22 Aralık 2009

Her gün bir elma

Haydi çekinme. Uzan al şu elmayı, şöyle bir parlat elinle (sür üzerine ne olacak ki), bir ısırık al. Sulu ve tatlı bir elma bu. Lezzetli. İlk ısırığı aldığında kendini öyle iyi hissedeceksin ki. Sonra bir ısırık daha, bir tane daha... Bir bakmışsın ısıra ısıra bitirmişsin. İkincisi var mı diye aranacaksın. Unuttun değil mi? Bugün hiç meyve yemedin. Oradan oraya koşturman lazımdı çünkü. Aklına bile gelmedi meyve yemek. Çantana bir muz, bir mandalina, hadi olmadı bir kaç kuru kayısı atmış olaydın, vapurda giderken, postanede beklerken, öğle yemeğine daha çok varken açlığını adam gibi bastırabilirdin oysa. Olaydı, ah bir elma olaydı. Hem mutlu da ederdi seni. Yani ne bileyim o marketlerdeki, büfelerdeki içeriği karmaşık gofretlerden, bisküvilerden daha iyi değil mi? O ne idüğü belli olmayan şeylerde ne vitamin var ne mineral. Yağ var, emülgatör var, koruyucu var, boya var, ooo var babam var. Ama vitamin yok. Ha tabii kalori de var. Yağlı yağlı kalori. Elmada da var kalori ama yağ yok. Lif var ama. Barsakların iyi çalışsın diye. Şeker var ama doğal formunda. Rafine falan değil. Aman canım kırk yıllık elmayı sana ben mi anlatacağım. Bak sağına soluna yok mu bir elmacı?

43 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Daha önce de söyledim mi Tijen'ciğim bilmiyorum ama elma ve beyaz peynir olmasaydı ben naapardım diye. Meyvesiz ama benim için özellikle elmasız olmaz, yapamam.

a_y_s_e dedi ki...

:)
gulumsettin beni yine... Istanbul'dayim, ve tam karsimda sevgili manavimiz var... :)

Damak Tadı dedi ki...

Elmasız asla Tijen'ciğim..

Gizem dedi ki...

Tijen, valla seni bilmesem masaldaki zehirli elmayi yedirmey calisan cadi zannederdim. neyseki simdi gidip elmami yiyecegim

laleninbahcesi dedi ki...

Bir gün önce yemek fazla kaçmışsa , canım ertesi sabah hiç kahvaltı falan çekmez. Sadece bir elma o kadar.

Sevgiyle

lavantalimon dedi ki...

Ah aha ELMA sız olurmu hiç:))
Allah meyvesiz bırakmasın:))

hadi bloglara logo ekleyelim "her gün bir elma ye" diye ne güzel olur.

iffetin günlüğü dedi ki...

Çocukken o kadar çok elma yerdim ki babam seni manava vericem derdi:)
Şimdi de eskisi gibi olmasada günde 2-3 elma yerim.Beni tok tutuyor..

neseersoy dedi ki...

Bende elma baba alışkanlığı , sevgili babam ben bildim bileli mutlaka günde bir elma yer ve bende bu alışkanlğı unun kadar olmasa bile yerine getiriyorum.Özellikle Amasya elması , sanırım 1 kilo bile yerim:-)
Sevgilerimle.

zerrin-misss dedi ki...

:) önce mutfağa gittim elma aldım elime, koca bir ısırık aldıktan sonra yazıyorum :))

seni sımmsıkı öpüyorum.

Bir de elma neye iyi geliyor biliyormusun tijenim. Migrene..

Hülya dedi ki...

Ne kadar haklısın,bir türlü kendime sıra gelmez.
Bırak günlük koşturmayı akşam oğluma meyve tabağı hazırlarken kendime hazırlamaya üşenirim.
Şimdi şöyle çıtır çıtır bir elma olsaydı da yeseydim işyerinde..
Aynı salonda 30 kişiyiz birine ver diğerine verme olmuyor hergün 1 kasa elma taşımak lazım daireye yolsa :))
Sevgiler

minimalist dedi ki...

ben de elmanın her türlüsünü özelikle de buzhane olanlarını çok severim kütür kütür.

Narince dedi ki...

Benim yoğurtçu amca, zorla elma sattı bana bayram dönüşü. Köyden elmalar, armutlar, ayvalar getirdim dediysem de sen al, durur bunlar bir şey olmaz diye sattı üç dört kilo kadar. Bu kadar çok meyve olunca habire komposto yaptım, karışık meyveli.

Ama sen ısır şöyle diyorsun ya. İki ay oldu dişlerimde teller var. İki aydır hiçbir şeyi ısırarak yiyemiyorum. Birkaç gündür minik doğradıklarımı bile yiyemez oldum, artık rendeye geçeceğim sanırım. Ev halkı kütürdete kütürdete yiyor gözümün önünde, halimi hiç sorma.

