07 Temmuz 2009

Üzüm suyunda armutlu bamya

Hadi canım diyeceksiniz. Hem üzüm suyunda (DİKKATİNİZİ ÇEKERİM, ÜZÜM SUYU DİYORUM, KORUK SUYU DEĞİL), hem de armutlu. Olacak şey mi? Ben zaten bamya sevmem diyenleriniz de çıkacaktır. Şaşırmam. Hele de beyler -neden bilmem- bamyadan haz etmezler. Bir de böyle deneseniz? Bizim pazarda bamyalar görülmeye başladı. Henüz turfanda sayılır, fiyatı ucuzlamadı daha. İlk bamyamı geçen hafta pişirdim. Bu tarifle değil, klasik zeytinyağlı bamya. O halini de pek severim çünkü. Koruk suyu kullanacaktım ya, asmalardan sarkan üzümlere kıyamadığım için bol limon suyu sıktım içine. Ancak Her Güne Bir Yemek'te yer verdiğim bu leziz tarif gelmedi değil aklıma. Hele bir üzümler olgunlaşsın (armut da var çünkü pazarda ve komşu bahçelerde), sıra gelecek üzüm suyunda armutlu bamya pişirmeye. Nasıl mı? Yarım kilo bamyayı iyice yıkayıp güneşte kurutacak, sonra temizleyeceksiniz şapkalarını. O zaman sümüklenmeyecek. Ufak soğanlar seçip halka halinde doğrayacak, sarımsak da ekleyeceksiniz bolca. Dört armudu kabuğuyla dilimleyecek, bir su bardağı üzüm suyu sıkacak, diyetteyseniz bir, değilseniz iki çorba kaşığı zeytinyağında pişireceksiniz. Sunarken isterseniz benim gibi susam serpeleyin üzerine. Bilirsiniz, ben susamcıyımdır. Vallahi pek özel bir tarif bu. Davet sofralarında endam edebilir. Tarif nereden mi? %100 Tijen İnaltong yaratısı. Bizim sitenin armutları, üzümleri işe yarıyor anlayacağınız...

41 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

valla tijencim,
senin siteyide,
bahçeyide
tabağınıda
senide
gelince yemeyen ne olsun :)))
bak aynısını dün aybikeyle de konuştuk.
bekle bizi anacaııııımmmmm :)

meleginmarifetleri dedi ki...

Tadını bilmem ama görüntü süper denemek gerek tatmak gerek dimi tijencim ellerine sağlık bir bamya severim sevriz ailecek:)
Sevgilerimi yolluyorum..

Damak Tadı dedi ki...

Tarifte senin gibi çok özel canım..Çok canım çeksede,akşam bende pişirmiştim..Üzüm suyunu bulunca bizde yapacaz ama yok..))Ellerine ve gönlüne sağlık Tijen'ciğim..Kocaman sevgilerle..

Belgin dedi ki...

Tijenim, bu ne güzel bir tarif böyle:)) Cok severim bamyayi, ama ben sadece koruk suyunda pismis zeytinyaglisini, birde kizarmisini bilirdim. Armutlu ve üzüm sulu cok nefis görünüyor. Bu tarifini denemek isterim de, buralardaki bamyalar Afrikadan geliyor ve her bireri birer karis:( Insallah Türkiyeye geldigimde ve ya bir getiren olursa o zaman denerim:))
Sevgilerimle

Mutfaknotlari dedi ki...

ne ilginç bi tarif mutlaka bamya alır almaz denemek istiyorum bahçede üzümler boy gösteriyor
sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim ellerine sağlık.nasıl da diri görünüyor bamyalar.ben pek bamyacı sayılmam ama bzim buraların düğünlerinde özellikle annemin memleketi Bulancak'ta düğünlerin vazgeçilmezidir,hatta zenginlik göstergesidiri bamya yemeği.çok değik bir tarif, ben bunu fasülyeyle yada başka sebzeyle yapsam nasıl olur?sevgilerimle canım...

pembecikolata dedi ki...

Herkes sevmez ama ben zeytinyağlı bamya ya bayılırım...Özellikle Keşan Siğilli köyü Bamyası bulursanız deneyin çok lezzetli...Yeni yeni çıkmaya başlamıştır yol kenarında köylü teyzeler tarladan toplar toplamaz satıyorlar...Bu tarif için teşekkürler ayrıca...

durutarifler dedi ki...

