06 Kasım 2009

Mutfakta geçen günler

Bazı günler mutfakta geçiyor zaman. Bir bakmışsın akşam oluvermiş, sen hiç çıkmamışsın mabedinden. Gerçekten, mutfak bir mabeddir. Bir tapınak, bir kutsal mekan. Duyularınızın bilendiği, elinizin işlediği ama zihninizin dinginleştiği, ortaya birbirinden leziz, birbirinden sağlıklı yemeklerin, ağzı tatlandıran, guruldayan mideyi sakinleştiren, ruhunuzu şenlendiren güzellikte mucizelerin çıktığı bir yerdir umarım sizin mutfağınız da. Benimkinin öyle olduğunu düşünüyorum. Elimden geldiğince mevsimin her rengini, her dokusunu bulundurmaya çalışıyorum buzdolabında, kavanozlarda ve kilerdeki raflarda. Sonbaharın ortalarındayız artık ya bizim pazarda yazın son tarla salatalıklarını görmüşken kış hazırlıklarında eksik kalan tek şeyi de halledeyim, biricik kardeşimi anarak bir koca kavanoz turşu kurayım dedim. Cem'ciğim Eylül'de geldiğinde turşu istemişti ya evde turşu yoktu o zaman. Olaydı keşke. Ya da ilk geldiği gün söyleyeydi de yapıvereydim. Şimdi olan turşudan ona hayır yok. Aklımızın bir köşesi uzaklarda kalarak yiyeceğiz artık, çaresi yok. Salatalık, havuç, bir kaç soğan (soğan turşusunun harika olduğunu ben Feryal'den öğrenmiştim), bol sarımsak, bir avuç nohut, kaya tuzu, sirke ve su var benim turşu kavanozunda. Üzerine ise bolca kereviz yaprağı koydum, hem güzel koksun hem de turşuyu korusun diye. Saplarını da yıkadım kökü henüz oluşmamış iki kerevizin, karmakarışık bir sebze çorbası kaynatacağım bugün, içine evdeki bütün renklerden dolduracağım. Yarın annem geliyor, onu da doyurabileyim diye "çakıldaklı fasulye"den pişireceğim bir kere daha. Kekim bitmişti. Dün elma, incir ve üzümleri haşladım. Keki yapmak bugüne kaldı. Evet bugün mutfakta geçen günlerden biri. Yani zihin dingin, huzur keka.

31 yorum:

lahana dedi ki...

olmaz ki boyle de anlatilmaz ki:) afiyet olsun. keka sozcugu gulumsetti.

Basak dedi ki...

bak şimdi içim fena oldu:) neredeyse en sevdiğim şey turşu ve şu an evde yok... ne yapıcam ben şimdi yaa:))))

pinarbk dedi ki...

Ne güzel kokuyordur şimdi sizin mutfak...

Cafe Aroma dedi ki...

Sizden turşunun yapım aşamalarını rica edebilir miyim? İnternetten bulduğum tarife göre turşu yaptım biber turşusuna koyduğum sarımsak yeşile boyanmış. Artık yersek zehirlenir miyiz diye korkumdan tadına bile bakamadım. Tam olarak suyu nasıl hazırlanır, incelikleri nelerdir? Anlatabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.

Tijen dedi ki...

Cafe Aroma;
Sarımsağın yeşermesi ilginç, hiç başıma gelmedi ama bir kere aldığım kırık kuru mısırı suya koyduğumda rengi maviye dönmüştü, tabii öylece attım. Benim turşu tarifim bir litre suya 2 çorba kaşığı tuz, yarım su bardağı sirke hesabıyla. Sebzeleri yıkayıp kavanoza koyuyorum, sarımsağını, biraz nohutu da. Kaynattığım tuzlu su soğuduğunda sirkeyi de ekleyip kavanoza döküyorum, üzerine kereviz yaprakları, suyun üzerine çıkmasın diye de bir ağırlık. Kapağını kapatıyorum. Herhalde bir hafta içinde olur, tadarız.

Ozlemaki dedi ki...

Turşu canavarı oğlum görmesin, gelip hepsini yer :)
Yüreğinize ve ellerinize sağlık.

