20 Temmuz 2009

Bizim ellerden enstantaneler-II

Bu en sevdiğim pazar fotoğraflarından biri. 2006 yazında Burhaniye Pazarı'nda çekmiştim. Bizim ellerden enstantaneler dizisine pazar haberleriyle devam etmek istedim. Hani olur a buralara yolunuz düşerse diye. Pazartesi günleri Burhaniye, salı Gömeç, çarşamba Edremit, perşembe Ören, Ayvalık, cuma Akçay, Küçükkuyu, Havran, Ayvacık, cumartesi Cunda pazarları var. Bunlar aklıma gelenler. Buralarda her gün bir pazar var ve her pazar başka bir alem. Yolunuz düştüğünde, bir pazara uğrayın, buraların insanlarını tanıyın derim.
*
Ayvalık'a gelirseniz tabii ki Güler Pastanesi'ne uğranacak, sakızlı dondurma, sakızlı kurabiye yenecek. Lor tatlısının üzerinde sakızlı dondurma başka güzel olur elbet. Sabah saatlerinde de hem Güler Pastanesi'nde, hem de İmren'de lorlu börek oluyor. Tabii Ayvalık tostunu da unutmamalı. Denize nazır yemesi pek güzel. Gerçi son yıllarda peynir kalitesini düşürdüler, Güler Pastanesi'nin tam karşısında küçük bir hal vardır. Ya da ne bileyim bir avlu. Orada kasaplar, manavlar, mandıralar vardır. Güzelim bir sepet peyniri alacaksınız, tostu onunla yaptıracaksınız. Bir güzel olur ki! Yine aynı yerde ufacık bir balık lokantası var. Ayvalık Balıkçısı mıydı adı? Orada ızgarada sardalya yenir. Hoş bir ailedir sahibi.
*
Başka nereyi anlatmalı? Hmmmm, tabii ki Erhan'ın yemeklerini, kahvaltısını tatmak için Zeytinbağı'na gitmeli. Dükkana da uğramalı. Dükkanda Dilek'in (Şeker ailesinin tatlı gelini) reçelleri var, Erhan'ın keçi peyniri, Menend'in topladığı eski yerel giysiler, şık elbiseler, takılar, yine Dilek'le Levent'in yaptığı sabunlar var. Manzarası da pek güzeldir Zeytinbağı'nın, serinlikte oturmanın tadı doyumsuzdur. Akçay'da Gülçin hanımın leziz zeytinyağlı yemeklerini yemek için Zeyyat'a gitmeli. Başka? Görmediyseniz Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi ile Adatepe Zeytinyağı Müzesi, tabii bir de Edremit-Altınoluk arasında Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi gezilmeli, zeytinyağının tarihini tanımalı. Korkut Yağ-Sabun Sanayii, Kimya mühendisi bir karı-kocanın eseri. Yıllardır severek kullandığım zeytinyağı sabunlarını yapıyorlar, her yıl yeni sabunlar çıkarıyorlar. Geçen yılki favorim sakızlı sabunları. Güllü ve lavantalıları da hep severek kullanırım. Bu da böyle bir yazı olsun. Devamı nasıl gelecek, düşünüyorum doğrusu...

19 yorum:

Delfina ; dedi ki...

Tijencim pazarları ne kadar seviyorsun sen böyle :) Tüm doğallık ve samimiyet orada değil mi :)

Zeytinyağı ile ilgili önerilerin için tşkler.Babamın koluna takılıp oraları gezmek-görmek isterim.Sanırım en çok o sever böyle yerleri.

Sevgiler olsun sana..

zengile dedi ki...

merhabalar.Buralar artık çok sıcak pazarlara satıcı bile gelmiyor.Yazıları okuyup serinlemeye ve pazar keyfimizi gidermeye çalışıyoruz.Sağlıcakla kalın

a_y_s_e dedi ki...

canim sen Burhaniye merkezdeki Sini lokantasini bilir misin?

bu arada beni ozendirmek icin yaziyorsun di mi bunlari? :))) ah bugun pazartesi burhaniye pazarina gitmistir annemler...

nalan dedi ki...

nasıl faydalanıyorum anlatamam.bir de bu telefonla internetle sipariş falan da çıktı ya,en azından tavsiyesine güveneceğin bir ürünü sipariş ediyorsun,ertesi gün elinde:) tatil için imece evi'ne gidiyorum. cuma günü onlarla birlikte pazara gitmek şart oldu artık. bu arada resim tek kelimeyle harika!

