşekkürler.
*
Fidan'cığım,
Biliyorum söz vermiştim ama sana da yazdığım gibi çikolata öncelik istedi benden.
*
Beyza,
Ben de seni linklerime ekledim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Ne kadar guzel bir yazi olmus, emegine saglik. Yaziyi okuduktan sonra insanin cani cikolata istiyor.

Sevgilerimi gonderiyorum ve iyi bir hafta diliyorum.

NiNo dedi ki...

yazilarinda resimlerin kadar guzel nasilda guzel anlatiyorsun herseyi :) canimsinnnnnnn

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çikolatasız bir hayat düşünemiyorum. Acı su anlamına geldiğini de bilmiyordum sayende öğrenmiş oldum Tijen'ciğim. Yazıyı okumadan önce yorum yazdım. Şimdi doğruca okumaya gidiyorum...

Adsız dedi ki...

sevgili tijen hanım merhaba, bir süredir hayatımın rutini değiştiğinden rutin keyiflerimden biri olan sizi takip etmeye zorunlu bir ara vermiştim. bu arada ülkemizin tatlarına ilişkin bir post girmişsiniz, severek okudum. kasım ayı lezzet dergisinde de aynı konuyu işlemişsiniz. geç sayılır biliyorum ancak ben de bir ekleme yapmak istiyorum bu adım adım lezzet turuna. köklerim orda olsa da ne yazık ki 60 yıldan beri organik bir bağımız kalmadığı için ancak bir turist olarak gidebildiğim tunceli'nin(ya da yöre halkının tercih ettiği adla dersim'in) lezzetlerinden bahsetmek istiyorum. munzur vadisi belki biliyorsunuz bm koruması altında olan doğal parklardan biri olmasına rağmen ne yazık ki bir kaç onyıllık ömrü olacak olan barajlarla dünyada ve anadoluda eşsiz ve biricik olan doğal ortamını kaybetmek üzere. yalnız bu vadide yetişen ve çok özel bir lezzete ve bir çok şifalı özelliğe sahip olan sarmısak söz konusu lezzetlerden biri. ayrıca zembur adı verilen bir tür ot yörede bir çok çorbaya olağanüstü bir lezzet katmakta. yörenin balı ve peynirleri de kesinlikle bir numara. munzur gözelerinden kaynayan doğal su eminim avrupada şişe fiyatları yüzlerce avroya ulaşabilen özel sularla yarışacak kalitede ve lezzette. sira sele ve zırfet adları verilen yöresel yemekler ise şaşırtıcı bir lezzete sahip. sanırım sadece bu yörede yetişen ve artık çok güç bulunan özel bir kavunun kabuksuz çekirdeklerinin dövülüp etle buluşturulmasıyla elde edilen içle yapılan börekleri olağanüstü. sanırım siz de katılırsınız en büyük lezzet insandadır. medyada ya da genel kabulde oluşturulan tüm olumsuz imgelere karşılık yöre insanı inanılmaz güzellikte. ülkemizin okuma yazma (gerçekten okumaktan söz ediyorum) oranı en yüksek, adi suç oranı en düşük illerinin başında geliyor Tunceli. hüzünlü, komik, coşkulu ve asi bir halkı var. yedi yaşındaki çocukla da yetmiş yaşındaki yaşlıyla da ülkenin başka hiç bir yöresinde yapamayacağınız bilinçli, aydınlık, ufuk açıcı sohbetleri yapabilirsiniz. kürtlere de türklere de benzemeyen, başka türlü bir halkı olduğunu düşünüyorum ben tuncelinin. ve eğer tüm ön yargılar, yasaklar olmasa kesinlikle özel olarak korunması gereken sosyal antropoloji açısından incelenmesi gereken bir yöre olduğu görülecektir. delilerini bile toplum dışına itmeden sosyalleştirerek tedavi eden, pınarları, ağaçları, kayaları, dağları kutsal sayan, başka hiç bir yerde rastlanmayacak özel bir alevilik inancını yaşayan, neredeyse anaerkil sayılabilecek bir toplumsal yapıya sahip bu kent umarım sizin de ilginizi çeker. neden mi? çünkü siz sözü kıymetli birisiniz benim için. gidip gördüğünüz, söze döktüğünüz her şeye anlam ve kuvvet katıyorsunuz. ve yaratılmış tüm şablonların dışında bu yörenin gerçekten "görülmeye" ihtiyacı var. özellikle sizin ki gibi güzel gözler tarafından. biraz uzun oldu affedin lütfen. güzel günler diliyorum ve sizi seviyorum. ruken...

Tijen dedi ki...

