13 Temmuz 2009

Her pazarda bir tanış

Size bugün sevgili pazarcılarım Fatma'yla Burhan'dan bahsedeceğim. Nicedir aklımda aslında. Onlara da söyledim sizin resmi internet siteme koyacağım diye. Tamam dediler. Galiba bugün günü. Ama önce karnımı doyurmam lazım. Saat 2:30 oldu neredeyse, yemeğimi yiyeyim hemen ekran karşısına oturup anlatacağım onları. Ve tabii pazarın renklerini de. Ayrıca lütfen kıskanmayın ama bizim pazarda "pembeler" görünmeye başladı. Bugünkü kahvaltımızı mısırı yerli tohumla yetiştiren çiftçiden (bakın adını bilmiyorum iyi mi, haftaya sorayım) pembe domates, Fatma'yla Burhan'ın bahçeden körpecik salatalıklar ve dişsiz ninenin biberleriyle yaptık. Tabii bir de simit vardı, pazardan çıkmadan hemen önce aldığım...
*
Aslında hoşbeşimiz nasıl başladı bilmiyorum. Neticede altı senedir gidiyorum Burhaniye Pazarı'na ve köylü pazarındaki satıcıların çoğuyla sohbet etmişliğim var. Zaten adım fotoğrafçıya çıktı diye yazmıştım sanırım. Ne zaman fotoğrafımızı çekeceksin diye soruyor bazıları. Diyorum bir gün yine makineyle geleyim, yine erkence bir saatte. Ortalık kalabalık olmadan çekeyim güzel pozlarınızı. Fatma'nın bir fotoğrafını hatırlıyorum. Evet evet, ondan kabak çiçeği alıyordum. O zamanların birinden kalma. 2005 yazı olmalı. Özellikle de yerli domatesler çıktığında sohbetimiz bol olur çünkü onlar atadan kalma tohumlarıyla sebze yetiştiren az sayıdaki çiftçi ailelerdendir. Hele o domatesler yok mu, onları yiyin, başka domatese bakamazsınız artık. Pazartesi günleri Burhaniye'de, perşembeleri de Ören'de tezgah açarlar ve açılır açılmaz biter sebzeleri. O bostan patlıcanları, biberleri, kabakları, salatalıkları... Hepsi bir başka güzel. Diyeceğim o ki, ikisini de pek severim. Onlara güç kuvvet diliyorum ve etraflarına güzel örnek olsunlar istiyorum. İkisi de pırıl pırıl ve çok aklı başında insanlar. Sohbetlerimizi duysanız siz de anlarsınız.

18 yorum:

iffetin günlüğü dedi ki...

bende dün semt pazarından pembe domates aldım.lokum mu desem bilmem. o nasıl bir lezzettir..
Konya da bu mevsim,yerli -onların deyişiyle yirli- ürünler pazara çıkıyor.önce biraz pahalı olur sonra çoğalınca ucuzlar.tatları bambaşka tabi.
konuyla ilgisi yok ama yazmadan edemicem karpuz yemeye korkar olduk.kabak aşısıyla üretildiğini söylüyorlar.hiç tat yok.
yazınızı bekliyorum.selamlar.

Asortik Krep dedi ki...

Pembeler burda da var ama bir resmin vardı börekçide hani ben seni o resimden tanımıştım otogarda.. O börek resimlerini ve anlatan yazını unutamadım.. :))

neslihan erzincan özgür dedi ki...

afyet olsun canım.yazıyı bekliyorum.sevgilerimle...

Narince dedi ki...

Burada da yeni yeni görünmeye başladı yerliler. Ayaş domatesi dediler ama inanamadım, biraz daha beklesem diyorum. Tohumunu hiç sorma şansım yok, çünkü direkt üreticiyle karşı karşıya değilim.

Eli öpülesi insanlar, keşke bütün üreticiler onlar gibi devam edebilseydi. Paraya, çabuk ve çok miktarda ürün almaya kanmasalardı.

Selamımı iletir misin Tijen?

Studioayse dedi ki...

Cok sicacik bir fotograf.
Ailem Cunda'da yasiyor 17 senedir..nezaman onlari ziyarete gitsem solugu pazarda aliriz.Oralarin insanlari da cok sicaktir hemen hissettirirler size guzelliklerini.
Sevgiler, ayse

Leylak Dalı dedi ki...

Güya Antalya'da yaşıyorum, yediğim doğru dürüst domates sayılıdır. Yıllar önce Denizli'de yediğim domatesten beri o tadı bulamadım.
Sevgiler...

pelince dedi ki...

