29 Ekim 2007

Balkabağı demişken

Sevgili Ferdi Karadaş, Kazdağı'yla ilgili yazıdan sonra siyanürle ilgili bilgilendirici bir yazı hazırladı. Bana da sizleri sitesine yönlendirmek düşüyor. Çok teşekkürler Ferdi! (Sana da teşekkürler sevgili Y., bu yazıya vesile olduğun için.)
*
Balkabağı demişken bir de kabaklı tarif vermeli dedim, ilginç bir tarife rastlayınca. Tarifteki ölçülere bakınca neden ilginç bulduğumu anlayacaksınız. Böyle durumlarda aklıma hep oyun oynamak geliyor. Siz olsanız bu tarifi nasıl uygulardınız diye sormak mesela. Ya da ilk bakışta ilginç bulup da malzemelerini okuduğunuzda yok canım, hayatta başarılı olmaz dediğiniz tarifler var mı diye. (Bir sonraki adım, hayatta olmaz dediğiniz ancak merakınıza yenilip denediğiniz ve şaşkınlıkla çok başarılı olduğunu gördüğünüz...) Tarif bir broşürden: Sandra McLean'in, günahı onun boynuna. Balkabaklı Mısır Ekmeği. Önce yarım kilo kadar balkabağını fırınlamak gerekiyor. Gerçi o, ufak kabakları ortadan ikiye kesip başaşağı gelecek şekilde fırınlayın diyor. Bizdeki kabaklara uygulamak zor biraz. İyice yumuşadıklarında kaşıkla sıyırıp etli kısmını püre haline getiriyoruz. (Bence haşlayarak da yapılabilir, fırınlanmış kabağın tadı bir başka olsa da.) Soğuyacak tabii. Tarifi olduğu gibi veriyorum ya bana pek mantıklı gelmedi. Yanına ben ne kadar kullanırdım, parantez içinde ekliyorum: Altı yumurtayı (bence 2 yeter) iyice çırpın ve 2 su bardağı kabak püresiyle karıştırın. İçine dörtte bir su bardağı eritilmiş tereyağı ve 1 1/4 su bardağı sıvı yağ (bu kadar yağlı bir ekmek olabilir mi? En yarım bardak zeytinyağı ya da zeytinyağı-tereyağı karışımı koyardım en fazla), 5 tatlı kaşığı kabartma tozu (bu Amerikan ölçülerini bile aşıyor sanki, bizim malzemelerimizle, bir çay kaşığı karbonat yahut bir paket kabartma tozu neyine yetmiyor?), 2 su bardağı mısır unu ve 2 tatlı kaşığı tuz (ben onu da 1 tatlı kaşığına indirirdim) ekleyip hepsini karıştırın, yağlanmış bir kek kalıbına yayın. Fırını önceden ısıttınız değil mi? 175 derece yeterli. Otuz dakika pişirip sıcak olarak servis edecekmişiz. Bu tarifi deneyecek bir babayiğit varsa sonucu bana da bildirebilir mi acaba? (Merak edenler için: Bu fotoğraf Brooklyn sokaklarından birinde çekilmiş idi.)

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Selamlar,tarif uygulanabilir bu kadar karbonat bir nesneye konulunca ne kadar kabartır yada konulan nesnenin hacmini nekadar artırır kimyacı arkadaşlar ses verirse biz tad ,yağ ve yenebilirlik yorumlarını ondan sonra yaparız.Amerikan kabaklarını hiç sevmedim ortada portakalımsı bir durum var ,Tadıda ona yakınsa hiç çekilmez. Zengile

Tijen dedi ki...

Antalya'nın kabakları daha mı güzel Zengile dostum? Bana sorarsanız Adapazarı taraflarının kabağını tercih ederim, hele de tatlı yapacaksam!

Adsız dedi ki...

1980 yılında Adapazarlı (şimdi rahmetli)bir arkadaşımla Antalyayı Adapazarının dışı küf yada pastel yeşil içi kırmızı kabağı ile tanıştırdığımız günü hiç unutmam. Talya oteli ozaman Antalya oteli idi ve biz ılk parti kabağı oraya satmıştık. Evet tatlıda favoriniz Adapazarı kabağı olsun Zengile

Tijen dedi ki...

Bilmiyordum bu hikayenizi. İlginç olmalı. Benim de çocukluğumdan kalma anılarım vardır. Eskiden traktörle getirirlerdi balkabağını, annem de 3-4 tane alırdı. Tırnağımızı batırır, sertse ve içi koyu yeşilse alırdık. Sonra bitene kadar kullanılırdı kabaklar...

Baharcicegi dedi ki...

Tarifdeki 5 tatli kasigi kabartma tozunu koyarsak nasil bir ekmekle karsilasiriz orasi mechul.ya cok kabarir lezzetinden yenmez yada eksimsi kekremsi bir lezzeti olur,ben cesaret etmezdim,yapan olursa bizimle paylassin.
Cumhuriyet bayramimimiz kutlu olsun.

Tijen dedi ki...

Hayallah tarifi kimse uygulamayacak anlaşılan. Sana da sevgili Bahar!

semiramis dedi ki...

o kadar tuz ve yağa ne demeli peki. bence kabartma tozu bunların yanında daha küçük bir sorun. Bence sakın kimse yapmasın bu tarifi. Malzemeye, zamana, enerjiye yazık.

NiNo dedi ki...

ayyy cok merak ettim canim ya kabak bulursam bende yapim emimim harika dir

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Bu tarifin ölçüleri garip ama bizim "kabaklı pide" dediğimiz, kabak ve mısırunuyla yapılan, tepsiye basılıp fırında pişirilen müthiş lezzetli bir çeşit mısır ekmeğimiz vardır Trabzon'da. Yöresel bir yiyecektir fakat tarifin detaylarını bilmiyorum, annem yapar. Dilerseniz öğrenip yazabilirim. Sevgiler..