Ne duydum ne gördüm. Ama çok merak ettim. Bamyaların salyalanmaması için verdiğin püf noktası için teşekkür ederim. Hem yemeği hem de yöntemi deneyeceğim.
Benim oğlum küçükken bamya yemeği dediğimde sokaktaki oyunu bırakır gelirdi. Yani öyle bamya severiz.
Ellerine sağlık. Süpersin

Unknown dedi ki...

açıkçası sayfanı açarken böyle bir tarifle karşılaşacagımı tahmin etmemiştim.ama degişik gözküyor.ellerine saglık.

Nilambara dedi ki...

Afiyet olsun :)
Tiji'ciğim, harika bir tarif bu, ilk fırsatta denenecek :)
dün akşam bizde de bamya yemeği vardı, bol domates ve soğanla, üstüne tabak kapatılarak kısık ateşte kendi suyu ile pişen müthiş leziz bir bamyaydı, özellikle de suyu.. :)
svglr

Nenoni dedi ki...

Tam da biraz önce kıymalı bamya yemeğini ocağa koydum.Ufakları yemeğe kattım,biraz kocaman olanları kızarttım sarımsaklı yoğurtla bir güzel yedim:)birdahaki sefere armutlusunu da denerim.

Pinar dedi ki...

Cok ilginc bir tarif. Uzumler olgunlasir olgunlasmaz, bahcemizin bamyalari ile deneyecegim.

Sagolasin.

müjde dedi ki...

Yaratıcılığına hayranım Tijenciğim.Kimin aklına gelirdi armutla bamyayı buluşturmak...

Gaye dedi ki...

görüntüsü gayet güzel..tadı konusunda da pek şüphem yok aslında..ama eşim yermi onu bilemedim :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

En sevdiğim yemeğin bamya olduğunu eşim ilk duyduğunda çok şaşırmıştı:), o bamya sevmeyen beylere dahil.
Gerçekten de her gün olsa yerim diyeceğim bir sebze bamya. Böylesini tabiki hiç tatmadım daha önce ama çok merak ettim. Armutun, üzümün bamyaya vereceği tat eşsiz olmalı.
Ellerine sağlık Tijencim:).
Sevgiler...
aslı

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

AMAN ALLAHIM BUNA GÜZEL ŞEY BÖYEL TAMAM NOT ETTİM DENEYECEGİM KULAKLARIN CINLAR DENEDİĞİMDE:)

Gizem dedi ki...

Bamyaya bayilirim. O kadar severim ki tadi degisecek diye urkerim ama tarif senden gelince cesaretlenip yapacagim.

Tijen dedi ki...

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Sonucu paylaşırsınız değil mi? Merak ediyorum beğenip beğenmeyeceğinizi.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim şu yaratıcılığına hayranım. Şimdi bizim asmalarda üzümler henüz olgun değil.Bunlar şimdi koruk değil mii?
bunları toplayıp mı yapayım? Yoksa olgun üzüm mü kullanayım?
Deneyeceğim valla, merak ettim.
:)

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim biz ailecek bamyaya bayılırız, yazın en çok pişen yemeklerdendir,hem de koruk suyuyla, sağolsun babamların bahçeden toplayıp kış için de dondurucuya atıyorum. Limonla da severiz ama koruk suyuyla daha bir güzel oluyor, ama hiç armut denememiştim, ekşi yeşil koymuştum ama bir de bu şekilde denerim mutlaka,ellerine sağlık pek güzel görünüyorlar, sevgilerimle...

HADİYE dedi ki...

Merhaba Tijen,

Bamya bizim evde bayılarak yenilir.Ben ve eşim çok severiz. Yazın buzluğa koyarım.Kışın hem bunu hemde kurusunu pişiririm.Resme bakarken ağzım sulandı. Canım istedi.Öffff nasılda güzeldir kim bilir.Bende deneyeceğim.Pazardan üzüm alıp.Haaa birde armut tabii.

Sevgiler*

gülizar dedi ki...

Sevgili Tijen ilk defa duydum ve çok değişik geldi bana.Demek ki mutfakta insan kimyager gibi oluyor diye boşuna söylemiyorum.Harika bir tarif çünkü hepsi benim sevdiğim şeyler :)) güzel bir hafta dileğiyle Tijenciğim.

ipek dedi ki...

