24 Ocak 2011

Sıra fasulyede

Geçen hafta sizlerin desteğiyle zenginleşen bakla yazısının Metro-Gastro dergisinin Ocak-Şubat 2011 sayısında yayımlandığını söylemiştim. Bakın blog komşularımızdan kimlerin adı geçiyor o yazıda: Fatma Pekşen, Fatma Ö., Melek, Özlemaki, Mine, Gamze, Esma Kütükçü (Esma hanımın blogu yok ancak Mehtap'ın sıkı takipçilerindendir), Nur (blog adresini bulamadım Nur), Mübeccel, Züleyha. Hepinize ne kadar teşekkür etsem az. (Gelen bilgilerin bazıları birbirini tekrarladığı için gönderilen kimi tariflerden bahsedemedim, özür dilerim.) Şimdi sıra fasulyede. Çok özel yöresel tarifler, fasulyeye verilen yöresel adlara da yer vereceğim ancak fasulyeye dair bildiğiniz hikaye, fıkra, türkü, deyim, mani veya sözlü kültürümüzden benzer örnekler varsa ve paylaşabilirseniz çok çok sevinirim. Bir de anılar. Necla'cığım hemen bir anısını aktardı, sağolsun. Hülya da Gürün'den bir örnek verdi. Şimdiden teşekkürler. Dilerim yine baklada olduğu gibi zengin bir derleme çıkar ortaya. Aslında düşününce insanın yiyeceklere dair ne çok anısı olduğu ortaya çıkıyor değil mi? Altı üstü fasulye işte ne olacak diyemiyorsunuz. (Bu arada unutmadan: Fotoğraf Baltık pazarlarından. Bu iri, renkli fasulyeler sonbahar aylarında Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinde bolca oluyor. Böyle ayıklanmış olarak satılıyor. Haşlayıp hafif bir sosla yiyorsunuz. Bu kadar lezzetli bir şey olamaz!)

15 yorum:

Narince dedi ki...

Hımmm, ben Kızılcahamamlıyım hayatım. Çocukluğumda az dolanmadım dizi dizi fasülyelerin arasında. Sulamak da oyundu, toplamak da. Kurutmak ve kavurmak çok sevdiğimiz halidir fasülyenin. Zeytinyağlısına sarımsaklı yoğurt dökeriz bir de. Ama annemi bir arayayım bakalım neler çıkar?
günün aydın olsun.

Hülya dedi ki...

Önceliği fıkra,deyim vs.ye vermişsin ama ben hazır vaktim varken Gürün deyimi ile "Çeleli Pilav" ı anlatayım...

Gürün'de taze fasülyeye "çele" denir.
Çeleli Pilav da "taze fasulyeli bulgur pilavı"dır.
Yaz günleri nasıl güzel olur anlatamam yanında kuru soğan ve koca bir bardak ayranla...

Ne güzel sabah sabah "babamlı günler"e götürdün beni Tijen'ciğim en sevdiği yemekti bulgur pilavı...
Sevgi ile kal..

Narince dedi ki...

Yazdan kurutulmuş fasülyeyi önce az suda haşlıyorsun biraz diri kalacak şekilde. Sonra hiç yağ koymadan bulgurla birlikte pişiriyorsun. Sonra üzerine sarımsaklı yoğurt döküp, erimiş tereyağ gezdiriyorsun. Bu bayramlarda mutlaka yapılan bir yemekmiş eskiden. Sabah sabah iştaha geldim vallahi!

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim tarifime dergide yer verdiğin için çok teşekkür ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Umarım dergiyi İzmirde bulabilirim.Sevgiler..

Özge S. dedi ki...

Yaşasın!Keyif dolu bir sürü yorum okuyacağım demek bu! Fasülye'yi kitchenart-ist.com'da görüp bugüne kadar en farklı, sarımsaklı yoğurtlu mantı gibi yaptım geçenlerde, çok güzel oluyor bu arada, üzerine de az naneli-kırmızı biberli yağ yakınca, enfes! Onun haricinde ufkumuz bugün genişleyecek anlaşılan:) sevgilerimle,

Bir Dilim Düş dedi ki...

