11 Temmuz 2006

Nasil da seviniyor insan


Alt tarafi üç kurusluk sey aldim. Nasil büyük mutluluk. Gören de ev, araba falan aldim sanacak. Yooo. Ben sadece en sevdigim yerlerden en sevdigim güzelleri aldim. Ayvalik'taydim da bugün! Çigdem'ler giderken peslerine takildim. Önce Laleli'ye ugradik. Hani benim su çok sevdigim zeytinyagi markasinin fabrika satis yerine. Burhaniye-Ayvalik yolu üzerinde, Taylieli köyünün girisinde, fabrikanin içinde bu yer. Özlemisim. Nicedir gitmedigimi farkettim. Lavantalar iyice cosmus. Adnan sagolsun biraz toplamama izin verdi. Azicik ama. Lavantali yag yapacaktim ve tak karsima çikiverdiler. Neler aldim? Limon, mandalina, bergamut ve feslegen aromali yaglar (dörtlü sette alirsaniz çok makul fiyatlari, 12 liraya satiliyor ki tek tek alirsaniz 8 lira beheri -yani biraz fazla fark var-). Sonra bol bol zeytinyagi sabunu. Lavantali, bademyagli, limon aromali, sade... En sevdigim sabunlardir. Hele de o miniminnacik olanlari. Onlari seyahate giderken yanima aliyorum. Çok pratikler. Saçimi bile onunla yikadigim düsünülürse! Anneme sele zeytini bir kavanoz, bir de vücut yagi. O benim el kremim oluyor. Bademyagli. Çigdem'e karadut sirkesini çok methetmistim. Ondan aldi. Bir de ona erken hasat sizma aldik. Ben onu da çok severim dogrusu.

Yolculuk devam etti Ayvalik'a. Deniz kenarinda Ayvalik tostu yenecek. Ayvalikgücü müdür oranin adi, hani tam meydanda. Bence agiz tadiyla Ayvalik tostu yemek istiyorsaniz önce çarsidaki bir peynirciden dilimlenmis sepet peyniri alin, tostunuzu bununla yaptirin. Çünkü feci bir peynir vardi, bence sütten falan da yapilmamis. Hani en taze kasar bile (ki onlar da neredeyse asla %100 sütten yapilmiyor!) süner, bir peynir tadi vardir, bu basbayagi garip bir seydi. Acaba yemeyip de üsenmesem, gidip peynir alip yenisini mi yaptirsam dedim ya vazgeçip oturdum, yedim pasa pasa. Ne diyeyse?

En sevdigim kitapçilardan biridir Geylan Kitabevi. Ahmet Yorulmaz'inken yegenine devretmistir. Ne ararsaniz bulursunuz. Küçük bir yerlesim için inanilmaz zengin bir çesitlilik. Hele de mübadele ve göç öyküleriyle ilgili bunca zengin çesidi ben bir de Simurg'da bulmusumdur o kadar. Lavanta Lavanta'yi aldim. Pamir Bezmen'in çevirdigi. Ilk sayfadan gözlerim doldu. Nasil dolmasin. Acilarla dolu göç öykülerinden biri bu da. Benim ailemde mübadele yasamis kimse yok bildigim kadariyla. Ancak ben geçmis yasamimda mübadil miydim ne, müthis içimi acitir bu hikayeler. Bir türlü kabullenemem olup bitenleri. Insanlarin nasil insanliktan çiktigina inanamam. Aa bir de Boşnak Yemekleri kitabini aldim.Selma Peşteli'nin hazirladigi. Kitabin sayfalari arasinda da daha çok ani, yasamdan daha çok kesit olsun isterdim. Ilk sayfalar öyle güzel ki çünkü! Tarifler hem bizden hem yabanci. Bu topraklarin insanlari Bosnaklar. Komsu topraklarin. Tarifler de komsu. Kitabin sayfalarinda anlayacaksiniz bu dediklerimi.

Ayvalık'a gidilir de Kürşat'a gidilmez mi? Tabii ki gittik. Zeynebim orada olsaydi çok daha mutlu olurdum ama yine bir Mübadil ailenin sadece kendi bahçelerinden topladiklari zeytinlerden hazirlanan muhtesem ürünleri tadilmasa olmaz. Oradan da sonunda Laleli sabunlarim için bir sabunluk aldim. Zeytin agacindan yapilma. Kurutulmus ama islatilip vakumlanmis domates ve Fatma hanimin tasarimi olan yesil ve siyah zeytin ezmelerini bir de. Daha ezmeleri tatmadim ama Çigdem'ler begenmisler. Fatma hanimin zevkli ellerinden çikar da begenilmez mi?