Cafe Aroma dedi ki...

Teşekkür ederim, bu bilgiler ışığında haftasonu tekrar bir turşu yapacağım. Umarım önümüzdeki hafta da afiyetle yiyeceğiz.

Tijen dedi ki...

Özlemaki,
Oğluna helal olsun turşular. Gelsin ikram edeyim!
*
Rica ederim C. Aroma!
*
Pınar'cığım,
Kokuyordu vallahi. Kereviz kokusu sardı ortalığı resmen.
*
Bak üzüldüm şimdi Başak. Ne yapsak ki? Hemen bir turşu kurma işine girişsen mi ki?

Narince dedi ki...

Benim turşular öyle güzel olduki. Annem ilk yediğinde şaştı kaldı.
-Nasıl yaptın sen bunu?

Dün bizdeydi:
-Eve gidip bizim turşuyu yiyince canım sıkılıyor. Birkaç gün sonra alışıp unutuyorum. Bak şimdi eve gidince turşu yiyemeyeceğim.

Bi gururlandım, bir havalandım ki sorma.
Artıkım pamuk tüylü yavrum hesabı değilse tabii.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ahhh değil kuru fasulye,bulgur pilavı, ben hamur işlerini bile turşuyla yemesine bayılıyorum:)

Kütür kütür salatalık ve lahana turşusu mımmmm.

Mutfağım olmasa stresimi nerde atardım bilmem..

Mesala dün tahıllı ve kuru üzümlü bir ekmek yaptım, yerken tam Tijen ablalık diye geçirdim içimden:)

Blogları v eblog arkadaşlığını seviyorum..!

iffetin günlüğü dedi ki...

benim de pazartesi günleri mutfakta akşam ederim.pazarada o gün çıktığımdan işlerim bitmiyor..

turşu kurmadığım sene olmadı daha ama artık açgözlülük yapıp 20 kgluk bidonlara değil,küçük kavanozlara kuruyorum.birde burdan verdiğiniz bir linkte okuduğumu hatırlıyorum kesinlikle plastik bidon ve pet şişelere değil cam kavanozlara..
papatya prenses gibi hamurişleriyle de çok severim ama iştah açıyor:(

ev perisi;) dedi ki...

Mutfak haikaten ne sihirli bir kelime...

Doyum, huzur, muhabbet, renkler, acı ve tatlı... kısacası bir senfoni orkestrası tadında...

Bayılıyorum yapılan tatların paylaşıldığı bu mabetlere;)

Hülya dedi ki...

Bu yıl turşu kuramadım vaktini de kaçırdım galiba diyordum.
Yakalayabilir miyim ki ?
Yoksa annemin turşulara sulanacağım.

damlaya damlaya dedi ki...

tursu olan kuru sogan mi? Soyup cig olarak mi konuyor acaba? bize Guneskoy'den koca cuval kuru sogan geldi de :) degerlendirmek lazim

Tijen dedi ki...

Sevgili Damla,
Evet kuru soğan. Dış kabuğunu soyup halka halinde dilimleyerek koyuyordum ama bu sefer ufak soğanlarım vardı, sadece kabuğunu soyup bütün olarak koydum, 3-4 tane, denemelik.
*
Hülya'cığım,
Tarla salatalığı bulman zor olur herhalde, sizin oralar soğudu. Burada bile sonunu aldım. Ama havuç ve lahana turşusu kurabilirsin neden olmasın?

papatyaninguncesi dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar ağzımın suyu aktı desem:))Afiyetle yiyiniz efendim.Bu sene bende ilk defa turşu kurdum

Unknown dedi ki...

merhaba arkadasim, blog sayfam olan Tarif defterimde sana ait bir mim var alirsan beni cok mutlu edersin..

HUYSUZBALIK dedi ki...

Turşuuuu turşuu diye yollara düşesim var Tijencim öyle bir anlatmışsın ki. GErçi şimdi Adanada da siyah havuç turşusu ve şalgam zamanı. Ama senin turşunun yerini tutmaz. Ellerine sağlık. Sevgiler...

mutfakcini dedi ki...