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Tijen bu yazıları okuyunca yolara düşesim geliyor:-)İnşallah gezmek nasip olur.fotoğrafa bayıldım,oğlak dimi kucaktaki.sevgilerimle...

Hülya dedi ki...

Tijen'ciğim,
Sizin ellerden haberlere bakınca oralara gitme hevesim daha bir artıyor.
Oysa bu sabah geziyi bayrama mı ertelesek diyordum.
Sevgiler

Sevgi Küçük dedi ki...

inan tünal kazmaya başladım yanına gelmek için! ne kadar güzeeelll
benim çinde gez toz eğlen ve dinlen!
sevgiler

Tijen dedi ki...

Delfina'cığım,
Sevmez miyim? Ben bir pazar delisiyim, neredeyse hiç bir yere o kadar heyecanla gitmem.
*
Zengile dost,
Buralar da çok sıcaktı ya bugün sonunda esinti başladı. Çok özlemişiz. Bir de bugün yaylaya, Gülsüm ananın gözlemelerini yemeye gittik. Aman ne güzeldi, püfür püfür!
*
Ayşe,
Sini Lokantası'nı gördüm ama hiç girmedim iyi mi? Yemek yiyeyim yani orada öyle mi diyorsun?
*
Sevgili Nalan,
İmeceevi'nde güzel günler diliyorum.
*
Neslihan'cığım,
Bazen benim de canım yollara düşmek istiyor.
*
Hülya'cığım,
Tabii sıcaklarda ve kalabalıklarda gitmek o kadar da keyif vermiyor insana. Yine de siz bilirsiniz.
*
Gel gel Sevgi,
Tünele ne gerek, yerin üzerinden gel, yasak mı var sana???
*

pelince dedi ki...

Mümkün olsa bir tost için düşücem yollara :)
Fotoğraf çok hoş,küçük kızın bakışları pek şeker.Biraz ağlamaklı ama olsun ben çok sevdim bu pozlarını.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen bir iyileşeyim geleceğim oralara.Bu yazıları okuyupta kalkıp tüm anlattığın yerleri görmemek olur mu?
Olmaz tabii !!
ama sensiz gezmem şimdiden söyleyeyim :)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ben sizin ellere bayılıyorum.
Tüm kalan yaşamımı geçirebilirim Ayvalık'da aslında ama, aması var işte.
Koskoca üç yıl oldu oralara uğramayalı ve çok özledim.
Yazılarını okurken devamlı kendimi oralarda hissetmemi sağlıyor, çok teşekkür ederim.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ah ah ne güzel anlatmışsınız. Kalkıp gidesim geldi. Bence bir yerin en sıcak yeri pazarlarıdır. Çok samimi ve çok doğal gelir bana. Önce pazarından başlamalı gezmeye. Daha sonra etraftaki küçük dükkanları. Tıpkı sizin gibi.
Ayvalığı , edremiti, burhaniyeyi ve etrafındaki yerleşim yerlerini bir izmirli olarak çooook severim. Sizin anlatımınızla daha da çok sevdim.
Teşekkürler
İyi eğlenceler
sevgiler
http:/www.lezzetibol.com

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım sımsıcak sevgılerımı bırakıp gıdıyorummmm

Damak Tadı dedi ki...

Benimde diğer arkadaşlar gibi, yollara düşesim geldi canım..)Henüz zamanı gelmediğinden sabırsızlıkla bekliyorum..))Gönlüne sağlık canım,ne de güzel anlatmışsın..


Sevgiler..

pembecikolata dedi ki...

Doğallık, temiz hava,pazarlarda çoğunlukla bayanların satış yaptığı bayıldığım pazarlar...Kaz dağları manzarasında terasta kahve keyfini özledimmmm...

asya yusof dedi ki...

Bende pazarlarda alis veris yapmasini ozledim :(
misgibi tap taze sebze ve meyvalrini peynirlerini,zeytinloerini,ballarini ozledim envai cesit otlarini ozledim :( keske burda da turkiyedeki gibi pazarlar olsa..
benim icinde gezin..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AH GİTMEDEN
GÖRMEDEN
GÖÇMEYECEĞİM O ELLERDEN :)))

Gizem dedi ki...

Denize nasir Ayvalik tostu mu? Balik lokantasi mi? Aman Allahim Brukselin yagmurlu ama sicak aksamlarinda ne guzel kompozisyonlar bunlar

pecan dedi ki...

Adamin yuz ifadesi icimi burktu. Adamin yuzu ayri, kizinin yuzu ayri, kuzunun yuzu ise apayri seyler soyluyor. Kucuklugumu ve babami dusundurdu bana.