23 Temmuz 2010

Uğultulu bir günden

Rüzgar deli deli esiyor. Rüzgar oldu mu Ağustos böcekleri ötmüyor cır cır. Rüzgar dindi mi çıkıyorlar ortalığa. Essin istiyorum. Durmasın. Hava sıcak. Rüzgar olmadı mı bunaltıyor insanı. Bahçedeki gariban sebzeler kendilerinden geçmiş, yerlere yayılmış durumdalar. Güneş çekilse, sulasam, serinleseler. Bir yandan kısır yiyorum. Işıl yaptı. Öyle güzel ki tadı. Hatay usulü dedi, içinde zeytinyağında kavrulmuş kuru soğan var. Sonra nar ekşisi var, limon var, kimyon var... Domateslerle maydanozlar bahçeden. Kısırı içine koyup yiyeceğimiz marullar da. Gerçi ben marulların suyun öpücüğü ile kendine gelmesini bekleyemedim, koydum bir kaseye kaşıklıyorum. Maya'cığım odasında dinleniyor. Akşamüzeri denizde harcayacağı enerjiyi toplarken o, biz rüzgardan mı, sıcaktan mı bilinmez, pelte kıvamındayız. Hepimiz adına konuşmayayım, ben öyleyim en azından. Arşivimde kısır foroğrafı var mı diye düşünüyorum. Bu sıcakta kim fotoğraf çekecek şimdi. Yok galiba. Zihin arşivimi tarıyorum, çıkmıyor bir şey. Yeşillik fotoğrafı koysam diye -neden ki- Baltık ülkelerinin pazarlarında çektiğim fotoğrafları gözden geçiriyorum. Yandaki konuyla en alakasız olanı belki. Yani evet kısırda dereotu var ama ışgın yok. Fotoğraftaki dereotları da dikkat ederseniz çiçekli, tohumlu. Oralarda turşuya konurmuş. Bir sonbahar günü, herkesler paltolarına sarınmış. Soğuk çünkü oralar, bizde yaz hala hüküm sürse de o günlerde. Pazarlar rengarenk. Herşeyden almak istiyorum. Eve götürmek, turşular kurmak, yemekler pişirmek, reçeller kaynatmak. Oysa ben sadece bir turistim. En fazla bir yemek pişirebilirim kaldığım evin mutfağında. Nereden nereye. Yeşillik fotoğrafı ararken başka ülkelere, başka mutfaklara gittim. Sıcak bunalttı diye mi uzaklaşıverdim şu andan bir bilebilsem...

21 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SICAKMI, NEM Mİ BİLEMEDİM ?perişanları ettiren :((
fenalardayız tijenimm.

ama bende aynen tarifin gibi yaptığım kısırı şimdi şuracıkta diledim yahu.

mayacığı , tatlı halasını öüorum,
gözün aydın canım.

Damak Tadı dedi ki...

Hepimiz sıcaklardan bunalmış vaziyetteyiz..Bir an önce kış geri gelse..)

Aklım ışgınlarda kaldı..elime alıp kabuklarını soyup yemek istedim..))Kalırsa da keklere-muffinlere eklemek isterdim..))


Afiyet olsun şekerim..)

Narince dedi ki...

Maya da gelmiş, ne güzel!

Ben olsam ben de hepsini almak isterdim. Bu yıl erken başladım kış hazırlıklarına, anlatacağım ama...
Reçeller yaptım, turşu bilem kurdum, kurutmaya daldım ucundan, patlıcanlar elli kuruşa düşmüştü bu hafta pazarda,almalı, dolmalık kurutmalı...

funda dedi ki...

uğultulu bir günden başlığını umutlu bir günden diye değiştirip okumuş beynim..uğultu yerini umuda bıraksın mı o zaman :)
Bu yıl bir tarhana macerası okuycakmıyız diye de merak etmekteyim..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

İzmir in sıcağı ve nemi benide bunalttı bugün. Rüzgar sıcak esiyor benimde yaptıklarımı çekecek , resimleyecek halim yok Tijenciğim inan . Sevgiler İzmirden...

Tijen dedi ki...

Evet evet Funda'cığım, tarhana yapmak niyetindeyim. Herhalde ancak Ağustos sonuna doğru yapabilirim, o zamana kadar telaşlar bitmeyecek gibi.
*
Mine'ciğim sorma! Sersem gibiyim bugün ben de.
*
Ooo Necla'cığım sen erken başlamışsın kış hazırlıklarına. Ben daha sadece biraz reçel yaptım (o da kayısıları değerlendirmek için, yediğimden değil), biraz elma kuruttum, biraz kayısı, biraz erik. Daha domates kurutmaya da salça yapmaya da başlamadım, onlar da Ağustos sonuna doğru.
*
Gül'cüğüm,
Işgın olsa ben de yerdim şimdi, ekşi ekşi.
*
NuNu'cuğum,
Evet bu aralar Maya hanım ile birlikteyiz, keyfimiz yerinde.

Tijen dedi ki...

