13 Aralık 2010

Hani turbu sormuştum, nasıl bilirsiniz diye

Konunun ne olduğunu bilmeyenler aşağıdaki yazıya bakabilirler. (Pardon iki aşağıdaki). Hani geçen hafta bir turp fotoğrafı koymuştum buraya ve sormuştum, siz olsanız bu turpları nasıl değerlendirirsiniz diye. Öyle güzel öneriler geldi ki herkesin yaratıcılığına hayran oldum. (Merak edenler yazının altındaki yorumları okusunlar lütfen. Bildiğimiz turp işte demeyin, neler var neler.) Bilmem aranızda bu güzel fikirlerden yararlanıp bir turp salatası yapan oldu mu? Bütün bu fikirler ilham verdi evet ancak benim aklımda nicedir bir tahinli turp salatası vardı. Antakya mutfağında mıydı bir tahinli turp salatası vardır bilir misiniz? Tarif nasıldı onu hatırlamıyorum. Çok da önemli değil, aklımda bir hazırlama ve sunum fikri var zaten. Kolları sıvadım ve iki orta boy turbu soyup rendenin iri kısmıyla rendeledim. Bilmem kolayına kaçayım diye mutfak robotundan yararlananlardan mısınız? Bir kere havucu salata için robotta doğradığımı hatırlıyorum, o güzelim sulu hali gitmiş, sanki beni neden bu makineye tıktın dercesine suyu çekilmişti. O gün bugündür eski kare rendemizi kullanırım havuca da kabağa, pancara, turba da. Rendelediğim turpları bir kaseye aldım. Üzerine biraz tuz serptim, bir çorba kaşığı tahin koydum, yarım limonun da suyunu gezdirip güzelce karıştırdım. Taze soğanların yeşil kısımlarını doğrayıp yataklık etsin diye tabağa yaydım. Bir ufak sufle kabına doldurduğum salatanın üzerine iyice bastırıp sonra da soğanların üzerine ters olarak kapattım. Sumak serpeledim, yüzüne renk gelsin diye. Bir tane de kavrulmuş nohut oturttum üzerine ve fotoğrafladım. Ah gölgeler ah dedim sonra da. Fotoğraflama işim bitince soğanlarla salatayı önceki kaseye aldım, sumağını, soğanını bir güzel yedirdim, afiyetle yedim. (Biliyorum hoşlanmayanlar da var ancak merak edenler için bu salatanın kalorisi 128. Tahinin kalorisi zeytinyağından düşük. Bir çorba kaşığı zeytinyağında 120 kalori varken aynı miktar tahinin kalorisi %20 az. Alternatif arayanlara duyurulur!)
Not: Biraz önce rahmetli Tuğrul Şavkay'ın hazırladığı Halk Mutfağımız ciltlerini karıştırırken tahinli turp salatasının tarifini buldum. Nereye has olduğu yazılmamış. Tahin su, limon suyu, tuz ve sarımsakla karıştırılarak turba dökülüyor. Zeytinyağında pul biber kızdırılıyor ve salatanın üzerine dökülüyor. Herhalde güzel oluyordur ama ağır olacağı da kesin. Hani merak eden olursa diye yazayım dedim.

31 yorum:

beste dedi ki...

cok yakisikli olmus turp kardes:) bu kadar ozene degmis. Karaciger dostunun yuzune renk gelmis, kitir kitir harika turp salatasi...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Henüz diğer yazının yorumlarına bakmadım ama güzel bir çeşitleme olmuş, turp ve tahini bana kalsa hiç birleştirmek aklıma gelmezdi, duymamıştım da... Ama denemeye değer olduğu kesin... Sıcacık sevgiler...

Narince dedi ki...

Ben de rendemi kullanırım. Mutfak robotu ilk çıktığında kurusoğanı atmıştım, heves ya. Soğanın suyunu çıkarmışım, o nasıl berbat bir koku. O gün bugündür, rendelemek için, soğan doğramak için kullanmadım robotu. Bi de huyum varki, ayrılamıyorum eşyalarımdan, eski kırmızı rendem kırılmıştı, yenisini aldığım halde atamadım epeyce. Zor oldu ayrılmamız:))
Tahinli turp salatasını biliyorum, denemeye fırsat olmadı hiç. Ama sana söylediğim tarifi yaptım, kırmızı havuç ve pancarla, pek güzel oldu.

Tijen dedi ki...

Değil mi Beste'ciğim?
Aslında daha da renk gelirdi ama turbun kabuğu beyazdı ne yapayım. Kırmızı olaydı al yanaklı bile olabilirdi...
*
Oya sultan,
Evet evet ver linkini, tekrar okumaktan zarar gelmez.
*
Aysel'ciğim,
Doğadaki her güzeli alıştığımızın dışında değerlendirmek mümkün. Ne mutlu ki.
*
Necla'cığım,
Senin de ellerine sağlık!

karamel mutfak dedi ki...

