Hani geçen aylarda sizden baklalı tarifler istemiştim. İşte o tariflerden de yararlanarak yazdığım yazı Metro-Gastro dergisinin Ocak-Şubat 2011 sayısında yayınlandı. Okumak isteyenlere duyurulur. (Dergi büyük gazete bayilerinde bulunabiliyor. Veya Metro mağazalarında!)
*
Altı üstü fıstık. Yer fıstığı. Bizim buralardan. Kavrulmuş ama tuzlanmamış. Kilosu altı lira mi ne. Daha fazla değil. Tazecik. Çıtır çıtır. "Anne bir bardak fıstık ayıklar mısın?" Annem sağolsun kurs öncesi asistanlık yapıyor bana. Televizyon seyrederken ayıklıyor. Bir yandan da söyleniyor. Bana değil, Türkiye'nin haline, olup bitenlere... Fıstıklar hazır. Bir parça tereyağ (erimiş hali bir çorba kaşığı), iki çorba kaşığı bal, bir çay kaşığı tarçın, bir tutam muskat. Tereyağ eritilecek, gerisi içine katılacak. Güzelce karıştırılacak. Fıstıklar dahil. Tepsiye yağlı kağıt yayılacak, fıstıklar da üzerine serilecek. Fırın zaten ısınmış. On dakika kadar yeterli. Hadi bilemediniz onbeş. Fırından çıktığında ıslak mıslak bir şey. Bırakın öyle beklesin. Soğusun iyice. Sonra kapaklı cam bir kaseye (ya da kavanoza) koyun. Ertesi gün (ve sonraki gün) çok daha leziz gelecek size. Ha tabii sonraki güne kalırsa!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
33 yorum:
Tijen'cim,
Harika bir yiyecek bu..Fakat burada tuzsuz fıstık nereden bulurum bilmiyorum.
Tuzsuz fıstığın kolestrolü düşürdüğünü size hatırlatmam gerekir mi bilmem ama Tijen hanım ben yine de duramıyayım söylemiş olayım :)
Sevgiler
Nilay bilgi için çok teşekkürler! İyi ki söyledin. Yorumlardan hepimiz çok şey öğreniyoruz.
çok ilginç geldi bana.ama harika görünüyor fıstıklar.ellerinize sağlık.sevgiler.
Mine'ciğim,
Kuruyemişçilerde tuzsuz kavrulmuşu da satılmıyor mu? Satılıyor olmalı. Herkes tuzlusunu mu yiyor ki? (Gerçi fıstığın tuzu kabuğunda kalıyor, ayıklandı mı tuzu tamamen gidebilir!)
*
Teşekkürler Sevda!
bu çok güzel bir fikir.ben de misafirlerim için hazırlayabilirim.:)))
Çok güzel görünüyor. Tam kış çerezi olmuş. Bir de fındığı robottan çekip, bal ile karıştırdıklarını duymuştum ama, aklımda tam kalmamış. Muskatı hiç denemedim, içinde tarçın olan her şey benim için on numara....Ellerinize sağlık.
Tijen'ciğim,bize her yıl Mersin'den çuvalla çiğ fıstık gelir..Eşe dosta dağıta dağıta bitiremediğimizden bende bu tür çıtır fıstık yaparım..Sadece içersine muskat,tarçın yerine mısır şurubu eklerim..Çok severiz ailecek..))Ellerine sağlık canım,afiyetler olsun..)
Sevgiler..
Allahim harika bir dörüntü bu Tijencigim...dedigin gibi bu ertesi güne kalmaz bizde...sevgiler
zehra
Harika bir görüntü, hemen deneyeceğim Tijencim, çok lezzetli olacağından eminim :)
ÇOk teşekkür ederim, susamlı bademli kuru incirleri yaptım; ama bu da harika bir tarif, nasıl mutlu oldum okuyunca:)) ilk fırsatta yapıp incirlerin yanındaki kavanozda yer vereceğim bunlara... ellerinize, hünerinize, yüreğinize sağlık :))
Kevser
dondurma üzerine biraz fıstık biraz karamel favorimdir benim de! tatlı - az tuzlu harika olur! yemeye doyulmaz tadı kendi kendini dengeler zira... Bunu da denerim ben üşenmem hiç - enfes duruyor enfes!!!
Tijen Hnaım,fıstığa bu pencereden bakmak hiç aklıma gelmemişti..
çok pratik ve lezzetli bir tarifcik eklendi dağarcığıma..Her gün yeni bir pencere açılıyor ne güzel..
yaz aylarında soğuk tatlıları süsleyecek eminim ki..
harikaymış ya. bayıldım.
