16 Kasım 2009

Haftaya sağlıklı başlangıç

Öğlen ezanı okunuyor. Yankılanıyor ses. Sanki dağlara çarpıp geri geliyor. Sokaktan bir araba geçiyor, ardında homurtusunu bırakarak. Uzaklardan bir matkap sesi ulaşıyor odama. Beyni oyan bir ses değil neyse ki. Güneş giremese de içeri, varlığını hissettiriyor. Ilık bir sonbahar günü Antalya'da. Çıkıp bakışları denize daldırmalı, güneşe dokunmalı, dağları seyretmeli. Ama ondan da önce haftaya sağlıklı bir başlangıç yapmalı. Ne dersiniz? Körpecik bir lahana alınır. İhtiyaç kadarı kesilir, güzelce yıkanıp incecik doğranır, koca bir salata kasesine alınır. Üzerine 2-3 havuç rendelenir. Varsa kereviz sapları, aroma versin diye. Bol maydanoz, taze soğan, turp. Limonu bol sever lahanayla havuç. Zeytinyağı sızma olacak, alasından. Demiştim ya, bu ara ben Zeytin İskelesi'nin organik zeytinyağını kullanıyorum. Kaşık hesabı. Limon gibi yağı da bol sever bu salata ama mızıkçılık yok, yağ işi abartılmayacak. Deniz tuzunu elle serpelemeli. Ne hikmetse onu da bol sever. Oysa ben tuzu da az koyma taraftarıyım. Üzerine -varsa- biraz kavrulmuş susam. İyice karıştırmalı ki tüm lezzetler birbirine sarılsın, aşka düşsünler birlikte, öpüşüp koklaşsınlar. Onların aşkı size sağlık olsun, şifa olsun. Haftanız sağlıklı, güneşli, ılık, verimli, sürprizli, gülmeli, sevmeli geçsin.

42 yorum:

Gizem dedi ki...

Susam yerine yer fistigi mi koysak? Bak yine ilham geldi aksam icin.

Cafe Aroma dedi ki...

Çiğ lahana yeniyor mu? Ayıplamayın ama ilk defa duydum.

beste dedi ki...

A ne tesaduf bende dun ince kiyilmis lahana, yesil elma ve susamli, zeytinyagli, deniz tuzlu cok benzer bir salata yaptim:)! Zihnimi oralardan nasil etkiliyorsunuz:) Afiyet olsun.

Tijen dedi ki...

Gizem,
İster yer fıstığı koy, ister çam fıstığı, ister badem, ister ceviz. Hepsi olabilir sanki. Ben şahsen en çok susamı yakıştırıyorum lahana salatasına ya neden olmasın? (Diğerleri yeşillikli salatalara daha çok yakışıyor.)
*
Cafe Aroma,
Hem de öyle güzel yenir ki! Çiğ çiğ, kıtır kıtır. Artık marullar ve bilumum yeşillikler de seralarda yetişiyor Antalya'da, biliyor muydun? Ben onlardan da uzak duracağım sanki artık, olabildiğince.
*
Beste hatun,
Afiyet olsun!

Narince dedi ki...

Bizimki sürprizli geçecek o kesin. Ama sebebini söylemem.

Verimli, gülüşlü geçsin, cumartesi kuruğum lahana turşusu çabuk olsun.

Ortodonti doktorum, yirmi yaş dişi çekilmesin, dursun desin. Der mi? Demeyecek demeyecek...

Damak Tadı dedi ki...

Bizde çok severiz beyaz lahana salatasını..İnce ince kıyıp hafif ovup,farklı sebzelerle renklendirip masamızı renk katarız..Gönlüne sağlık Tijen'ciğim..Senin haftan da güneşli ve sağlıklı geçsin..


Sevgilerle canım..

kara kitap dedi ki...

bir tarif de benden.hafta sonu yaptım.beyaz lahana incecik doğranır,üzerine az tuz serpilip ovalanır.mor lahana incecik kıyılıp sirke ve tuzlu suda biraz dinlendirilir.kuru börülce haşlanır.lahanaların suyu sıkıldıktan sonra börülce ile bir güzel harmanlanır.içine nar ekşisi,nar sirkesi ve sızma zeytinyağı ilave edilip karıştırılır.istenirse yeşil soğan da eklenebilir.benim evde kalmadığı için ekleyemedim.

Unknown dedi ki...

Çok severim lahanayı, salatasını, kabuska, dolma. Ayıklarken yerim ben en çok kıtırlarını. Afiyet olsun. Tijenciğim. Ben de dünden dolmasını yaptım zeytinyağlı:) Filiz

Belgin dedi ki...

Evde söyle en sertinden beyaz lahanam vardi, ne yapsam diye düsünüyordum:)) Cok güzel bir tesadüf oldu bu:))
Öptüm, kactim:)

Hülya dedi ki...