Bir diger daimi duragim dogal olarak Güler Pastanesi. Artik adi Yeni Güler Pastanesi. Zaten öyleydi ya ben yenisini kullanmaya pek aliskin degilim. Ne alindi? Tabii ki zeytinyagli, sakizli kurabiye. Ben onu lorlu sanirdim. Degilmis meger. Bugün çikti ortaya. Hem de nasil biliyor musunuz? Geylan Kitabevi'nden rica ettim, beni kirmadilar. Her Güne Bir Yemek'in bir sayfasinda Sibel'cigimin lorlu, sakizli kurabiye tarifi vardir. Sibel o tarifi Güler Pastanesi'nin kurabiyesini yedikten sonra gelistirdi (biliyorsunuz internette dolandi durdu ve blogcu arkadaslarimizin pek çogu yapti bu nefis kurabiyeyi). Iste ben Sibel'imi kandirmisim, meger orjinalinde lor yokmus. Ama böylece nefis bir sey çikti ortaya. Yani artik Güler Pastanesi'nde lorlu kurabiye yapilacak olursa Sibel'e telif ödemeleri gerekecek! Kitaptaki kurabiyenin oldugu sayfadaki kurabiyeleri ise geçen yaz yine ayni yerde çekmistim. Ne güzel degil mi? Iste o güzelim kurabiyelerden aldim. Sonra bir de lor tatlisi. Ölünüz ruhunuzu orada birakiniz. Öyle bir seydir bana göre. Herkes sevmez ya ben bayilirim. Hele de yine Güler pastanesi'nin sakizli dondurmasiyla... Of ki ne of!

Sonra Ayvalik'in arka sokaklari talan edildi tarafimdan ve peksimet satan firin ve koruk serbeti satan kahvehane bulundu, sohbetler edildi, koruk serbeti içilip geri dönüldü. (Midem zaten çifit çarsisina döndü bugün!) Iste o peksimetler nasil bir sey biliyor musunuz? Resimdeki hale dönüsünce hele. Geçen yaz Karaburun'da yedigimiz güzelligin bir benzerini yaptim. Sonunda çikip beni sevinçlere gark eden ve yukarida resmi görülen pembe domatesi ve keçi peynirimi rendeledim, feslegenler kopardim bahçeden ve incecik kiydim, bol sizma zeytinyagiyla karistirip peksimetlerin üzerine suluca pay ettim. Domatesin suyunu çeken peksimetler yumusadi ve nefaset açisindan her tür iltifati kabul eder hale geldi. Peksimet bulmak isterseniz Ayvalik'a geliniz efendim. Nohut mayali nefis peksimetlerden alip götürünüz.

Yaaa iste. Bugün böyle bir sevinç günüydü. Eli kolu dolu döndüm güzelliklerle. Peki ya pazartesi? O zaman da güzelim zeytinler aldim ya hala resimlerini çekemedim. Bir gün elbet.. Aa bunlar da benim bahçedeki pembe domateslerim. Henüz yesil ve minicikler ya büyüyecekler. Ne güzeller. Bakmaya doyamiyorum. Sagolasin Mine'cigim. Ne güzel ettin de yolladin onlari bana. Seve oksaya büyütüyorum inan. (Pembe domateslerin müthis serüveni için ziyaret edebileceginiz bambaska bir site var biliyor muydunuz? Avniye Tansuğ'un hazirladigi pembe domates sitesine bakin. Türkiye'nin çesitli yerlerine dagilmis pembe domateslerin yolculugunu izleyebilirsiniz. Bir de güzel bir haberim var size. Yiyorum Büyüyorum artik sitesine tasindi. Sevgili Zümrüt'cügüm güzel ogulcugu için yaptigi yemekleri kitaplastirmisti. Simdi bir de çocuklu anneler için çok kapsamli bir site açti. Tarifler, uzman görüsleri ve pek çok bilgiler yer aliyor bu sitede. Hemen ziyaret edin ve dostlariniza da söyleyin derim. Ellerine saglik Zümrüt'cügüm. Zümrüt'ün bir de dilegi var, sitede yazilarina yer verebilecegi uzmanlardan yardim istiyor. Ona siteden ulasabilirsiniz sanirim: www.yiyorumbuyuyorum.com adresi. Ulasamazsaniz da lütfen bana iletin.

