03 Mart 2010

Simitçiii... Taze simiiit vaaarrrr...

Dün sabah erken uyandım. Yedi gibi. Benim için erken tabii. Yoksa bilirim binlerce insan o saatlerde çoktan yola koyulmuştur. Gözler mahmur. Kimi kahvaltı edecek vakit bulamamış, kimi çocukları okula bırakıp işine yollanmış, kimi ekmek alacak parayı denkleştirmenin derdinde. Her sabah mırıldandığım dilekleri, duaları tekrarlarken bir anda onun sesini duydum: "Simitçiiii... Taze simiiit vaaaarrrr..." Başka zaman olsa bu saatte geçilir mi, uyuyan var, hasta olan var, bu kadar bağırmanın ne alemi var der kızarım. Oysa dün o ses cennetten çıkma gibiydi. Hemen fırladım yataktan. Balkona koştum. Tam da bizim apartmanın önünden geçiyor. Simitçiiii diye seslendim, üçüncü kata çıkar mısın? Kapıyı açın abla dedi. Tamam dedim. Geldi. Tablası simit dolu. Tepeleme. Abla ortadakiler sıcak dedi, onlardan seç. Üç tane aldım. Biri bana, biri anneme, biri yedek. Parayı uzattım, üstü senin olsun dedim. Bismillah dedi alırken. Siftah mı yapıyorsun dedim. Evet dedi. Bereketli olsun dedim. Sağol abla helal et dedi. Helal olsun dedim. Kapıyı kapatıp simitleri bir tabağa koydum, kahvaltıyı hazırlamaya giriştim. Çayı demledim, dolaptan kahvaltılıkları çıkardım. Evde olmak ne güzel şey dedim kahvaltı ederken. İyi ki simitçiler var hala. İyi ki geziniyorlar yaz kış sıcak soğuk demeden. İyi ki.

57 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Mmmmm, çıtır çıtır ne güzel olur kahvaltıda. Hele de Ankara simidiyse. Burada kaldığım sürece doydum Ankara simidine. Neyseki artık Antalya simitleri de güzelleşti. Her an yiyebilirim inan, sabah, öğlen, akşam, aç, tok.
Güzel bir gün diliyorum...

Delfina ; dedi ki...

kesinlikle Tijencim,sokak simidinin lezzeti başka yerde yok zaten,iyi ki varlar.afiyetler olmuş,yarasın tijenime :)

iffetin günlüğü dedi ki...

Çıtır çıtır mis gibi.Ben de iki gün önce,pazarda gezerken midem kazınınca bir simit aldım, tenha yerlerde bir kaç lokma ısırıp kendime geldim.Uzun zaman yemeyince bir tatlı geldi ki..
Şimdi aklıma geldi..Bizim büyük veletde bir ara heves edip simit satmıştı,biz istesek yapmaz herhalde.

HADİYE dedi ki...

Merhaba Tijen,

Sıcak simit ,tulum peyniri demli çay.Yanındada zeytin.Offff.harika bir lezzettir. Sevmeyen varmıdırki? Sanmam. Çıtır çıtır susamları ile simit bizim ülkemize has bir lezzet sanırım. Başka ülkelerdede varmıki tijen. Çok ülke görmüş biri olarak sen bilirsin.

Sevgiler*

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijen Hanım Gününüz aydın olsun. Ne kadar da güzel olur üstelik çıtır çıtır gevreğin yanına birde İzmir tulumu hafta sonu kahvaltılarında çok severim.İzmirden sevgiler.Mine

Sibel dedi ki...

Ne güzel minicik bir öykü bu! Çok keyifli. Ben de bu sabah simitle ve İzmir tulumuyla yaptım kahvaltımı, çayımın eşliğinde.. İyi ki varlar gerçekten.

HÜLYA dedi ki...

ne güzel bir duygu güne senin paranla siftah yapan bir kişiye vesile olmak. allahım herkesin beraketini daim etsin. Alnı açık helal kazananların bereketini versin... Senin mutluluğunun yüzüne nasıl da yansıdığını görür gibiyim.

