Yazının başlığı bu. Buğday Derneği e-bültenden. Yapay tatlandırıcıların
gıda endüstrisinde kullanılması üzerine:
http://www.bugday.org/article.php?ID=3283
31 Temmuz 2009
30 Temmuz 2009
Işık oyunları

28 Temmuz 2009
Ruhlarımız geride kalıyor

26 Temmuz 2009
Sıcakta fırın karşısında durulur mu?

24 Temmuz 2009
Kardeş bitkiler
Birbirini seven ve sevmeyen bitkiler olduğundan haberdar mısınız? Mesela fesleğen domatese bayılır, fasulye soğandan hoşlanmaz, lahana ailesiyle çilek anlaşamazsa da bu sevgili vitamin kaynağı sebzelerimiz tüm yoğun kokulu aromatik otlarla yanyana olmaktan haz alır, mısır domatesi yanında istemezken fasulye, balkabağı, salatalık, kavun veya karpuz bitkilerine kucak açar... Bunun gibi pek çok dostluk ve düşmanlık öyküsü vardır bitkiler arasında. Yeni bir siteden bahsedeceğim. Bu yüzden yazdım girizgahı. Adı kardeş bitkiler. Ankara'nın Yeşilöz kasabasında bir grup doğaseverin emek verdiği bir bahçenin bilgi paylaşım sitesi Kardeş Bitkiler. Sitede proje özeti, kardeş bitkiler yöntemi ve bahçede yetişen bitkilere dair bilgiler bulacaksınız. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için paylaşmak istedim.
22 Temmuz 2009
Bizim ellerden enstantaneler-III

20 Temmuz 2009
Bizim ellerden enstantaneler-II

*
Ayvalık'a gelirseniz tabii ki Güler Pastanesi'ne uğranacak, sakızlı dondurma, sakızlı kurabiye yenecek. Lor tatlısının üzerinde sakızlı dondurma başka güzel olur elbet. Sabah saatlerinde de hem Güler Pastanesi'nde, hem de İmren'de lorlu börek oluyor. Tabii Ayvalık tostunu da unutmamalı. Denize nazır yemesi pek güzel. Gerçi son yıllarda peynir kalitesini düşürdüler, Güler Pastanesi'nin tam karşısında küçük bir hal vardır. Ya da ne bileyim bir avlu. Orada kasaplar, manavlar, mandıralar vardır. Güzelim bir sepet peyniri alacaksınız, tostu onunla yaptıracaksınız. Bir güzel olur ki! Yine aynı yerde ufacık bir balık lokantası var. Ayvalık Balıkçısı mıydı adı? Orada ızgarada sardalya yenir. Hoş bir ailedir sahibi.
*
Başka nereyi anlatmalı? Hmmmm, tabii ki Erhan'ın yemeklerini, kahvaltısını tatmak için Zeytinbağı'na gitmeli. Dükkana da uğramalı. Dükkanda Dilek'in (Şeker ailesinin tatlı gelini) reçelleri var, Erhan'ın keçi peyniri, Menend'in topladığı eski yerel giysiler, şık elbiseler, takılar, yine Dilek'le Levent'in yaptığı sabunlar var. Manzarası da pek güzeldir Zeytinbağı'nın, serinlikte oturmanın tadı doyumsuzdur. Akçay'da Gülçin hanımın leziz zeytinyağlı yemeklerini yemek için Zeyyat'a gitmeli. Başka? Görmediyseniz Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi ile Adatepe Zeytinyağı Müzesi, tabii bir de Edremit-Altınoluk arasında Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi gezilmeli, zeytinyağının tarihini tanımalı. Korkut Yağ-Sabun Sanayii, Kimya mühendisi bir karı-kocanın eseri. Yıllardır severek kullandığım zeytinyağı sabunlarını yapıyorlar, her yıl yeni sabunlar çıkarıyorlar. Geçen yılki favorim sakızlı sabunları. Güllü ve lavantalıları da hep severek kullanırım. Bu da böyle bir yazı olsun. Devamı nasıl gelecek, düşünüyorum doğrusu...
16 Temmuz 2009
Bizim ellerden enstantaneler