Tijencim hayran kaldım tarife. Tebrik ediyorum.

Ferahin Mutfagi dedi ki...

Merhaba
Dergi icin yaptiginiz yoruma cok tesekkur ederim. insallah daha iyi olacagiz.
Bu olaganustu gozuken bamyayi da kesinlikle bende yapacagim.
Ellerinize saglik.

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Çok iç açıcı görünüyor.Ellerine Sağlık Tijencim..

Ziyaretin içinde ayrıca teşekkürlerimi sunarım..Sevgiler.

Narince dedi ki...

Bamya sevmem diyenlere gıcığım var desem ayıp etmiş olur muyum bilmiyorum. Hiç şans tanımadan kestirip atıyorlar. Bir yeseler. Dün pişirdim, fotoğrafladım, methiyeler düzüp yayınlama niyetindeyim ya, sıcaktan elim kolum kalkar mı bilmiyorum.

Bu arada koruk tamam da armut kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi Tijen. Bahçe konusundaki şansına hiç girmiyorum tabii.

zengile dedi ki...

merhabalar.Orijinal olmuş.Dediğinizin aksine bamyanın kuru ve tazesini çok severim.Ayrıca çorbasıda çok güzel olur,Konya düğün yemeklerinin başlangıç yemeğidir.Ben bamyanın salyalanmaması vede renginin bozulmaması için ayıklayınca su dolu kaba bırakıp üzerine az limon sıkıp 5dk bekletiyorum.Ben taze bamyayı KARNIKARA dediğimiz börülcenin tazesi ile karışık yapıyorum iki sebzenin çıkış mevsimi aynı.Denemek isteyenlere tarifi: (8 Kişilik)yarım kilo taze giritli bamyası yarım kilo birazı olgunlaşmış(tanelerini çıkarmak için)gerçek ve taze karnıkara börülcesi yeterli soğan bol domates zeytinyağı.Önce soğanları yağda 2 dk çevirip damatesini ekleyin 2dak onuda çevirip börülceyi ekleyin orta ateşte börülceler yumuşayıp suyunu salıncaya kadar pişirin daha sonra kısık ateşta biraz daha pişirin ve bamyaları ekleyin bamyaları içinde bekletdiğiniz limonlu sudan birçay bardağı yemeğe ilave edin kısık ateşte karıştırmadan pişirin.Göreceksiniz bamyalar yemek piştiği zaman sanki dalından yeni toplanmış gibi canlı görünecektir.Afiyet olsun 4 kişilik yapmak isterseniz 250 şer gr. olarak pişirebilirsiniz.Sağlıcakla kalın.

Narince dedi ki...

Yok yok üzüm suyu başlıkta bile var, onu gördüm de ben tam anlatamamışım. Koruğun bamyaya konmasına alışkın olduğumdan üzümü yadırgamadım, armut beni şaşırttı. Hiç mi iç yaratıcı değilimdir. İfade edememişim, pardon.

Sevgili Tijen bu arada margarini hayatımızdan çıkardım. Yemeklere asla, ama hamur işlerinde kullanıyordum. Senin payın büyük bunda haberin olsun.

pelince dedi ki...

Tijen'ciğim bende sizi özledim.Pazartesi bunaltıcı İstanbulla buluştum ne yazık ki :) geldim ama sıcaktan kendimi bir o yana bir bu yana atıyorum...3 gündür ev halkı kavun,karpuz,peynir üçlüsü ile besleniyor :))
Bamya'yı çok severim,ama bu hali şaşırttı beni.Ellerine sağlık...

Kocaman Sevgiler.

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım, tarif te sunum da enfes! En kısa zamanda denemeyi istiyorum!
Ellerine sağlık!
Sıcacık sevgiler!