Sevgiler canım ...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Afiyet olsun canımmmmm:)))

Sevgiler,
Evren

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:(((
AAĞhh . zalim arkadaş :)

hiç bu bana yapılırmı yav ?
hem taze çay- hem cağğğğğnım simitlerim
yanına kahvatılıklar ...
dünyanın en mükemmel ziyafet sofrası...

AH EVDE OLMAK GİBİSİ VA MI ?

sevgi dedi ki...

bende şu sabah kalkıp kahvaltı yapma işine bir türlü alışamadım. minibüse 10 dakika kala uyanıp masa hazırlamak mümkün olmuyor zaten:) iş yerine gelince sıcacık simit, yanına kaşar peyniri yada krem peynir, ve bir kupa dolusu çay daha güzeli yok.. Sevgiler..

ramazan dedi ki...

gastritli midemin can dostudur simitler.Canım çekti.Fotoğrafı bile güzel.Hiç çekinmem,sokakta ,pazarda beni elimde simitle görebilirsiniz.Çok severim çünki.Afiyet olsun.

pelince dedi ki...

Tijen sokak simidinin nasıl yapıldığını az çok hepimiz biliriz ama o lezzetde başka bir şeyde yok sanırım :) iyiki varlar.. afiyet olsun...

bizimde Kadıköy sokak simidi çok meşhurdur...

Seda dedi ki...

Tijencim mahvettin beni dayanamam simite tok olsam bile yerim hele çıtır çıtır bizim burada sabah dışında birde akşam turu olur sesini duyduğumuzda alsakmı ki oluruz ama hemen bastırırız duygularımızı gecenın 21.30-22.00 arası saatleri yemek için çok kötü olur değilmi:))

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım öncelikle ziyarete teşekkür.Halk dilinde kullanılan yerleşik sözlerin dikkatini çekmesi çok hoşuma gitti.Ben bunları topluyorum ilerde hepsini birlikte kitap yapmayı planlıyorum.Çok güzel sözler var ama biraz belden aşağıda yazamıyorum.İlerde onlarıda yayınlayacağım.Simitler harika,sevgi ve saygılarrrrr....

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Allah'ın nimetlerine sizin kadar aşık başka birini daha görmedim.Simitçinin rızkı artsın,bizim şükrümüz çoğalsın,memleketimize bereket yağsın inşaAllah.

Narince dedi ki...

Fotoğrafı kapı aralığında mı çektin Tijen'ciğim? Ben de meraklı sabahımdaym ya bugün.

Hem kimbilir kaç yaşıtım delikanlı çocukluğunda simit satmaya heveslenmiş, hatta denemiştir? Biri eşim, diğeri de kardeşim. İkisi de satamadan dönmüş, konu komşu almış simitleri.

pigmelerle.dans.eden dedi ki...

Turkiye`ye gelir gelmez yaptigim ilk sey:
1- gunduz geldiysem, simit-beyaz peynir- cay
2- aksam geldiysem simit-beyaz peynir -raki

o kadar ozluyorum ki burda...

Belgin dedi ki...

Gevrek ve yaninda Izmir tulumu, mutlu olmak icin baskada bir sey istemem. Bulabilsem yiyicemde, yok yok:(( Cok özlediiiiiimmmm yaaa..

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Ahhhh saat şu anda 14:29 ve ben nasıl da deliler gibi çay simit beyaz peynir istiyorum:((((( Nasılda güzel gider şimdi hele hele yanında yavrun ve anneciğin varsa...

Öpüyorum Tijenimm...

Sevgiyle kal,

Esma Ercengiz dedi ki...

