12 Ocak 2011

Yemeğini toplamak

"Yemeğini toplamak" diye bir deyim olur mu bilmiyorum. Olsun istiyorum çünkü ben pazartesi günü tam da bu deyimin söylediği şeyi yaptım: Yemeğimi topladım! Pişmiş halde değildi elbet. Normalde vazolarda da sergilenmiyor zatı şahaneleri ancak güzel bir ritüeldi benim için. Hafta başında Antalya'da hava çok güzeldi. Bugün birden döndü. Poyraz vardı ve dağlar olağanüstü güzel görünüyordu apak tepeleriyle. Doyamıyordum seyretmeye güzelliklerini Beydağlarının. Yürüyüş dönüşü nicedir boş duran, Akdeniz manzaralı bir alanın girişinde hardalotlarını gördüm. Aşağıya doğru bir baktım ki gözün alabildiğine hardal. Yanımda bir torba vardı, körpe kısımlarından bolca topladım, eve getirip suya bastırdım. Bir kısmını da bu muhteşem sepet vazoya yerleştirdim. Poz verdirdim yani. Sonra su kaynattım, iyice yıkadığım otları suya attım, hafifçe haşladım (körpe olduklarından 3-4 dakika yetti). Sızmaların alası zeytinyağımdan (Kürşat'ın erken hasat, filtre edilmemiş yağı) üç kaşığı deniz tuzu ve iki diş sarımsakla buluşturdum, haşlanan otları süzdürdüm, fazla suyu gitsin diye sıktım (bu işlemi sevmesem de mecburi yapıyorum, yoksa sulu sulu oluyor, tadını alamıyorsunuz), doğradım, sosuyla harmanladım. Ya işte böyle. Ben yemeğimi topladım sonra da oturdum topladığım yemeği yedim.

36 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ama pek de güzel poz vermiş...

Hülya dedi ki...

Ne güzel bir deyim oluşturmuşsun,keşke biz de "yemeğimizi toplayabilsek" Ankara karabasanında :((

Unknown dedi ki...

bu durumda bize de afiyet olsun demek düşüyor :)

Tijen dedi ki...

Ah Hülya'cığım,
Gerçekten haklısın. Gerçi Ankara'da da temiz yerler vardır ama şehir içinde bulmak zor.
*
Çok sağol Aslı. Hepimize, yediğimiz tüm güzel yiyecekler için afiyet olsun.
*
Vermiş değil mi Aysel'ciğim? Ben de pek beğendim.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Otları çok iyi tanımam -yaygın olanlar hariç- ama ilk bakışta ısırgan otu sandım dı...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bende geçtiğimiz hafta Urla dan körpe radika topladım harika hepsi ellerine sağlık Tijenciğim sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

Tijen Hanım;
doğa gibisi yok kesinlikle..
insan yeniden doğuyor deyim yerinde ise özüne dönüyor..
zevk aldığınız her kelimenize yansımış fazlaca:)

zeynep -ipek butik pasta dedi ki...

Biz Giritliyiz,otların kıymetini çok iyi biliyoruz,sizi okurken çok hoşuma gitti,aynı keyfi annemde yaşıyor,ot toplarken kendinden geçiyor..
sevgiler..

Adsız dedi ki...

Ben bunu cicek diye masama koyarim. Vazosuyla birlikte harika gorunuyor. Cok dekoratif:) Ben de ot duskunuyum aslinda ama annecigimin babacigimin tanidigi kadar tanimiyorum otlari. Burada Asya marketler var. Degisik degisik otlar oluyor. Ne oldugunu bilmesem de alip pisiriyorum. Bazen hafif kavuruyorum soganla, bazen de borek ici olarak kullaniyorum. Turkiye'ye ilk geldigimde senin "Bir Ot Masali" kitabini alacagim insallah. Ne dersin ben de ogrenebilir miyim biraz?
Gulden

Narince dedi ki...

Otları tanımıyorum pek fena! Hem hastayım iki gündür, kulak burun tıkalı. Ihlamur bitti yenisini demlemedim, kendime bakmıyorum kötü bir huy bu. Ama kalk komşuları gez deyince geziyorum işte. Akşamın güzel olsun hayatım.

Narince dedi ki...

Sen yazı ekleyince hasta da olsam, tatsız tuzsuz da olsam okuyacağım illa. Diyecek lafım varsa söyleyeceğim, çatlarım yoksa:))

Hayattan Azıcık dedi ki...

Bende bu gun `` yemegimi topladim`` korpe ispanaklarim olmuslar nasil guzel sey insanin bahcesinden topladiklarini yemek. Tarif icin tesekkur ederim bu arada pazarda hardal otu var otlari tanisam belki benim bahcede bile vardir. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

EE,
Kesin vardır hardal! Fakat bahçeden ıspanak toplamanın tadına da doyum olmaz. Ne büyük mutluluk!

Tijen dedi ki...

Necla'cığım,
Kıyamam sana! Hasta hasta...
Gelip bir çorba yapsam şöyle sıcacık, şifa olsa...

Tijen dedi ki...

Öğrenirsin tabii Gülden, neden öğrenmeyesin? Etrafına dikkat etmekle başla bak her gün yeni bir şeyler öğreneceksin.

Tijen dedi ki...

Zeynep,
Anneciğine hürmetlerimi ilet lütfen. Onu çok iyi anlıyorum!

