22 Mart 2010

Zor günlerin kurtarıcısı

Dünden bahsediyorum. Dün akşamdan. Evde yemek yok. Yani var da yetmez. Söylemesi ayıp, mercimek çorbası yapmıştım. Yanında bir şeyler daha yemek istiyorum. Sadece ekmek de kızartabilirim aslında ya biliyorum yetmeyecek. Karnımı doyurur elbet. Karnımı doyurur da gözüm tırım tırım başka bir şeyler aranacak. Ekmek elbette kendi ellerimle yoğurduğum kişnişli, ayçiçekli ekmeğim. Ekmekleri kızartıcıya koydum ama ilham bekliyorum. İlhaaam gel buraya bana yardım et. Ne yiyebilirim başka? Gözüme yumurtalar çarpıyor o an. Cuma günkü gezimizde Meltem'ciğim vermiş, bahçelerindeki tavukların yumurtalarından. Bir tane kırarsın. Öğlen salataya fazla geldiği için sakladığım taze soğanlar var, onlardan eklersin biraz. Bir kaç kaşık süt, biraz tuz, karabiber, kırmızı toz biber. Karıştırırsın güzelce. Aklıma bişi geldi (Maya öyle diyor), bir de helim kızartsam nasıl olur? Güzel olur. İnce dilimlenmiş hellimler yağsız tavada kızarsın. Onlardan boşalan yere yumurtamız yayılsın, incecik zaten, iki dakikada olur. Ekmek dilimlerimiz de incecik. Üzerlerine yumurtalar pay edilsin, hellimler dizilsin. Çorba olmasa da olurmuş yanında. Bu düpedüz bir öğün oldu. Ben bu işi çok sevdim. Yeniden hatta yeniden, bir yeniden daha yapabilirim.

26 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ay tijencim
yanınada bi çay koysan hemen gelebilirim gibi sanki..
okadar severim yani :)
sevgiyle canım.. afiyetle..

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim yumurta kesinlikle bir kurtarıcı..
Ben yumurtanın her halini severim, haşlanmış, zeytinyağına kırılmış, omlet olarak, soğanlı, patatesli...bu liste uzar gider:).
Senin yumurtanın yapılış aşamalarını kelime kelime okurken gözümün önünde canlandı bütün lezzetiyle:). Akşama gidip yapayım ben de..
Ellerine sağlık.
Sevgiler:).
aslı

Selhan dedi ki...

Afiyet olsun...En sevdigim yemeklerdendir kizarmis hellimle beraber yumurta...

Zeytinle yapar misiniz hic? Kibris'ta cogu sey zeytinlidir zaten. En azindan bizim ailede oyle... Zeytinler tavaya konur, biraz kizartilir, sonra onlari tabaga alirsin ve yumurtani yaparsin... Uzerine tuz, karabiber ve bol limon... Agzim sulandi :-)
Sevgiyle,
Selhan

Bir Dilim Düş dedi ki...

MMMMmmmmmmmmmmmm güzelmiş gerçekten hazır akşama evde ne yapsam derken iyi oldu.

Sevgiler,
Evren

Güneş Akay dedi ki...

mmm harika afiyet olsun...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ne güzel anlatmışsın canım.afiyetler olsun.ellerine sağlık.sevgilerimle...

Beyza dedi ki...

Eline saglik Tijencim. Pek güzel olmus bu ögün :)

Evren dedi ki...

tijen, geçen akşam ben de eve gelip, yumurtalara diktim gözümü... önce kırmızı yağ biberlerini attım azıcık ama azıcık tereyağına ama küçüçük doğradım kırmızı biberleri, tadı kalacak ama görüntüsü kaba olmayacak şekilde. kuzu ıspanak kalmış bir kaç sap, doğrayı verdim onları yaprak yaprak... gözüm doymayınca ekledim hellimleri kare kare... hepsini döndürüp, kırıverdim ortasına bir yumurta... valla uydurdum ama çok çok açlıktan değilse, pek bi lezzetli geldi bana :)) her daim yumurta bir slogan olmalı hayatta :))

Mutfak Havlusu dedi ki...