Tijen Hanım, bir İzmirli olarak gevrek ve boyoz haftasonu kahvaltı masalarımızdan eksik olmaz .. Peynir ve çay ile ne de güzel yakışır.. Bir de yanında mis kokulu bir tarla domatesi varsa yaz günü, ziyafete dönüştürür kahvaltıyı..
Sevgiyle kalın..

nalan dedi ki...

herhalde bize özgü, çok azdır sanırım dudak büken sevmeyen.
bıkmadan bıdı bıdı etmeden yanına katıklı katıksız severek yerim. illa sokak simidi olsun ama :)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Bilmiyorum neden, simitçiyle aranızda geçen konuşmayı okurken gözlerim doldu..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sıcacık çıtır simit gibisi var mı.afiyet olsun Tijenciğim.ben diyetteyim bu ara yine, yasak olunca daha da bi tatlı oluyor:-)

Adsız dedi ki...

Yazıyı okuyunca hemen gözlerimden yaşlar boşandı. Tekrar okursam tekrar boşanacak biliyorum...
Şükretmeniz çok güzel, fakat şükrettiğiniz durum acı...
denkleme bakalım; yüksek nüfusa özendirme; ucuz iş gücü, yedek işsiz ordusu, düşük teknolojik yatırımlı iş kolları, ithalat fazlası, borç batağı, siyasi tavizler...
Bir de sokaklar var, simitçiler , hijyenik olmayan üretim, dağıtım zinciri, vergisiz kazanç, peki bu insanlara daha yakından bakalım; kalifiye olmama, muhtemelen baktığı 3-4 nüfus...
Kültürel yapımız da buna uygun şekillenmiş, belirsizliği Allah'a havale ederek özgür iradenin gelişimi durdurulmuş.
Son bir not: Sokaktan simit almıyorum, arkadaşlara küçük bir anımı anlatayım; İstanbul'da işe gitmek için erken saatte banliyö trenine biniyorum; o saatte simitçilere simit dağıtanlar da trene biniyorlar, simitleri taşıdıkları kutuların kapakları açık ve yere konmuş vaziyette, tren kalabalık ve simitler insanların dizleri seviyesinde duruyor. Zaten ilk olarak simit taşıyan kişinin temizliğinin sağlanması gerekir. Sonra bu simitler merkezi yerlerdeki simitçilere dağıtılıyor...

Hülya dedi ki...

Simit-ayran bir dönem öğle yemeğimdi...
İyi de kilo vermiştim o diyetle...
Çay ve peynire de hayır demem doğrusu...
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Safruhani,
Haklısınız. Ben de sokaktan sık simit alan biri değilim. Bildiğim bir fırın var, çarşıya işim düştüğünde oradan alıyorum. Her şeyi tam mı? Bilinmez. Burası Türkiye. En azından fırından çıkan simitlere el değmeden alma şansım var. Ancak sokaktan simitçinin geçiyor olmasını seviyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Simitsiz asla Tijen'ciğim..))

Unknown dedi ki...

ohhh sıcak sıcak afıyet bal seker olsun sıze :) burdada olsa ya o sımıtcılerden sımıtlerden yesek doya doya özledım memleketın herseyını sevgıyle kal cnm

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

OOOh afıyetler olsun canım sımıtlerı oradan uzanıp almak geldı.Bu arada cocuklara kızarken sımdı bızlere kım kızsın bu oyun hastalıgımıza.:)))Ama artık buralarda sızlerle daha cok zaman gecırecegım.Kucak dolusu sevgıler benden sana..

moon dedi ki...

tuhaf bir huzur buldum okurken dingin bir ruh,nesnelere öykü yazmayı çok severim...benle yaşayan herşey bir hal içine varolur ,ne bulaşık makinesi , makinedir ne tuzluk tuzluk,fincanım , kahvem,arabam tokam benle var oldukça nesneden çok özneleşir yaşayıp gideriz beraber ...işte sizde de simitlerle sokakla aranızda böyle bir bağ sezdim...yüreğinize sağlık...

sibel dedi ki...

cooook fena kiskandim:)
1 sokak simitine 40 takla atacak haldeyim:)
uzaklardan sevgilerle,
sibel

My Turkish Kitchen dedi ki...

Biz uzaktakiler bu sansa sahip olamasak da sizlerin bunu doya doya yasamasi ne guzel. Afiyet olsun.
Iffet

Adsız dedi ki...