Evet evet Funda'cığım, tarhana yapmak niyetindeyim. Herhalde ancak Ağustos sonuna doğru yapabilirim, o zamana kadar telaşlar bitmeyecek gibi.
*
Mine'ciğim sorma! Sersem gibiyim bugün ben de.
*
Ooo Necla'cığım sen erken başlamışsın kış hazırlıklarına. Ben daha sadece biraz reçel yaptım (o da kayısıları değerlendirmek için, yediğimden değil), biraz elma kuruttum, biraz kayısı, biraz erik. Daha domates kurutmaya da salça yapmaya da başlamadım, onlar da Ağustos sonuna doğru.
*
Gül'cüğüm,
Işgın olsa ben de yerdim şimdi, ekşi ekşi.
*
NuNu'cuğum,
Evet bu aralar Maya hanım ile birlikteyiz, keyfimiz yerinde.

Unknown dedi ki...

istanbul da nefes almak ya da dışarıda vakit geçirmek neredeyse imkansız hale geldi. Biraz rüzgar olsa çıkıp bayram yapacak duruma geldik neredeyse.
Size afiyet olsun :)

kara kitap dedi ki...

ben hiç ışgın yemedin ama :(

nasıl bir şey çok merak ettim.

kısır haftasonu menüsü için iyi fikir.yarın eşime doğum günü hediyesi olarak kısır yapayım.

Zeynep dedi ki...

Tijen İstanbul'da öyle,çok sıcak,dışarı çıkılmıyor.
Aslında ben de şöyle sizin ki gibi güzel bir kısır yapsam bol dereotlu ve maydonuzlu,ferah ferah, ne güzel olur akşam serininde.
Maya'nın gelmesi...ne güzeldir...
Sevgilerimle

fethiye dedi ki...

Tijen, afiyet olsun. Canim kisir istedi gercekten. Eskiden cok sIk yapardim, bugun daha kismet olmadi.

Hatay usulu mu bilemem ama Mersin'de de oyle kavrulmus soganla yapilir. Her turlu bulgur isine de kimyon yakisir diye bilirim, mideyi rahatlatmak icin.

Al sana bir kisir fotosu: http://www.yogurtland.com/2007/07/30/kisir/

a_y_s_e dedi ki...

gozun aydin! gelmis Maya.... ben de geldim. sizin ordayim. yazarim sana...

Unknown dedi ki...

Yahu burada da oyle yiyorlar dere otunu deli oluyorum. yani marketten alinca sirf yapraklarini satiyorlar ama ciftlikten almaya kalksam sopa gibi saplarin uzerinde bir kac dal dereotu, gerisi tohum, birkeresinde dolma icin gitmistik, kasadaki kiza "buna para almayacaksiniz herhalde" demek zorunda kaldim! Kendiside guldu zaten ve oylece koydu posete.
O isgin denilen seyi de sekere banim yiyor bu cilgin Amerikalilar, paylarda falan nasil bilmem ama benim yildizim barismadi bir turlu :-) Yaa bak, sen konudan konuya atladin, biz bir resimden nerelere gittik. Mayacik gelmis, gozunuz aydin, dolu dolu tadini cikarin beraberligin :-)

Hülya dedi ki...

Ne de güzel olmuştur kısır, yanında sohbet...
Yarın Ankara'nın nisbeten serin bir piknik alanına kaçacağız kısır yapsa mıydım ki ?
Sevgiler

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Norvec'te bir fiyordun ustunde Oslo'ya gitmek icin vapur beklerken, birden bire goruvermistim aliclari... Cocuklugumda kolye gibi boynuma asip bir bir yerdim... Cocuk gibi sevinip ellerimi cirpmistim, Norvec'li arkadaslarimin saskin bakislari altinda... Isgin da bir cocukluk lezzetidir benim icin, neredeydin cok merak ettim?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Bir de Bozkir'da kisira patates koyarlardi ismi de "batirik" olurdu o zaman... Ben Ege bolgesinin sarma icine de bayilirim, yaprakla yerim hem de...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Bu havalarda yenecek en güzel şey belki de kısırdır..Dün de annem yaptı, bahçede dostlarımızla beraber yedik biz de. Esmer bulgurla, bol yeşillikle çok güzel oluyor..
Işgını ben de merak ettim açıkçası. Bulunca denemek lazım:).
Sevgilerimle...
aslı

fuat gencal dedi ki...

Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.

Saygılarımla.

beste dedi ki...

Maya gelmisssssssss gozunuz aydin:) bende tursuya dereotu ciceklerinden koydum romantik oldu! sevgiler

KUGUU dedi ki...

TJim MAYAcik mi geldi, SUper Supeeeer..:))
Bana yeni bir resmini yollar misin kimbilir ne kadar buyumustur halasi(emailim duruyor mu?)
Cem, Isil ve anneni de opuyorum, Maya ve halasi ile birlikte:))
Sevgiler dostum.

Betül İnce dedi ki...

Yine oralara ngelemedim. Pek bir hasretlik oldu benim için. Sana güzel şeyler hatırlatan resimin olduğu yerde Gümüşlük'teyim bu yaz.
Ben de kısırın soğanını böyle yapıyorum hem de senin diğer yazında dediğin gibi iri iri.
Öpüyorum Tijen'ciğim.