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim çok güzel bir yerde yaşıyoruz değil mi ama kıymetini bilene!!!:)
Cumartesi görüşürüz.

Sevgiler,
Evren

Ferkay dedi ki...

Nede güzel anlatmışsın Tijenim insan kendini kaybediyor, birazdaha birazdaha derken.
Etten çok ot seviyorum ki vücudumda Demir fazlalığı varmış.
Öpüyorum canım.

narcicegirengi dedi ki...

Yemegin en sagliklisi, dogali bu sekilde toplanmis olani aslinda.Izmir Urla'dan turp otlari, semiz otlari, pazi, ebegumeci, sarmalik lapata yapraklari toplardik. En lezzetli salatalar, yemekler, sarmalar onlardi bana gore.
Ellerine saglik Tijencim. Sifa olsun.
Bu arada modellerin de capcanli poz vermisler:) Yesilleri bir harika:D
Sevgilerimle:)

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık. Anlaşılan hem mideniz, hem gözleriniz, hem de ruhunuz bayram etmiş. Nasıl heyecanla ve keyif ile yazmışsınız. Sevgiler.

Narince dedi ki...

Çorban iyi iderdi doğrusu, annem geleyim dedi, istemedim. Ama bugün de böyle giderse yarın imdat diyeceğim sanırım.

novella / विश्व dedi ki...

ben de uludağa çıktığımda kekik zamanıysa, kokusunda vazgeçemem. illa toplarım bir avuç. bak sen böyle anlatınca, dağların kokusunu özledim. her mevsim ayrı güzel oluyor çünkü.

Adsız dedi ki...

Haspalar pek alımlı örünüyorlar. Vazonuz da pek şıkmış doğrusu. Afiyet olsun diyelim gayri. Sevgiler Sivas ellerinden. F.Pekşen

Esas Kız dedi ki...

Toplamaktan toplamaya fark var tabii. Ben mesela börtü böcekten hiç anlamam. Kardeşim bir defasında bana bahçedeki yabani otları ayıklama görevini vermişti. Beni kontrol etmeye geldiğinde gözüme güzel görünen tüm ayrık otlarını sapasağlam bıraktığımı, onların yerine parayla satın alıp diktiği birkaç bitkiyi dibinden güzelce söktüğümü farketti. Biraz azar işittim ama bu sayede bahçe görevinden temelli yırttım. Diyeceğim o ki, ben toplasam topladıklarım yenir miydi bilmiyorum. Vazoda güzel durabilir ama. Ellerine sağlık. ;-)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim yemeğini toplamak o yemeğin lezzetine en güzel katkı oluyor bence:). Yaz boyu Dikili'de ellerimizle yetiştirdiğimiz sebzelerle yapıyoruz biz de yemeklerimizi. O tat, o zevk süpermarketten aldıklarımızda olmuyor tabi..
Ellerine sağlık ve de afiyetler olsun:).
Sevgiler..
aslı

minimalist dedi ki...

ismini duymuştum ama neye benzediğini bilmiyordum; afiyetler olsun...olmuştur zaten :))

meleginmarifetleri dedi ki...

Ohhh afiyet olsun Tijencim:)

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

İzmir'deyken Ege'deyken yemeğini toplamak hiç uzak bir deyim değildi ama şimdi öylemi :(

renkleri bile çok güzel..

sevgiler

Tijen dedi ki...

Bazen teker teker herkese teşekkür edip yanıt veremiyorum burada (her ne kadar sitelerinizi ziyaret edip orada yorum yapsam da), kusura bakmayın ne olur, bazı günler öyle hızlı geçiyor ki ben ancak arkasından nefes nefese koşuyor oluyorum...

Zehra Gürgen dedi ki...

ne büyük nimet otları tanımak..Ben bilsem kızıma öğreteceğim ama ne acı bilmiyor oluşum..

pelince dedi ki...

Bende çok azını tanıyorum,hatta geçen gün annemlerin apartmanının bahçesinde defne olduğunu farkettik :( komşumuz söyelemese haberimiz bile olmayacak...

Tijen dedi ki...

Pelin'ciğim,
Çok alemsiniz! Hani otlar neyse de o güzelim defne ağacı küsmesin size tanımıyorsunuz diye?

Tijen dedi ki...

Zehra'cığım,
Sizin oralarda mutlaka ot uzmanı teyzeler vardır. Bir gün takıl peşlerine, ot topla onlara. Bak nasıl güzel öğretiyorlar. Benim en büyük hocam da onlardır...

Narince dedi ki...

Bugün daha iyiceyim benim düşünceli dostum sağolasın. Dün sınava gitmedik, iptal ettik. Halim yoktu dinlendim bütün gün. Bugün de biraz iş var ama evde olmak yetecek yarına toparlanmış olurum herhal.

Mutlu bir pazar olsun.

Oglak Kizlari dedi ki...

Tijen im, merhaba.
Keşke bende orada olsam da kurslara katılabilsem. Ada da ne eglenirdi. Bu arada resimdeki yaprakları Nergis yapraklarına benzettim ben.

Operiz.
Maya ya selam yola devam
Nergiz sever anne Çiğdem

Ozlemaki dedi ki...

Ellerin dert gormesin. Haftaya Karaburun dan toplayacagim ben de. Daglarla ve denizle pazarlik olmaz; nasipte ne varsa arapsaci, turpotu, radika kimbilir.