*
Geçen gün yemekbiz grubunda zeytinyağı sohbeti yapılırken Laleli'den bahsettimdi. Nicedir yazacağım, unutuveriyorum (eh insan Maya fıstığıyla birlikte olunca doğaldır), Laleli zeytinyağları yeni bir uluslararası ödül daha kazandı. Böylece 9. yıllarında aldıkları ödül sayısı 31'e çıktı. Laleli'nin fabrika satış mağazası Burhaniye çıkışında, Ayvalık yönünde, sol tarafta. Karnınız açsa -ki aç olmasında fayda var- nefis yemeklerden, odun ateşinde pişmiş ekşi mayalı ekmeklerden de tadabilirsiniz gitmişken. Bu sene en çok sevdiğim zeytinyağı, Laleli'nin posalı erken hasat zeytinyağı. Fiyatı diğer yağlara göre pahalı ancak salatalar için bundan daha özel bir yağ bulunamaz gibi geliyor bana. Sanki teker teker, elle sıkılmış zeytinler, itinayla. Sanki parfümünü yitirmesinden korkarak işlenmiş gibi. Kapağı açar açmaz hissettiğiniz o yoğun zeytinyağı kokusu, genizi yakan muhteşem aroması...
*
Bir diğer favorim: Gediz Mandıra. Gediz ailesi hep birlikte çalışıyor bu ufak mandırada. Sahibi aile reisi Hüseyin Gediz. Ancak gittiğinizde eşi ve çocuklarını da orada görme ihtimaliniz çok büyük. Tadıp da beğenmediğim bir peynirleri yok doğrusu. Yeri Burhaniye merkezde. Kime sorsanız gösterirler. Örgü, sepet, Ezine tipi, keçi ve lor bizim favorilerimiz. Tabii yoğurdu da muhteşem. Gerçek yoğurt. Süt ve yoğurt mayasından oluşuyor. İçinde katı maddeler, süt tozları falan yok. Zeytin ve zeytinyağlarına da diyeceğim yok doğrusu. Son aldığımız siyah zeytinin tadı çok çok güzel. Fiyatları öyle uygun ki, İstanbul'da bu fiyatlara asla, ama asla peynir satın alamazsınız. Hele de böyle güzelini. Son günlerde kahvaltıda Gediz'in lorunu yemeyi seviyorum. Bir de kurabiye yapıyorum. Lor kullandığım için ayrıca yağ koymuyorum. Kuru üzümlü, ballı, yumuşacık bir kurabiye. Her biri 47 kalori diye gönül rahatlığıyla yiyorum. On tane değil tabii, üç tane. Bilemediniz dört. Fırından ekmeğim çıksın, bir kez daha yapacağım. (Gediz'in telefonu 266-412 67 28. İnternet siteleri yok ancak telefonla sipariş verebiliyorsunuz. Yaz sıcağında peynir göndermiyorlar kargoyla ya zeytin ve zeytinyağı sipariş edebilirsiniz. Peynir Ekimden sonra kargoya giriyormuş, öyle dedi Hüseyin bey. Ah bir de eşinin ellerinden çıkma lor tatlısı var ki ona hiç girmeyelim!)
14 Temmuz 2009
Kurs-iptal
Datça'da, Domuzçukuru'nda yapılacak olan yemek kursumdan ve diğer kurslardan bahsetmiştim ancak mekanla ilgili bazı sorunlar nedeniyle tüm eğitim çalışmaları iptal edilmiş. Bildirmek istedim. (Yok yok üzülmeyin. Yani mekana ve yapılacak diğer eğitimlere, Berna'nın verdiği onca emeğe üzüldüm elbet ama tam sağlıklı yaşam programımın doruklarındayken yeni bir yolculuğa çıkmadığım için de sevindim. Her işte vardır bir hayır. Başka zamanlar, başka mekanlarda olur elbet bu kurs veya başkaları...)
13 Temmuz 2009
Her pazarda bir tanış

*
Aslında hoşbeşimiz nasıl başladı bilmiyorum. Neticede altı senedir gidiyorum Burhaniye Pazarı'na ve köylü pazarındaki satıcıların çoğuyla sohbet etmişliğim var. Zaten adım fotoğrafçıya çıktı diye yazmıştım sanırım. Ne zaman fotoğrafımızı çekeceksin diye soruyor bazıları. Diyorum bir gün yine makineyle geleyim, yine erkence bir saatte. Ortalık kalabalık olmadan çekeyim güzel pozlarınızı. Fatma'nın bir fotoğrafını hatırlıyorum. Evet evet, ondan kabak çiçeği alıyordum. O zamanların birinden kalma. 2005 yazı olmalı. Özellikle de yerli domatesler çıktığında sohbetimiz bol olur çünkü onlar atadan kalma tohumlarıyla sebze yetiştiren az sayıdaki çiftçi ailelerdendir. Hele o domatesler yok mu, onları yiyin, başka domatese bakamazsınız artık. Pazartesi günleri Burhaniye'de, perşembeleri de Ören'de tezgah açarlar ve açılır açılmaz biter sebzeleri. O bostan patlıcanları, biberleri, kabakları, salatalıkları... Hepsi bir başka güzel. Diyeceğim o ki, ikisini de pek severim. Onlara güç kuvvet diliyorum ve etraflarına güzel örnek olsunlar istiyorum. İkisi de pırıl pırıl ve çok aklı başında insanlar. Sohbetlerimizi duysanız siz de anlarsınız.
07 Temmuz 2009
Üzüm suyunda armutlu bamya