Eskiden annem lahana sarması yaparken hem çiğleri hem haşlanmışları katur kutur yerdim.
Şimdi de bana ilham verdin Tijen'ciğim.
Salata yapayım.
Sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Sağlık kokan harika bir salata...
Birde aşk ile bütünleşmiş bütün malzemeler daha ne olsun :))

Hepimize sağlıklı, huzurlu,neşeli haftalar diliyorum.

pelince dedi ki...

İlk fırsatta denenecek,nefis olmuştur eminim... güzel bir hafta diliyorum bende..

sevgiler..

Mimosa Café dedi ki...

Başka yerlerde de yapıyorlardır belki ama ben Macaristan'da denk gelmiştim. Lahana salatasına hafif sirke ve şeker koyuyorlar. Tatlı tatlı oluyor. Ben de evde denemiştim. Az tuz da koymuştum pek güzel olmuştu. Susam fikri ise harika. Onu mutlaka deneyeceğim.
Tijencim bu arada Tayland'dan bu sabah döndüm :) Pad Thai ve bilimum köri soslu, kajulu yemekleri doyasıya afiyetle tükettim :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim ne güzel anlatmışsın kış sebzelerinin aşkla buluşup sağlık küpü bir salata oluşturmasını:). Susam fikri çok hoşuma gitti. Hatta belki bir avuç kuru üzüm de eklenebilir..Denemelerin sonu yok tabi, hayal gücümüze ve damak tadımıza bakıyor herşey:).
Sevgiler...
aslı

PAPATYA PRENSES dedi ki...

oyy çiğ lahana yenmez mi yahu. hele annenizin turşu için ayırdıkları ne güzel aşırılır ve yenir:)

susamlı olarak deniycem en kısa zamanda..

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Bir salata tarifi bu kadar yaşanarak anlatılır mı?Sizi bu yüzden çok seviyorum,kitaplarınızda da aynı şeyi hissediyorum,yaşayan tarifler bunlar.Susam kırk yıl düşünsem aklıma gelmez,önceden bir muameleye tabii tutacakmıyım susamı,yoksa direk serpecek miyim? Sevgiler

Sevgi Küçük dedi ki...

Bende çok severim bu salatayı.Hmmm..Nasıl güzel olur, aynen dediğin gibi kıtır kıtır :D
Yalnız üstüne susam koymak hiç aklıma gelmemişti.Dur bir de öyle yapayım bende.
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Gül'cüğüm ve kara kitap,
Tuzla ovmak sebzelerin besin değerini azaltır gibi geliyor. Ben hiç ovmuyorum. Doğrayıp ekliyorum salataya hepsini. Zaten yağ ve limonla karıştırınca hemen yumuşuyor lahana.
*
Kaymaklı kadayıf,
Ben Antalya'da pazardan kabuklu susam alıyorum. Ayıklayıp hafifçe kavuruyor ve bir kavanozda saklıyorum. Gerektikçe kullanıyorum o şekilde.
*
Aslı'cığım,
Kuru üzüm de konur tabii, hatta kuş üzümü de olur. Elma da yakışıyor bu salataya ama bu ara elmayı olduğu gibi yemeyi seviyorum.
*
Mimosa,
Tayland yemeklerini okumaya geleceğim sana. Sirkeli de olabilir tabii bu salata. Ben limonla çok sevdiğim için öyle yapıyorum genelde ama farklı soslarla da olur, yeter ki yapıp yiyelim.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim ben lahanayı çok severim, bu salatayı deneyeceğim hemen :)

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijenim,
Afiyetler olsun, sağlık olsun. Bu aralar beyazını, kırmızısını bol bol tüketiyoruz biz de.
Tatlı-ekşi lezzeti bir arada seviyorsan, kıvırcık veya beyaz lahanaya (soğansız olursa) yarım avuç kadar da dut kurusu atıp bir dene istersen. Ağzına önce salatanın ekşisi gelir, tam yutmak üzereyken de dutun tadı. Hımmm nefis oluyor.
Sevgilerimle,

Tijen dedi ki...

Işıl'cığım ne güzel fikir! Bak o kadar malzeme koyarım salataya, dut kurusu koymayı hiç düşünmemiştim. El elden üstündür diye boşuna söylememişler, sağolasın arkadaşım.

sihirlirloklava dedi ki...

selam canım..lahana salatası benim de bu yıl keşfedip,oldukça da sevdiğim bir tat oldu.ayrıca pişmişini yemeyen ev halkı da lahananın nimetlerinden uzak kalmamış oluyor...senin de eline sağlık....bol şifalar olsunnnnn...

HUYSUZBALIK dedi ki...

Lahanayı çiğ seven sadece ben değilim demek ki :) O kadar güzel anlatmışsın ki. Nefis bir öğün olduğu her halinden belli Tijencim.Ellerine sağlık. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Afiyet olsun Esin'ciğim, hepimize!
*
Sihirli oklava,
Lahananın çiği pişmişinden daha faydalı neyse ki, daha çok vitamin içeriyor.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

oy oy oyyyyyy...
banda şifa olur mutlak...

iffetin günlüğü dedi ki...