Adsız dedi ki...

her gün bir elma doktoru evden uzaklaştırır...ingilizlerin ünlü atasözü ...ben de söz dinlemeyi severim ...tijencim... afiyet bal olsun sağlık versin...ben her gün bi tane elma mutlaka yerim...ehhh yanında bu mevsimde özellikle bir de mandalina yada kivi olursa değmeyin keyfime.. özlüyorum seni, ara verme noolur ....sevilay dinçer

Adsız dedi ki...

Hay siz çok yaşayın emi, şu an sayenizde elmamı yiyorum.Öğle yemeğinden beri masamda duruyordu yemeyede niyetim yoktu.Yazınızı okuyunca uzanıp aldım ve yemeye başladım :D teşekkürler.Bu arada kitaplarınızdan birinde baylan pastanesinde mutlaka yenmesi gereken bi şeyden bahsediyordunuz,kitapları tekrar kariştırdım ama bulamadım neydi diye size sormam ayıp olmaz umarım...sağlıkla kalın...Emine

Tijen dedi ki...

Oh afiyetle yiyelim elmalarımızı ne güzel (gerçi ben de bugünlerde istediğim gibi elma yiyemiyorum, sevdiğim elmalardan göremedim etrafta, ama en azından diğer meyvelerden diyorum).
*
Sevgili Emine,
Bilmem ki neydi? Kestaneli bir şeylerdi galiba. Adını unuttum ama çok güzel bir şey hatırlıyorum Baylan'dan, kestane püresini spagetti gibi sıkıyorlar torbada (herhalde), üzerinde azıcık krem şanti. O muydu acaba söylediğim?

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim aynen dediğin gibi bir gündü bugün, tüm koşturmaca içinde öğleden sonra bir ara acıktığımı hissedip çantam bir baktım ki hiçbir şey yok. keşke dedim ben de bir elma koysaydım sabah çıkarken. genelde çantamda elma ya da kuru meyvem olur ama bugün acele ile unutmuşum. evdeyken aklıma gelmez ama dışarda acıkınca hemen kurtarıcıdır. hemen şimdi mutfağa girip bugünkü elmamı kapayım bari. sevgiler

mutfakcini dedi ki...

Neden bilmiyorum.Elmayı bazen çikolatalı sufle yer gibi bayıla bayıla yiyorum.Bazen de istemeye istemeye.Ama faydalarını görüyorum,ve vazgeçmiyorum.İştah açıc,lezzetli yazından sonra canım çekti,ben sufle,ay pardon elma yemeye gidiyorum :)

Aysultan... dedi ki...

Bence hergün bir elma zarar etmez aksine fayda verir:)meyve yemeyi untmamamk lazım güzel hatırlatman için çok sağol ablacım :))

Efsun dedi ki...

Tijen'cigim hergün bir elma doktoru uzak tutarmis evden:) Bugün valla eve gelirken yedin sapur supur arabada elmami. Hergün alisirm yanima mutlaka elmami, almazda unutursam hic birsey yememisim gibi gelir o zaman:) Sende ne güzel anlatmissin:) Sevgiler

HUYSUZBALIK dedi ki...

Geçen gün bir diyetisyen TV de dedi ki "elma sirkesi içip de zayıflamaya çalışacağınıza günde bir elma yiyin." Şimdi sayende yine canım elma çekti Tijencim. Sevgiler...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

spor salonu ve elma :)
kitap okurken elma :)
bir kadeh + yanında bir elma :)
açıkhava yürüyüşlerimde elimde elma
ve bardağımda mutlaka elma suyu !
bağımlıyımmmmmmm...

LEZZETİKRAM dedi ki...

elmasız bir gün aslında meyvasız bir gün geçirmek, mümkünmü?
ısırık almamak için zor tutuyorum kendimi, bilgisayar ekranından :)
sevgiler

HUYSUZBALIK dedi ki...

Bir meyve önerisi de ben ekledim siteme özendirdin beni :) Sevgiler Tijencim.

MUTFAKISTAN dedi ki...

Tijencigim bende cok severim
kumlu elmaya bayilirim hep sasirirlar bana.
Iri kirmizi sulu tamam super
arada susuz kumlu cikinca degmeyin keyfime.Sevgiler canim

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Şimdi canım çok fena elma istedi, bi bakınayım 0olacaktı çantamda öğlene doğru kütür kütür yiyeyim yeşil elmamı:)

Sevgiyle kal,

HÜLYA dedi ki...

teşekkürler tijencim bu harika hatırlatma için ... yiyelim açılalım bari ... içimize vitamin depolayalım... varmı doğal beslenmek gibisi... teşekkürler canım sevgiler

Sibel dedi ki...

