05 Ocak 2011

Mutfağımızın yeni ziyaretçileri

Doğanın bazı armağanları var ki onlara hayran olmamak elde değil. Şu fotoğrafta gördüğünüz "piramit karnabahar" gibi. Türkçe’de bu adla tanınan bu ilginç şekilli sebze lahanagiller ailesinden ve aslında karnabaharın bir türü. İngilizce’de “Romanesco broccoli” veya “Roman cauliflower” adıyla biliniyor ya farklı adlarla tanıyanlar da var onu. Biz onu yeni tanıdık gerçi ya tarihi oldukça eskilere gidiyor. Taa 16. yüzyılda İtalya’da “broccolo romanesco” adıyla kayda geçirilmiş. Ailesindeki akrabaları gibi o da iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağı ancak bence en özel yanı şekli ve görüntüsü. Logaritmik bir spirali andıran çiçeklerine bakmaya doyamıyor insan. Ben de uzun süre seyrettim, bol bol fotoğrafını çektim pişirmeden önce. Bu ara fırınlayarak yemeyi seviyorum sebzeleri. İnternette bir süre tarif aradıktan sonra bulduğum tariflerden hoşlanmayıp (çoğunda makarna sosu olarak kullanılıyordu) fırında pişirmeye karar verdim. Yağlı kağıt üzerinde, olduğu gibi, yağ tuz eklemeden fırınladım yarım saat kadar. Sosunda zeytinyağı, hardal, portakal suyu, çok az sarımsak ve az sirke var. O güzelim rengini yitirse de pişerken, yine de şekli şemali aynı kaldı. Ben de afiyetle yedim.

33 yorum:

Unknown dedi ki...

yemede yanında yat sebzegillerden olsun bu. yemek masamızda çiçek olarak bile kullanabiliriz sanki. ama çok merak ettim haftasonu kendisini İstanbul'da bulmak için keşfe çıkacağım ve aynen tarifi uygulayacağım. ellerinize sağlık :)

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tijencim burada bulunun bazi meyva ve sebzelerin artik Türkiyedede satiliyor olmasi beni cok mutlu ediyor....

Seneler önce akrabalarima brokoliden ve avokadodan bahsettigim zaman .O da ne diyorlardi?
Simdi ise masallah Türkiyemizde hersey var...

kara kitap dedi ki...

bu ne muhteşem bir sebze, ilk kez görüyorum.ben bunu yemeye kıyamam.bir keresinde eşim turuncu bir karnıbahar getirmişti, tadı biraz değişikti ama sevmiştik.bu çok değişikmiş.bazen sırf değişik sebze meyveler görmek için yurt dışına gitmek istiyorum.gerçi bizim ülkemiz bu konuda çok zengin,ama fazla bilgi göz çıkarmaz. :)))

Oglak Kizlari dedi ki...

Merhaba,

Ben bu romantik sebzeyi hiç görmedim.
Fırınlama fikri süper. garanti bizimkiler yemez.

Birşey daha öğrenen anne Çiğdem

azna dedi ki...

Biz pazarda buldukça İstanbulda normal karıbahar yemeği gibi pişiriyoruz, kızlarım bayılıyor bu yemeğe..Afiyet olsun..

Özge S. dedi ki...

şekli çok dikkatimi çekti ama denemedim hiç , nedense şekli önyargılı yaklaşmama sebep oldu :) deneyeceğim, siz beğendiyseniz, bir şans vereceğim!

Damak Tadı dedi ki...

Ben salatasını sıklıkla yapıyorum ve de çok seviyoruz..)Ne kadar da güzel görünüyorlar Tijen'im..)

a_y_s_e dedi ki...

acaba uzerini stretchleyip mikrodalgaya koysan rengi kalir miydi?

beste dedi ki...

burada ona minareli karnibahar diyorlar:) buharda pisirirsen rengi kaybolmuyor, tadi cok guzel sekli eglenceli afiyet olsun.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Ağzımı sulandırdı gene güzlel anlatımın:)
iştah açıcı bir şekilde anlatmışsın aynen dediğin gibi yabancı olduğumuz bir sebzeyi..ben bir kere gördüm ama inan nerede gördüm onu bile hatırlamıyorum,görürsem alacağım bir dahakine..
Afiyet olsun sana,ellerine sağlık..bilgiler için de ayrı teşekkürler!

Hülya dedi ki...

İyi ki anlatmışsın Tijen'ciğim,
Okumasam, genleriyle oynanmış hormonlu bir şey üretmişler yine der ilgilenmezdim.
Sevgiler

Egeden Tarifler dedi ki...

