04 Aralık 2009

Japon tatlıları

Bugün başka bir şey yazacaktım ancak Japonya'da yaşayan bir çevirmen ve "etagami" sanatçısının Japon tatlıları blogunu görünce anılarım canlandı ve Japon tatlıları üzerine yazmak istedim. Japonya'da yaşayan diyorum ama Debbie orada doğup büyümüş. Hayatının çoğu kısmı Hokkaido adasında, Ainu adlı yerli grupların yaşadığı bir bölgede geçmiş. Debbie Ainularla ilgili çeşitli yazılar yazmış, çeviriler yapmış. Ben onu etagami eserleriyle tanıdım ancak şimdi de Japon tatlılarıyla zenginleştiriyor hayatımı. Blogda anlattığı şeyleri okudukça anılarım canlanıyor. Japonya'ya gideli 16 yıl olmuş. Nasıl da akıp geçmiş zaman. Orada tattığım yiyeceklere dair anılarım (bir kaçı çok canlı olsa da) silikleşmiş. Ancak bu fotoğrafı çektiğim Japon tatlıları dükkanına dair olanlar canlı. Çünkü çekeli sadece 2 yıl olmuş. New York'ta, Manhattan'da, ünlü Rockefeller Merkezi'nin yanında bu dükkan. O kadar şık düzenlenmiş ki, insan içeri girmeden edemiyor. Fotoğrafta gördüğünüz yeşil çaylı bir pasta. Bu biraz daha Batılı görünümlü bir tatlı ancak tümüyle Japonlara özgü, pirinç nişastası, kestane ve azuki fasulyesiyle yapılmış tatlılar da var. Bir diğer yer de (ki her seferinde uğramadan edemem) Çin mahallesinde, Japon mutfak malzemeleri satan bir dükkan. Oraya her girişimde mutlaka bir kaç tane alır, hemen yolda açıp yemeye başlarım. Yemeğe dair ne çok anımız var değil mi? Bazen bir fotoğraf yetiyor hepsini bulundukları yerden çıkarıp tozlarını silkelemeye. Sonra da yollara düşmek istiyorsunuz zaten.

18 yorum:

bir demet feslegen dedi ki...

Yollara düşme hayallerinin gerçekleşmesini dilerim.. :) yeşil çaylı pasta ne kadar nizami duruyor, muhteşem

beste dedi ki...

bloglarin keyifli kismi bu hemen hayyallerimde baska bir kulture yolculuk baslatiyor, gerisi o yolculuklari gerceklestirmeye kalmis. Japon kulturu cok farkli sinemasi, pastalari, yiyecekleri of daha gidecek cok yer var:)

pembecikolata dedi ki...

Evet ya ne kadar çok gidelecek yer, tadılacak lezzet varrr!!!Hep gezmek yeni tadlar denemek istiyorum...Yeşil çaylıpastaaaaa haaa muhteşem:)

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,sana Japonya yolları yavaştan yavaştan gözüküyor herhalde..))

ZencefilliÇörek dedi ki...

bu postu gorunce yazmadan edemedim. senin listene ilave olarak bizim evin yaninda(Nj)meshur Japon marketi Mitsuwa var bir de. Ny'dan(Manhattan'dan) her gun bu markete servis niteliginde otobusler calisiyor. Taa upstate Ny'dan bile gunubirlik gelenler vr. Japon tatlilarindan yemeklerine ve gundelik kullanim esyalarina kadar herseyi bulabilecegin spesifik bir market. bu konuda bir post yazicam ilerleyen gunlerde.
Bak simdi aklima mochi mochi geldi.bugun gidip alayim bari :)))

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim bu sıralar bende Japon bloglarını inceliyordum.Çok değişik pastaları ve tarzları var.
Özellikle Japon cheescake ini yapmayı çok seviyorum.Aslında sık sık yaptığım halde bloga hiç koymamışım..
Şimdi de verdiğin linke girip bakacağım :)

leyya dedi ki...

çok baştan çıkarıcı görünüyor ama benim başım nereye sıkıştıysa bir türlü alıp mutfağa götüremiyorum:))hoç götürsem de bir japon tatlısı çıkmaz bizim mutfaktan:)selamlar

müjde dedi ki...

Yolculuk zamanı geldi galiba Tijenciğim.:))

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

cnm şu gittiğin yerlerde özellikle oraya öğgü yemekleri yemek dışında fotoğraflarınıda çekmelisin anlayısını bana da öğretirsen süper olacak vallahi:) okadar gezdim ama sadece yemişim şimdi farkına vardım ve bir blogcu olarak kendimden utandım.
japon tatlılarının pek lezzetli olmadığını duymuştum.yani bizim damak tadımızdaki kadar şekerli değillermiş.ancak hiç tatmadım ve denemedim.aslında malzemeleri tr de bulunan bir tarif versen fena olmazdı sanki bizde nasiplenirdik.öpüyorum şekerim by..

balböcükleri dedi ki...

vallahi ben bir kızarmış muz ve kızarmış dondurmalarını biliyorum.zaten damak zevkime uygun bir mutfak değil bir tatlıekşisoslu tavuğunu severim onuda ingilterede tattım burda yapamıyolar.işte herkesin damak zevki kendine özgü

Krema Tadında dedi ki...

gerçekten çok farklı yemek görüntüleri var

pelince dedi ki...

Tijen benide al yanına :) kardeşim şu an orada.. tv. için bir program hazırlıyorlar,umarım pazarlamayı başarırlar :))
pasta enfes,bir ısırık alabilirim...

Hülya dedi ki...

Herşeyleri gibi pastaları da son derece düzenli...nasıl da nizami dizilmişler bak..
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Amiiin!
Dilerim herkes dileği neyse gerçekleştirir.

Betül İnce dedi ki...

Çok ilginç tarifler var, yani benim için öyle. tatlarını a merak ettim.
Güzel bir yolculuk geliyor galiba.

TAZE NANE dedi ki...

Yemek görüntüleri çok ilginç ve de güzel.
Bazı resimler insanlara bir yaşanmışlığını hatırlatır ya. Bana da bu güzel fotoğraf bam başka birşeyi hatırlattı.
Teşekkürler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah keşke şu ASYA gezisi içinde olsaydım bende Tijencm :(((((
ne enteresan güzelliklere şahit olurdu bu gözler maslımda birer birer :( ( birdahakine inş)

yeşil çaylı ve zengin içerikli bir lezzet. ilk an inanamadım !
sanki çocukların oynadığı minicik ahşap legolar gibi zannettim :)))

Güzel yolların olsun..
bereketli keyifli gönül dolusu
OLSUN .........
dÖnşüde muhteşem olsun ama.
Sağlıkla İnş.

Gizem dedi ki...

Hic japon ttalisi denemedim desem? japon mutfagini severim ama tatli kismini hep es gecmisim, cok ttalici olmadigimdan olsa gerek. es gecmemek gerek