09 Aralık 2010

Ne çok malzeme var, ne çok

Bu fotoğrafı bir zamanlar Formsante dergisinin yazarıyken, dergi için hazırladığım bir "Zen" yazısı için çekmiştim. İlhamı çok sevdiğim bir kitaptandı: Zen Vegetarian Cooking. Zen manastırlarının mutfaklarında pişen yemekleri anlatan bu kitap bana sadece ilham değil, huzur da verirdi. Verir daha doğrusu. Epeydir de açıp bakmamışım, onu anladım bu fotoğrafı bulduğumda. Kitaptaki ilgili tarifi buldum. Turp (hani şu bildiğiniz kırmızı iri turplardan) soyulup haşlanıyor, dilimleniyor ve soya sosuyla sunuluyordu. Hepsi bu kadar. Ben nasıl yedim? Onu hatırlayamıyorum. Yazıyı bilgisayarımda bulamadım. Bulsam nasıl bir sosa buladığımı da göreceğim. Madem hatırlamıyorum, öyleyse size sorayım dedim. Farzedin ki bir gün mutfağa girdiniz. İçinizde bir yaratıcılık arzusu, çıldırtıcı. Sınava girecekmişsiniz gibi bir karıncalanma karnınızda. Avuçlarınız terliyor, şakaklarınız zonkluyor. (Nasıl da abarttım ama!) Mutlaka, ama mutlaka yepyeni bir lezzet yaratmak niyetindesiniz. Elinizin altında da yuvarlacık, mükemmel bir turp var ve siz onu salataya rendelemek yerine farklı bir şekilde değerlendirmek istiyorsunuz. Haydi bu resim ilhamınız olsun, onu dönüştürün. Siz bana sunsanız bu turbu, nasıl sunardınız? (Bugün pazardan turp aldım da sizden gelecek ilhamla ben de yeni bir tarif yaratırım belki???)

22 yorum:

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

küp küp doğrayıp tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağında bir kaç dakika çeviriyoruz köşeleri kızarıyor, sonra salataya ekliyoruz... Hani patates salatasına eklemiştim ya geçen aylarda. Bence güzel oluyor pamuk gibi ama etli...

Handan dedi ki...

incecik incecik kıyılır yok rende değil bıçakla olacak rendede suyu gdiyor sonra ortası çukur bir tabağa alınır üstüne deniz tuzu sızma ve karabiberle yapılan sos dökülür bir iki karıştırılıp sosu iyice yedirilir yanında bir parça simitle bir öğün bile geçer olmadı bir avuç makarna haşlanır bir lokma makarna bir çatal turp ohh ne ala ha çok mu açsın yoğurt var mı yoğurt ince ince -jülyen diyor siz- kes turpları yoğurta batır batır ye üstüne kırmızı biber ek

tatlı gibi mi yiyeceksin, bal var mı evde bal, hah dilimle turpu ortalarını aç biraz onları ağzına at:) oraya birer çay kaşığı bal koy şimdi, 10 dk bekle camdan dışarıyı falan seyret ne bilim:) sonra ballı turpları afiyetle ye

Narince dedi ki...

Rendelesen kırmızı pancarla birlikte, sonra bir yumurta kırsan, biraz da mısır unu katıp sonra mücver gibi yassı yassı kızartsan, yanında süzme yoğurda bansan. Sen kızartma sevmezsin pek ama, sızmayla yapışmaz yüzeyli bir tavada olur belki, çıtır çıtır, hıı?

Asortik Krep dedi ki...

Yarın Pastoral Vadi'de AKÇEP toplantısı var,geliyormusun..?

çakmadeli dedi ki...

be sanırım dereotu, sarmısak,sumak,yoğurt ve ufaanmış ekmek içiyle bir sos hazırlardım:)görür görmez tabakta bu geldi aklıma

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim hayal gücü devreye girince olayın zevkli yanı başlıyor bence:). Yazını okuyunca içimi bir heyecan kapladı bu yüzden.
Ve şu anda tamamen kafamda kuruyorum bu tarifi. Ana malzememiz olan turbu yıkayıp, soyduktan sonra tavla zarı gibi doğrasak, biraz haşlanmış buğday ve haşlanmış kabuklu pirinçle, yine minik doğranmış kapya biberler ve istediğimiz kadar süzme yoğurtla karıştırsak. İçine belki biraz deniz tuzu ve zerdeçal da yakışabilir. Üzerine de dövülmüş ceviz serpelesek nasıl olur?
Gerçi ben bu tarifi şimdi evde deniyor olsam muhtemelen tadına baka baka daha pek çok malzeme eklerdim. Ama işte aklımdan ilk böyle bir tarif geçti.
Eminim sen çok daha güzellerini oluşturursun Tijencim.
Gelecek fikirleri sabırsızlıkla bekliyorum:).
Sevgiler..
aslı

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Kabuğunu soyup, ince ince yuvarlak doğrayıp, tuzlu ve buzlu suda bekletip, balık yanında çıtır çıtır yemekten başkasını bilmezdim, neler neler öğrendim.:))
Bu durumda, ilham alan ben oldum. :)

Esma dedi ki...

HAŞLANMIŞ TURPA ;HAŞLANMIŞ YEŞİL MERCİMEK,NOHUT,YARMA KARIŞTIRIP,KİMYON,SUMAK.KIRMIZI PULBİBER LİMON YAĞ EKLEYİP BOL MAYDANOZLA YANINDA YARIM YAĞLI YOĞURT SANIRIM İYİ OLURDU?....

nesrin dedi ki...

