15 Aralık 2010

Bolluk

Dün pazara giderken cüzdanımda 40 lira vardı. Bozuk para kesesinde de 2, hadi bilemediniz 3 lira. Bankaya uğrayıp para mı çeksem ki dedim, yeter mi acaba? Sonra yettiği kadar alırım diye düşündüm. Bütün pazarı eve getirecek değilim ya. Nasıl olsa herşeyden azar azar alıyorum bu aralar. Eve gelip kalan parayı saydığımda yirmi lira artırdığımı gördüm. Yani sadece 23 lira harcamışım. Neler almışım: Badem, çorbalık kırık mısır, elma (tatlı ve ekşi), ayva, balkabağı (çorbalık, bir dilim), havuç, dikenli kabak, pırasa, marul, roka, tere, taze soğan, maydanoz, su teresi, dereotu, mandalina, taze fasulye (pekmezci teyzem tarlasındaki fasulyeleri sökmemiş daha), salatalık (evet, şaka gibi ama tarla salatalığı buldum! Hani şu dikenli gibi olan, turşuluklardan), brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, minik turp, iri turp. Yolda gelirken işte bolluk bu diye düşündüm. Bolluk hepimizin hayatında var. Önemli olan onu görebilmek, hakkına düşen payı aldığını bilmek, buna şükretmek. Fotoğrafa gelince, New York'taki bir pazaryerinde çekmiştim bir kaç yıl önce. Bu kare bolluğun en güzel ifadesiymiş gibi gelir bana hep.
(Not: Bu bolluk meselesi Antalya'da pazardan pazara da değişebiliyor. Bugün gittiğim çarşamba pazarı biraz daha farklı. Aynı paraya aynı miktarda ürün alamıyor insan ama ne yapalım, sütçüm, otçum, yumurtacım Gürcehan öteki pazara gelmiyor. Bana da yürüyüş bahanesi işte!)

22 yorum:

Serap dedi ki...

Saydığınız her şeyi bu fiyata hem de en tazesinden alabilmek gerçekten benim içinde bolluk. Ama büyükşehirlerde ne bu kadar bolluk, ne tazelik, ne de esnafın ve alıcının sıcaklığı olmuyor malesef. Pekmezci teyze gibi teyzelerin varlığı bile insan hayıtına eminim çok büyük renk katıyordur. Ne bileyim belki buralarda da var ama biz bakmayı bilmiyoruz... Belki bu muhabbetler çalışırken kaçırdıklarımız ve ilerde umarım yakalarım diye beklediklerimdendir.

Tijen dedi ki...

Sevgili Serap,
Bir arkadaşım sonbaharda emekli olup Ege'de bir sahil kasabasına yerleşti. Geçen bana inanamıyorum pazardan bir sürü şey alıyorum ama harcadığım para İstanbul'dakinden çok daha az dedi. Hatta oradaki terazilerin bile daha insaflı olduğuna karar vermiş. İstanbul'da bir kilo mandalina alırdım iki günde biterdi, burada alıyorum bir hafta gidiyor neredeyse diyor!

Özge S. dedi ki...

derin bir ahhh çektim halimizi düşünüp! buralara gelene kadar bolluk yokluk oluveriyor... mısır bu arada hoşuma gitti - mutfağıma asmak istedim izlemek istedim doğanın sunduğu bu renkleri..

kara kitap dedi ki...

bu ne güzel bir mısır böyle.pazarın bereketi başka oluyor,hele ki ege ve akdeniz'deyseniz.

Narince dedi ki...

Bizim pazar çok pahalı Tijen'ciğim yaa. Sinir oluyorum, altmış yetmişle anca istediklerimi alabiliyorum, hani patates soğan falan da yok bunun içinde. Çocuklar bol meyve yiyor en çok meyveye gidiyor zaten para. Ankara'da ucuz bi pazar da yok sanırım. Eşim yoldan geçerken uğramıştı bir keresinde Gülveren pazarı çok ucuz gelmişti ona, her seferinde oraya gitsem benzin parasıyla aynı fiyata gelir zaten. Yok yok bize yol görünüyor da uzakta hala:))

Damak Tadı dedi ki...

Beni annem her perşembe pazara gider,senin harcadağının kaç katını harcar..Oralar buradan çok ucuz canım..

Mısır ve kabaklar ne kadar güzel görünüyorlar..Bu sebzelere bakıp bir kez daha şükretmek gerektiğini düşündüm.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Gerçek bir bolluk pazarı olmuş, ne güzel! Bereketi de bol olsun!:))

Mısıra bayıldım, ne güzel renkli renkli; özel bir tüketim şekli var mı, biliyor musun?

nesrin dedi ki...

Saglikli malzemeler aslinda cok pahali degil. Paketli, katki maddeli, boyali, dondurulmus hazir gidalar alsaymissiniz belki de paraniz yetmeyecekmis. Bilinc bu olsa gerek. Sevgiler...

pelin dedi ki...

Bolluğun diğer yüzü de israf etmemektir. Midemizden önce gözümüzün doymuş olması gerekir derdi anneannem hep.