Bu kadar sade olmasına rağmen bir yiyiecek nasıl bu kadar güzel olur? Ve nasıl bu kadar lezzetli ve vazgeçilmez. Peynirin,domatesin,zeytinini yanına yakışan...Çok seviyorum ve siimitsiz bir ikindi çayı veya kahvaltı düşünemiyorum.

BEDİA KUKUL dedi ki...

adıyaman kahta da yaşıyorum ve buralarda sokakta simit satılmaz, fırınlarda satılan da bana göre simit sayılmaz. 24 yaşına kadar istanbul da yaşayan birisi olarak 30 yaşında evimin mutfağını simit fırınına dönüştüreceğimi sanmazdım.Ama yaptım işte http://papatyademeti.blogspot.com/2010/02/ctr-simit.html

leyya dedi ki...

mm mmmm mmm diyorum başka da bişey diyemiyorum:))selamlar göndermek dışında tabii...çooook selam.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Neyse ki!
Kaybolan onca değerlerle kaybolmadı herkesin baştacı simit.
Gece gece çay ve simit çokda canım çekti. Neyse sabaha inşallah.
Sevgiyle kal Tijen'cim ve hep orda ol...

Özlem dedi ki...

Bu aralar malumunuz evde bir adet Cin olarak sabaha kadar bilgisayar başında oturduğumdan, senin simitçi sesini duyup geldim, tabii saat gecenin veya sabahın mı desem 01:30'unda canım sayende simit çekti, şimdi ben nerden bulacam bunu diye düşünürken... Allahım buzluktalar evvvvet....geçen annem bi yerden almış ve bi ara yersin diyerekten buzluğa atmıştı hem normal hem de dereotlusundan. Canım annem seni seviyorum...aman Allahım aşağıkilere ses gider mider diye düşünmeden değneklerim ve ben kendimizi mutfağa attık, hemen çözdürdüm 1 adet ve afiyetle yedim....Tijeeeen bana ne yaptığını gördün müüüü :)

Gizem dedi ki...

Tijeeeen, insallah cumartesi sabahi kahvaltimi TR'de yapacagim. Simit yakisir mi? yakisiiiirrr

daimamutfak dedi ki...

mis gibi kokusu burnuma geldi şimdi..olsada yesek dedim..

Adsız dedi ki...

Tijen'cim gercekten de iyi ki simitciler var, ben o sokak simitlerini burada cok özlüyorum.
Afiyet olsun.

Tijen dedi ki...

Seda'cığım,
Akşam simidi dedin de, çocukluğumda Eskişehir'de de akşamüzeri, çay saatinde geçerdi simitçi. Aklıma düştü şimdi o günler... Değişik bir simidi de vardı Eskişehir'in, uzun, çörek gibi. Ortasından kesip sandviç yapardık. Yıllar sonra Bodrum'da aynısını gördüğümde gözlerim yaşarmıştı!

ycurl dedi ki...

Tijen, sen de Amerika'da yasamistin bir sure bilirsin burada simit bulmak altin bulmakla esdegerdir. Iyi ki hala sokak simitcileri var umarim onlar kalmaya devam eder. Eskisehir'in simidi de farklidir ama her yerin kendisine gore simidi var sanirim :)

çeşnici dedi ki...

Sevgili Tijen,

Şu anda tam çay saati ve yazını okudum canım nasıl simit çekti.Üstelik Çengelköy'de işyerimdeyim. Keşke Çengelköy sahile inip, meşhur Çengelköy fırınından simit alıp yiyebilsem. Ah nasıl özendirdin.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Kahvaltı vakti duyulan simitçi sesi bir müjde gibidir benim için de:).
Yazlıktayken masada kızarmış ekmekler, tostlar, kekler bile olsa ne zaman simitçinin sesini duysam mutlaka alırım birer tane..Haliyle diğer bütün hamur işleri o an önemini yitirir benim için.
Bir de Ankara'da anne-kız Kızılay gezintilerinin en vazgeçilmez eşlikçisidir simit benim için..
Susamın kokusu metrelerce öteden belli eder kendini..
Canım çekti galiba:)).
Sevgiler.
aslı

Unknown dedi ki...

