08 Mayıs 2009

Ekmeğe sahip çıkmak

Bu haber hoşunuza gidecek. İstanbul'daysanız, Ekolojik Pazar'ın yolunu biliyorsanız bu cumartesi erken gidin. Böylece Fikir Sahibi Damaklar'ın ekşi mayalı gerçek ekmeklerinden siz de tadabilirsiniz:
http://www.ntvmsnbc.com/id/24964393/#storyContinued

9 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

ah nasıl isterim!ne güzel olur cidden...

Damak Tadı dedi ki...

Hiç gitmedim,gidemedim Tijen'ciğim..Ne kötü-fenayım ben...C.tesileride çalıştığımdan sadece Pazar günüm var..Onda da ne yapacağımı şaşırıyorum ve miskin miskin evde geçiriyorum..


Sevgiler canım..

pelince dedi ki...

Bende bir kez gittim,bu yakada olamadı bir türlü.Haber için çok teşekkürler.

Nur dedi ki...

Sevgili Tijen,

Bu güzel haber için teşekkürler, keşke Ankara'da da olsa.

Benim haber içinde okuduğum ekşi mayalı ekmek yapımı kısmında maya ilgili sorum olacak, onu da sen bilirsin diye düşündüm. Sorabilir miyim:)
"1 bardak organik tam buğday ya da çavdar ununu, 1 bardak kaynak suyu ile iyice temizlenmiş cam bir kavanozda bir araya getirin.İki gün boyunca aklınıza geldikçe bu bulamacı karıştırın, hamurun lezzetine uyanan mayalar hava alsın.Üçüncü gün bu karışımın yarım bardağını ayırarak üzerine yarım bardak un ve yarım bardak su ekleyin. Yine, gün boyu aklınıza geldikçe karıştırın."
demişler ya , buradaki cam kavanoz sürekli açık mı duracak, bir de ayrılan yarım bardaklar ne oluyor atıyor muyuz onları, yoksa o yarım bardaklık karışımı da başka kavanoza alıp aynı tekniği uygulasak, geometrik hızla çoğalan bir mayalar ordumuz mu olur:))

Teşekkürler!

Tijen dedi ki...

Sevgili Nur,
Sorunu Defne'ye ilettim, yanıt geldiğinde burada yer vereceğim.
*
Pelin'ciğim,
Bakarsın sizin oralarda da bir ekolojik pazar açılır, projesi vardı ama...
*
Gül'cüğüm,
Ah canım bir gün cumartesi çalışmaları sona erer daha keyifli haftasonları geçirirsin dilerim ki.
*
İnşallah Sevgi'ciğim!

Nur dedi ki...

Sevgili Tijen teşekkür ederim, cevabını bekliyorum, acelem yok zaten, her zaman gelip bakarım ben buraya.
Yazıma da yorum eklemişsin oradan da gördüm senin yönteminden farklı olduğunu, seninkisi nohut mayasımıydı yoksa yanlış mı hatırlıyorum, emin olamadım?

Ben de buradan haber vereyim dedim, beklemedeyim çok teşekkür ederim, zahmet verdim.

Tijen dedi ki...

Nur'un sorusuna Defne'den gelen yanıt:
"Benim yöntemimde kapak hep açık kalacak ve ayrıca ortalık, rüzgarsız ama nisbeten serin yerleri tercih ediyorum mayayı yakalamak için. Senin tercihin olan fırın, mesela, çok kapalı ve nisbeten sıcak benim ölçeğimde.

"Ön maya"dan ayırdığımız miktara gelince... ben atıyorum! Böyle öğrendim ve böyle uyguladığımda maya daha kuvvetli tutuyor sanki. Hiç ayırmadan da un eklediğim oldu, ama (gene göreceli bir "sanki" diyeceğim) o zaman maya yavaşlıyor!

Herkes kendi saksısını bilir ya, herkesin başka bir yoğurt mayalaması vardır ve hatta çay demlemesi... yıllar içinde geliştirdiği.. kanaatimce okurlarımıza önerebileceğim en doğru şey şu olur: maya, bir canlıdır ve siz onu besleyerek serpilip büyüyüp gelişmesini sağlarsınız. Bu sayede hamurunuzu kabartır ve ununuz ekmek olur. Ve maya tek bir yolla gelişmez :) Çocuk yetiştirmenin tek bir yolu olmadığı gibi. Dolayısıyla mayanın unda ve havada olduğunu bilin ve yakalayın. Gerisi omur boyu sürecek bir tecrübe."
Teşekkürler Defne!

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

bunun yanına az kalorili ev yapımı
mayonez ve ketçap var mı :)

iyi haftalar !

Geçmiş anneler gününüz kutlu olsun annnenizin ellerinden öperim :)

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

Hah... bu konu iyi oldu ...geçen hafta rasayanadaydım...başka bir hanım vardı,ismini hatırlayamadığım ama çok güzel mavi gözleri vardı :)

Bana Antalya'
daki pazarın kapanmak üzere olduğunu ve destek almak için bir türlü başkan prof.AKAYDIN a ulaşamadıklarını söyledi.

Bir de bana bir müjde verdiler Sampi pidenin eski yerinde yani ışıkların sonunda ,bir şube daha açmış rasayana..

Ne diyelim bu pazar Rasayanaya yaradı anlaşılan :)