Benim oğlumun adı da Cem :) Soğan turşusu hiç yemedim ben.Mutlaka güzeldir, sen kurduğuna göre.Terapi gibi geliyo yazılarıun,sakin,dingin..Turşu tarifi insana huzur veririmi yaa,bana veriyo işte,sen yazınca ama :) sevgiler..

MARTI dedi ki...

Yemek yapmak bir terapi benim için de!

Tijen dedi ki...

Sevgili Özlem,
Ne güzel seni burada görmek!
*
Ebru,
Cem adını çok severim ben. Ne güzel bir ortak noktamız daha varmış.
*
Esin'ciğim,
Her turşunun ayrı bir güzelliği var değil mi? (Biraz önce tv'de Rusların salatalık turşusunun yapılışını gördüm. Epey ilginç. Keşke bir de öyle deneyecek salatalıklarım olsa! Onlar bir de çiçeklenmiş dereotu kullanıyorlar.)
*
Nariş,
Çok teşekkürler!
*
Papatya,
Afiyet olsun yiyenlere!

Aslıhan dedi ki...

Merhaba..Haşmet Babaoğlu bugün yazısında size yer vermiş :) http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/babaoglu/2009/11/08/haftanin_iz_birakanlari

Tijen dedi ki...

Çok teşekkürler Aslıhan, görmemiştim!

Unknown dedi ki...

Inceliginiz icin tesekkür ederim Tijen..

Zehra Gürgen dedi ki...

benim anneannem limonsuz sirkesiz kurardı turşuyu.sebzeler kendi kendine erimeden ekşirdi..
sırrını ben bilmem, zaten fazla turşuda yemem, ender yerim. ama kızım soyuna çekmiş ver turşuyu ver suyunu o yesin içsin :)

zerrin-misss dedi ki...

Tijennnnn aç kapıyı... (tak tak tak) Tijen aç dedim.. :)) şu turşu kavanozunu ver kurtul benden :)))

Yapışırım sapık gibi tijenim.. Turşu gösterme bana. En yakınlarım turşumu isteyince düşmanım oluyorlar. Pek fena oldum.. :)

Öpüyorum yanaklarından. Ben de senin şu kekten yapacağım. Canım çekti.

Sevgi Küçük dedi ki...

Ellerine sağlık. Bende Ankaraya ayak basar basmaz (geldikten 3 saat sonra) turşularımı kurmaya başladım. Malzemelerini en tazesinden en doğalından seçip getirmiştik, bozulmadan yapayım istedim. Şimdi koca kavanozlarda turşularım hazır. E artık burada olduğuma göre gelecek kışa senin hazırlıklarını daha bir heyecanla takip edeceğim. :)
Ankaradan kucak dolusu sevgiler

Özlem Mertler dedi ki...

Sevgili güzel insan bu tarhanalar ve turşular beni kendi el becerilerim ile ilgili düşündürüyor.) Yaptığım turşu pamukçuklandı.

Bu arada bu işten hoşlanır mısın bilemem ama seni mimledim:))

Selamlar, sevgiler...

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Tijen, hakikaten fasulye ve pilav yanında turşusuz olamaz ama bende ne yazıkki artık turşuyu çok yiyemiyorum, çünkü tansiyon problemim ver ve benim tuz hassasiyetim de daha fazla imiş bu yüzden hemen bir lokmacık ta yesem tansiyonumun düzeni bozuluyor. Yiyebilene afiyet bal şeker olsun canım ellerine sağlık. Yine de küçük bir kavanoz olgun domates kurdum benim minik kuş ( deryam )için.. Sevgiler..

pelince dedi ki...

Tijen harika olmuş,inan turşu için kavanoz bile aldım bir ay'dır mutfakta öylece duruyor.. babam her geldiğinde takılıyor bana :) ... en kısa zamanda denemek istiyorum.. lahana turşusunu,salatalık turşusunu çok severim ,soğan turşusunu ise hiç denemedim,merak ettim doğrusu...
kış boyu afiyet olsun...
ellerine sağlık..

Gizem de Brx. dedi ki...

Nohut da gitmez, bence tarhana da gitmez... Ben koca bir kap bityirdim, yenisini bir daha kurdum, annemin tarifiyle