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Harika görülüyor, çok sevdiğim bir sebzedir bamya.
Bu şeklini muhakkak deneyeceğim.
Kafama takılanıda sormadan geçemeyeceğim.
Hiç soğanı kavurma yapmadan hepsini aynı anda ve domatessiz mi pişiriyoruz?
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ben de bugun kardesime sizin siteye girip bakmasini soyledim, annemle beraber okumuslar yazdiklarinizi, cok begenmisler, ben heyecanla "anneee, gordunmu bamyayi koruk suyuyla pisiriyolarmiis" diyince, annem gayet sakin o kucukken bizim buyuklerin de oyle yaptigini hatta koruk suyunu baska yemeklerde de kullandiklarini soyleyince sasirdim kaldim. E biz niye hic yemedik diye sitem ettim. Bir de kuck aklimla anniskoma yeni birsey gosterecegim diye cok heyecanlanmistim, hatun zaten biliyormus :-)))) Ne diyorum biliyormusunuz? 'pehlivan 100 numara bilirmis, 99'unu acemi ciraga ogretir, 100'uncu numarayi kendine saklarmis:-))) Koruk suyu bulup yiyebilen herkese afiyet olsun, annemin dedigine gore erdek'te sanirim bir koyde yapilan koruk suyu cok meshur ve ozelmis, gelinceye kalirsa gidip icicem vallahi. sevgiler

Tijen dedi ki...

Sevgili dostlar, olur da buraya bakan olursa diye not ediyorum:
Bu yemekte koruk suyu değil üzüm suyu kullandım. Koruk suyu olsa koruk suyu derdim. Açıklama yapayım dedim. Yani olgunlaşmış üzümün suyudur kendileri.
*
Bu da yaşamın kıyısına not:
Çiğden evet. Ve tabii domates yok içinde. Domates bu uyumu bozardı, renkleri de.

zerrin-misss dedi ki...

4-5 yaşlarındayım evimiz mudurnuda o zamanlar. yan komşunun mustafa diye bir oğlu var. kapıdan bağırdım mustafaaaaa diye duymadı. kapılarının üstündeki kocaman kapı tokmağına bastırıp girdim içeriye aman allahım o nasıl bir koku anlatamam. Mustafanın anası bamya pişiriyor, ama nasıl kokuyor tijen, 5 yaşındaki çocuk kokudan ne anlar deme sakın o gün bugündür bamya pişen mahalleden geçemiyorum bırak evi ..

Pek bana uygun bir post olmamış bu anacım.. ama olsun ben seni seviyom yeter de artar bile.. :)

özayla seni çekiştirdik bugün öğlen yemeğinde :)

Unknown dedi ki...

koruk suyu gerçekten çok yakışıyor bamyaya da İstanbul da nerde bulucaz anacım. hakikaten enteresan bir tarif olmuş. bamyalar o kadar canlıki buharda haşlanmış gibi. eline sağlık Tijen'cim.

lezzetyolculugu dedi ki...

Valla ne diyeyim aynen öyle diyerek okumaya başladım."HAdi canım hem bamya hemde armut"Yazıyı okumaya başlayınca kendime gülmedim değil hanii.Ben bamya sevmem sadece kızartmasını yiyebiliyorum ama bu tarifi bamya çok seven kardeşim için deneyeceğim.Gerçi sizinkiler kadar organik olanını bulabilirmiyim bilemiyorum.

Adsız dedi ki...

41,5 kere maaşAllah tijen! bu tarifi her güne 1 yemekte görmüş ama geçen yıl deneme fırsatı bulamamıştım.üzümler olsun bahçede biraz da tazecik bamyalarımıza doyalım bu tarifi de deneyeceğim..
ellerine sağlık..

Sevgi Küçük dedi ki...

yine ellerine sağlık Tijen! bazen gerçekten bu konudaki tüm bilgilerini ve yaratıcılığını copy paste le benimkine aktarmak istiyorum!! :)
çok öptümmm

Zerrin dedi ki...

Bende bulduğumda korukla pişirenlerdenim :) Bodrumda ki evin balkonuna sarılı asmam vardı.Bamya pişirecek gelir benden koruk ister :))Oranın bamyalarını da bilirsin kırmızılı ve çok lezzetli olur. Şimdi asmayı başka yöne sardırmışlar üzerinde de yoktu koruk. Limon suyuyla pişirdim bende...

Tijen'ciğim senin pişirme yöntemin armut ve üzüm suyuyla çok farklı. Eminim çok lezzetlidir.
Ellerine sağlık ve afiyetler olsun canım.

Sevgiler...

nurşen dedi ki...

Valla çok ilginç bir tarif.Bamyayı çok severim ama hep etlisini yaparım.Görünüşü ve sunumu çok hoş olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler
http://nursen-yemek.blogspot.com

aysun dedi ki...

bamyayı çok severim bu tarifide denicem mutlaka.ellerinize sağlık