16 Mart 2010

Sizi bu güzelle başbaşa bırakabilir miyim?

Sizi bu güzelle başbaşa bırakıp kaçayım diyorum. Sanki dünya alem bu fotoğrafı ve yazısını bekliyormuş gibi yapmanın alemi yok biliyorum. Ne acelesi var değil mi? Şimdi kendilerini yiyip çıkmam gerekiyor. Hikayesini dönüşte anlatsam?
*
İşlerimi hallettim. Dönüşte bizim Torun Gıda'ya uğrayıp lor peyniri ve süzme yoğurt aldım. Artık hazır yoğurtları yiyemez oldum. Süt tozu kullandıklarından mıdır, yoğurt yiyormuş gibi olmuyorum. Her zaman kendim mayalarım yoğurdumu ya bu hafta iyi süt bulamadığım için yoğurtsuz kaldım. Torun Gıda'nınki %100 süttenmiş, öyle dediler yemin billah. Bir de Çankaya Simit Fırını'na uğradım. Çarşıya yolum düştüğünde oradan alırım simidimi. Fırından yeni çıkmış. Çayın yanında lor ve simit. Neyse ne diyordum, bu güzel arkadaş "neye niyet neye kısmet" şeklinde çıktı ortaya. Mercimeklerimi ıslatmıştım. Aslında gelincik otlu pişirecektim ya kısmet bu mini kabaklaraymış. Yılın ilk kabakları. Geçen perşembe yolum düştü diye gittiğim Meltem Pazarı'nda, yere oturmuş bir nene gördüm, önündeki üçer beşer demet maydanoz, adaçayı gibi otların yanına biraz da miniminnacık kabak koymuş. Tarla mı dedim tarla dedi. Bu zamanda çıkar mı dedim, daha ilk topladım dedi. İnanayım mı inanmayayım mı diye iki arada kaldım. Sonunda yarım kilo aldım. Baktım bozulacaklar sıra gelmeden, ben de hepsini bir güzel yıkadım. Tencereye yarım halka halinde doğradığım soğanları, süzdüğüm mercimekleri, az sızma zeytinyağı (hatta filtre dahi edilmemiş), tuz, karabiber ve tane kimyonu, biraz da su koyup yaktım ocağı. Çabucak piştiler, kabakları ekledim. Bir kaç dakika da birlikte pişirdim. Oldu mu leziz bir bahar yemeği. Hepsi bu kadar aslında. Basit değil mi? Ah evet, sonradan bol sarımsak da ekledim. Üzerindekiler poz verirken eklenen çörekotları.

40 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijeennnn, o kabaklar çiğ değil değil mi:)) merak ettim neler var bu güzelin içinde??

Leylak Dalı dedi ki...

Şu ortadakileri tirmise benzettim ama yanılıyor muyum yoksa, mısır mı? Antalya'nın meşhur tirmisci amcasını biliyorsunuzdur sanırım "Tirmis, miz" diye bağırarak satar küçük bir üç tekerlekli bisiklet benzeri arabada, bazen de yaya.
Görüntü gayet güzel, eminim lezzeti de öyledir, afiyet olsun...

Damak Tadı dedi ki...

Bekliyoruz Tijen'ciğimm..)

Esma Ercengiz dedi ki...

Ben de çok merak ettim şimdi.
Haşlanmış mercimek, soğanla az miktarda zeytinyağında pembeleştirildi. Kabaklar buharda pişirilip, soğanlı mercimekle buluşturuldu.
İyi salladım mı?

Tijen dedi ki...

Yasemin'ciğim,
Neredeyse çiğ evet. Bir kaç dakika pişirdim o kadar. O kadar körpelerdi ki dünkü salataya da doğramıştım bir kaç tanesini, salatalık niyetine.
*
EsEr,
Sallamak ne kelime, neredeyse doğru. Yani epey yaklaşmışsın.

Tijen dedi ki...

Leylak Dalı,
Tirmisi bilmez miyim? Ama değil, sadece yeşil mercimek.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

aklım fikrim nohutta olunca birden küçücük nohutlar sandım o güzelim mercimekleri:)

soğanları senin olsun Tijen abla ben kabakla mercimekli kısmından alayım :)

Beyza dedi ki...

Tijencim,
harika bir zeytinyagli. Bugünlerde böyle degisik tarifler lazim bana da. Cok caliskanim, hic yaramazlik yapmiyorum bu sefer :) Ellerine saglik.

Basak dedi ki...

ben neredeyse sebzeleri tamaen çiğ yiyecek durumdayım, bu yemek de gözüme haika gözüktü. denemek isterim. Elinize sağlık

aysegul dedi ki...

