16 Temmuz 2009

Bizim ellerden enstantaneler

Yaz geldi, bizim buralara yolu düşen çok olur. Kazdağı civarlarına, Havran'a, Edremit'e, Burhaniye'ye, Kalkım'a, Altınoluk'a, Güre'ye, Akçay'a... Ben de buralara dair lezzet bilgileri ve enstantaneler paylaşayım dedim. Olur a, sizin de işinize yarar. Önce bir Radikal yazımın linkini vereyim. Eskilerden. Ama buralara olan sevgimi yansıtan bir yazı. Okumadıysanız belki bir göz atarsınız buradan. Fotoğraftaki otlu gözlemeler de işte yine Gülsüm ananın gözlemeleri, yazıda bahsettiğim, sevgili Alime ve Bahri Kılıç sayesinde tanıdığım Gülsüm ananın. Geçen yıl Ayşen'ciğim geldiğinde birlikte gitmiştik Gülsüm anaya. Bize bu gözlemeleri yapmış, yanında kendi zeytinleri, turşusu ve tazecik demlenmiş çayla çıkarmıştı. Otlu bazlamalar da yapıyordu. Üçer dörder tane almıştık. Ah bir de tabii zeytinlerinden ve ısırganlı eriştelerinden. Sanırım bir de tarhana almıştık, aklımda öyle kalmış. Edremit'ten Kalkım yoluna çıktığınızda 17. kilometrede gibi kalmış aklımda. Sol tarafta, bir ulu çamın dibinde yeri.
*
Geçen gün yemekbiz grubunda zeytinyağı sohbeti yapılırken Laleli'den bahsettimdi. Nicedir yazacağım, unutuveriyorum (eh insan Maya fıstığıyla birlikte olunca doğaldır), Laleli zeytinyağları yeni bir uluslararası ödül daha kazandı. Böylece 9. yıllarında aldıkları ödül sayısı 31'e çıktı. Laleli'nin fabrika satış mağazası Burhaniye çıkışında, Ayvalık yönünde, sol tarafta. Karnınız açsa -ki aç olmasında fayda var- nefis yemeklerden, odun ateşinde pişmiş ekşi mayalı ekmeklerden de tadabilirsiniz gitmişken. Bu sene en çok sevdiğim zeytinyağı, Laleli'nin posalı erken hasat zeytinyağı. Fiyatı diğer yağlara göre pahalı ancak salatalar için bundan daha özel bir yağ bulunamaz gibi geliyor bana. Sanki teker teker, elle sıkılmış zeytinler, itinayla. Sanki parfümünü yitirmesinden korkarak işlenmiş gibi. Kapağı açar açmaz hissettiğiniz o yoğun zeytinyağı kokusu, genizi yakan muhteşem aroması...
*
Bir diğer favorim: Gediz Mandıra. Gediz ailesi hep birlikte çalışıyor bu ufak mandırada. Sahibi aile reisi Hüseyin Gediz. Ancak gittiğinizde eşi ve çocuklarını da orada görme ihtimaliniz çok büyük. Tadıp da beğenmediğim bir peynirleri yok doğrusu. Yeri Burhaniye merkezde. Kime sorsanız gösterirler. Örgü, sepet, Ezine tipi, keçi ve lor bizim favorilerimiz. Tabii yoğurdu da muhteşem. Gerçek yoğurt. Süt ve yoğurt mayasından oluşuyor. İçinde katı maddeler, süt tozları falan yok. Zeytin ve zeytinyağlarına da diyeceğim yok doğrusu. Son aldığımız siyah zeytinin tadı çok çok güzel. Fiyatları öyle uygun ki, İstanbul'da bu fiyatlara asla, ama asla peynir satın alamazsınız. Hele de böyle güzelini. Son günlerde kahvaltıda Gediz'in lorunu yemeyi seviyorum. Bir de kurabiye yapıyorum. Lor kullandığım için ayrıca yağ koymuyorum. Kuru üzümlü, ballı, yumuşacık bir kurabiye. Her biri 47 kalori diye gönül rahatlığıyla yiyorum. On tane değil tabii, üç tane. Bilemediniz dört. Fırından ekmeğim çıksın, bir kez daha yapacağım. (Gediz'in telefonu 266-412 67 28. İnternet siteleri yok ancak telefonla sipariş verebiliyorsunuz. Yaz sıcağında peynir göndermiyorlar kargoyla ya zeytin ve zeytinyağı sipariş edebilirsiniz. Peynir Ekimden sonra kargoya giriyormuş, öyle dedi Hüseyin bey. Ah bir de eşinin ellerinden çıkma lor tatlısı var ki ona hiç girmeyelim!)

