17 Ocak 2011

Güneşli bir hafta olsun

Bazı günler nasıl da yoğun ve yorucu geçiyor. Onlardan bir kaçı geride kaldı kalmasına ya kafa dağınıklığım henüz geçmedi. Binbir tilki dört dönüyor bazen zihnimde. Her biri bir tarafa çekiştiriyor. Biri diyor şunu yap, öteki diyor yok bunu. Öyle bakakalıyorum bazen. İyi de benim de yapmak istediklerim var değil mi? Mesela güneşli günleri değerlendirecek uzun yürüyüşler yapmak istiyorum. Bazen yapıyorum da. Diğer günler uzun olmasa da mutlaka hareket etmeye çalışıyorum. Kurs yaptığım günler yürüyemiyorum sadece. Sabah erkenden başlıyor gün. Kahvaltı öncesi ön hazırlıklar başlamış olmalı. (Aslında alışverişle, tariflerin, notların hazırlığıyla çok daha önce başlıyor hazırlık) Soyulacak, yıkanacak, hazırlanacak malzemeler diziliyor birer birer. Bir yandan da kahvaltıyı hazırlıyorum. Kahvaltının ardından hemen mutfağın şekli değişiyor, kursa uygun hale getiriliyor ve tam o sırada zil çalmaya başlıyor. Herkes güzel enerjilerini getiriyor armağan olarak. Geçen haftasonu ekmekler ve sağlıklı atıştırmalıklar yaptık. Öyle çok şey anlatmaya, göstermeye, tattırmaya niyet etmişim ki, tariflerden ikisine zaman yetmedi. Önce zencefil, tarçın, karanfil ve elmalı ıhlamurlar yudumlandı, ekmekler ve atıştırmalıklarla da siyah çay. Herkes gittikten sonra mutfağın hali haraptı ya benim ortalığı toparlayacak halim kalmamıştı. Ben de yemeğimi hazırladım (kurs sırasında pek bir şey yeme fırsatım olmadı bu sefer) ve balkona çıktım. Tam güneş gelmişti. Yüzümü güneşe verdim, zihnimi sakinleştirmeye çabalayarak yemeğimi yedim. Güneş iyi geldi. Her zaman olduğu gibi. İşte bu yüzden sizlere güneşli bir hafta dilemek istedim. Günde hiç değilse on dakika güneşte durmak basbayağı rahatlatıyor insanı. İçimdeki iyi huylu savaşçılar canlanmış gibi hissediyorum her mini güneş banyosundan sonra. Güneş yoksa sizin oralarda, bu fotoğraftakinin güneş olduğunu farzedin. Bir dilim turp güneşin verdiği enerjinin bir kısmını verecektir elbet, hepsini olmasa da. Hiç yoktan iyidir deyip tadını çıkarın turbun...

30 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Tijenciğim,
Bu bayır turbu mu?
Işıldamış sahiden de...
:))

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bende iyi huylu savaşçılardan istiyorum
sonra o bol güneşten istiyorum,İstanbulda elektrikler kesik kaç gündür ,kapkaranlık :(
ve yanacığına bir öpücük kondurup kaçıyorumm...

Tijen dedi ki...

Ekmekçi kız,
Yok yok bayır turbu değil, basbayağı turp. Dışı yeşil, içi böyle mor. Yeni cins turplardan. Bizim pazarlarda bol bulunuyor bu ara. Tadı güzel, oldukça gevrek. Hele de dilim dilim kesildi mi görsel bir şölen!

Tijen dedi ki...

Aaa NuNu'cuğum,
Bilmiyordum elektriklerin kesik olduğunu. Neden acaba? Dilerim çabucak hallolur.

Narince dedi ki...

Haberlerde gösteriyor Antalya günlük güneşlik, kıskanıyorum. Üşümekten bıktım, güneşsizlikten öldüm. Bana turp yeter mi ? Hem ağzımdaki teller yüzünden rendelemeden yemem mümkün değil. Pek huysuzum di mi? Bu yazıya yakışmadım. Hem kafamda tilkilerin sayısı da seninkilerden aşağı kalmaz. Gideyim ben, belki tilkilerden birini sustururum.

Gizem de Brx. dedi ki...