Bizim pazar da muhtesemdi yalniz. Iyice cosmus her yer. Deliriyorsunuz. Inadina aldigimiz her sey muhtesemdi bu hafta. Seftaliler, nektarinler, çilekler, minimini salataliklar, iste o bahsettigim karga burnu zeytini, biberler... Körpecik hepsi. Günde üç degil alti ögün mü yesem ne? Hele de bana poz veren teyzelerim. Yukaridaki resim onlardan biri. Allahim ne sürprizli bir yer bizim pazar!
**** Bana dutlu tarifler konusunda yardimci olan herkese en içten tesekkürlerimi sunarim. Her bilgi parçasi beni öyle sevindirdi, öyle inanilmaz mutlu etti ki anlatamam. Allah da sizi mutlu etsin her daim. ****

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım Tijen,
Çok teşekkür ederim. Yürüdüğün yol hep aydınlık olsun. Senden öğrenecek çok şeyimiz var...
Bir dahaki sefere mutlaka bekliyorum :)

Adsız dedi ki...

Ahh Tijen ah..Nasıl da özledim oraları.
Herkes deniz,güneş,havuz hayali kurarken ben pazar hayalindeyim.Şimdilik mecburen İstanbul nöbeti payıma düşen.Geçen yaz Laleli'ye gitmiştim.Adnan bey,çeşit çeşit yağ tattırmıştı.Herbirinde ayrı bir lezzet.Aromalı yağlardan yıl boyunca kullandım.Fesleğen ve bergamut oldu tercihim.İnşallah ağustos sonu oralarda oluruz.Ben şimdilik Feriköy'deki ekolojik pazarla idare edeyim.Sevgiler.Meltem Atan

A.T. dedi ki...

Selam!
Haber verdiğiniz için çok teşekkürler, "Burhaniye- İnaltong pembeleri"ni P.D.A. pembe domates ağına yansıttım! Güle güle büyüsünler, çok sağlıklı görünüyorlar...
Sevgiler
Avniye

Mr_TD dedi ki...

Yine amma gezmisin Tijen,bravo valla,zeytin ezmesine ben de hastayim,siyahi ,yesili hic farketmiyor valla,kasikla yiyiyorum,hehe,tembel isi zeytin gibi :)

Ya su ayvaliga da herkes gitti,bir ben gitmedim,daha dogrusu gittimde 15 sene olmustur herhalde,bayagi degismistir.

kendine iyi bak,
slmlar
TD :)

Behiye dedi ki...

Ayvalık'ta dolaşır gibi oldum sayende Tijen abla. Şu an ailemin yarısı orada, aklımda orada:) Okurken neler düşündüm neler...Çok teşekkürler, sevgilerimle.

Ozge dedi ki...

Merhaba,
Simdi bu yapilirmi ama Tijen Hanim :)) Ayvalik Ayvalik diye sayiklarken ve izne cikamazken, hatta her gece Cunda resimlerine bakip bakip ic gecirirken bu bana yapilir mi :))
Bu sene zeytinleri Eminonundeki Ayvalik Vakiflar'dan aldik. Adi uzerinde "Ayvalik" her seyi ayri guzel...
Saka bir yana, yazilarinizdaki notlari aliyorum yanima. Guler pastanesinde sakizli kurabiyeyi tadmami saglayan da siz olmustunuz..
Sevgilerimle,
Ozge

Nezaket dedi ki...

Tijencigim, valla aldiklarini okuyunca bende almisim gibi sevindim. Ah ne guzel yazmissin yine. Eline diline saglik, cok opuyorum.