Üç hafta oldu herhalde semt pazarına çıkmayalı,bu hafta cuma pazarına gitmem lazım.Dolap bomboş,dün markete gittim.Sebzelerin,meyvelerin üzerinde sinekler uçuşuyordu :( kızdım hem kendime hem market sahibine.Bir özensizlikdir gidiyor.Hava sıcak o yüzden abla diyorlar hemen...
Tazecik bir yazı olmuş,pembeleri merak ettim şimdi :)

Hülya dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın Tijen'ciğim..
Her yaz Ayvalık taraflarını görmeye Cunda'ya gitmeye niyetleniriz bir türlü kısmet olmaz.
Bu yıl yine niyetim var umarım giderim ve pazarlarda dolaşabilirim.
Bugün zaruretten Migros'tan aldığım domatesin içini bir görmeni isterdim:((
Sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijen selam,
dün akşam Gökçeada' dan döndük. Eminim biliyorsundur sen, ada tümüyle Türkiyede organik tarım yapan ilk ve tek yer. İnanır mısın o eski adını unuttuğum domateslere orda doydum ben. Gelirken de kilolarca aldım. Bu akşam bir salat yaptım ki o mis kokulu domateslerle, yanına da çıtır salatalık ve daha 2 gün önce tarladan toplanmış biberler. Valla köylü olup yetiştirmek gerek bu güzellikleri yoksa biz burada nerde bulucaz. Benim de tatil yörelerine gittiğimde en sevdiğim şey semt pazarlarını dolaşmaktır. Malum artık İstanbulun pazarları asortik:))

Zehra Gürgen dedi ki...

Bir süredir pazara inemedim Tijencim.Okuyunca pembeler var mı burada merakta ettim.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sabah erken kalkarım bilirsin tijenciğim..
erkenden feneryolu pazarına gitmek istedim aniden.
gittimde.. hemde yürüye yürüye geze geze...
çok sevindim çünkü PEMBELER gelmiş !!!!!
aldım aldım tabii. inan oraların tadı vardı . şaşırdım.
hatta kabakların üzerinde çiçekleri ile beraber satılıyordu.
bir an çeşme - alaçatı pazarında sandım kendimi..
20 adım attım yaban semizleri körpecik !! ya o biberler, yanımda olup görmeliydin .
herbirinin tadı aynı çocukluğum gibi !!!
çok şükür küçücük tezgahlarında, sepetlerinin içinde buralarda da hala ve hala doğal tohumla çalışan toprak anaları- babaları vr.
bende onlara kek yapıp götürüyorum :))))
bir baktım 2 demet bebek pazıyı çantama sığdırmaya çalışıyorlar !!!
:))))
böylede CÖMERT Benim pembe yanaklı, mavi yazmalı, boncuk gözlü
pazarcı ablam........
sevgiler burhaniyeye..
sana ,
ZEN'e.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

PAZARIN RENKLERİNE BAYILIYORUM.BENİM İÇİN AYRI BİR ZEVKTİR PAZARI GEZMEK.
SEVGİLER

Unknown dedi ki...

Ben her zamanki gibi yazinin tadini cikardiktan sonra resmi incelemeye basladim! Aman tanrim yine icim gitti! Cunku tezgahta dolmalik biber var! Benim, annem pazara giderken "anne en kucuklerinden al emi, ben onlari cekirdek gibi yemek istiyorum" diye tembihleyip, annem zeytinyaglisini yapinca da tabaga koymadan, tencereden hap gibi yuttugum dolmalar geldi aklima!!! Tijen, ac tavuk kendini tahil ambarinda sanirmis, o biberler dolmalik biber degilse de idare edin, kusurumu mazur gorun artik. Benim tohum listesine onlarda girdi, bahcevan olacagim sizin yuzunuzden :-))))))

Meyvelitepe dedi ki...

Bizim buralarda da eli kulağında:) Sizlere afiyet olsun, darısı başımıza.

Biz güzel bir domatese rastlayınca hemen çekirdeklerini sıkıp bir peçete üzerinde kurutup sonra da tohum olarak kullanıyoruz; tohum hibrid değilse aynı domatesi veriyor. Tavsiye ediyorum, güzel domatesler hiç kaçırılmaz, büyükçe bir saksıda bile oluyor.

Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Çok tatlılar..))

Şirin dedi ki...

Helal olsun Fatma'ya Burhan'a diyorum. Belki farkında değiliz ve onlarda değil ama Türkiye'de "türkiye sizinle gurur duyuyor" denemeyi gerçek anlamıyla hak eden insanlar Fatma ve Burhan...

a_y_s_e dedi ki...

aaa Burhaniye'de misin Tijencim? Ben dun okuduydum senin yazini (Burhaniye'yi farketmemisim), sonra da babama dediydim, okudum bir arkadasimda sizin pembeler cikmis diye... Onlar da gidecekler insallah...
keyfini cikar oralarin... Simdi hicbir sey tadindan yenmez... (Yakinda dis bademler de cikar)...

Adsız dedi ki...

Tijen canım benim,ellerindeki ürünler bitmeden çekebilmişsin:)))

hatırladın mı? ören pazarına gitmiştik sabah erkenden,bizim domatesleri arkaya almasa bitiyordu:) tezgaha boşaltmadan sepetinde gidiyor ürünleri...

Ahhh ah...bu senede yapsak mı aynı şeyi?

Öpüldün...
Ayşen