01 Aralık 2010
Bazen en lezzetli yiyecekler...
Bazen en lezzetli yiyecekler en sade olanlarıdır. Öyle sadedirler ki, şaşakalırız tattığımızda. Nasıl yani bu bildiğimiz taze fasulye mi? Sadece fasulye mi yani? Evet, sadece fasulye. Bu fasulyenin hikayesi şöyle: Bayram tatili henüz bitmemiş olsa da cumartesi pazarının kurulacağını biliyordum. Pazara ulaşmak için en sevdiğim yürüyüş parkurunda neredeyse bir saat yürümem gerekiyordu, yani bir taşla iki kuş (kıyamam ben o kuşlara, lafın gelişi) vurabilirdim. Kahvaltıdan sonra kaptığım gibi pazar çantamı, giydiğim gibi spor ayakkabılarımı, yola düştüm. Yürüdüm, yürüdüm, yürüdüm. Oh yaşasın pazar kurulmuş. Üstelik pek kalabalık. "Çaput" pazarını geçip sebzelerime meyvelerime kavuştum. Bir teyzenin yanına geldiğimde baktım bol ot getirmiş. Birinin adı "dağ marulu" (kuş ekmeği diye de bilinir). Ondan alayım, roka alayım, aa o da ne balkabağının kızarmamışı, ufalak tefelek bir şey. Bu kaça? 1.5 lira. Tamam onu da alayım. Bir kasada koyu yeşil kabaklar, bir çuvalda taze fasulyeler. Bunlar sera değil mi? (Şaşırtmacalı sorum) Yok kızım benim seram yok dedim ya, tarla hepsi. Fasulyeler çıtır çıtır. Yarım kilo alayım. Ne yapacağım? Bu sefer değişiklik olsun en iyisi. Garnitür olarak da sunulabilecek bir yiyeceğe dönüştüreyim. Yarısını tartayım, uçlarını alıp yıkayayım, verev doğrayayım. Tencereye 1 tatlı kaşığından bile az zeytinyağı (ah susam yağım olaydı nasıl yakışırdı!) koyayım, az biraz tuzla taze çekilmiş karabiber, biraz da sarımsak. Tencerenin kapağı kapanır, çok kısık ateşte kendi haline bırakılır. Çok çok az da su eklemekte fayda var. Çok pişirmeyin. 7-8 dakika. İşte bu renkte kalsın, soluklaşmasın. Üzerine azıcık susam serpeleyin, tadını zenginleştirsin. Sade dedim ama epey bir zengin çıktı malzemesi. Kalorisi mi dediniz? 95.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
33 yorum:
Çok sade ve çok güzel,rengi özellikle.Ellerinize sağlık.
Sorma, ayvasız gün geçmiyor bizde. N'apayım, bitecek çürümeden. Ağaçlarımızda boldu, kuşlara da bıraktık fazlasıyla, iki dayımla, onların çocukları, biz paylaştık bitmedi. Öyle de güzel kokuyorlar ki. Kerevizi sevdim ayvalı, portakal suyu da koydum. Kekimi sunayım blogda, sonra da kerevizime gelecek sıra. Hatta bugün sufle, bir de tart yapasım var:))
Fasülye kendi suyunda pişti mi güzeldir, iyisi böyle pişer yani, su istemez yanına. Ama bizim buralarda ne mümkün artık bahçe fasülyesi? Benim yerime de tadına bak olur mu?
Tijen o nasil renk öyle, ellerine saglik:)
Rengi yaradandan..
tadı yapan elden :)))
bu nasıl bir resimdir böyle !
afiyet olsun canım benim...
Yok dayanamadım, önce kereviz koydum, kek sonraya kalsın artıkım:))
Tijencigim merhaba,
Ben de aynısını gecen gun dolapta kalmis fasulyelere yaptim, üzerine de 1 kaşık sarmısaklı yogurt doktum yerken, süper lezzetli ve doyurucuydu,
Ellerine saglik,
Çocukken nedense hiç sevmezdim fasulyeyi. Şimdi ise yazın zeytinyağlı fasulyeye aş erir oldum. Fotoğraftaki de çok güzel görünüyor. Susamı daha evvel hiç düşünmemiştim. Tadını merak ettim. İlk fırsatta deneyeceğim.
rengi harika çıkmış. Severim ben fasülyeyi zaten bizde sadece zeytinyağlısı yapılır. Bu da denenebilir et-tavuk yanına
diri diri guzelim fasulyeler, fotograf cok guzel:)
fasulyeler şahane ama ben en çok sizin semt pazarınızı merak ediyorum. :) bi de bu köylü teyzeleri.
ben seviyorum işte böyle fasülye ekşi sos ile hatta - hep ekşi benim tercihim aslında - yeşil olsun, daha da bir şey olmasın! harika!
hmm bayılırım böyle sade diri fasulye olayına. üzerine de susam tam sana göre bir güzellik olmuş tijencim.
Yeşil ne kadar güzel ne kadar lezzetli bir renktir ...
ben fasülyeyi çiğ bile yerim:)ellerine sağlık canım, nefis görünüyor.sevgilerimle...
Ne kadar da guzel gorunuyor, ellerine saglik! Benzerini bende yapiyorum ama kalorisini bilemiyorum :-) Benimkinde fasulye buharda haslaniyor, ayni malzemeler uzerine eklenip yeniliyor... Tabii birde benim meshur "limon suyu" !