Ay bu ne guzel fotograf, mucize gibi ama turpmus. Zaten topraktan cikan hersye mucize ama bir gore gore bu buyuyu unuttuk.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ayyy japor turbu deniliyor bizim pazarda buna. Çok güzel bir lezzeti var, normal turb gibi acılığada yok. mımmm canım çekti. bu hafta sonu pazara çıkmalı:)

kara kitap dedi ki...

burda güneş yok,güzel turp güneşi için teşekkürler.bu hafta güzel bir hafta olacak. :))) iyi haftalar.birgün ben de kurslarınıza katılmak isterim.umarım kısmet olur.

beste dedi ki...

oo ben o turba bayiliyorum sirf ondan alabilmek icin yarim saat kuyrukta bekliyorum:) ah gunes gercekten 10 dakikasina bile raziyim benim savascilara da cok iyi geliyor. Huzur ve sukran duyuyorum. Gunesin hic eksik olmasin Tijencim...

Tijen dedi ki...

Bu Japon turbu değil Papatya Prenses! Senin söylediğin dışı beyaz, upuzun bir şey. Bu turp gibi yuvarlak, dışı beyazla açık yeşil arası değişen tonlarda. Kabuğunu soyunca içi mor çıkıyor ve böyle çizgiler oluyor içinde (sonra bir ara kabuklu halinin resmini de koyarım siteye).

Tijen dedi ki...

Necla'cığım,
Tellerle yemek yemek zor olsa gerek. Umarım kısa sürede çıkarabilirsin onları.
*
Gizem çok haklısın, topraktan çıkan her gıda bir mucize.
*
Kara Kitap,
Ben de bir gün tanışmayı çok arzu ediyorum.

Tijen dedi ki...

Beste'ciğim,
Yarım saat kuyrukta beklemek! Buradaki pazarların en güzel yanı çok sayıda satıcı olması. Hele de benim gibi sabah erken gidince sıra falan olmuyor (hoş bizim memlekette kimse sıraya girmez, birbirini ezer alimallah!)

Ada Deniz dedi ki...

Kesinlikle güneş insanı müthiş rahatlatıyor.

handan dedi ki...

Son zamanlarda bizim evde bu turpun salatası sıkça yapılıyor, çok güzel bir turp, limon çok yakışıyor ve o kırmızı güzel rengini de verince acaip lezzetli oluyor.Tabii sızma zeytinyağı da unutulmamalı.. Kursunuza katılan Antalya'lıları kıskanıyorum açıkcası, ne şanslılar.. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba

Bahsettiğiniz turp bu kış bizim buralarda ki pazarlarda da satılmaya başladı.
Ne kadar doğru bilmiyorum adı 'Arjantin Turp' muymuş pazarcılar öyle diyor en azından sorunca.
Kesilince dilimleri karpuzu andırıyor daha çok.


Sevgi

Aslihan dedi ki...

Sevgili Tijen,

sizi takip eden, blogunuzu keşfetmeden çok önce kitaplarınızı keşfedip kitaplığına katmış bir okurunuzum. Geçen hafta kurslarınızla ilgili yorumları da, sizin haklı serzenişinizi de okumuştum. Aklıma bir şey geldi. Acaba bu kurslarınızın bir kısmını verirken sanal ortamda da vermeniz mümkün olur mu? Böylece teknolojiyi kullanarak, mesela skype vb., biz de uzaktan kursiyer olabiliriz. Hem bilgilenmek öğrenmek isteyenlere fayda olur, hem de size gelir oluşturan bu aktivitelere daha çok kişi kayıt yaptırır. Mesela duyursanız tarih ve saat ile, hesap numarası paylaşsanız, basit bir teknoloji tanımı versek, skype kullanıcıları için mesela skype adresiniz gibi, siz de bir kamera kursanız, internet ortamından izlesek becerebilir miyiz? Önceden malzeme listesi yayımlarsanız, hazırlayarak ekran başında oluruz veya bilgisayarın yerleştiği tezgahın başında demeliyim :-)! Siz ne dersiniz, denemek ister misiniz? Mesela ben ekmekler ve atıştırmalıklar kursuna gelebilmeyi çok isterdim. Üstelik bu kurslar kitaplarınızı almamıza engel değil de teşvik olur. Hiçbirşey kitabın yerini tutmuyor kanımca. Örneğin 'Her Güne Bir Yemek', benim her zaman elimin altında.
Sevgi ve saygılarımla,

Duygu dedi ki...

Evet Tijen,güneş yok bizim buralarda.Hatta Ankara da kaç gündür güneşsiz geçiyor,hatırlayamadım..Ama dediğini dinledim.Turbumdan değil ama öğle yemeği olarak yanımda getirdiğim hodan kavurmasından ve yine senden aldığım fikirle yaptığım balkabaklı-pırasalı bulgur pilavımdan mutlu oldum şimdi.Beni hodanla tanıştırdığın için de (Bir Ot Masalı ile) ayrıca teşekkür ederim,bayıldım.
İyi haftalar..Duygu.