Ben geldimmmm.
Off yaa çok şekersin işte Tijen ablacım :D

Sevgilerrr

PASTA DANTELA dedi ki...

merhabalar Tijen hanım tam benim kızıma göre bayılır kabak yemeğine ellerine sağlık ... nekadar doğru pzarda ki sebzelerin tarlamı seramı hormonlumu değilmi her pazara çıkışım da pazarcılarla zıtlaşırız..pazarcılar bıkmıştır benden ..bu arada ben medikal park hastanesinin ordayım ama aynı manzara ..bi ara buluşsak da sizin şu köylü pazarına gitsek ne güzel olur ...sevgi ile kalın...

a R T u n dedi ki...

Selam,

Çankaya Simit Fırını demenizden Ankara'da yaşadığınızı tahmin ettim. Eğer doğruysa Meltem Pazarı'nı tarif edebilir misiniz?

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Yavaş yavaş zayıflama ve dünyayı hafifletme havasına girmek lazım, çok haklısın.
Ama burda öyle tarla kabaklarını, sebzelerini bulmak henüz imkansız.
Kabak yemeği nefis görünüyor.Ellerine sağlık. Zayıflamak ve formda kalmak için ideal bir yemek. Ama şu tirmis'i de çok merak ettim doğrusu.
Görüşmek üzere deyip sevgilerimi yollarım.

Unknown dedi ki...

Çok güzel görünüyor çok da sağlıklı ah nerden bulacağım öyle körpecik kabakları çalışınca pazar yüzü göremiyorum ki markete talim

zengile dedi ki...

Merhabalar, bugün Renkli piyaz civarlarında epey dolaşmış ama teğet geçmişsiniz.Birgün bekleriz.Sağlıcakla kalın.

Hülya dedi ki...

Yoğurt konusunda ben de çok tereddütteyim bir süredir...
Sütçüden aldığım sütle yoğurt mayalıyorum benim huysuz oğlum yemiyor hazır yoğurt daha güzelmiş :( Çünkü damak ona alıştı maalesef...
Hatta bugün şöyle dedi ;"ben bilim adamlarını çözdüm, güzel şeyler zararlı güzel olmayanlarsa faydalı.."
Kabaklar da nefis görünüyor...
Sevgiler

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim Giritli olarak bir yorumda benden.Pazarda Girit kabağı diye satılan minik kabaklar bunlar. Kabuklarını soymaya bile gerek yok. Hatta çok küçükse sadece uç kısımlarını kesip mevsiminde domatesli peynirli pişiriyorum. Bloğumda da var.Bu mevsimde bu kabaklar olur mu? Teyzem galiba doğru söylememiş yarın pazarda bakacağım.Eline sağlık...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Sağlıklı ve lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgilerrrrrr....

Eya dedi ki...

Sevgili Tijencigim...harika bir bahar yemegi gercekten...ama benim aklim lor ve simitte takili kaldi...of...cok özlüyoruuuum ...sevgilerimle

zehra

citrusfortunella dedi ki...

Sevgili Tijen Hanımyemekharikagörünüyor gerçekten.Ellerinize sağlık.Hormondan biraz olsun arındığımızda deneyeceğim.Bu arada Torun Gıda deyince ne kadar da yakınmışız meğer.Bende Antalya Lisesi arkasındayım:)Şimdi daha bir yakın hissettim kendimi size:))

kara kitap dedi ki...

çok güzel görünüyor.kabağı böyle az pişmiş,kıtırdak çok severim.tek sorun pişmiş soğanı yiyememem.gözüme ve ağzıma değmeyecek.yemeklere de ya rendeliyorum ya da bütün atıp sonra yemekten çıkarıyorum.çocukluğuma inip bu sorunu çözmem gerek :))) bu leziz yemek soğansız da olmaz ki!

bir ot masalı kitabım geldi.henüz bugün geldiği için sadece sayfalarına şöyle bir bakabildim.açıkçası biraz hayal kırıklığı yaşadım.naçizane bir önerim olacak.bir sonraki baskıda otların renkli fotoları olsa daha güzel olur sanki. :))

Tijen dedi ki...

Kara Kitap,
Soğansız da olur yemek neden olmasın!

Bir Ot Masalı'nın tamamının renkli resimli olmaması benden
kaynaklanan bir durum değil. Arkasında renkli resimler
var, ayrı bir bölüm olarak, maliyeti düşük tutmak istediklerinden.
Yeni baskı yapar mı bilmem, yayınlanalı kaç sene oldu, herhalde
artık yeniden basmazlar. Yapı Kredi'den çıkan Mutfaktaki Yaban
renkli resimli, kuşe kağıda basılmış ama onun da fiyatını çok yüksek
tuttular. Bu da benden kaynaklanan bir durum değil.
Türkiye'de yayıncılar tanrı gibidir, işlerine karıştırmazlar, yazar ise
üvey evlattır, en çok emeği verir, en az parayı kazanır, söz hakkı tanınmaz.
Maalesef!