Ben sadece limon sikardim üzerine. Sadeligi bana daha cok huzur verirdi, bir de kolay hazirlanmasi.

Serap dedi ki...

İnce ince dilimleyip, üstüne bol miktarda limon sıkar ve tabağın etrafını yeşillikler ile süslerdim sanıyorum. İnce ve uzun doğranmış havuçların de hem görüntüye, hem damağa renk vereceğini düşünüyorum. Havuçlar da bol limonlu tabii. Sevgiler.

bozbek dedi ki...

Beyaz lahanayı incee ince dilimlemeli , okşar gibi ovup suyunu çıkarmalı. Turpları küp küp kesip lahanalara katmalı.. Bir avuç nar tanesi, biraz da tulum peyniri, azcık sızma zeytinyağı, tuz ile tatlandırmalı

burcu dedi ki...

Ben ince ince dilimlerdim, iki incecik dilimi limonlayip arasina bir kac nar tanesi ve maydonoz koyar, sonra bu turp arasi nari buyukce bir ispanak yapragi ile bohca gibi sarardim ki ilk lokmada dokulmesin narlar. Ben narla turpu cok severim birlikte de :)

Hülya dedi ki...

Adana'da yediğim turpları hatırlattı bana...
O kadar lezzetli ve çıtırlardı ki...
Ankara'da rastlamıyorum o kadar lezzetli turplara..
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Ne muhteşem öneriler bunlar! Hepsi de harika olacaktır eminim. Ben yarın başka bir türlü yapacağım galiba. Yapınca söylerim söz!
Hepinize teşekkürler.

Fatma dedi ki...

Ben de diyorum ki biraz haşlayalım, patates gibi ince ince doğrayıp, una bulayıp kızartalım:) bunu deniyeceğim bakalım nasıl bir tat olacak.

beste dedi ki...

turp tombik tarafindan dorde kesilir icine varsa bir parca tuzlu tereyagi, yanina guzel bir dilim tercihen cavdar ekmegi, bir bardak soguk beyaz sarap esliginde krallara layik yenir. Tuzlu tereyagi bulunamazsa birazcik deniz tuzuna batirilip islem tekrarlanir. Afiyet olsun...

Mimosa Café dedi ki...

bence aynen fotoğraftaki gibi doğranıp, dirliğini yitirmeyecek hafiflikte haşlanıp hatta belki buharlanması daha iyi olur; soya sosu + az balsamik + susam yağı ile hazırlanan sos üzerinde gezdirildikten sonra biraz da kavrulmuş susam tanecikleri serpiştirilir afiyetle yenir. tam da turp pişirilmez mi acaba yaa diye düşünmüştüm dün akşam salata yaparken. üzerine bu yazı harika geldi :)

Esma dedi ki...

Turp haşlanıp ezilir,yumurta, peynir,karabiber,kimyon az maydanoz karıştırılır ve ekmek dilimlerinin üzerine sürülüp fırında kızartılıp afiyetle çayın yanında yenir.
Esma

Lama dedi ki...

sarmisak rendesi, limon, tuz ve hashas tohumu..
adi da hazir : benekli turp dilimleri :)
ilhamimdan ilham alacagina eminim :)

Unknown dedi ki...

Tijen aklima ne geldi biliyormusun? (yok tarif onerisi veremem, hayl gucum limonlu turptan otesine calismiyor) Cin'li bir arkadasim bir gun oglen yemegi getirmisti kendisine, hemen atladim tabii ne yaptin diye. Oyle cok yemek pisiren bir kiz da degil ustelik. Herneyse Pirinc, buharda haslanmis balik ve sebze dedi. Ben hemen burusturdum suratim itabii, ne o oyle yagzis, salcasiz, peynirsiz, baharatsiz yemek olurmu diye. Israrla tadina bak dedi, bende iki catal aldim. Bu kadarmi lezzetli olur! Delirttim kizi butun gun 'ne koydun buna soya'dan baska' diye. Vallhi soya sosu koydum baska birsey yapmadim desede, yemegin lezzetini hatirladikca hala derim, kesin baska bisey koydu diye. Yani demek istedigim, ozellikle buharda haslanmis yiyecekler kendi lezzetlerinin uzerine pek baska sey sitemiyorlar sanirim. Midelerimiz bayiliyor bu ise ya gel de beynime anlat! :-)))

Guzel bir hafta sonu gecirmen dilegi ile!

Bir Dilim Düş dedi ki...

Hımmmmmmmmm dur bir düşünelim bakalım nasıl yapabiliriz?

Turpları önce ince ince rendeleyelim ve sızma tereyağında birazcık çeirelim yeterli olacaktır sanırım. Sonrasında geçelim sosunu hazırlamaya limon suyu,süzme yoğurt,zencefil ve biraz karabiber karıştırap sos hazırlayalım ne dersin ?
Ya da süzme yoğurdu kaldırıp hardal kullanalım...

Sevgiler
Evren

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

benim son zamanlardaki favorim, bir cay kasigi cekirdek hardal, bir car kasigi susam, biraz sizma zeytin yagi ve biraz balsamik sirke... Turpla daha once denedim, nefis oluyor, buranin porsuk turplai bile canlaniyor...