26 yorum:

Studioayse dedi ki...

Resim yine istahimi kabartti kahvalti oncesi.Yufkasi neredeyse seffaf ici bile gorunuyor.
Tevekkeli degil ben burada da "en organik" marketlerde goruyorum Laleli zeytinyagini, kucucuk sise nekadar pahali diyordum. Okadar odulu var ki uzerinde, demek ki denemek lazim alip.
sevgiler,ayse

Ballı Cimcime dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsın ki canım, ahhh ahhh arabaya atlayıp peynirleri zeytinyağlarını alıp, kurabiyelerinin de tadına bakmaya geleyim istedim:))) Mutlaka deneyeceğim, sevgiler..

Belgin dedi ki...

Tijenim, izine geldigimde yolum düserse ki düsürmeye calisacagim mutlaka ugramak isterim tavsiye ettigin yerlere ve tatmak isterim bütün bu güzelleri:))
Paylasimin icin cok tesekkürler canim.
Sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Tijen, ne kadar buyuk bir kalbiniz var bizimle paylasiyorsunuz bu bilgileri :-) Ben buralara nasil gidicem diye uzulurken Laleli yaglarinin bebek subesini gorunce dunyalar benim oldu. En son geldigimde, Kibris'in GARA YAGindan (kara yag boyle soylenir Kibrista :-))) tasimistim bir sise, simdi bu yagdan alirim artik. Tesekkurleeerrrr. Bu arada satir arasinda yegen gelmis, gozunuz aydin, ne mutlu size.

Tijen dedi ki...

Bekleriz efendim. Bahsettiğim ürünleri güvenerek alabilir, tadabilirsiniz. Hepsi de güvendiğim, sevdiğim, saydığım insanlar.

zerrin-misss dedi ki...

tijenim, sen şimdi pamukla hasret gideriyorsundur. :) ohh ne güzel.

Bu sene kaz dağlarına gelmeyi ne istedik. Olmadı. İnşallah seneye. O otlu gözlemeden de lorlu kurabiyeden de ccanım çekti. Dur evde hazır taze baharat var peynirle felan karıştırıp otlu diye kendimi kandırayım.. Çaktırmak yok :)

Öperim tijenim yanaklarından

Zerrin dedi ki...

Bende geleceğim gün Turgutreis'de ki Fatma bacıda yemiştim otlu gözleme :)) kendi yaptıkları turşu ile... Aile işletiyor kızlar garsonluk yapıyor, herkes bir iş yapıyor ve güleryüzlüler en önemlisi bu :)

Sevgiler...

TuBiKKo dedi ki...

ben bu laleli-taylıeli yağlarını çook eskiden biliyorum.sahi burhaniye'deydi onların tesisi gidip bizzat görmüş,zeytinlerinden ve tazecik yağlarından almıştık.
hele o küçük şişelerdeki kekikli,kırmızı biberli aromalı olanları yok muuu :) bir ara üniversitedeyken kahvaltıda ekmekle sırf onları tüketirdim :) şimdi sayenizde sitesini de bulduğum çok iyi oldu :) tez zamanda sipariş verile :) teşekkürler Tijen Abla :)

pelin dedi ki...

yarın Ayvalıka gidiyorum. bahsettiğiniz yerlere muhakkak uğramaya çaışacağım. sevgiler...

Narince dedi ki...

Ben de yarın yolcuyum. Kendi ellerimle yapacağım, odun ateşinde gözlemeler. Artıkım kaç kilo dönerim bilmiyorum.

smlnl dedi ki...

Bilmiyorum duydunuz mu ya da tattınız mı ama, Edremit'te Ahmet Efendinin tere yağından bir alın derim, bu yörede zeytinyağından başka yağ tüketilmez elbette ama oda sıcaklığında pamuk gibi olan, lezzetli bir tereyağı üretiyorlar. Tabii peynirleri ve höşmerimleri de çok iyi. Ben her gittiğimde alırım, tavsiye ederim. Halk bank sokağından (İşcan marketin önünden) girip, dümdüz gidin sol tarafta. Zaten o bölge de kime sorsanız söylerler..

aysegul dedi ki...

Sevgili Tijen ablacığım,tatilden kucak dolusu sevgilerrr,bir süreliğine babamın yanındayım.Sonra
yine yazlığımıza döneceğim.Bulunduğumuz yer kayalıklar üstünde,ne telefon nede internet var.Güzel paylaşımlar için teşekkürlerrr:))

Tijen dedi ki...

Tatilde olanlara, yola çıkanlara güzel günler diliyorum!