Tijencim bence artesi güne pek kalmaz bu fıstıklar söyleyeyim:). Küçükken ballı fıstık ezmesi sürerdim ekmeğime, onun gibi bir lezzeti olmalı:)..Hem böyle evde yapılınca katkı maddesiz, gönül rahatlığıyla ne güzel yenir:).
Ellerine sağlık..
Sevgiler:).
aslı
"Fıstık gibi" olmuş bunlar...
tijencim çok güzel
ben susam kaplı böyle tatlı bi fıstık alıyorum çok beğeniyordum
benden başka seven yok evde ama bu ona benziyor
valla ben yaparım bunu çok hoşuma gitti
birde tuzsuz fıstık kuruyemişçilerde hep var ayrıca çiğ olarakta çok görüyorum
sevgiler
Merhaba Fethiyede de bu fıstıklardan çok var.Böyle hiç yemedim denemek isterim sevgiler...
Merhaba:)
Geçen senelerde Açık Radyo'da her gün bir avuç fıstığın kolon sağlığı için hayati faydası olduğunu anlatmışlardı! Ben de devamlı bulunduruyorum, hem kabuğunu kırıverip hazinelerini bulmak eğlenceli bir oyun!Oyuncaklarını devamlı oraya buraya sokuşturup kaybeden kedimiçin de süper bir eğlence, üstelik bir de mama! sevgiler:)
Tijencigim, tabagin beni bitirdi yine! Soylemeden edemeyecegim!
Bir de senin bu tarif benim buradaki Cin lokantalarindan arakladigim (orada yediklerim yetmeyince bir avuc cebe atiyordum!) sekerli fistiklari hatirlatti, balla yapiliyor olmasi cok hosuma gitti, oburunun tarifine gore daha kolay gibi gorunuyor :-) Ev bir rahatlasin, bir ay mutfaktan cikmayacagim.
Sabah sabah okumamak gerek senin blogunu!!
eyvah ki ne eyvah.
paragrafın sonuna kadar dayanamadım, ağzımın suları aktı inan :)
Arkadaşlar hepinize güzel yorumlarınız için teşekkürler.
Bu gerçekten lezzetli bir fıstık tarifi. Dilerim siz de dener ve beğenirsiniz. İsterseniz tatlı-tuzlu da hazırlayabilirsiniz, farklı baharatlar kullanarak!
Bu fıstığı yiyen, fıstık gibi olur diyorum başkada bişi demiyorumm...;)
Seni seviyoruz sevgili Tijen...
muhabbetle...
geçen hafta maltepe organik pazarında işlemden geçmemiş yer fıstığı vardı. epeyce almıştım bir heves ve nasıl tüketirim diye kara kara düşünüyordum. bu tarif ilaç gibi geldi
teşekkürler
Metro Gastro geldi. her zamanki gibi dolu dolu. Baklalı yazın da ayrı bir renk katmış. Sevgili yorumcuların, blog okurlarının muhakkak okuması lazım gelir diyorum.
Sevgiler esenlikler Sivas ellerinden.
F.Pekşen
Görünüşü de yazı da harika, ayrıca kolestrol düşürücü olmasıda çok güzel.
Teşekkürler Tijen'cim ve güzel bir hafta sonu dilerim.
Tijen abla bu nedir..
ah yarına bekler mi bu yapılınca?
:)
nefis birşey olarak seyreylettiriyor
ellerine sağlık olsun.selamlar..
Yunus buna bayilacak! :)
Bu sonraki güne kalır mı hiç? İmkansız! Çok lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olmuş Tijencim. Ellerine sağlık. :)
ir sorum olacak. balın ısıtılmasının zararlı olduğuna dair yazılar görüyorum bir yerlerde. sizce bal ısıtılabilir mi? eğer ısıtılmasında sakınca yoksa bebeğimiz için yaptığımız kurabiye ve keklere şeker yerine koyabilir miyiz?
Sevgili Adsız okur (bir dahaki sefere adınızı bırakırsanız çok mutlu olurum),
Bir yaşından küçük bebeklere bal verilmesi önerilmiyor diye biliyorum. Balın ısıtılmasıyla ilgili pek çok bilgi var ancak doğrusu hangisi inanın ben de bilmiyorum. Bildiğim ısıtıldığında vitamin ve mineral kaybı olduğu. Ancak bir diğer sorun da saf ve temiz bal bulmak. İşte bu galiba en zoru!
Ah sık sık derim ki iyi ki şu kavrulmuş tuzsuz fıstık var diye, nice olurdu halim. Bu yapıma da bayıldım.
Yorum Gönder