Oglak Kizlari dedi ki...

Evet, Tijen im, bu bolluk meselesi pazar dan pazara ve sehire kesinlikle değişiyor.

Büyük şehirden kaçamamiş anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

ne guzel ulkemizin kiymetini bilelim. yurtdisinda pazar bulmak bile zor,sezonluk oluyor. saydiginiz seyleri aldigimizda da yuklu bir miktar birakiyoruz kasada. ayvayi nari taneyle aliyoruz.aahh ulkemin pazarlari

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijencıgım pazarlar hem daha ucuz ve hersey cok taze o pazardakı meyve sebze kokusuna bayılıyorum..

lezzet sefasi dedi ki...

Cok ozluyorum pazarlari, pazarlardaki sicakligi.
Benimde Narlidere pazarinda vardi otcu teyzelerim.
Tijen hanim, Bence bolluk sizin gonlunuzde.
Gonulunuzun bollugu yasaminiza, yasaminizin bollugu pazarcilariniza yansimiz.
Bende Pazar gunu uzak dogulularin marketine gittim, gordugum tum yesil yaprakli sebzelerden birer bag aldim.
Yasaminiz daki bolluklarin daha da bollanmasi umid ediyorum.
Sevgiler
Sefa

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

alışveriş sihirbazlık işi tijenim.
birde gözün ne gördüğü !,
neyi nasıl gördüğüne bağlı !
bende lütufla, şükürle, önce gözüm, sonra ruhum, en sonda ihtiyacım olanla tamamlıyorum alışverişi.
can dostlarım var. Şanslıyım, çiftlileri, bağları bahçeleri olan insanlar var hayatımda.
her hasattan payıma düşen el emeği hakiki doğal ürünler gelir geçer mutfağımdan, sofralarıma..
BİN ŞÜKÜR ...

Tijen dedi ki...

Sevgili Sefa,
Senin gibi yuce gonullu dostlar oldugu surece bolluklarimiz
hic eksik olmaz emin ol!
Afiyetler olsun. Ben de severim Uzakdogu pazarlarini. New York'a
gittigimde mutlaka Cin mahallelerini gezerim (Manhattan'dakinden
cok Brooklyn'dekini seviyorum, daha otantik geliyor. Ayni sekilde
Manhattan'daki Italyan mahallesinden ziyade Bronx'takini tercih
ediyorum.)

Mimosa Café dedi ki...

şu fotoğraftaki çeşitlilikte kabak bizde de bulunsun çok istiyorum. yemesem bile eve dekor yapacağım :)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim pazarsız olur mu ben de çarşamba günleri Bornova pazarına hafta sonu gidersemde Urla pazarına uğruyorum bana inanılmaz güzel geliyor otçum peynircim patatescim hep yıllardır aynı benide tanırlar . O yemyeşil renkler güzellikler hep cezbetmiştir beni sevgiler İzmirden...

narcicegirengi/sevde dedi ki...

Tijencim hamsili pilavin da her seyin de alasi Istanbul'da.. O kadar cok ozleslestirdigim lezzet var ki... Baska yerde ayni tadi alamiorum. Tada tad katan Istanbul bana kalirsa:)
Allahin nimetleri o kadar cok ki... Bolluk, bereket eksik olmasin insallah evlerimizden. Hele de bu guzel asure gununde.. Tam da bereket gununde...
Sevgi ve muhabbetle...

Betül İnce dedi ki...

Sanırım haklısın görebilmek önemli sahip olduğumuz bolluğu. Senin harcadığın az fazla da olsa her cumartesi ben de pazar torbalarına pek sevinçle bakarım.

daimamutfak dedi ki...

Çok haklısın Tijenciğim. Büyük şehirlerde o senin dediğin sıcaklıkta değil pazarlar. Egeye gittiğimde (Yazın)öyle mutlu oluyorumki pazara gitmekten anlatamam.Pazarcı teyzelerimi bulup sohbet ederek alışveriş yapmak en sevdiğim sey.Emeğe saygı duyarak alışveriş ettiğimi hissediyorum.Bana keyif veriyor.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Ben mısıra bayıldım!
:)
bu fotoğraf gerçekten çok güzel temsil etmiş bolluğu.
pazra noktasında çok haklısın evet pazarlar başka ki bunu senlede konuşmuştuk..
yalnız aldıklarına takıldım her biri cidden nefis şeyler ki senin orada balkabağı alıp yemek vardır şimdi:)
afiyetler olsun sana..
selamlar.

Adsız dedi ki...

Tijen hanım hafta sonu kemeraltındaydım tabiki sizin önerinizle değirmene gidildi allahım o ne kalabalık.Birşey almaya kalksan bir sıra var anlatamam insanlar lokma kuyruğuna girmiş gibiydiler.Bende hemen yanındaki yel değirmeninden aldım.Bol kuru bakliyatlı bir kış için hazırliğımı yaptım.Bolluk bereket heryerde.İzmirden ARZU ATA