11 Mayıs 2009

Yeni haftaya ışıl ışıl başlayalım

Sevgili Mehtap'ın renkli beslenmenin önemine dair yazısını kaçırmayın derim!
*
Aydınlık bir fotoğrafla, iştah açıcı bir yiyecekle ve güzel dileklerle açalım yeni haftayı, ne dersiniz? Daha hafif, daha zinde, daha enerjik, daha mutlu, daha paylaşımcı, daha sağlıklı bir hafta olsun bu. Bol bol yürüyelim, su içelim, hareket fırsatlarını değerlendirelim, sağlıklı, renkli ve leziz yiyeceklerle donatalım sofralarımızı ve baharın bereketine şükran duyalım. Aslında patates diyetin bir parçası değil. Gelin görün ki bugünlerde miniminnacık taze patatesler var bizim pazarda. Gördüğümde hep alsam mı almasam mı diye düşünüyor, sonra bir kaç haftaya kadar zaten bulunmaz olacaklar, bu güzelim mevsimi kaçırmayayım diye seyrek olarak alıyorum. Yeni bir keşfim var, eğer bir kiloyu (daha doğrusu hesaba göre 900 gram, çünkü kalori ölçmek için Amerikan ölçülerini kullanıyorum) dört kişiye pay ederseniz adam başı 188 kalori olarak yansıyor diyetinize. (40 gramlık bir simidin 250 kalori civarında olduğunu da söyleyeyim, karşılaştırma yapmak isterseniz.) Mehtap'tan haftada bir kerelik izin çıkarsa yapın derim: Önce patateslerimizi bir kaç saat suda bekletip fırça yardımıyla iyice temizliyor ve kabuklarıyla elma gibi dilimliyoruz (çok ince olmayacak, uzunlamasına dörde bölebilirsiniz, daha iri olanlar altıya) ve bir kaseye alıyoruz. Üzerine sadece bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip tuz ve köri ekliyoruz (bir silme tatlı kaşığı kadar), elimizi yıkayıp iyice karıştırıyor ve yağlı kağıt yayılmış tepsiye yayıyoruz. Fırın 200 derecede, taze olduğundan yarım saatten fazla sürmüyor pişmesi. Ama bir de güzel oluyor ki...

41 yorum:

Narince dedi ki...

Elma dilimi baharatlı patatesleri çok seviyorum. Şimdi sana misafir olmuşken, etten söz edeceğim ama. Evet et yemeklerinin yanında ne iyi gidiyor.

Yeni haftanın güzel geçmesi dileğimle.

(Bir bak istersen ben haftaya nasıl başlamışım?)

zerrin-misss dedi ki...

offf tijenim, bu minnicik patatesler var yaa. ben de pek severim.

ben herhalde bir 4-5 yıldır patates kızartmıyorum tavada. Hep senin söylediğin gibi fırında yapıyorum. kimyon, sarımsak, karabiber, zeytinyağ, azcık kekik. offf. kahvaltıda patates istedim :)

öperim yanaklarından tijenim.

NAZLICA dedi ki...

Yeni bir haftaya ışıl, ışıl ve sağlıklı başlamaya o kadar ihtiyacım var ki Tijenciğim. Sağol içim açıldı bu fotoğraf ve tarifle. Hani diyorum ben köri koymayıp biraz kekik, biraz kimyon, biraz kırmızı biber (acılı olursa daha çok severim), karabiber ve azıcık tuzla harmanlasam olurmu? Köriye bir türlü alışamadım da. Çok iyi bir hafta diliyorum sağlıkla. Sevgiyle

Sevgi Küçük dedi ki...

bende patates kızartması yerine aynen böyle yapıyorum patateslerimi.hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyorlar.pek de canım çekti şimdi.ellerine sağlık.
ve herkese güzel bir gün dilerim. :)

Belgin dedi ki...

Tijenim, bunlarin üzerine dövülmemis kimyoon tohumlari ve diri deniz tuzuda cok güzel yakisiyor:)
Bu arada Kitabini okuyorum ara vere vere, bu kitabi yazarken gezip gördügün yerlerdeki lezzetleri tadarken nasil dayandin, ben senin yerinde olsam 300 kilo falan olurdum her halde, o kadar güzel anlatiyorsunki:)) Iradene hayranim, ellerine, yüregine saglik canim:))
Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

günaydınn günaydınnn tijenciğimmm.
haftan aydınlık bol güneşli, enerjilerle dolsun.
muhteşem bir bir lezzet paylaşmışsın ellerine sağlık,
bende artık arşivi yayınlamaya başlıyacağım.
DİYETE ELBETTE DEVAM..

ÇOK SEVGİLER ...
TEŞEKKÜRLER CANIM BENİM.

tasarım mekani dedi ki...

Haftaya cok zihinde ve dinc bir sekilde baslamak guzel. Bu hafta bende karar aldim bol bol yuruyus yapacagim. Umarim gerceklestirebilirim.. sevgiler, medinem

Zehra Gürgen dedi ki...