06 Temmuz 2009
Meyve Mirası Projesi

05 Temmuz 2009
GDO'lu tohumlar, bitkiler
Son yıllarda adını çok duyar olduk: GDO: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar.
GDO'ya Hayır Platformu, yıllardır bizleri bilgilendirmek için emek veriyor. Web sitelerini ziyaret etmenizi öneririm. Prof. Dr. Kenan Demirkol'un yazılarından da bahsetmiştim. O da kurucularından olduğu Demokratik Yaşam adlı e-dergide bu ay GDO'lu ürünleri işlediklerini belirtmiş. Bu yazıları hepimizin okuması gerek.
(Bir de şu linki ekleyeyim:
http://gdohp.blogspot.com/)
GDO'ya Hayır Platformu, yıllardır bizleri bilgilendirmek için emek veriyor. Web sitelerini ziyaret etmenizi öneririm. Prof. Dr. Kenan Demirkol'un yazılarından da bahsetmiştim. O da kurucularından olduğu Demokratik Yaşam adlı e-dergide bu ay GDO'lu ürünleri işlediklerini belirtmiş. Bu yazıları hepimizin okuması gerek.
(Bir de şu linki ekleyeyim:
http://gdohp.blogspot.com/)
03 Temmuz 2009
Kanola yağının zararlarına dair
Bir açıklama da Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer'den. Başlığı "Kanola felaketi kurtuluş diye sunuluyor!" Güçlü gıda lobilerinin şişirdiği ürünlerden biri kanola. Bu çeşitli organlarda defalarca dile getirildi. Hem çiftçi için, hem toprak, hem çevre, hem de insan sağlığı için zararlarının -ne yazık ki- üzeri örtülmeye çalışılıyor. Özer'in açıklaması Buğday Derneği e-bültende:
http://www.bugday.org/article.php?ID=3208
http://www.bugday.org/article.php?ID=3208
02 Temmuz 2009
Yazın serinletici şeyler yemek lazım

01 Temmuz 2009
Siz kendinizi cesur mu zannediyorsunuz?
Vallahi ben zannederdim. Ne bileyim yani yıllardır tek başına yolculuklara çıkarım, insanlar arkamdan panik olur, bazen ben de olurum ama yola devam ederim. Çünkü yolculuk gibisi yoktur hayat yolunda. Kitaplardan öğrendiğimden çok daha fazlasını öğrendim yollarda, yolculuklarımda tanıştığım insanlardan. Bugün gelen bir e-postadan hoş bir sürpriz çıktı. 25 yaşındaki bir Avustralyalı kız, geçmişinde (ki henüz çok genç) bir dünya seyahati yapmış ancak ikincisini 55 yaşındaki annesi ve 75 yaşındaki büyükannesiyle yapıyor. Neyse ki sırt çantaları tekerlekli. 75 yaşındaki bir omurganın koca bir sırt çantasını taşıdığını düşünmek bile gözlerimi yuvalarından fırlatıyor çünkü. Kendi annemi düşünüyorum. Sırt çantasıyla bir yıl dünya seyahatine çıkacak? Gerçi anneannem hayatta olsaydı eminim o katılmak isterdi çünkü gezmeyi çok severdi. Dizleri izin verdiği sürece gezdi durdu. İşte bu üç genç ruhlu kız yolculuklarını videoya kaydediyor ve Youtube'da gösteriyorlar. Bizde hala yasaklı galiba ama neden bilmem, ben girebildim. Siz de izlemeyi deneyin isterseniz. Cesaret kavramını baştan yazmak için güzel bir örnek çünkü (ilk bölüm bittiğinde altta sonraki bölüm için ufak bir kutu çıkıyor, ona tıklayarak 2 ve 3. bölümleri de izleyebilirsiniz. Yeni bölümü heyecanla bekliyorum doğrusu):
http://www.youtube.com/watch?v=CJvx2d9SAyA&feature=related
Bu da doğrudan girip üye olabileceğiniz, sonraki bölümlerden haberdar olabileceğiniz sayfaları:
http://www.weatheredwanderings.com/
http://www.youtube.com/watch?v=CJvx2d9SAyA&feature=related
Bu da doğrudan girip üye olabileceğiniz, sonraki bölümlerden haberdar olabileceğiniz sayfaları:
http://www.weatheredwanderings.com/
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)