Henüz kendisiyle tanışmadık :) Yazını okuduktan sonra karşılaşırsam mutlaka alıp denemek isterim özellikle de anlattığın şekilde. Ellerine sağlık.

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam,
yaprak karnıbahar yaprağıda görüntüsü değişik,çok hoş,tam seyirlik,tadıda güzelmiş,görürsek,bulursak alıp pişirmeli değil mi ama bu tatdan mahrum kalmak olmaz.

caferengigül dedi ki...

Yaklaşık 4 yıl kadar önce Yalıkavak pazarında görmüş,şekline vurulup almıştım.Arada denk gelirse alıyorum.Buharda pişiriyorum, zeytinyağı-limon üstüne, daha ne olsun.Eminim ki fırında daha bi başka olur tadı.Ellerinize sağlık.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bende salatasını yaparım buldukça,
ama çok rastlamıyorum her nedense bu kış !
bana hep deniz dibindeki mercanları hatırlatıyor her nedense .. :))
afiyet olsun canım..
fırındaki hali ilgimi çekti .

kalpkurabiye dedi ki...

çok değişik bir sebze imiş Tijen Hanım...
sayenizde dağarcığıma birşey daha katmış bulundum:)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Her sebzeyi otu sepetine atan ben bunu Bornova pazarında görmedim hiç.Belki bir dahaki sefere daha dikkatli bakmam gerekiyor elllerine sağlık Tijenciğim sevgiler..

Tarifkolik / Öznur dedi ki...

Merhaba bende denemek istiyorum bulursam alacağım inşallah ..

lavantalimon dedi ki...

Minik çam ağacı ormanı gibiler:))

Ferkay dedi ki...

Ahh Tijenim piramit lahana bakalım bizim pazarımıza ne zaman düşecek..
Gelsede yesek..
Öpüldün..

Adsız dedi ki...

Bakmaya doyamaz insan. Hem sekli hem rengi muhtesem! Burada da var midir acaba? Gozum arayacak artik bunu marketlerde...

lezzet sefasi dedi ki...

Epeydir takipteyim pirmait lerii :))
Umit ediyorum bir an once burlarada gelirr
Sevgiler
Sefa

Serap dedi ki...

Gerçekten çok güzel görünüyor, muhteşem ve ben bu sebzeyi ilk defa görüyorum. Paylaşım için teşekkürler.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bu güzeli blog tutmaya başladığım ilk zamanlarda düzenlediğim etkinlik sırasında blogcu arkadaşlardan birinde görmüştüm, çok hoşuma gitti alıp denemek istedim ama Ankara pazarlarına hiç uğramadı... Bana da deniz altındaki canlıları anımsattı... Sevgiler...

Tijen dedi ki...

NuNu'cuğum ve Aysel'ciğim,
Bir adı da "mercan brokkoli" zaten. Yani benzetmenizde çok çok haklısınız!

Narince dedi ki...

Geçenlerde oğlanın ödevi vardı matematikten:fraktallar. Doğa fraktallarla doluymuş, kendini tekrarlayan özgün geometrik şekiller. O zaman öğrenmiştim ben de piramit brokoli diye. Ama tadına bakmak şimdilik zor gibi görünüyor. Hiç denk gelmedim buralarda çünküm.

Adsız dedi ki...

Harika bir görüntü. Bu sebzeyi ilk kez görüyorum. Allah neler yaratmış, insan hayran olmadan edemiyor. Bunu yemeye kıyamaz insan.

Gizem de Brx dedi ki...

Sekli japon evlerine benzemiyor mu?

Mimosa Café dedi ki...

minik bir çam ormanı gibi de bir yandan. pek sempatikler. ben de yeni icat bişey sanıyordum bunu demek taa 16.yy'a dayanan bir kökeni varmış. nefis.

Unknown dedi ki...

Çok şık bir görüntüsü var bu sebzenin. Sanki başka bir dünyadan gelmiş gibi :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba; hiç denemediğim bir lezzet, sizden sonra hemen bulup deneyeceğim, bilgi için teşekkürlerrr...sevgilerrrr....

novella / विश्व dedi ki...

ben bu haftasonu aldım, parçalara ayırdım. buharda pişirdim sadece 6 dakika... karnıbahar ve brokoli azıcık da havuçla...

üzerine zararı inceltilmiş! bir sosla rengini de şeklini de korudu ve de çok da lezzetli oldu. sos neredeyse seninkiyle aynı...

Ozlemaki dedi ki...

ne güzel bir tesadüf! Bugün ilk kez karşılaştım ve aldım. Zeytinyağlı, limonlu haşlama yedim.