Günaydın Tijen'cim.
Bizde evde fırınlayıp yapıyorz.Ama genelde ince ince keser az yağlar fırınlarız.Çok severim ama bu sıralar yemiyoruz malum nedenlerden :)

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Günaydın tijen hanım,
Bu lezzeti yakalayanlardan biriyim önceki yıllarda, buraya henüz gelmedi o taze miniminnacık patatesler,bugün pazarı ya burasının görürsem hemen alacağım,bende kendi çapımda diyetteyim,yürüyüş,az ve sık yeme bakalım ne olacak.şimdilik aynı kilo,ne veriyor ne alıyorum ya,kısmet vermem lazım 3-5 kilo.
güzel bir hafta diliyorum,
ne zaman geliyorsun buralara çok uzatmada görüşelim bu yaz.
sevgiler

Unknown dedi ki...

bende sık sık yaparım.çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
patateslerin kabuklarını soyunca aynı tadı vermiyor ama.
patateste domates gibi kabuunun tam altında olduğundan kabuklu bize daha lezetli geliyor galiba

ece arar dedi ki...

tijenciğim geçen gün aldığım taze patatesleri seni okur okumaz soğuk suya attım. sevgilerimle

ASLI dedi ki...

Sevgili Tijen; dışarıda elma dilimli patates yemektense evde yapmayı tercih ederim zaten bu çeşidine de bayılırım. Ellerinize sağlık

iffetin günlüğü dedi ki...

bir kaç seferdir bende patatesi fırına atıyorum ama, çocuklar baharatlı sevmediğinden sade zeytinyağı ve tuz.ben zaten kızartmayı nadiren yerim...

Cafe Gusto dedi ki...

Tijenciğim çok güzel görünüyorlar.Arasıra yapılan küçük kaçamaklardan birşey olmaz sanırım...sevgiler...

ipek dedi ki...

Güzel pişince elma dilimli patates harika oluyor. baharat ayrı bir lezzet katıyor. Ellerine sağlık.

Tijen dedi ki...

Kızlar harikasınız!
Ne güzel öneriler var. Aslında seçenekler sonsuz. Körilisi son dönem gözdem ama ben de genelde kekik, pul biber, hatta bir de biberiye ekleyerek yapardım. Tabii sarımsak da çok yakışır.

Beyza dedi ki...

Tijencim,
ben de taze minik patateslere bayilirim. Özellikle firinda somon ya da kuskonmazin yanina haslanmis olarak cok yakisiyorlar. Ben de evde hic kizartma yapmiyorum, hep firinda yapiyorum. Hem cok hafif oluyor, hem de ev kokmuyor. Yasasin saglikli beslenme :)

gülizar dedi ki...

Bende aldım pazardan o patateslerden gerçekten tadı muhteşem :))

Unknown dedi ki...

patatesin her çeşidine bayılrım.ellerine saglık.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bayilirim ben firinda patatese!:) Kizartmadan daha guzel oluyor bence. Hem kalorisi cok daha dusuk! SOylemeden gecemiyecegim, fotograf harika.... Hollandadan sevgiler!

akasyakokusu dedi ki...

Hımmm:)) Kim sevmezki bu tadı..Ben daha çok kekikle severim..
Bende kabuğunu çok az kazırım..Ala ala olur böylece..
Yazmakla olmuyor ben taze patates almaya gidiyorum:)

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,bizde taze patateslerin kabuklarını bıçakla kazıyıp,bir tecreye 1 yemek kaşığı yağ koyup, bütün olarak pişiririz..Kızartma gibi olur..Tadına doyamayız..Ama o eski minik patateslere buralarda rastlamak imkansız gibi..Memleketimin patatesi gibisi yok..Gönlüne sağlık canım..


Sevgilerle..

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Tijen'cim hem hafif başlayalım demişsin haftaya hemde gördüğümde şöyle bir gayrı ihtiyari yutkunduğum kızarmış patates resimlerini koymuşsun. Ellerine sağlık ama...
Sevgiler

Bocuruk dedi ki...

İki akşam önce ben de yapmıştım. Ama taze patates olmadığı için kabuklarını soyup elma dilimi doğradım ve kekik, pulbiber, tuz ekleyip yağlı kağıt serdiğim bir fırın kabına aktardım. Üzerine de biraz zeytinyağ. Güzel olmuştu. Patates harika bir sebze :) Fotoğraftakiler de o kadar nefis görünüyor ki yakın zamanda tekrar yapacağım. Bu defa körili:)
Sevgilerimle...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Hmmmm asla hayır diyemeyeceğim bir lezzet işte bu.

Zerrin dedi ki...

Güneşli ve enerjik bir günden merhabaaa :)))) Bu sabah hastaneye ultrason (nodüller) için gittim.Nasıl kalabalık :(( Herşeyden önce sağlığımız için şükredelim. Ve kaybetmemek için elimizden geleni yapalım... Hayat felsefemiz sağlık ve sağlıklı beslenme olmalı Tijen'ciğim. Arada kaçamaklar tabii olacak ama kararında :)))

Körili hiç denemedim patatesi. Pulbiber,karabiber,kekik bunları kullanıyorum.Patatese izin çıktığı zaman deniyeceğim körili...