Unknown dedi ki...

ben dırek tabagı alım bence burdan cok lezzettlı görünüolar :) güzel günler dılıyorum cnm

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim Merhaba,bugün Bornova pazarınada baktım Girit kabağı henüz yok.Ama çok farklı hiç görmediğim başka bir şeyle karşılaştım.Mor cibes. Otları tanımama rağmen ilk defa gördüm.Tadının çok lezzetli olduğunu söylediler bilgin var mı bilemiyorum bir ot masalında bulamadım.Aldım pişireceğim .Merak ediyorum. Bloğuma bıraktığın yorum içinde çok teşekkür ederim.sevgiler.

Tijen dedi ki...

Mine,
Mor renkli cibes dedin beni öldürdün!
Çok güzeldir. Kırmızı lahananın filizi o sanıyorum, ondan mor renkli.
Milas Pazarı'nda olurdu, oradan alırdık. Haşlanınca öyle güzel olur ki rengi,
morla yeşil karışır birbirine. Afiyet olsun!

vintageduygular dedi ki...

Annemde kabaklari cig/sizin gibi 2-3 dk. haslar yer ve salataya dograr.
Cay,peynir simit,beni aldi sizin yaniniza götürdü :) ah ah

Tijen dedi ki...

Merhaba Artun,
Ne yazık ki Çankaya Simit Fırını da Meltem Pazarı da Antalya'da...

karga'nın günü dedi ki...

Tijen hanım merhaba,uzun zamandır yemekle yemeyle ilgilenen birisi olarak blogunuzu ilgiyle takip ediyorum. Yemek ve insan arasındaki ilişki, insanların psikolojik durumları ve yemek diye kısaca özetleyebileceğim konularda bir araştırma yapıyorum. Benim bulduğum kaynaklar var ancak acaba sizin de önereceğiniz bazı kaynaklar var mıdır? diye sormak istedim. İlginiz için çok teşekkürler.Sevgiler

Tijen dedi ki...

Gamlı baykuş'a:
Kitap konusunda kitaplığıma bakmam lazım ama bu çok geniş bir konu, bana bir kaç kitap ismi örnek verebilirseniz daha iyi anlarım belki. Türkçe mi olmalı yoksa İngilizce de olabilir mi? (Yemek ve Kültür dergisini alıyor musunuz? Dergide ilginizi çekecek yazılar olabilir.)

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

TİJENİM ELLERİNE SAĞLIK.KABAĞA BAYILIRIM BEN HELE YENİ SU GİBİYSE OHHH
SEVGİLER

Özlem dedi ki...

Çok bi leziz olmuşlar, ellerine sağlık Tijen'cim.

Oya Kayacan dedi ki...

'Hattâ filtre dahi edilmemiş sızma' tadında duruyorum önce. Bu yıl Candan çalışmadı ama Edremit'ten gelen yağlarım acayip. Bazı tabakları yalamak geliyor içimden! Çörekotu ve sarmısakları da ben aldım.

moon dedi ki...

tijen hanım
ben pişirmedim ama fotoğrafladım...beklerim :))komşuda pişti karelerime düştü....
sevgiyle
moon

Mimosa Café dedi ki...

hmm pek saglikli, pek hafif, pek besleyici bir öğün. keyifli bir arınmışlık duygusu yaşatıyor. ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Elinize sağlık ,kabaklar çok taze görünüyor.Bana da meltem pazarının yolu gözüktü. Torun gıda ışıklar caddesindemi ?

Nur Aybek

Tijen dedi ki...

Nur merhaba,
Torun Gıda Doğu Garajı civarında, Cebesoy Caddesi'nde. Ben hala çok emin değilim gerçekten tarla kabağı mıydı acaba? Belki de bir kaç hafta daha beklemekte fayda vardır. Havalar iyice ısındı, yakındır kabak mevsimi.

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

Selam Tijen, seni ilgi ve sevgiyle izleyenlerdenim,

benim mutfak günlüğümü de bağlantılarına ekler misin?

Emel:)
http://emelinmutfagi.blogspot.com

pecete dedi ki...

Ben de olsam onların yanında, ne güzel uzanmışlar. Yenebiliyor mu yoksa?

MMO dedi ki...

Tam bir bahar yemeği olmuş. Okurken bile içimi ferahlattı. Ellerinize sağlık :)

Narince dedi ki...

Ben de kendi yoğurdumu kendim yaparım, süzme yoğurdum olmazsa dolapta eksik kalırım. Çocuklar da alışkın olduklarından, arkadaşları gelince ayran koyuyorum yemeğin yanına çocuk içmiyor, ekşi geliyor, alışmışlar tatlı hazır yoğurda, bizimkiler şaşırıyorlar. Alıştırmalı küçükleri, ev yoğuruna, lezzetli kabaklara.