Emine'nin sorduğu Baylan tatlısı "Vermicelles" (mus kestane) çok hafif ve leziz bir tatlı. Ama Baylan'a her zaman yolu düşmeyen biri, tatlı hakkını kesinlikle Kup Griye'den yana kullanmalı derim ben:)

Elmayı iyi ki hatırlattın ablacım hepimize. Sahi ben ne zaman yedim en son? Bugün öğle arasında mutlaka almalıyım.
Sevgilerimle...

Ballı Cimcime dedi ki...

Tijencim hep meyva yemeye üşenmişimdir. İlla biri hazırlayıp önüme getirecek zorla ye ye! diyecek ancak yiyorum. Hatta öğle yemeklerinde alıp çantamda günlerce gezdiriyorum. Bundan sonra daha çok yemeye çalışıcam, hatırlatman için çoook teşekkürler, sevgilerimle:)

kara kitap dedi ki...

ama olmaz ki böyle de yapılmaz ki işyerindeyim ve yanımda elma yok.canım çok çekti.iyi ki hamile falan değilim.bir elma bu kadar mı güzel anlatılır :)

enne dedi ki...

Tam da dün akşam markette sulu ve ufak Amasya elmalarından bulup torbamı doldurmuşken ne tesadüf oldu bu yazıyı görmem:) Her gün muleke bir veya 2 elme yemezsem akşam yahu bugün neyi yapmadım ki diye düşünürüm ben. Bir de, biliyor musunuz annem elma yediğinde sapı kalır bir tek elinde, çekirdeklerini bile yer:)

beste dedi ki...

elma giren eve doktor ugramaz!

aysegul dedi ki...

Off canım nasıl sulu bi elma çekti
Tijen ablacım şimdi ama.Aksi gibi
evde yok galba.(Yoksa ben mi yanılıyorum,hemen dondurucuya bakmalıyım.)

Sevgilerrr

a_y_s_e dedi ki...

Tijen, Emine hanimin hanimin bahsettigi sanirim Kup Griye degil mi? bak aklima dustu simdi...

Tijen dedi ki...

Ayşe,
Baylan'ın Kup griyesi meşhurdur ama benim bir özel hayranlığım yoktur ona. Ancak Baylan'da yediğim ve özlediğim bir kestaneli tatlı olduğu doğru (adını unuttum ama Emine yazılardan birinde görmüş olmalı, Baylan hakkında yazdımdı diye hatırlıyorum)

Tijen dedi ki...

Evet evet Sibel'ciğim, tam dediğin şey! Sağol hatırlattığın için.

Zehra Gürgen dedi ki...

Uzanıp alasım geldi elmayı ..

pelince dedi ki...

Elma ne çok severim.. amasya elması favorim :) bır ısırıkta bitmeli,içide kar gibi beyaz olmalı ...

Adsız dedi ki...

Şenay

Hipoglisemiyim ve çok sağlıksız bir beslenme düzenim var. Sebzeden ve meyveden hoşlanmıyorum :( protein ve karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum :( kendime düşmanlarımı dost edinmiş durumdayım (gofret,çikolata,cips). Şunu söylemek istiyorum sayfanız bende bir merak ve heyecan uyandırdı, bir elmanında güzel olduğunu sayenizde hissettim...sağlıklı yaşama adım atmaya çalışırken blogunuzu sıksık takip edeceğim
Sevgilerimle

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayyyy gerçekten Tijenciğim ya var mı elma gibisi var mı meyve gibisi... Ben her zaman çantamda bir meyve mutlaka bulunduranlardanım çok şükür.:)

Sevgiler,
Evren

Sevgi Küçük dedi ki...

Ben uslu gruptanım ve meyvemi her gün yiyiyorum. :)
Elmada çok can alıcı duruyor. Sevgiler

ranini dedi ki...

çok alakasız olacak ama birine anlatmam lazımdı. dondurulmuş karnabahar'dan yemek yapmaya kalktım. daha doğrusu geçenlerde satın aldığım karnabaharın kalanını dondurmuştum. bu kadar mı iğrenç olur :( inanamadım. o kadar da güzel yemek yaparım fakat fena halde kötü olmuştu. dondurulmuşu hep mi bu kadar kötü olur? bilemedim sorayım istedim.

Adsız dedi ki...

Mutfaktan bir elma aldım. Hem de Arapkızı. Dediğiniz gibi ısıra ısıra yiyorum...
Sitenizin sessiz takipçilerindenim.. Paylaşımlarınız için teşekkürler..
NurTen.

Adsız dedi ki...

Ne doğru söylemişler ''An apple a day ,keeps the doctor away ''