Güzel bir hafta dilerim canım.
Sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim çok severim fırında patatasi.burda da yayla patatesleri çıkınca hemen atıveririim fırına.purlu denir burda.içi pul pul.misler gibi:-)afiyet olsun canım.ellerine sağlık.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Patatesin her haline bayılırım hele böyle körpecik tazecik olurlarsa fırında elma dilimleri olursa değme keyfime düşünmesi bile parlattı beni

ellerine sağlık
sevgiler

Özgül dedi ki...

Patatesin en lezzetli olani bu iste :) ben bayilirim patatesi böyle yemege. Ellerine saglik Tijen'cigim, resim de bir baska sahane.

Sevgilerimle

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

BU TADI BİLMEYEN VARSA MUTLAKA DENESİN DERİM ESKİDEN BENDE YAĞDA KIZARTIYORDUM 3-4 AYDIR BENDE BU ŞEKİLDE FIRINDA YAIYORUM HAFİF VE SAĞLIKLI OLUYOR.ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER

Halime dedi ki...

Sevgili Tijen ;
Ben şimdi senin tarifinle yaptığım buğday ezmesini kaşıklıyorum.Tuz ve kekikle kavurup su ilave edip pişirdiğin ;).Çok lezzetli.Ellerine sağlık ! Sevgiyle kal!

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim gerçekten kızartmayı aratmıyor böylesi, çok lezzetli, hem de çok daha sağlıklı, ben de daha çok zeytinyağı, pulbiber, kekik,kimyon ve karabiber serperek yapıyorum.
Diyete devam, böyle hep beraberce yapınca daha bir keyifli hale geldi sanki diyet bile, hem yemek hem de kilo vermek güzelmiş. Paylaşımların için çok teşekkürler canım...
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ben yaz kış yaparım bu tarifi...bazen körüyle bazen de kırmızı pul biber,karabiber ve kekikle...çok da hafif olur.Hem kızartma yemiş gibi olursun hem de fırınlanmış patatesin tadı çok daha güzel olur.Sağlıklı olması da cabası...tartıda güzel sonuçlar görelim, patates izni çıktığında yeriz bir güzel :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim bana yazdığın yorumdan sonra merakla bekliyordum bu tarifini. Böyle muhteşem bir fotoğrafla geleceğini de az çok tahmin ediyordum. Valla, baktıkça bakıyorum fotoğrafa:)..Patatesler sanki bu hallerinden oldukça memnun şık şık poz vermişler..Ellerine sağlık.
Ben de hep fırında kızartıyorum patateslerimi. Böyle kabuğuyla beraber de olunca oldukça besleyici.
Sevgileeer:).
aslı

Yaren dedi ki...

Cok zor hayir denecek bir lezzet.Nefis görünüyor.Ben her halini severim:))Bol yürüyüs yapilirsa sanirim kalorisini yakabiliriz.Ben her gün 9-10 km yürüyorum.Varmi yürümek gibisi.Ellerine saglik,sevgiyle kal:)

Sevgi Küçük dedi ki...

benden duymuş olma ama blogumda mimlenmiş olabilirsin!! ;)
bekliyorum hadiiiii

Adsız dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYORLAR...ÇOKTA SEVERİM...ELLERİNE SAĞLIK CANIM

sude dedi ki...

tijen, oyle guzel fotograflamissinki, insanin bu goruntuyu gorup tok olsa bile canin cekmemesi mumkun degil. ellerine saglik...

Nur dedi ki...

Sevgili Tijen ben de ancak bugün yaptım senin tarifinle elma dilimli patateslerden ( eh hem 4. haftaya giriyorum hem de 3 kilo verdim, bir de bir kere patates pişirme hakkımız vardı galiba ben de bu hakkımı fırın patatesten kullandım). Çook güzel oldular, bilmiyordum böyle de yapılabileceğini, bir de köriyi severiz zaten patatese de pek yakıştı:)

Teşekkürler:)

Nur dedi ki...

Yorumuna cevabımı buraya da yazıyorum:)

Teşekkürler Tijen, evet ben de herkese seviniyorum. Grubun motivasyonu ve geribildirimler güzel zaten, toplu halde çok iyi birşey yapıyoruz. Senin tariflerle verdiğin destekler de çok iyi oluyor, tıkandığım çeşit yaratmakta zorlandığım anlarda hemen yardımıma yetişiyorsun. Tek blogun değil kitaplarında da çok güzel tarifler var denediğim ve daha önce kullanmadığım malzemelerle tanıştığım, mesela muskatla senin sayende tanıştığımı biliyor muydun:)
Ne güzel bir yüreğin var ki blogundan da sürekli paylaşım halindesin, teşekkürler!

silgi dedi ki...

bu yazıyı okuduğum günden beri üç kez yaptım bu tarifi. bu kadar pratik ve kolay bir yiyeceğin bana ne kadar sükse kazandırdığına inanamazsınız :) ellerinize sağlık.