26 Temmuz 2009

Sıcakta fırın karşısında durulur mu?

Çok sevdiğin bir şeyler pişireceksen olur ancak. Yoksa karpuz-peynir ikilisi veya koca bir çanak salatadan daha alası düşünülemez. Bugün hava pek sıcaktı gerçekten. Hoş bizim deli rüzgar geri döndü, sıcak mıcak ama esinti vardı ya. Fırını yakmışken bir taşla iki kuş vurayım dedim. Lor peyniri ayırmıştım lorlu kurabiye için. Bir de Fatma'yla Burhan'ın bahçeden körpecik kabaklarım vardı. Epeydir yapmadığım bir lezzeti hatırlamış, pişirmiştim geçen hafta. Tadına doyamamış olacağım ki yeniden yapmak istedim. Bodrum'da yaşarken sevgili Esin'den öğrendiğim ve Mevsimlerle Gelen Lezzetler'de yer verdiğim Girit usulü kabak, yapımı çok kolay ancak bir o kadar da lezzetli bir yemek. Belki meze demek daha doğru olur. (Olur mu ki?) Yeşil kabaklarımızı yıkayıp halka halinde doğruyoruz. 2-3 mm kalınlığı uygundur. Büyük bir kasede 2 çorba kaşığı mısır unu ve biraz tuzu karıştırıp kabakları ekliyoruz. (Bu ölçü 6-8 ufakça kabak için geçerli.) Yağlanmış fırın tepsisinde yapıyordum eskiden ya şimdi tepsiyi hiç yağlamadan yağlı kağıt üzerinde pişiriyorum, arada karıştırıp alt üst ederek 30-35 dk yeterli (170-200 derecede). Fırından çıkınca bir kaseye alıp havanda az tuzla dövülmüş 2-3 diş sarımsakla karıştırılmış bir limonun suyunu döküyorsunuz, karıştırıp sunuyorsunuz. Ne kadar basit değil mi? Bence de. Sıcak mıcak ama, sevdiği bir şeyler yapmak istedi mi insan, fırın karşısında pekala ter dökebiliyor. (Kabak konusunda bir öneri: Ertesi gün artan kabakların içine bir pembe domates, biraz keçi peyniri doğradım, 5-6 tane de Gediz Mandırası'nın iri siyah zeytinlerinden koydum. Karıştırıp yanında galetayle nefis bir akşam yemeğine dönüştürdüm. Tavsiye ederim.)

21 yorum:

Belgin dedi ki...

Tijenim bunlar pek bir güzel görünüyorlar, degmis bence firin karsisinda pistigine:)
Afiyet olsun tatlim:)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Süper olmuş Tijen Hanım.(Değerli Adaşım:)) )
Dediğiniz gibi tam bir meze olmuş. Kızartmadan çok daha sağlıklı ve pratik. En azından sıcakta tava başında kızarmasını beklemekten iyidir :))
Ellerinize sağlık
sevgiler
http://www.lezzetibol.com

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

vallahi güzel lezzetler için..
sevdiklerim için
elbetteki dururumm :))
DURUYORUMDA ZATEN..
AMANNN TİJENİMM ...
Bİ DAHAMI GELECEĞİZ BU ÜNYAYA....
SAĞLIK VARKEN, YENMELİ,
EĞLENMELİ, GEZİLMELİ GÖRÜLMELİ...
ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
BAYILDIM..
Yarın ateş başındayız yine :)))
!!!!!

neslihan erzincan özgür dedi ki...

nefis görünüyor,benim gibi kabakla arası iyi olmayan biri için bile iştah açıcı:-)ellerine sağlık Tijen'ciğim..sevgilerimle...

zerrin-misss dedi ki...

fırının içinden ne çıkacağına bağlı tijenim.. misal bunun için durulur.:) Zaten burası fırın dışı sıcaklık 45 derece fırını 75 e ayarla hiç bişi farketmez :)
öperim yanaklarından

meleginmarifetleri dedi ki...

Mmmm harika bencede tijencim ellerine sağlık süper..
Sevgiler öptüm by..

Adsız dedi ki...

Tek kelime ile harika , en kısa zamanda denemeliyim , ellerine sağlık Tijen'cim.
Sevgilerimle,
neseersoy

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim fırın gözüme hoş görünmüyor bu aralar :)
Benimde çok sevdiğim bir kabak yemeği bu.Kolaycaya bayılıyorum :)

iffetin günlüğü dedi ki...

ellerine sağlık..bu usulü bilmiyordum,tam benlik.anneannem de kabağı çırpılmış yumurta ve yoğurtla karıştırıp fırına atardı.senin tarifini en kısa zamanda deneyeceğim.

ebruakin dedi ki...

Selamlar Tijen Hanım,
Ellerinize sağlık. Çok pratik görünüyor. Siz tavsiye ettiğinize göre de lezzeti şüphesiz.
Sevgiler...

Sevgi Küçük dedi ki...

sıcakta yprucu olmuş ama sonuç keyifli ve çoookk güzel olmuş! ellerine sağlık
sevgiler

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam,
Kabağın her türlüsüne varım,ellerine sağlık,afiyet olsun.

durutarifler dedi ki...

Damak Tadı'nda patateslisi vardı. Demek ki karıştırıp kızartmaya alternatif olarak yapılıbilir. Çok daha sağlıklı. Süper fikir.
Ellerine sağlık. Sevgilerimle

İLKAY dedi ki...

Harika bir fikir hemen yarın deneyeceğim...

papatyaninguncesi dedi ki...

mısır unlu'yu hiç denememiştim genelde zeytinyağlı ve sarmısaklı yaparım biraz da sirke ama bu tarifinizi denicem.teşekkürler

İLKAY dedi ki...

Denedim enfes oldu. Harika bir fikir. Yarın annem gelecek yanıma onada hemen yapacağım...
Ellerine sağlık:)

Bocuruk dedi ki...

Misss gibi... Sevgili Binnur' dan öğrendiğim bol dereotu doğranmış sarımsaklı yoğurtla da çok iyi gider. Eline sağlık:)
Sevgilerimle...

Damak Tadı dedi ki...

Bende çok sık yapıp kızartırdım Tijen'ciğim..Hatta adına da kabak cipsi takmıştım..Fakat bu aralar bende böyle yapıyorum ama limon suyu,sarımsak eklemiyordum fırından sonra..En çok sevdiğim sebzelerin başında gelir kabak..))Ellerine ve gönlüne sağlık canım..


Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Sevgili Tijen, babam Kıbrısda görev yaparken öğrenmiş bu yemeği. Annem de bize yapar dönem dönem.Bildiğim kadar ile bu yemeğin adı "sinkosto" dur o yörenin deyimiyle.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım, dün uyguladım tarifinizi ve parmaklarımızı yedik eşimle, bu gün yine pişiyor. Muhteşem bir lezzet... Ellerinize ve bilginize sağlık..

Arzu dedi ki...

Evde hem kabak hem de mısır unu varken ben bu tarifi denemez miyim? Tabii ki denerim :) Üzerine sarımsaklı yoğurt dökmek de farz olur :)