Ellerine sağlık.Keşke salatanın resmini koysaydın.Manzarayı merak ettim de..Evde lahana var kereviz sapıda..Ben de yapıcam birazdan öğle yemeği olarak.

papatyaninguncesi dedi ki...

afiyet bal şeker olsun.bende bugün turşusunu kurucam

mutfağımdan öyküler dedi ki...

Annem de çok sık yapar bu salatayı(hem de tıpkısının aynısını-susam hariç- o da Antalya'da yaşıyor ondan olabilir mi:)))böylelikle pişmişini yemeyen oğluma çiğini marul diyerek yedirebildik.Burada(Ankara) hep beyaz renkli susamlar var, biz de çocukluğumuzdan beri alışmışız Antalya'nın kahverengi renkli susamlarına, anladım ki kabuğundan kaynaklanıyormuş. Özellikle aşurenin üzerine kavurup dökeriz ama bir türlü bulamamıştım.

minimalist dedi ki...

inşallahhhhhhhh...

Tijen dedi ki...

Mutfağımdan öyküler'e:
Ankara'da ancak doğal ürün dükkanlarında bulabilirsin sanırım kabuklu susamı. Dediğin gibi, Antalya'daki susama alışınca garip gelir kabuğu alınmış beyaz susam. Oysa tadı da aynı olmaz, kabuklusunun yanına yaklaşamaz diğeri.

burcu dedi ki...

Kartin elime ulasti, cok tesekkur ederim. Kart bana gece yolculuklari sirasinda otobusle icinden gecilen sehirleri hatirlatti, yani gece yolculuklarinin en sevidigim yanini. Insanlar kendi sehirlerinde, evlerinde huzur icinde otururken, orda bir an icin bulunmayi yani. Cok sevdim :)

Unknown dedi ki...

günaydın.2 gündür bu güzel yazına yorum göndermeyi beceremedim. kısmet bugüneymiş) haftaya sağlıkla başlamak, mutlu başlamak, şükranla başlamak için bir fırsattı yazın. içim açıldı mutlulukla doldum. eline yüreğine sağlık tijencim.

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Tijen, bu salatayı hatırlatman çok iyi oldu, çünkü artık tam lahananın zamanı.. sevgili blog arkadaşımız Acemi aşcı da lahanadan yapılan lezzetli bir tarif vermiş her ikisini de damak tadına göre ayarlama yaparak sıkça denemeliyiz..Kavrulmuş susam dan banada hediye gelmişti en kısa zamanda salatada deneyeceğim.sevgiler ..şükran

Aysultan... dedi ki...

Ayy ne füzel bir tarif bayılırm lahanaya,güzel dileklerinse harika ablacım inşallah hepimiz için öyle geçer bu hafta:)
sevgiler

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar bende severim lahananin göbegini ciy yemesini .Corbasida nefis oluyor canim sevgiler öpüyorum.

neseersoy dedi ki...

Tijen'cim , öyle güzel tasvir edip anlatmışsınki , bir sonraki yazında sanki devamını okuyacakmış gibi hissetim , sanki bir hikaye sanki bir roman girişi.
Eline ve yüreğine sağlık.
Sevgilerimle,Neşe

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Bir lahana bu kadar mı güzel bir salataya dönüşür?
Harikasın...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

bir tarif bu kadar güzel verilir, harikasın. ellerine sağlık, afiyet bal sağlık olsun

Ozlemaki dedi ki...

Yine içim ferahladı okurken!
Coleslaw'a bayılırım, Rumların İstanbul salatasına daha çok bayılırım (!) ki bu anlatımla bu salata için -tiroidim yüzünden aslında bana yasak olan- lahana arayışına sanırım bu saatte gireceğim.

çok canım çekti!!
:)

lavantalimon dedi ki...

ben de bayılırım bu salataya.
hele çocuklara kocaman kasede yapardım üzerinede sumak serperdim harika olurdu.
sumaklı denemeni tavsiye ederim.
afiyetler olsun

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

cnm benim merhabalar....
umarım iyisindir tijen'cim.verdiğim uzun ara sonunda artık buralardayım.Çok özlemişim gerçekten sizleri.Hayatım aynen böyle bir lahana aldım pazardan ben dolma olarak değerlendirmeyi düşünüyorum.çok severim kendilerini.Hayatım öpüyorum seni.şimdilik hoşçakal.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
bu anlatimla bu salatayi simdi gecenin bir vakti aklima düsürdün gercekten, kerevizde ne güzel yakisir, cok haklisin, yarin ilk isim lahana almak olacak. Güzel paylasimin icin de ayrica tesekkürler.

Selam ve sevgilerimle