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen sen Ayvalık civarında mısın yoksa? ay ben neden bilmiyorum? ben seni Antalya'da sanıyordum?
bak şimdi ??
e ben şimdi kalkıp yollara düşmemmi??

pelince dedi ki...

Maya ile keyifli dakikalar diliyorum... Gözleme'yi her saatte yerim aslında :)) çıtır çıtır pek güzel olurdu..

Gizem dedi ki...

Hani RTUK'un programlar icin yas siniri isaretleri var ya, senin yazilarinda da boyle isaretler olmali ama hamilere yonelik. Simdi bu yazi mesela hic olmadi! fena cekti canim heyhay Bruksel'de o olar ve onu yapacak teyzeler ne araaar?
Yaninda ne ictin?

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AHH SİZİN ELLER...
NEE DE GÜZELL ELLERRRRR

MAYAYA SEVGİLER..ÖPÜCÜKLER.
GÜZEL TATİLLER DİLİYORUMM TİJENCİĞİM.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Tijen abla ANLATMA!!!
kahvaltımı yeni etmiş biri olarak dahi kötü oldum bu her biri harika yaşanmışlıkları:(((
Ah bir yolum düşsede o peynir zeytin cennetine:))
bu arada peynir içni telefon vermen iyi oldu arayıp sipariş verebiirim o zaman işte bu harika çünkü sepet peyniri seviyorum ve her yerde bulamıyordum şimdi kışı bekleyip hemen sipariş vereceğim:))

Mutfak Havlusu dedi ki...

peynir denince coşmaktan gözleme kısmının hayıflanmasını dile getiremedim bak görüyor musun:)
benim yerimede ye lütfen kiloyu da düşünme eee anlatıyorsun böyle madem biz yiyemiyoruz sen ye hepimizin yerine:))

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam,
kandiliniz mübarek olsun,sağlıkla dolu güzel günler dilerim,

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım, gözlemeler enfes görünüyor!
Ayrıca her şeyi öyle güzel anlatmışsın ki bir an önce gidip deneyesim geldi!
Hele de lor tatlısına pek bi bayıldım! Ayvalık'ta yedim. Ne pastanesiydi?
Bi yoğun sakız aromalı dondurmayı sevemedim.
Şu kurabiyeleri de yağsız bir denemeli ayrıca, iki damla sakızı eşliğinde yalnızca!;)))
Paylaşımların için çok çok teşekkürler!
Sımsıcacık sevgiler!
Maya kız da yanındaysa onu yanaklarından öp benim için!

durutarifler dedi ki...

Ben aslen bursa Karacabeyliyim. İlkokula başlayana kadar dondurma diye höşmelimle kandırılmış biriyim :))) Ben bayılırım ama herkes çok sevmeyebilir.

Mihaliç peyniride bayıla bayıla yerim. Bence en güzel bizim orada yapılıyor. Hep öyle olmaz mı zaten :))

Bu sene Ağustos başı itibarı ile Ayvalık Burhaniye arasında Gemicikoyundan kayınvalideme yazlık kiraladık. Gitmeye yakın bu yazılardan çıktı alıp, tek tek yazdığın yerleri dolaşacağım inşallah.

Lorlu kurabiyeyi bende yaparım. birde lordan pasta yapardık. Bak yapayımda blogumda yayınlayayım.

Sevgiler

HADİYE dedi ki...

Merhaba Tijen,

Hiç başka yerlerde aramaya gerek yok.Huzur,mutluluk tam da anadolunun bağrında.Türk insanının yüreğinde, parmaklarının ucunda.Doğa harikası yiyecekler nimetler lütfetmiş Allah cc bizlere,Ülkemize.Şükürler rabbim. Ve ;Sevgi,beceri paylaşım da sende.Teşekkürler Tijen.

Sevgiler*

Adsız dedi ki...

tesadüfen girdim bu siteye az önce, burhaniye pazarının resmini görünce tanıdık geldi okumaya başladım, şimdi işyerinde olmasam hüngür hüngür ağliycam, çok özlemişim memleketimi..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim Gedizden bahsetmişsin çok sevindim, inan Ekim gelsin ilk işim sipariş vermek olacak. Zeytinyağım da o zamana kadar belki biter, şimdiden heyecanlanıyorum.
sevgiler

durutarifler dedi ki...

Laleli'nin erken hasat posalısını aldım sonunda. Çok merak etmiştim. bizim buralarda da bilirsin ki zeytinyağı olur ve çok da lezzetli oluyor (Trilye tarafından geliyor bana zeytinyağı) ama erken hasat olmuyor tabii ki de. Sonunda evimde ve çok da lezzetliymiş.
Paylaşım için teşekkür ederim.
Sizi okumak bir zevk.