Tijen dedi ki...

zümrüt'cügüm ne demek. GEciktirdigim için affet. Diyorum ya ben sünger beyinli oldum iyice..
*
Meltem'cigim en kisa zamanda buralara adim atmani dilerim. Ama feriköy'deki pazari da ben göremedim daha iyi mi?
*
Sevgili Avniye çok tesekkürler,
simdilik iyi görünüyorlar insallah ürünlerini de yeriz güzelce. bu yaz biraz erken ayrilmak zorunda kalacagiz ama seneye iyice tadini çikaririz insallah.
*
Sevgili Özge,
Demek ki Ayvalik mevsimin gelmis. Hadi zorla imkanlari (öyle ha deyince olmuyor biliyorum ama..) O güzelim kurabiyelerden 1.5 kilo var simdi evde. Dün onlar üzerine epey sohbet ettik Murat beyle..
*
Ah Behiye'cigim,
Desene ne çok Ayvalik hayrani, özlemlisi varmis aramizda.. En kisa zamanda gel dilerim ki!
*
Sevgili TD,
Ayvalik degisiyor elbet. Benim ilk gidisimden beri de çok degisti ve tabii ki yazin çok kalabalik oluyor ama diger mevsimler çok çok daha güzel bence. O arka sokaklarda dolanmak bile öyle baska bir duygu ki!
Tijen

Tijen dedi ki...

nezaket'cigim,
insan güzellikleri görünce güzel oluyor zaten. eh onlari aktarmak da çocuk oyuncagi oluyor sonra. gerçekten bahsettigim her sey övgüyü hak edecek kadar güzel! yerinde tatmani dilerim..
tijen

Adsız dedi ki...

Tijen leylekler mi daha cok gezer sen mi : )))

Bizim Saros'taki pembe domatesler tam pembe; acaba türleri mi farklı yoksa senin resimde ışık mı bizi yanıltıyor, merak ettim... Sevgiler... Muzi...

Adsız dedi ki...

Ah Tijen ah.....keşke olsaydım da senin peşine takılsaydım...ne güzel tatları, ne hoş ve huzurlu bir atmosferi var şu Ayvalık'ın...lor tatlısının tadı hala damağımda...sakızlı dondurma..aman ya....ne arıyorum burada ben...
oradan da bergama'ya geçerdik seninle.
türkiye kazan biz kepçe olsak. sen ne güzel geziyorsun, çok seviniyorum, kendim gezmiş gibi.
mutluluğun daim olsun tatlı Halacık!

Tijen dedi ki...

muzi arkadasim,
ben de bilmiyorum türleri mi farkli ama bunlar gerçekten kirmizi. ancak pazarda tam pembe olanlarini da görürüm, hatta ayni saticida hem kirmizi hem pembe olanlardan da olur. bir ara sorayim bakayim. yalniz sekilleri ve dokulari ayni..
ah bilmiyorum ama herhalde leyleklerdir daha çok gezenler. gerçi ankara'dan dönerken hem uçan hem de duran leylekler görünce hah dedim benim hallerim..
*
zeynep'cigim hakikaten nasil geçti gezin? dur sitene geleyim bakayim neler takilmis objektifine! çok güzel degil mi o dondurma.. gidip tekrar yiyesim var ama nerdeeee...
tijen

Adsız dedi ki...

Tijen Hanım... ben de bir Ayvalık lı olarak gerçekten sizinle geziyormuşum hissine kapıldım..Ayvalık ' ı cok güzel anlatmışsınız. Ah keşke şimdi ben de orda olsaydımdedim kendime.. bu arada sitenizin cok yakın takipçisiyim.. hergün mutlaka bir kere girip bakalım bugün neler var diye merak ediyorum.
size cok teşekkür ederiz bizleri aydınlattığınız için....
Akide

ycurl dedi ki...

Ben de 12 yasimdan beri Korfezin karsi tarafinda (Altinoluk, Kucukkuyu, Kaz daglari)her yil yeni seyler kesfederdim. Ne guzel degil mi oralari? Cizik pembe zeytin, fener baligi, Kaz daglarinin koylerinden binbir cesit ot getiren koylu kadinlar.. Haklisin o renkler yasamin ne kadar canli ve guzel oldugunu hatirlatiyor :)

yuvakuran dedi ki...

cok hos bir yazi olmus

kucukkuyu'da nerde kalinir???

ayvalik 'ta "bonjur pansiyon"

Ay sonunda Kemaliye de ne var???

selamlar

Tijen dedi ki...