MMMmmmmmmmmmmmmm :))))Ne güzel destek almak değil mi?

Sevgiler,
Evren

Tijen dedi ki...

Öyle Evren'ciğim!
Herkes sağolsun. İnanılmaz güzel bilgiler paylaşıyorlar.

Nur dedi ki...

Esas ben teşekkür ederim sevgili Tijen:) Henüz fırsatım olmadı,dergiyi alamadım:(
Blog adresim önemli değil, unutman da doğal çok uzun süredir uğramıyorum o taraflara;)

Sevgileri sunuyor, yeni tariflerinle en kısa sürede buluşmak dileğiyle hoşçakal diyorum...

Ozlemaki dedi ki...

Tijen, anneannem adina sadece 'araci' olan beni de onurlandirdirgin icin cok tesekkur ederim. Carsamba gunu ozel olarak metro ya gidip dergiyi alacagim cunku bizim civarda rastlamadim. Ve bu arada bizde (iri/cingen)fasulye firinda ahtapotlu yapilir. Yazili veya sozlu literature dair kulagima birsey calinirsa haber ederim.
Rast gele.

durutarifler dedi ki...

Tijen hanım ben Karadeniz gezisine gittiğimde kurufasulyemi İspirden almıştım. Oradan aldığım tarife göre fasulye sütle ıslatılıyordu. Ben de fasulyemi sütle ıslatıyorum. Sanki daha lezzetli oluyor.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Tijen hanım
Dergiye henüz ulaşamadım,1 -2 güne kadar ulaşacam :-)
Kuru fasulye ile kek,pasta tarifi var ister misiniz?
Esma

Tijen dedi ki...

Esma hanım merhaba,
Dilerim bulabilirsiniz. Genelde büyük gazete bayilerinde veya Metro Gross Marketlerde oluyor. Katkınız için tekrar teşekkürler.
Kuru fasulye ile yapılan kek, pasta tarifi ancak Anadolu mutfağından bir tarifse ilgimi çeker. Sonradan yaratılmış/üretilmiş tariflerden bu yazıda bahsetmek istemiyorum. Yine de yardım teklifiniz için teşekkürler!

Unknown dedi ki...

Turkiye'de bile kolay bulunamiyor ha? Yarim saattir web sitesi ariyorum belki buradan uye olunur diye :-)))) Tuh yahu!

egeli dedi ki...

Tijencim, bizler de teşekkür ederiz sana canım,Kuşadasında bir gazete bayisinde buldum dergiyi,sonunda ocak-şubat sayısı gelmiş, ocak başından beri bekliyordum, ama zor bulunan bir dergi, hiç ummadığım bir yerde buldum zaten, D&R'lar da bile yok.
daha yazının tamamını okuyamadım,anca bu gün alabildim çünkü, birazını okudum,eline,yüreğine sağlık arkadaşım, bir tek soyadımda bir yanlışlık olmuş,ama olsun bu yeni soyadımı da beğendim:)
evet gelelim fasulyenin faydalarına:

kuru fasulyemi,taze fasulyemi Tijencim, bana bir bildir, ondan sonra bende büyüklerime bir sorayım farklı fasulye tariflerini.

Ozlemaki dedi ki...

Gaziemir/Izmir Metro magazasina hala dergi gelmedi ama Remzi kitabevinde var, bulamayanlara duyurulur.
Tijen, az once Yunus 2 kopya getirdi dergiden. Nefessiz okurken, yumusacik bir el sirtimi sivazladi veya oyle olmasini istedigimden, babiskomu cok ozledigimden ben oyle hissettim bilmiyorum. Cok tesekkur ederim, son zamanlarda basima gelen en guzel sey senin satirlarinin icinde olmakti.