16 Haziran 2007

Herkesin Ayvalık'ı başka


Öyle değil mi? Hepimiz farklı şeyler görüyoruz Ayvalık'ta. Başka başka manzaralara bakıyoruz. Başka yerlerde yemek yiyoruz. Benim için Ayvalık dostlarım, lor tatlısı, Ayvalık tostu (bir daha kesinlikle mandıraya gidip güzel bir sepet peyniri alıp onunla yaptıracağım, son yiyişimde peynirden çok patates püresine benzer bir şey vardı tostun içinde)...


İlk duraklarımdan biri Güler Pastanesi'dir. Bilenler bilir. Sakızlı kurabiyeler ille de sardırılır, eve getirilir. Çayın yanında yenir sonra. Lor tatlısı ise sakızlı dondurmayla pek güzel gider. Günlerden perşembe ise, pazara denk getirdiysem gidişimi, o zaman köylü pazarı mutlaka ziyaret edilir, miniminnacık, üzerinde çiçekleri duran kabaklardan alınır, etraf mutlaka kolaçan edilir, yıllar önceden tanıdığım güzel gözlü çingen kızlar orada mı diye bakılır..
.

Geylan Kitabevi'ne de mutlaka gidilir. Özellikle sohbet etmek için. Mübadele raflarına bakılır, yeni kitap var mı diye. Hele de Ahmet Yorulmaz'ın yeni bir kitabı çıkmışsa, üstüne üstlük Ahmet bey de oradaysa ve tatlı sohbetinden sebepleniyorsanız, pek çok daha güzel olur orada olmak. Bu sefer de yeni bir Ahmet Yorulmaz kitabı çıktı karşıma. Remzi Kitabevi'nden çıkan bu yeni kitabın adı Ayvalık'tan Cunda'dan. O güzel, o hoş sohbet haliyle ilmek ilmek dokuduğu kitapta öyle çok, öyle çok bilgi var ki, satırlar arasında yeni yolculuklara çıkmamak mümkün değil. Geylan Kitabevi'nden sonra ise mutlaka, ama mutlaka Kürşat'a uğranır, zeytinler tadılır, sohbet edilir, o ipek gibi zeytin ağaçlarının odunundan yapılmış ekmek tahtaları, peynir tahtaları, salata kaşıkları, ceviz kıracakları... Seçmek ne zor! Benim Ayvalık'ımın başka güzel köşeleri daha var elbet, aynı -eminim- sizin Ayvalık'ınızınkiler gibi. Ama bu seferlik, tatlı yiyelim, tatlı tatlı veda edelim diyorum. Mutfakta Zen biraz tatile girsin, derin nefesler alıp versin, yaşamın güzelliklerinin tadını çıkarsın, sessizliğin erdemiyle büyülensin. Zaman dediğiniz nedir ki? Geçiverir. Sonra bir bakarsınız cee demişiz buradan yine. Ağız tadınız eksik olmasın. Sağlıcakla kalın. (Ayvalık yazısıyla veda edince Ayvalık'a gidiyorum zannetti dostlar. Yok Ayvalık'a geçen perşembe, dostlarımı görmeye gitmiştim, günübirlik.)
*
Ben yokken gülümsemeniz eksik olmasın diye sizi gülümse klibiyle baş başa bırakıyorum yine. Ne zaman huzura, sevince ihtiyacım olsa izliyorum. Belki size de iyi gelir:
http://www.youtube.com/watch?v=T9a3laPU0Oc

33 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili tijen hanım, sağlıkla gidin ve sağlıkla dönün tatilden. sağlık ve huzurla dönün. dönün ve bize yaşadığınız şeyleri o güzel dilinizle yine anlatın. ben sizi kaç bin yıldır tanıyorum bilmiyorum, ilk nerde ne zaman okudum... ama bildiğim; her satırınız aklımda, evimin kitaplığında,kalbimde. siz benim ruhumun kızkardeşisiniz. sevgiyle kalın... ruken.

Tijen dedi ki...

Çok teşekkürler sevgili Ruken,
Ne kadar incesiniz. Siz de sevgiyle kalın.

meltem dedi ki...

SEVGİLİ TİJEN

SENİ TAKİPTEYİM :)

AKÇAYDAYIM BUGÜN GELDİM BU HAFTA AYVALIK VE BURHANİYE CİVARLARINDAYIM ...

AYVALIK BENİM İÇİN CUNDA ADASINDA BALIK YEMEK (HERNEKADAR SEN SEVMESEN DE)MEZELERDEN TATMAK VE KOKUSUNU DENİZİN İÇİME ÇEKMEKTİR.