Paylaştıklarınız için teşekkürler Ruken. İlginç şeyler söylemişsiniz. Yerel/yöresel ürünlerle her zaman ilgilendim, Lezzet dergisinin ve yazdığım diğer dergilerin eski sayılarında bunlara dair yazılar bulabilirsiniz. Bu dergilerden biri de Metro-Gastro ki çok severek yazdığım, severek okuduğum bir dergidir. Her sayıda farklı bir geleneği işliyor ve araştırma yaparken çok şey öğreniyorum.
*
Sevgili Aybike, Nino ve Burçin,
Çok teşekkürler. Nino'cuğum, ya senin pastaya ne demeli? Pek şık!

Bocuruk dedi ki...

Hani derler ya bilgide deniz, derya. Bu sayfaya geldiğimde en çok hissettiğim şey bu. Yine neler öğreneceğim bakalım, kimbilir ne kadar güzel bir fotoğraf eşliğinde diyorum.
Çikolata hep mutlu anıları hatırlatıyor bana da:) Bir de okumaktan çok zevk aldığım bir kitabı yada seyretmeye doyamadığım filmi.
Sevgilerimle...

Zeynep dedi ki...

Tijen'ciğim Radikaldeki yazıyı okumadan yorum yazmak istemiyordum ama hemen çıkmam gerektiği için çikolatayı görüp de yazmadan geçemeyeceğim. Senin bir fotoğraftan yola çıkarak ortaya yepyeni bir bakış açısı çıkarmanı çok seviyorum. Ne diyeyim senin fotoğrafların, yazıların bitmesin. Biz de Zerrin gibi gözlerimizin yorulduğuna bakmadan okuyalım doya doya inş.

pervin dedi ki...

sevgil tijen yazını okudum çikolatanın acı su anlamına geldiğini yeni duyuyorum acısu mutluluk veriyor insana çünkü ben çikolata yediğim zaman mutlu oluyorum tabiki fazla kaçırmamak üzere sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Tijen ablanın yazısını hayal meyal hatırlar gibi oldum ki okumuşumdur büyük ihtimalle ve buna binaen aklımdan bir sürü sözcük geçti ama sonrasında geçen annemle aramızda geçen konuşma geldi aklıma, onu anlatırsam nacizane kabul buyurursanız sevinirim.
peynir çeşitlerini severim farklı farklı lezzetlerdir,geçtiğimiz günlerdede eşinin görevi nedeniyle kars'ta olan çocukluk arkadaşıma istanbul gelişi sırasında gravyer peyniri getirttim,malum gravyer peyniri güzel-lezzetli ve diğer peynirlere nazaran pahalı bir peynir gel zaman git zaman sonra bir gün annemle aramızda şöyle bir konuşma oldu.
annem bu kadar pahalı bir peynir almak çokta doğru değil dedi,nice insanlar açken evine ekmek götüremezken böyle birşeyin olmasını kabul etmedi kendince ve bir sürü çeşitin evde zaten mevcut olduğunu falan söyledi.
aslında şöyle bakınca ilk başta biraz garip gelebilir salt pahalı olması mı sorun diye,ama annemi tanımasam öyle bir yargı olur ee annemide biliyorum az çok nelere dikkat ettiğinide ve bu konudaki duyarlılığımıda az çok biliyorum.
velhasıl ben anneme hem hak verirken az çok bozuldum yalnız gerçekten ne o çikolatayı nede o peyniri tatmayan milyonlar var ve daha nice tattan bihaber.
herşeyden vazgeçelim hiçbirşey yemeyelim içmeyelim gibi algılanmasın sözcüklerim,ama hayatımızın gerçekleri her daim burun buruna olduğumuz gün geçtikçe ağırlaşan gerçeklerimiz!
eğer sıktıysam yazımla hakkınızı helal edin tijen abla..

Baharcicegi dedi ki...

Radikaldeki yazini okudum,kalemine saglik.Az önce bir parca kahveli cikilota yemistim,yoksa bu görüntüden sonra hemen cikilotaya hucum ederdim.

Melek* dedi ki...

bilgilerinizi bizimle paylaştığın için sağolasın o kadar çok severek yediğim çikolatanın ne geçmişi varmış şaşırdım birde çikolata diyince çok tatlı adı çok zıt tekrar sağol
görüşmek üzere

Tijen dedi ki...

Sevgili Melek, Bahar, Zeynep, Pervin, Zeynep ve Bocuruk,
Teşekkürler güzel yorumlarınız için.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Fatih Sultan Mehmet neden hiç çikolata yememiştir?
Cevap:Vardı da yemedi mi?:)
Amerika kıtası henüz keşfedilmediği için çikolata daha doğrusu kakao da bilinmiyordu.Aslında bu soruyu patates için sorarlardı, ben çikolata ile değiştirdim:D
Radikaldeki yazınızı okudum.Güzel bir yazı,teşekkürler...

Adsız dedi ki...

hımm yeni okudum yazıyı acı çikolatayı ben çok severim bitter yanii.bu arada listemdesinnn:))
http:\\BALIMMUTFAGIM.BLOGCU.COM
SİNEM MEMNUM OLDUM