Yumurta ile ilişkisi çocukluğundan 20 li yaşların ortalarına kadar netameli olan biri olarak canım çekti yumurta kırmak istiyorum desem?
:)
Yeni yeni alışıyorum yumurta yemeye bazne hoşuam gidiyor ama kırdığım zaman hiçbiryeri oynamayacak herley kuruyacak annem bu seferde kızıyor bu ne böyle kupkuru:)
Gün oluyor ben aylarca yumurta yemem alıyorsam vitaminin böyel hamur işinde falan oda ne kadar alınır tartışılır.Ama ben yapacağım senin gibi bizimde dolabta hellim kaç gündür göz ısırıyor.Kımsete bak aslında o hellimi aylar olmuş alalı bir türlü yapamadık.Kardeşim geçen dedi hellim yapalım aaa evet dolabta gene kaldı şimdi 2 gündür ben diyorum ama senin tarifi bekliyormuş esasen.Çok teşekkürler bir dahaki yapışınada afiyet bal olsun:)

nalan dedi ki...

doktor bir gün derse ki yumurta yemeyeceksin, yeminle doktoru bırakırım yumurtayı değil.
bu sefer nazilli'den pınar'dan geldi yumurtalarım. çok beğendim, test ettim onayladım. hatta hafta sonu krep yaparken bunları kullanmaya bile kıyamadım :)
dediğine göre çiftlikte kendi kendine gezinen eşinen tavukların yumurtaları bunlar. özgür tavuklar yani, bizden fazla :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim okurken ağzım sulandı :)
süper bir öğün olmuş afiyet olsun canım

Damak Tadı dedi ki...

Yumurtayla aram pek olmamasına rağmen canım çekti canım..Gönlüne sağlık ne de güzel anlatmışsın..Sevgiler benden sana tatlı kadın..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim şu kolestrol denilen illet çıkmasa her öğün yiyebilirim. Ama korkarak bakıyorum.Nasılda imrendim şimdi. Dün mor cibesi yaptım harika oldu.Davet soframada koydum nefis gözüküyor.Bilgin için teşekkür ederim.Sevgiler.

Pınar Günay dedi ki...

İşte bu! evde yemek yok sandığın zamanlarda çıkan detaylarda saklı böyle lezzetler:) Ellerine sağlık...

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Oyle guzel anklatmissin ki, orada olsam, cayimi kapar gelirdim....

Sevgilerimi gonderiyorum ve de cok guzel bir hafta diliyorum.

Unknown dedi ki...

Bazen yemekten daha fazla seviyorum böyle şeyleri. Bir fincan çay, yanında yumurta, peynir çeşitleri ve tazecik ekmek. Hele de köy yumurtası olursa.. Ağzım sulandı resmen Tijen'ciğim. Sevgiler memleketinden..

Unknown dedi ki...

Aslı'ya yazdığın yorumda okudum Tijen'ciğim, ben de Vişnenik'te oturuyorum. Ne güzel komşuymuşuz bir zamanlar.

Banu B. Bingör dedi ki...

Biz de dün beş günlük bir geziden döndük. Evde yiyecek bir şey yoktu; yumurtalardan başka. Tabii bizimkiler öyle "ev" yumurtası değildi ne yazık ki :) Öylesi, böylesi, gün kurtarıyor yumurta. Mucize gibi :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim benim de çocukluğumun en güzel günleri Eskişehir'de geçti. Anneannemlerin evi Yalaman Ada tarafındaydı. Bütün tatillerimizi orada geçirirdik.
Vişnelik tarafını da biliyorum, annemin teyzesi orada otururdu. Oralar da çok güzel yerlerdi:).
Çok öpüyorum, sevgiler...
aslı

Alev dedi ki...

ohh boylesini bende hergun yapabilirim. Afiyetler olsun yanindada cayini unutma

lezzet sefasi dedi ki...

Merhaba lezzetli, guz doldurucu, besleyici, vitaminli ve cokk saglikli bir ogun olmus.Bizim evde genelde kahvaltida tuketilir yumurta.Ama guzel koy yumurtasi burlarda bulma sansim hic yok.Artik yazin insallah. Cok tesekkurler paylasim icin Tijen hanim.Ellerinize saglik
sevgiler
Sefa

beste dedi ki...

pazar gunu maydanoz sapli yumurta vardi doyamadim yemege, sirf hodanli yumurta yiyebilmek icin hodan ektim bu sene:)cicekleride salatalara!

Zeynep dedi ki...

Tijen ellerine sağlık,harika olmuş,bu akşam ben de eve gidince yumurtalı bir şeyler yapayım.
Burda şöyle güzel domatesler çıksa da menemen yapsak.Bir de yumurta demişken uzun zamandır kek de yapamıyorum.Şöyle şekerle yumurtalar güzelce çırpılsa,ortaya mis gibi bir kek çıksa ne güzel olur:)
Sevgilerimle

MMO dedi ki...

Evde yiyecek bir şey olmadığında ben de buna benzer tatlar yaratırım yumurtayla. Hiç de yarı yolda bırakmaz, neyle karıştırsan iyi gider yumurta.. Ispanakla, patatesle, taze soğanla..
Ellerine sağlık Tijencim :)

durutarifler dedi ki...

Offf mis gibi olmuştur o şimdi. Ellerinize sağlık, sevgiler

humeyra dedi ki...

Yan tarafta da hep kitaplar. Yoksa siz yazar mısınız? Öyleyse aferin bana. Güzel yazıdan da anlıyormuşum:)