SEVGİLER...

Bir Derin Masalı dedi ki...

Arada bir sessizliğinde sesine kulak vermek gerek. Sizi çok özleyeceğim sevgili Tijen. Kendinize çok çok çok ama çooookkkk iyi bakın...İyi tatiller.

bir demet feslegen dedi ki...

Sevgili Tijen,
Güle güle gidin, iyi tatiller.
Benim Ayvalık'ımın güzel köşeleri de sizinkilerle aynı...Bir tek Kürşat Bey'i tanımıyorum, mekanının adını verirseniz bu yaz zeytinlerimi oradan alırım :)
Tost içinse size deniziçi cafe'yi öneririm.
Yaklaşık 20 gün sonra ben de orada olacağım inşallah...
Ama o resimler...Zaten bir türlü geçmek bilmeyen bu kışın sabırsızlığını, Ayvalığa kavuşma hayallerini daha da perçinledi...
Mutlu ve güzel bir tatil diliyorum size, eminim ne zenginliklerle döneceksiniz oradan...
Sevgiler
Eda

Tijen dedi ki...

Meltem'cigim,
Bir gün mutlaka görüşeceğiz ama ne zaman?
*
Hande'ciğim ben de senin o tatlı tatlı bakan gözlerini özleyeceğim ve tabii ki her yazıma bıraktığın sıcak yorumlarını.
*
Sevgili Eda,
Kürşat çok tatlı bir ailenin soyadı. Midilli göçmeni bir aile, beş kuşaktır zeytincilik yapıyorlar. Mutlaka görmüşsündür o şık zeytinyağı dükkanını, pasajın diğer çıkışında (yani Geylan Kitabevi'nin olduğu pasaj, adını hatırlamıyorum).

Sanem dedi ki...

Ben de güzel ve keyifli bir tatil dlerim size, geri dönmenizi ve sabırsızlıkla yazacaklarınızı okumayı bekleyenlerdenim. Ama bu arada Tak Koluna Sepeti'ne basladim, uzaktan memleketı hıssedıyorum sayenizde. Kaleminize sağlık,
Sanem

Tijen dedi ki...

Sağol sevgili Sanem,
Desene bir de Bodrum yolculuğu yapacağız birlikte...

Tuz ve Biber dedi ki...

Tijenciğim merhaba,
aşkolsun ama sana hemen de çıkarıvermişsin beni listenden. Adımı sitende göremeyince çok üzüldüm. Ben döndüm buralardayım artık. Neden terkedip gideverdin beni:( Tuz ve biber de sana çok şirin tam yemelik bir sürpriz var!!!
Beklerim...
Evren

Tijen dedi ki...

Aşkolsun Evren'ciğim, seni üzeceğimi bilsem inan çıkarmazdım. Çok uzun zaman oldu, herhalde siteyi bıraktın iyice diye düşünmüştüm. Geri dönmene sevindim canım. Hoşgeldin!

tata dedi ki...

Iyi tatiller Tijen'cigim. Hersey gönlünce olsun, yediklerini, gezdiklerini yine paylasirsin bizimle ceee dediginde, degil mi?
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Sağol Tata'cığım!
Yeniden görüşmek dileğiyle.

Mr_TD dedi ki...

1 sene ne kadar cabuk gecti,daha dün gibi resmen.Ayvalik zamani geldi demek ,gez , eglen ,dinlen.Biz buralardayiz,gözkulak oluruz merak etme :)

sevgiler,
T:D

Selen dedi ki...

Çook huzurlu, mutlu bir tatil olsun inşallah. Bir Balıkesir'li olarak Ayvalık hayranıyımdır. Bizim oralarda zeytine, zeytinyağına doyulmaz. Ayvalık Cunda'da Günay restoran ve Ayvalık Tansaş'ın yanındaki (yanlış hatırlamıyorsam) tostçulardan vazgeçemem. Bu yaz oralardaysanız bizim yazlığa da bekleriz. Biz de Pelitköy'deyiz. Çok sevgiler

Adsız dedi ki...

ya ne kadar kötüsün....lor tatlısı..pfff....çok canım istedii..fış fış dalga olup geleceğim göreceksinnnn :)
efendim Mutfakta Zen ve Tijenciğime güzel bir tatil dilerim, bize ceeee demeni bekliyor ve de güzel haberlerini bekliyorum..
;)

Tijen dedi ki...

Bay td,
Senin Ayvalık'ın gelmiş anlaşılan...
*
Sevgili Selen,
İnşallah diyeyim. Pelitköy'e bir kere benim sepetçi teyzemin evine gitmiştim, ondan gayrı gitmedim.
*
Fışfış kayıkçı hatun,
Şekercan İstanbul'a o kadar da uzak değil Ayvalık, atlıyorsun Bandırma feribotuna, oradan 2-2.5 saat?