Turp genelde cok sevilmesine ragrmen sosyal yasamdan dolayi pekte tuketemedigim harika bir vitamin deposu daha dun bende pazarda gordugum pembe ve mor turplara saldirdim simdi siralarini bekliyorlar tamaklari senlendirmek icin.ellerinize saglik.

Özge S. dedi ki...

robot zahmetli bin parça, rende elimin altında tek parça hem sayesinde anında salata sofrada ve suları çıkıyor evet, ekmek bandırılası! hiç aklıma gelmemişti turp-tahin, ama kaç gündür meraktaydım ne olacak turplar diye! evde tüm malzemeler var tadımlık bir yapmak lazım! ellerinize, fikrinize sağlık!

bozbek dedi ki...

Harika görünüyor..Yemek yapmak biraz da hayal kurmak ...

Alındığı günden beri sadece 2 kere kullanılmış bir robotum var benim de. Yapay ve keyifsiz geliyor kullanmak atsan da atılmıyor..

Serap dedi ki...

Tahin ve turpu birleştirip bir salata yapmak hiç aklıma gelmezdi. Yaratıcılık işte tam da bu olsa gerek.Ellerinize, emeğinize ve tabii ki fikrinize sağlık....

gulsev dedi ki...

Görüntü hoş, ama Tijen ben hep şuna alışmışım tahin pekmezle birleşir ve müthiş tatlıyı oluşturur :)Bürçok yeni fikre alışık olmama rağmen nednese bu tahini alıp koyamıyorum tuzluların içerisine :))
Ellerine sağlık.

Tijen dedi ki...

Ooo sen Antalya'da hiç tahinli piyaz yemedin o zaman? Tahin pek çok şeye yakışır. Dene bak!
(Hem ben de havucu salatada severim ama kekte de muhteşem oluyor değil mi? Yani mutfakta seçenekler sonsuz!)

gulsev dedi ki...

Kesinlikle mutfakta sınır yoktur.Yakın zamanda Antalya'ya yine geleceğim önerdiğin yer varsa otel haricinde başka yerde yemek yemekten çok mutlu olurum :)

Tijen dedi ki...

Serap'cığım,
Bazen ben de kendi kendime bir şeyler yaratıyorum ama bu salatanın esin kaynağı Antakya Mutfağı. Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim edelim değil mi ya.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Turp yazısı üzerine temel malzemeyi almıştım, şimdi bu tarifi deneye sıra geldi. :))

Damak Tadı dedi ki...

Hiç tadına bakmadım ve böyle bir salata olduğunu da ilk kez gördüm Tijen'ciğim..Turp'la pek işim olmadığından olsa gerek..Aslında değişik alternatiflerle deneyip tatmak gerek..Gönlüne sağlık canım..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Eeee yani bu demek ki Evren yarın pazara çıkınca yer elmasının yanında(Nunu yüzünden) bir de turp alacak sonra da bu salatayı yapacak :)))

Sevgiler,
Evren

durutarifler dedi ki...

OOO böylede de denenebilir. Turp bizim evde çok sık yenir. Öksürüğe iyi geldiği çok bilinir.
En güzeli halis zeytinyağı dökülmüş turp ve havuç ikilisi. Bursa da çeşit çeşit turp var. Ben en çok sışı beyaz içi pembemsi kırmızımsı olan turpu seviyorum

Cafe Pepela dedi ki...

Mübarek tahin :)
Nasıl da yakışıyor her şeye..
Muhteviyatında bu nefis malzeme bulunan yiyecekler daha leziz geliyor bana.Turp ve tahin ikilisi çok ilgimi çekti,daha önce tecrübe etmedim.Yakın zamanda deneyeceğim.Benim de bu tür reçetelerde tercihim rendeden yana.
Ellerinize sağlık.
Kalbi sevgi ve selamlarımla

lezzet sefasi dedi ki...

Merhaba, Tijen hanim. Gecen hafta bir Japon restaurantna gitiyimde salatanin sosuna tahin eklediklerini ogrendim.Ben once fistik ezmesi sandim, sorunca SESAME PASTE,( tahin) dediler.
Simdi sizin turp salatsinda gorunce aklima geldi.
Ne guzel,Turp tahine bulaninca, ahenkle dans etmistir damaklarda.
Bir de annemden duydugum sozu paylasmak istiyorum

EYER TURP YEMIYORSANIZ, SENEDE BIR DEFA TARLASINDNA GECIN.
Saniirm ne cok faydali oldugunu vurgulamak istemiz atalarimiz.
Yorumum nerdeyse sizin post yaziniz kadar olucak :))))
Okyanuslarin otesinden kocamn sevgilerimi gonderiyorum
Sevgiler
Sefa

Esma kütükcü dedi ki...