Sevgilerle,
Selhan
Tijen abla iyi dileklerin için çok sağol .İnsaaallah dediğin gibi olurda vizeyi alırım artık bu dönem. Bugün büyükelçinin sekreteri E. hanım ile görüştüm bizzat ve içimi döktüm. Mail yazın bize mutlaka dedi. Bilmiyorum ama kafam darmadağın anlıyormusun :/ ?
Fasulyeler ne kadar canlı kavrulmuş afiyetler olsun:))ben bu sebzeleri haifi kıtır seviyorum haşlamada da:))
Çok lezzetli görünüyor,ellerin dert görmesin,öptüm....
Ah Tijencigim..bende bu tadi tesadüfen kesfettimdi ve dedigin gibi bu bildigimiz fasulyemi dedirten bir tadla karsilastim.Evde buzluga atilmak üzere kavrilurken tadina bakayim dedim ve bayildim.Cok pismemis ve tüm lezzetiyle...sevgiler
zehra
Böyle güzelliklerin kalorisini hesaplamasak olmaz mi? Böyle seyler beni cok yoruyor. Taze fasulyeyi zeytinyaginda pisirmisim, diri birakmisim. Bunu böyle yemenin verdigi ic huzur, doganin sundugu en güzel seydir. Sicak selamlar...
Sevgili Nesrin,
Afiyetler olsun pişirdiğin güzellikler için. Sen boşver kalorisini.
Nasıl istiyorsan öyle ye. Ben kalori hesabını merak edenler için
veriyorum. Başta kendim için hesaplıyorum tabii. Akşam olduğunda
ne yediğimi, ne durumda olduğumu görmek için. Hoş yapmasam
da olur ama seviyorum işte ne yapayım!
Rengi ne kadar güzel olmuş ellerinize sağlık anlatım süper:)
Lezzetine bizzat birinci elden tanığım bu fasulyelerin. Daha geçen Mutfak Sanatları Akademisi'nde yaptığımız bir yemeğin yanına garnitür olarak koyduk biz de bu fasulyeleri, yine aynı böyle verev keserek. Biz şöyle bir işlem uyguladık: önce kaynar suda 3-4 dakika haşlayıp (tabi buharda daha sağlıklı olur) sonra hemen soğuk suya alarak blanche ettik. hemen süzüp sonra da aynı senin yaptığın gibi biraz zeytinyağında soteledik. inanılmaz lezzetli oldu, ben de tahmin edemezdim bu kadar basit bir şeyin bu kadar lezzetli olabileceğini:)
Bir de yine edamame fasulyelerini kullandık geçen gün. yıllar evvel senin yazında okumuştum sevgili Tİjen:) gerçi biz sadece tanelerini kullandık ve gerçekten çok sevdim lezzetini. Türkiye'de sadece donmuş olarak satılıyor dendi ama senin bildiğin taze satışı var mı bilemiyorum. böyle güzel sebzeleri meyveleri keşfettikçe doğa tanrıçaya her seferinde şükranlarımı sunuyorum:) sevgiler
Zeren'ciğim,
Fasulyeleri haşlamaya gerek yok vallahi, zaten az pişirince renklerini kaybetmiyorlar. Öyleyse kıymetli vitaminlerini bıraktığı suyu neden dökelim ki? Edamamenin tazesinin satıldığını görmedim Aslında taze soya fasulyesinden başka bir şey değil. Adana'da ziraat mühendisi bir dostum değişik soya türleriyle deneme yapıyordu. Hatta evvelki yıl bana da denemelik göndermişti. Keşke yaygınlaşsa, çok lezzetli gerçekten değil mi?
Tijenciğim ellerine sağlık. öyle güzel anlatmışsın ki içim gitti :))
sevgiler
Tijen'ciğim, sarımsak benim fasulyeye en çok yakıştırdığım tattır. Senin tarifte de görünce, haksız olmadığımı anladım. Annem, fasulyeyi buharda haşlayıp üzerine tarator sos döker. O güzelim lezzeti unutamadım. Şiir gibi bir anlatımla,üstelik az kalorili bu bomba tarif için teşekkürler.
Hem de bugun ayin biri,resimdeki gibi bol yesilli iyi aylar :)
Tijenim bayılıyorum senin ondan biraz şundan biraz tariflerine ve sonundada böyle bir güzellik.
Ellerine sağlık canım.
Öpüldün..
Edamame fasulyesinin tazesini ben bu hafta pazar pazarında gördüm.Ama sormadımda almadımda :(
Bu hafta aynı pazarda bulursam alırım.
Sade yemeklerinin yanı sıra sade yazılarını da çok seviyorum. :)
Pazarda görünce bezelyeye benzettim.Değişik bir tür fasulye dedim.Bir yerde vardı.Sonra internette resmine baktım,benim gördüklerime benziyor.Ama rengi sarımsı bir yeşil,koyu yeşil değildi,yassı ve geniş,bezelyenin sarımsı hali gib.Tüh!şimdi şüpheye düştüm bak,keşke sorsaydım.Zamanıda değil diyorsunuz.
Pazar Beyaz Dünya'dan sonra Özgürlük Bulvarı tarafına doğru arada,kapalı bir pazar.Ben bu haftada görürsem sorup,fotoğrafınıda çekerim ve eğer Edamamesye alırımda.
Rengıne bayıldım emınım lezzetıde oyledır yazıların her zama yuzumde bır gulumseyle okuyorumda caput pazarına bayıldım.Ellerıne yuregıne saglık canım.Sevgıler..
Özay'cığım,
Burhaniye'de giysi pazarına "çaput pazarı" diyorlar. Ne hoş bir isim değil mi?
Yorum Gönder