Annelog Atölye dedi ki...

Ah ahhhh diyorum başka da birşey diyemiyorum:) İyi tatiller.

Sibel dedi ki...

Benim Ayvalık'ım da geldiiiii hem de çok... baharda kaçtım ama yazın tadı başka.. neyse ki az kaldı, çok az:) tatil dönüşü bol sürprizli yazılarını bekliyorum canım! güzelce dinlendir ruhunu..

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Tijen,
Her zamanki gibi ne de güzel anlatmışsın. Oralarda olmak istedim. Sana huzurlu ve mutlu bir tatil diliyorum.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen'ciğim,
Bende sana güzel bir tatil diliyorum.Umarım hasretini ve özlemini çektiğin yiyeceklerin yine tadına bakıp,tatlı sohbetlerini yapıp ve güzel anılarınla yine bizlerle burada paylaşımlarda bulunursun.Seni büyük bir mutlulukla burada bekliyor olacağız tatlı Tijen'ciğim.

Sende hep mutlu ve böyle tatlı kal.

Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Sevgili Gül, Bocuruk, Annelog ve Sibel'ciğim,
Hepinize çok çok teşekkürler. Hepimize güneşi, sevinci, damak tadı bol huzurlu günler diliyorum.

AsYa dedi ki...

Lor tatlısı mı ...hmmmmm....ağzım sulandı...hemde dondurmalı...ama bu yapılmaz ki ya :)

NiNo dedi ki...

hariak manzara guzel mamalar essiz bir tatil dielrim sevgiler

Tijen dedi ki...

Haklısın Asya'cığım yapılmaz. Ama sen de evde yapabilirsin. Denesene? (Tarif soracaksın ama bende yok şu anda, internetten eminim çıkacaktır karşına güzel bir lor tatlısı tarifi)
*
Teşekkürler sevgili Nihan!

Çileksuyu Sibel dedi ki...

gule gule git gule gule gel Tijen Ablam

loungetime dedi ki...

Bende Ayvalıkdasın hala zannederek ordan Dikili ye hiç gitmediyseniz oraya da geçin (biraz dikli ninde reklamı olur bahanesiyle) diyecektim ama artık orda değilmişsiniz.

İyi tatiller ilkay

daimamutfak dedi ki...

Tijen'ciğim iyi yolculuklar.Sefanolsun.Darısı başıma inşallah.Öyle çok ihtiyacım varki aslında iyi bir tatile anlatamam..Oda olacak inşallah.Ümidimi kaybetmeyeyim öyle değilmi?Şu sıralar ufukta görünmüyorda benim için.Sevgiler. neriman

Margot dedi ki...

İyi yolculuklar & İyi tatiller kızkardeşş!!
Darısı başıma, ama ağustosa kadar amma çok var :( Neyse sen benim yerime de dinlen olur mu?
Öperim!

Tijen dedi ki...

Sagolun sevgili Sibella, Ilkay, Neriman ve Margot,
Yolculuk her zaman disa degil, bazen de ice dogru yapilir diyecegim. Yani benimki icsel bir yolculuk mu yoksa icsel mi bilemiyorum...

Adsız dedi ki...

İyi tatiller.. Arayı açmayın.. Zaman zaman gerekiyor içe dönüşler..
Bu arada Ahmet Yorulmaz'ın 'Ayvalık'ı Gezerken' adlı kitabını okumuş ve hayran kalmıştım..
Çok çok sevgiler..

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Tijen, bence Ayvalık sana kocaman bir teşekkür borçlu, yazını okuyunca, hemen şimdi oraya gidesim ve taze bir çay ile sakızlı kurabiyelerden yiyesim geldi. Ne kadar da sade ve güzel anlatmışsın..
Sevgiler

nilay dedi ki...

Tijen'cim;
sakızlı kurabiyeyi bilmiyordum bak....Ayvalık'a gittiğimde mutlaka deniyceem...Tosta gelince canım çekti şimdi bak...ben şu sahilde denizin karşısında tost büfelerinin olduğu sokakta Avşar Büfe'den seviyorum Ayvalık tostunu...Bir de Cunda Adası...ve Cunda'da papalina balığı...By Nihat restoranında nefis mezeler eşliğinde...acıktım ben galibaa :)) iyi tatiller diliyorum sana arkadaşım...

sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Sevgili Bilun, Muge ve Nilay,
Ben de sizlere iyi tatiller diliyorum, her sey gonlunuzce olsun.