sevgili akide,
aydinlatmak ne kelime! sadece gezip gördügüm yerleri, tattigim güzellikleri paylasiyorum o kadar. ayvalik'in nice anlatilacak kösesi var ya hepsini bir yaziya sigdirmak zor.
*
haluk kemaliye'de dut festivali var, festival bünyesinde de bir panel var. ben de orada bir konusma yapacagim, ona hazirlaniyorum. bonjour pansiyonu birinden daha duymustum ama hiç gitmedim. küçükkuyu'da nerde kalinir bilmem ki? ben hiç kalmadim!
*
sorma ycurl,
güzeller güzeli hem de. o resmi olan teyze napacaksin kizim kocakarilari dedi. ben de dedim ki siz olmasaniz bir renk eksik kalacak. öyle güzeller ki. ümidi temsil ediyor onlar. teyzenin oturusuna dikkatinizi çekerim. var mi aranizda uzun süre öyle oturabilecek olan? teyzenin yasi 70'ten asagiysa ne olayim..
tijen

nimetin.blogspot.com dedi ki...

o foto ne kadar güzel öyle ya.. tablosunu yapasım geldi vallahi.

nimet

mom dedi ki...

o kadar guzel anlatmisiniz ki kus olup Ayvaliga ucmak istedi canim, ne harika olurdu...
ayrica peksimeti cok merak ettim birgun yolum duserse bu guzelligi tatmak icin mutlaka ugramak isterim...

Annelog Atölye dedi ki...

O kadar rengarenk, lezzetli, cıvıl cıvıl yazmışsın ki, çok sevdiğim renkli pazarlardan birine gitmiş kadar oldum Tijen:)Çok teşekkürler:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen, Bebek cok tatli ama! Masallah. Guler pastanesinin kurabiyesini sizlerden denemistim. Sakiz ile guzel oluyor. Sibel onu bize lorla yaptirmisti. Eh artik kendisine takiliriz. Iyi yazlar diliyorum.

Tijen dedi ki...

Sorma Mine'cigim!
Suç bende! Lor tatlisinda ve bilumum seyde lor olunca onu da lorlu yapivermisim. Ama lorlu çok daha güzel olacagini Murat bey de kabul etti! Ellerine saglik Sibel'cigimin.
*
Sevgili tatli anne,
Pazarlar nasil da renkli ve güzeldir sahi degil mi? Her gün bile gidebilirim gibi gelir. Hani yaklasmiyor degilim bazen (bu aralar degil ama)
*
Sevgili diger anne, mom,
Mutlaka denemelisin. Nohut mayasiyla yapilan peksimetin tadi bir baska güzel. Tatlimsi. Etimeklerle falan bir degil. Hele üzerindeki lezzetlerle daha bir yenip yutulasi oluyor!
*
Hangisi Nimet'cigim?
Teyzemin resmi mi? Nur yüzlü degil mi? Tabii domateslerden birini de seçmis olabilirsin.. Begenmene sevindim.
Tijen

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Tijen; Herzamanki gibi harika bir yazı. Ege'de tek görmediğim yer Ayvalık. Ne kadar eksik hissettim şimdi.İlk fırsatta diye yineledim kendime. Pazarcı teyze hemen girişte çok hoş bir profil oluşturmuş, nur yüzlü, tüm olanıksızlıklara rağmen mutlu, güleryüzlü.İnsana huzur veriyor. Paylaştığın güzellikler için, eline, yüreğine sağlık. Sevgiler

Tijen dedi ki...

sevgili nazlica,
bence ayvalik'i bir an önce görmelisin. ama bu aylarda degil. çok kalabalik. güzelligini tadabilmek için eylülden sonra gör derim. firsat bulursan tabii!
sokaklarinda mutlaka dolanmali insan. baska bir his!
tijen

Adsız dedi ki...

sevgili tijen ,
bilmem beni hatirlayacakmisin,soyle gerilere dogru bir git bakalim,eskisehir maarif koleji nuray,hulya,ilkay,nur,kivanc ve tabiki sen basketci kizimiz sonra seninle ist taksimde bulusmuktuk ve once kitaplarini gordum inanamadim ve seninle gurur duydum simdide mumkun oldugu kadar blogundan takip etmeye calisiyorum e-mailine ulasamadim mailesirsek cok sevinirim seni seviyorum kendine dikkat et ve gunlerin hep guzel gecsin arkadasim naile ertem