Bir Anne dedi ki...

Aklima yatmayan tariflere hic girismem bile. Amerikalilarin damak tadi biraz ilginc gercekten, ben cogunu ezbere yazdiklarini dusunmeye basladim artik, yani hic olacak is mi, o kadar yag, kabartma tozu:)))
Balkabaklari da bizimkilerden farkli, dogru ama, benim en sevdigim cok kolay soyulmalari. Bir de orda o kadar cesitli kabak var ki, herkesin yaptigi tatli farkli oluyor. Bu da hos:)
Sevgiler,
Nurgul

Adsız dedi ki...

Tİjen ciğim kabartma tozunu geçtimde o yağ ne öyle. Vıcık vıcık yağlı bir ekmek olur herhalde.Ben bu tarifi uygulamak isteyen bir gönüllü çıkabileceğini hiç sanmam :) Öpüyorum. Sevgiler...

Zeynep dedi ki...

Aslında ben 6 yumurtalı bir kek yapmıştım geçenlerde, duyanlar mideyi bozar o deseler de çok güzel olmuştu. Ama çook kabarmıştı.

gülriz dedi ki...

Tijenciğim, ben de merak ediyorum bu tarifi uygulayan olur mu diye... Bu arada kırmızı gülümsemeye de bayıldım. Valla dalından koparıp ağzıma atıversim geldi. Kocaman sevgiler

Tijen dedi ki...

Kızlar bence de pek olacak gibi değil bu tarif ya yine de değiştirilerek uygulanabileceğini düşünüyorum. Hele de Şirin'in bahsettiği tarifi duyunca. Şirin ne olur öğren bu tarifi. Merak ettim çok. Belki komşularımız da uygulamak isterler. Şimdiden teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Ben, Atina ''Residence Georgio''
otelinde ''Balkabağı Kupta''tatlısı
yemiştim.Sanırsam içinde püresi ve
çikolatasıda vardı.(tarçın ve karanfil olduğunu da anımsıyor gibiyim).Ölçek konusunu inanın
bilemiyorum:)Ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim.Siz hiç
yedinizmi?Sevgiler,Özgür,Ankara

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tijen'ciğim çok güldüm okurken, çok da merak ettim sonucu ben de :)

Adsız dedi ki...

kırmızı gul muhtesem:) ve tabıı en guzelı de dostluklar değılmı:) haa bu arada ben bu tatlıyı deneyecek babayığıt değılım:)) annemın tatlısını tercıh ederım... ama kım deneyecekse ltf tarıfını ve de lınkı atsın bıze;)
sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

Tijen'ciğim,ben mi denesem bu tarifi acaba??Malzemelerde belirtilen yağ miktarını aza indirgeyip yapabiliriz diye düşünüyorum.Kocaman öpüyorum seni ve selamlarımı gönderiyorum tatlım..Umarım her şey dilediğin gibi gerçekleşiyordur..



Sevgilerimle..

Nihat Akkaraca dedi ki...

"Datca'da zaman" adlı öykü kitabındaki "Gabağı Kim yediyse..." adlı öyküde uygulanabilir bir tarif var. neden o tarifi kullanmıyor herkes.

semiramis dedi ki...

neymiş ki o tarif. Yazsanız keşke Nihat Bey.

Nihat Akkaraca dedi ki...

Semiramis, tarifi yeniden yazmama gerek yok. Benim bloğa gidip, arşiv listesinin en altındaki 2006 linkini tıklarsanız size o yılın yazılarını açacak. İşte o 2006 arşivinin içinde, en altlarda bulacaksınız tarifi; "Kısa Bir Öykü" başlığıyla yazılmış öykünün içinde. Kolaygelsin.

Adsız dedi ki...

Biz bu siralar iyice kabaklaniyoruz. Su verdigin tarifi de yapayim ben. Kabak corba, kabak soslu makarna... Sukran Gunu'nde kabakli cheese cake yapacagim, icinden bir de cikolata geciriyorsun. Bunun musterisi coook! :o)

www.elifsavas.com/blog

Ceylan dedi ki...

Ben hamuruişinde emprovize hareketlerde hep başarısız oluyorum! Kimyasını iyi bilmeden yapınca başarısızlık çok mümkün. Ancak dün uydur-kaydır bir balkabağı tatlısı yaptım, bayıldım! En altta kabaktatlısının suyuna banılmış etimek, üstüne püre haline getirilmiş kabak tatlısı ve biraz ceviz, en üstüne de muhallebi ve tarçın! Biraz Özgür'ün yediğine benziyor. Biz bayıldık (biraz da şekerden içimiz bayıldı ama!). İlham kaynağım da sizin grupta başlattığınız balkabaklı tarifler oldu! Sevgiler!

Adsız dedi ki...

merhabalar,bende balkabagi yaziniz okuyunca bir yazmak istedim.
aslinda ben de antalyaliyim ve balkabagiyla yaptigimiz bir de yemegimiz var.simdiye kadar hic kimseden duymadim ve hic biryerde rastlamadim.


balkabagiyla dolma yapiyoruz.cok da lezzetli oluyor.bildiginiz kiymali dolma.hersey diger dolma icleri gibi ayni hazirlaniyor.kabaklarda dikdortgen seklinde enli dograniyor.dikdortgenlerin tam ortasindan bir kesi aciliyor.oraya ic dolduluruluyor.yanlardan tasma olmasi muhim diil.elinizle duzeltin.ve tencereye dizin pisirin.
sonra yogurt ve azruya gore kizarmis tereyagiyla servis yapilir.yada sade de yiyebilirsiniz.cok lezzetlidir.
sevgiler
leyla