Elinize sağlık Tijen hanım çok şık durmuş bizim turp.Tahinin kalorisinin düşük olduğu bilgisi de hoş kullanabilirim bunu daha sonra
Teşekkürler size
Esma

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Ellerine sağlık, turpun kalorisi sıfırmış diye duydum hem de çok şifalı. Ne iyi etmişsin yapmakla ben de epeydir turp kullanmadığımı hatırladım. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Zencefil ve tarçın,
Sıfır değil tabii turbun kalorisi. Sudan başka herşeyin bir kalorisi var, ama az, ama çok.
100 gram kadar turp (yani bir orta boy diyelim), 20 kalorinin altında. Epey az yani.

Güloanne mutfakta dedi ki...

merhaba tahinli ve nar ekşili salatasını hiç yedinizmi üzerinede kırmızı biberli yağ kızdırılıp döküldümü tadına diyecek yok tarifi blogumda var çok farklı ve nefis bir lezzet denemenizi tavsiye ederim.Ha nar ekşisi biliyorsunuz iki türlü var ekşi ve biraz tatlı olan ben tatlı olanı kullandım sevgiler

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Annemin klasik salatasi ise, yogurtla soslayip uzerine bolca dövulmus ceviz gezdirmekti...

Betül İnce dedi ki...

Benim turpla aram ancak rendelenip tuzla ovulup yıkandıktan sonra tuz, limon ve sızma eşliğinde mümkün, ama çok arada sırada. Eşim soyup dilimleyip limonla meyve gibi sık sık yer. Ellerine sağlık Tijen'ciğim.

Esma Ercengiz dedi ki...

Bizim evde turp dilimlenip limon ve tuz ile buluşturulur sadece..
Şu tahin olayını ben de denemeliyim sanırım..

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim ben tahinin daha kalorili olduğunu sanırdım hep o yüzden de fazla yaklaşmazdım taki senin yazını okuyana kadar :)
ben bu gün turpu dilimledim, yeşillikleri elimle parçaladım bir domates kattım içine ve seni anarak biraz fındık, birkaç badem ve kırmızı üzüm katıp öğlen yedim enfesti enfess

Ferkay dedi ki...

Turbu çok severim bende herkes gibi havuçla beraber tüketirdim. Tahinlisini hiç denemedim. E şimdi tadına bakmadan olmaz.
Ellerine sağlık tijenim..
Öpüyorum..

narcicegirengi dedi ki...

Tijencim o kadar guzel anlatmissin kihemen denemek istiyorum bu tarifi. Ressamlarin ve nakkaslarin hunerbazliginin olcusu olarak gorende heyecan ve resim yapma istegi uyandirmasina misal sanirim bu isin de olcusu okuyanda hemen mutfaga girip tarifi deneme istegi uyandirmasi. Tebrik ederim:)Ellerine saglik. Ayrica bu tarifi kabakla yapanlar da var. Hic denemedim, bilemiyorum. Huzurlu ve saglikli gunler dilerim.Sevgi ve muhabbetle...

Mimosa Café dedi ki...

çok ilgimi çektiğini belirtmeliyim. tahinli turp.. bugün pazara uğrayacaktım, turpları kapıyorum. h.sonu menüme alıyorum. ayrıca Tijencim müsade edersen sana "sebzelere fısıldayan kadın" adını takmak istiyorum :)

Unknown dedi ki...

ooo ben çok severim turbu elma gibi dilm dilm yerim yemğin yanında ekmek niyetine tüm kış :)
sormak istediğim birşey var Tijen Abla daha yeni aldığım tahin bile bayağı katılaşmış onu nasıl sulandırabilirim ?
Allah bol bereket versin gerçekten bu yıl pazarlarımız ucuz maşallh(bu soğuklarda artmazsa fiyatlar bu hafta :(
Sevgiler ...

Kontes dedi ki...

yine tahinli ama taze soğan yerine incecik yarım ay şeklinde doğranmış beyaz soğan ile annemin yaptığı turp salatasını hatıradım. "şifadır ye" diye baskı yaparken annem, turp ile ilk fırsatta yollarımı ayırmaya çoktan karar vermiştim. gerçi o zamanların baharatlı turplarını bugünlerde bulmak bana kısmet olmuyor. Hala pek hazetmem turptan, ama yazıyı okuyunca turp alıp koşarak eve gitmek ve turp salatası yapmak istedim.

ve ilave etmek isterim ki, fırında mücver yaparken kabak, havuç, patatesi robotta rendeliyorum, çünkü suyunu rende tabağı yerine fırın tepsisinde salmasını tercih ediyorum... robotun işe yaradığı yerlerden biri.

meyve ağacından hikayeler favori kitabım. blogu bulduğuma da çok sevindim.

Sevgiler,
Dilşat