Egeden Tarifler dedi ki...

Tijencim, yine duygularıma tercüman olmuşsun, ben de hangi işin ucundan tutacağımı bilemez durumdayım. ama en azından İzmir'de bol güneş var :)) Sevgiler...

Özgen dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım ben Fethiye'de oturuyorum.Burası tam istediğiniz gibi bir yer.Ben de mümkünse her sabah pırıl pırıl güneş varken yürüyüşümü yapıyorum ve güne mutluluk ve huzurla başlıyorum sevgiler...

Hülya dedi ki...

Bu turp buralarda var artık.Ama böyle güzel fotoğraflayan Antalya'da :)
Güneşli günlere....

narcicegirengi dedi ki...

Dunya'nin en az gunes goren-her ne kadar somurgelerine nisbetle gunes batmayan ulke diye anilsa da- ulkesinde yasiyor olmak ancak buna bagli olarak dunya uzerindeki bayanlar arasinda kemik erimesi rahatsizliginin en yaygin oldugu bir ulkede yasiyor olmak gunesi kollamak anlamina geliyor. Ulkemiz cennet gibi her yonuyle..Suraya bak turbu bile turp gibi, renkleri, enerjisi... Ben galiba ulkemizi ozledim:)
Sevgilerimle Tijencigim

Adsız dedi ki...

Tam da benim bu gunlerdeki duygularimi dile getirmissin Tijencim. Ben de aynen senin gibi ama ben sunu yapmak istiyorum, bunu yapmak istiyorum diye dert yaniyordum bu sabah esime. O da biraz daha sik disini az kaldi, isler bitince yap istedigini diye teselli ediyordu beni. Gunes konusunda da ne kadar sanslisin sen tabi Antalya'da. Biz bu sabah 10 cm. kar ile uyandik. Onun da ayri bir guzelligi var tabi. Hem soguktan sikayet ediyoruz, hem de karin guzelligini seyre doyamiyoruz. Turp resmine de bayildim. Turp, beyaz peynir, maydonoz uclusune bayilirim. Ozellikle Japon turpu cok hosuma gidiyor. Daha tatlimsi, citir citir, harika. Kurslarinda kolayliklar diliyorum sana. Belki bir gun ben de katilirim, belli mi olur:) Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Dun aklima esti, blogu ilk actigin gunden itibaren basladim okumaya. Zaman zaman eski yazilarina bakardim ama ilk defa en basindan basladim okumaya. Bugun yazini okuyunca soyle bir dusundum, hep kosturuyorsun, hep kuruyorsun, uretiyorsun, kiziyorsun kiriliyorsun ama bir guzellik bulup yaziyi yazarken yorgunlugunu silkeliyorsun.
Bu yaziya da bir sifa sokmussun :-) hersey gonlunce olsun sekerim.

Özge S. dedi ki...

diledin geldi, dünkü kapalı havadan sonra bugün hava soğuk ama bir harika, pırıl pırıl masmavi bir gökyüzü karşımda... barisbasak ne güzel yazmış hakkında! sevgilerimle,

Mutfak Havlusu dedi ki...

ne güzel 4 mevsim balkon keyfi!
bu sene güzel bir güneşe zihnimi ve yüzümü dönmeyeli çok oldu
malum gri bir yerde yaşayınca yaz dönemini böyle oluyor..ama ben ilkbaharın güneşli havasını dönemini seviyorum..
bende sana güzel güneşli hafta diliyorum..
selamlar..

novella / विश्व dedi ki...

kardeşim tam bir turp canavarı :) ben de en çok bu turbu severim, bir de dışı beyaz ve pembe gibi olanı... güneşi ise sevmeyen var mı ki... her zaman iyi gelir, her zaman... bir çölde olmadığım sürece tabi :))

Narince dedi ki...

Evet Çiya'da yapıyorlarmış duydum. Zeytinbağı'na da komşu olmak istedik, ev de aradık bi tane pek beğendik. Ama fiyatı biraz fazlacaydı. Eşim şimdilerde İzmir Seferihisar tarafı diye tutturdu ama benim aklım yine yukarlarda.Bakalım.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba; pazarlarda artık bulabiliyoruz, ama hiç almadım,hemen deneyeceğim, sevgi ve teşekkürlerrrrrr....

Asortik Krep dedi ki...

Biz bazen Zehra ile kulağını çınlatıyoruz haberin olsun :)

durutarifler dedi ki...

En sevdiğim turp işte bu turp. Hafif tatlımsı hafif acımsı. Biz en çok bunu tüketiyoruz.