Ahhh... Öyle cok özledim ki... Citir citir mis gibi memleketim simidi.... Sevgilerimle,

Özlem dedi ki...

Tijen'cim,
Yorumuna çok güldüm, çok hoşuma gitti :))
Uyku düzenim bozulunca geç saatlere kadar oturur oldum işte. Ama olsun, şu aralar gözüm kalori malori görmüyo valla...iyi ki de görmüşüm simitlerini pek keyifli yenildiler doğrusu :)

kara kitap dedi ki...

izmir'in kiraz diye bir ilçesi var.orda akşam saat 9-10 arası simitçiler fırından yeni çıkmış simitleri satıyorlar.insanlar da alıp,peynir domates eşliğinde akşam çaylarıyla birlikte yatsılık yiyip yatıyorlar.bizim buralarda hiç sokak simitçisi geçmiyor.izmir'i o yüzden çok özlüyorum.orda simit ikindi çaylarının vazgeçilmezi.

Unknown dedi ki...

Aaaaa, 44 tane yorum, ne kadar cok seveni var simidin:-) Ben de ozleyip evde yapmistim burda, basit bir pogacayi bile beceremeyen ben, harika simitler yapip buradaki arkadaslarimdan da tam not almistim, fakaaaattt simitci tablasindakinin tadi baska hele birde tas firin simidi olsa off ki offff! Afiyetler olsun, bizimle boyle detaylari paylastiginiz zaman cok seviniyorum.

damlaya damlaya dedi ki...

tam bugday unlu simit ciksa artik ya! Beyaz unlu ne yesem 2 saat sonra deli gibi acikiyorum

NiNo dedi ki...

abowwwwwwwwww keskem bakmasaydım bea :D ben nırden bulem sımcık burlarda sımıdıııı uhuuuuuuuuuuuuuuuu :) bızım buralarada gelselerrrrrrrrrrr keskeeeeeeeeee gecenlerde bı arkadasım gıttıydı ızmıre ıkı sımıt getırdı tabıı ıkı gunde bayatlamıs ama o halıyle bıle guzeldı valla ahhh ahhhhhhh vatannnnnnnnn

Evren dedi ki...

az önce bir simitçi geçti, kulak kabarttım sesine... yemeyecektim ama fotoğraflarını görünce daha fazla dayanamayacağım sanırım....

Berceste dedi ki...

Bir dostu ozledim, bu durakta durdum, mis gibi simit kokusunu icime cektim, daha da cok yazilarin ictenligini... Ponpon hanimin basina birseyler koyup simitciiii diye oynamamiz aklima geldi. Yazari Ponpon hanimla beraberce optuk(Saatlere gibi demeyip siralari demesini diledik) ve kactik :)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Tok olsam bil dayanamacağım bir lezzettir simit.
Çıtır çıtır sıcacık, yanında ya ayran olmalı öğlen vaktinde veya sıcacık çay,çizik yeşil zeytin ve domates olmalı kahvaltıda.
Mımmm nasıl da canım istedi şimdi!

Güzel bir İstanbul gününden sıcacık simit tadında selamlar Tijen ablacım..

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

artık neredeyse akşam olmasına rağmen canım sıcacık simit eşliğinde kahvaltı çekti :)

Peritozu dedi ki...

Himmm,
Sanki kokusu buraya kadar geldi...
Buaralarda nerden bulucam simdi bu guzelleri...

Ama diger simit severler buraya ulasabilsinler diye Linklerimin arasina burayida ekledim :)

yaban dedi ki...

Tam buraya 'ne kadar guzel bir insansin tijen' diye yorum birakmak uzereydim arada baska yorumlara gozum takildi, su guzel yazidan bile ulkenin sosyoekonomik yapisina uzanabilmisler,,

Alev dedi ki...

off be Tijen'im yapilir mi bu simdi bana. Nasil ozlemisim mis gibi kokan citir citir sokak simitlerini. off yaninda cay acikda beyaz peynir. Deyme keyfine. Off offf